Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dragă România, aceștia ți-s oamenii: românii care te-au ales, românii care nu au de ales și românii care s-au ales

Centenarul Unirii

(Foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu)

Aș fi vrut să pot să-ți urez cu seninătate „la mulți ani” și să îmi petrec ziua în naivitatea optimistă care a consacrat în ultimii ani spiritul acestei sărbători. Ar fi fost protocolar să mă inviți la ziua ta fără ca tu să fii plecată de acasă. Văd însă ca ai ceva treabă prin est, așa că încerc să fiu concisă, ca să nu te rețin.

Povestea cu „anii cei mulți” am stabilit deja că o lăsăm deoparte, pentru că o țară, spre deosebire de un om, la 100 de ani, renaște, nu moare. Dar, mai presus de asta, o țară care își păstrează, își ajută și își apără oamenii demni nu moare niciodată.

Așa că, de ziua ta, îți urez, în primul rând, să fii atentă la oamenii tăi. I-aș împărți în trei categorii. 

  • Oamenii care te-au ales pentru că te iubesc - curajoșii care spun ce gândesc, naivii care încă mai cred în salvarea ta.
  • Oamenii care te acceptă pentru că nu au de ales – nu mai au așteptări, nu mai au de ce să spere, au obosit și s-au resemnat. 
  • Și oamenii care s-au ales pe ei înaintea ta și se comportă ca atare, te acaparează și te distrug.

O să îi iau pe rând.

În prima categorie, am spus că intră oamenii care te-au ales. Care își asumă riscul de a spera, care cred încă în principii și își construiesc câte o piață a libertății în care să le apere. Oamenii care nu înțeleg patriotismul ca pe o exhibare a simbolisticii naționale. Care încă sunt capabili de puținul care contează: să-și strângă după iei gunoiul, să adoarmă cu conștiința împăcată, să câștige pe merit și să piardă demn. Să își cunoască și să își exercite drepturile, fără să își depășească libertățile. Să-și vorbească limba corect. Să-și cunoască trecutul și cultura. Să aibă curajul să le apere cu orice preț, atunci când sunt amenințate. 

Viitorul tău depinde doar de puterea lor de a rezista și de a lupta.

În a doua categorie, sunt cei care nu au de ales. Care tac resemnați și nu incomodează. Care nu-și pun întrebări, pentru că au înlocuit riscul de a suferi, încercând să gândească autonom cu delăsarea comodă de a fi gândiți de alții. Care așteaptă bunăstarea și mântuirea ca pe un Godot iluzoriu, dintr-o exterioritate în care nu găsesc necesitatea vreunei implicări personale. Care îți spun însă mereu „la mulți ani!”, dar pentru care nu e alarmant că a mai trecut (poate degeaba) încă un an, căci durata și-a pierdut de mult forța vitală. Pentru care merge și așa, care nu votează, pentru că, oricum, „iese cine trebuie”, care nu protestează, pentru că „noi nu putem schimba nimic”. Din spațiul cunoscut și comod, oricum, nu vor cartografia niciodată vreun teritoriu necunoscut. Aș fi vrut totuși să-ți scriu mai puțin despre ei, direct proporțional cu impactul pe care îl au în povestea devenirii tale.

Piața Victoriei, 1 decembrie 2018

Viitorul tău e blocat de capacitatea lor de a îndura.

În ultima categorie, și cea mai nefericită, se numără (din ce în ce mai mulți) cei care S-AU ales. Impostori, făuritori de unelte, care trăiesc întru imediat și pentru securitate, cum i-ar fi numit Henri Bergson. Acțiunile lor au la bază doar instinctul de  autoconservare. În virtutea lui, oricine și orice merită sacrificat. Iar faptul că am permis întâlnirea lor cu puterea ne-a semnat condamnarea la autodistrugere. Ușor, ușor, abuzul de putere a devenit o habitudine socială, cu câteva obiective simple – îndobitocirea tinerilor, prin nimicirea sistemului de educație, manipularea în masă, prin acapararea mediatică, îndepărtarea incomozilor, care încă au capacitatea de a raționa și crearea propriului sistem de justiție, ca deliciu ultim al triumfului.

Viitorul tău e amenințat de setea lor de a acapara. 

În final, îți urez să ai și tu, într-o zi, spitale în care fiecare bolnav să primească o șansă reală la viață, școli care să îți educe copiii în spiritul onestității și al integrității, o societate capabilă să ofere șanse egale de acces, de progres și de succes pentru toți tinerii și oameni demni, care să te reprezinte.

Îți doresc să te agăți strâns de valorile europene și să le aperi. Îți doresc ca istoria ta să fie scrisă de cei care merită. Îți doresc să reziști, ca să poți să mai exiști. Cu toate gropile tale, cu toate bolile tale, cu toată sărăcia, cu toată umilirea ta, cu tot estul tău, încă mai ai o șansă la viață. Iar o viață cu „mulți ani”mai poți avea doar dacă mâna de români pe care ți i-am descris în prima categorie nu încetează să lupte ca impostura și corupția să nu devină însăși matricea noastră identitară.

Vocea lor va fi mereu discretă, reticentă la manifestările bombastice și puternică în strigătul pentru dreptate. Fără catedrale impunătoare, fără fasole cu ciolan, fără promisiuni false, fără discursuri pline de patos și fără lacrimi de crocodil.

Pentru că iubirea se simte, se declară frust și se demonstrează prin fapte. Prin sinceritate, prin muncă, prin asumarea riscului de a spera. Și de ziua ta, România, oamenii ăștia naivi și curajoși încă sunt aici. Nu poate exista o dovadă mai mare de iubire. Întoarce-te acasă și vezi ce faci cu ea. Lasă estul și vino printre ei, să auzi cum ți se intonează în Piață imnul. Și fă cinste cu niște justiție, cu niște educație și cu niște sănătate. De ziua ta, fă-ți odată curaj, România, trezește-ți blazații, alungă-ți corupții și lasă-te pe mâna demnității! Pentru că...la 100 de ani, o țară renaște, nu moare.

(Încă) te aștept,

C.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar mai fi o categorie, intre prima si secunda unde m-as incadra si eu, Cu precizarea ca as fi mai aproape de a doua categorie. De ce ? Pentru ca pentru noi romanii, etnicii romani, nu mai exista nicio oportunitate (in sens pozitiv) de a apuca vremuri mai bune. Acume este domnia minoritatilor. romanii pot fi facuti in toate felurile, bascaliti si ironizati cum vor muschii lor si nimeni nu-i apara si nici ei nu se pot apara. Nu ma refer numai la noi, plebea. Dar daca are tupeul sa-l acuze pana si pe presedintele tarii de rasism si antisemitism pe motiv ca nu-l accepta si a doua oara ca ministru, va inchipuiti in ce teroare traim noi, oamenii de rand ? Ti-e si frica sa zici ceva sau sa faci ceva. De exemplu te duci si votezi cu partidul Romania Unita, care pierde alegerile, iese PSD castigator care acuza partidul Romania Unita ca este de sorginte legionara si te trezesti dupa gratii, om nevinovat. Cum naiba sa mai am incredere sa ma duc sa votez sau sa simpatizez cu vreun partid ? Mai bine stau in banca mea si sa-i las sa se voteze ei intre ei. Ca si asa de 30 de ani se tot voteaza cand pe unii cand pe altii si tot coada Europei suntem.
    PS. Daca la cutremurul din 1977 numai biserica Sft. Vineri s-a fisurat si alte biserici si moschei si temple si sinagogi din zona respectiva nu s-au fisurat, probabil ca Dumnezeu a dorit ca biserica numai Sft. Vineri sa fie demolata, nu ca a vrut Ceausescu. Ar trebui sa avem mai multa incredere in Dumnezeu si sa nu ne luam dupa carcotelile slujitorilor Diavolului.
    • Like 0
  • Ada check icon
    Romanie, iti doresc sa iti strangi oamenii langa tine asa cum se strang puii langa mama lor. Iti doresc sa ii poti apara asa cum o mama isi apara puii . Si iti doresc sa imbatranesti frumos asa cum o bunica isi vede nepotii educati frumos. Am ramas pt ca te iubim asa cum si bunicii nostrii te-au iubit .
    La multi ani, oriunde ar fii copiii tai !
    • Like 0
  • care valori europene? intoleranta fata de crestinism si supunerea in fata islamului? propovaduirea homosexualitatii inca din gradinite? incurajarea imaturitatii si a fugii de raspunderile unei familii cu copii? consumerismul si slujirea banului? distractia ca scop al vietii (musai sa sune tare si sa coste mult)? inhibarea gandirii libere si oneste prin "corectitudine politica"? multiplul standard politic si etic? pana acum 15 ani eram un sustinator ferm al Occidentului si un adversar declarat al Estului; acum, informandu-ma mult mai bine si judecand fara parti-pris-uri, viziunile mi s-au schimbat dramatic; Raul cel mai mic nu e in Vest, Binele nu a fost si nu va fi nicaieri
    • Like 1
    • @ Dan Horea
      Alien check icon
      Vladimire, tu ești ma ? Bine ca ești tu creștin și bun și-ai înțeles tu lumea :D
      • Like 5
    • @ Dan Horea
      check icon
      Brain washed alert!
      • Like 2
  • draga Romanie,acum de sarbatori eu iti urez din suflet "sa nu mai fi condusa nicicand de INFRACTORI"
    • Like 3
  • Articol atat de frumos, incat oricare din cele 3 categorii DACA L-AR CITI(cu conditia sa inteleaga notiuni elementare de omenie si de limbaj civilizat), ar vibra si ar intelege suferinta care se amesteca cu iubirea sincera pentru Romania. Fa Doamne sa citeasca acest text ca din povestile bunicilor, cat mai multi oameni si sa ia aghiasma sinceritatii si puritatii sufletului de copil.Numai ascultand glasul copilului din noi putem iubi tara asta si putem spera ca va renaste...de asemenea, numai ascultand glasul copilului din noi, ne putem avanta in lupta pentru ca cei buni si drepti sa invinga.
    • Like 3
    • @ Adriana Negruti
      check icon
      ”cele 3 categorii DACA L-AR CITI, ar vibra si ar intelege suferinta care...”
      Bullshit, pariu cu oricine că Dăncila habar n-are ce e aia ”habitudine”!
      • Like 0
  • Ceausescu a ordonat demolarea unor biserici dar,aveam a 9-a Flota Maritima din lume ! Dupa 1990,a " plouat "cu biserici si am ajuns in coada europei ! La capitolul > ROMANI <, versetul 13 din Noul Testament, este scris un ordin , datorita caruia, nimeni nu trebuia sa scadeze JOS Ceausescu ! Din cauza aceasta, dn Laszlo Teokes le-a spus timisorenilor sa plece acasa ? ? O D din Comanesti-Bacau, fan CFR din 1956.
    • Like 1
    • @ Danut Olteanu
      Da ce, Ceausescu mergea la biserica si daca nu-i placea ordona sa se darame ? Bisericile care s-au demolat (nu daramat), au avut un "Referat" intocmit de o fata bisericeasca sau din domeniul sigurantei publice sau de la Comisia de monumente, etc. Referatul primea zeci de avize si aprobari pana sa fie demolata biserica. De exemplu, biserica Sft. Vineri din centrul Bucurestiului a fost grav avariata de cutremurul din 1977. Zilnic ajungeam cu tramvaiul pe langa ea. Era inconjurata de schele pentru renovare dar niciun muncitor nu avea curaj sa lucreze langa ea si pietonii mergeau pe vis-a-vis de frica sa nu se prabuseasca peste ei. Era plina de crapaturi ca puteai sa bagi si mana. Cum tramvaiele mergeau zilnic pe str. Calarasi spre Piata Muncii si in sens invers spre spitalul Brancovenesc (si el demolat datorita starii precare in care se gasea), si mai erau si diverse masini mai mici sau mai mari care circulau pe acelasi traseu, datorita pericolului prabusirii bisericii si accidentarii trecatorilor, s-a luat hotararea de demolare. Ce, statea Ceusescu in intersectie sa numere cate masini si tramvaie trec, sau masura el vibratiile terenului la aceasta circulatie si stabilea ca este pericol de prabusire ? Dar ce, Ceausescu era inginer sau arhitect ca sa se priceapa ? Semna si el ce-i propuneau altii, inclusiv ce-i propuneau conspiratorii (de unde sa stie el care sunt conspiratorii ? Securitatea si militia nu mai erau de mult ale lui, d-aia l-au si rasturnat in 1989) ca sa-l poata ulterior denigra.
      • Like 0
  • “Sa-și strângă după ei gunoiul”. Nu “ sa-și strângă după iei gunoiul”. Asta apropo de oamenii care-și vorbesc limba corect.
    • Like 3
    • @ Lucian Baciu
      check icon
      Ok, dar dacă suntem inchizitori într-ale gramaticii, de ce scriem ”sa-și” în loc de ”să-și”??
      Realizez că e o diferență față de ”iei” versus ”ei”, însă o scăpare poate fi trecută cu vederea editorului...
      Însă, dacă alegi să faci o reclamație, e de așteptat ca TU să respecți 100%, regulile la care tocmai faci apel.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult