Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragi indeciși, ce păreți deranjați de efortul de a vă plimba câteva străzi, de vreo patru ori în următorii doi ani, vă ofer câteva repere legate de proporția răului actual

vot

(Foto Inquam Photos)

Se întețesc mesajele cu „nu merg la vot, că nu am cu cine să votez”, „nu vreau să mai votez negativ, ci pozitiv” sau „merg, dar pun ștampila pe toți că toți sunt la fel”.

Dragi indeciși, ce păreți deranjați de efortul de a vă plimba două-trei străzi de vreo patru ori în următorii doi ani, vă ofer câteva repere legate de proporția răului actual (voi reveni și cu altele):

- în ultimii ani au avut loc aproape 700.000 de infracțiuni, dintre care cele mai multe violente și foarte violente;

- cele mai multe au autori încă nedescoperiți;

- rata criminalității crește continuu nu scade (furturile s-au dublat, de exemplu);

- polițiștii au salarii dublate și pensionare anticipată, pensii speciale de trei-patru ori mai mari ca o pensie normală, pensionare cu 15-20 de ani mai repede, cică de prea mult stres si pericol;

- procurorii sunt anchetați, dacă se iau de cine nu trebuie, judecătorii la fel;

- politicienii actuali iau partea hoților și violatorilor, nu partea victimelor lor, le dau drumul mai repede, nu lasă serviciile secrete să dea o mână de ajutor în colectarea probelor incriminatorii, reduc termenele de prescriere a faptelor, scot multe fapte din sfera ilegalității;

- ascund probe, le secretizează;

- fac zid în jurul colegilor anchetați;

- fac adevărate procese de intenție televizate, cu ajutorul unor indivizi plătiți gras și la limita bunului simț sau legii.

Nu aveți cu cine vota? Sau de ce să mergeți la vot? Să fim serioși. Știm cui convine mesajul acesta cu „mă p...ș pe el de vot!”. La peste 9 milioane de votanți din 18 milioane (50% prezență) PSD cade sub 15%. Și UDMR e pa!

Deci, cântați la altă masă melodia cu nemulțumirea, că nu ține. Mergeți în grupurile PSD și propovăduiți-le lor oda cu statul acasă sau mersul la grătar de vot!

Noi vom vota! Și vom aduce mulți cu noi!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marcu check icon
    Comentariile la acest articol sumarizeaza perfect situatia Romaniei si explica de ce PSD e la guvernare. Mai exact, vine domnul Cristian Paun, profesor universitar si un profesionist in domeniul economic si aduce o serie de argumente concrete, cu cifre despre situatia actuala a tarii (e.g. rata criminalitatii, situatia din justitie, etc.). Apoi vin comentatorii, care nu contesta argumentele aducand altele sau explicand de ce situatia nu este cum o descrie domnul Paun. Ei doar zic: "nu am cu cine sa votez, mi-am mai facut sperante si cu alta ocazie, etc." Deci din prima nu se contesta argumentele, deci comentatorii sunt de acord cu ele, dar sunt multumiti de situatia tarii asa cum o prezinta dl Paun, sau nu cred ca tara poate mai mult. Trist. Dar eu am o intrebare: cati dintre cei care zic ca nu au cu cine vota au dat o cautare de 10 min. pe Google despre primii 2-3 candidati ai fiecarui partid, inainte sa zica ca "toti sunt la fel". Pot sa va asigur ca veti gasi candidati care abia stiu sa vorbeasca romaneste si candidati care au studii doctorale la cele mai mari universitati din lume sau care au lucrat ani de zile in institutii europene si au pus bazele unor legi importante la nivel european (pre deosebire de o anumita Viorica care nu a lasat nimic in urma in Europa). Nu vrem sa incercam macar sa votam cu a doua categorie? Ce avem de pierdut: 15 minute de plimbare pana la sectia de votare? Sau preferam sa spunem, fara macar sa stim cine candideaza si ce CV au ca "toti sunt la fel"? In acest caz, castigam si cele 10 minute de documentare de Google si cele 15 minute de plimbare. Dar piedem dreptul sa ne mai plangem in urmatorii 4 ani de vreo groapa, vreun spital, vreo scoala sau de trafic. Mie unul schimbul de a sacrifica 25 de minute la 4 ani pentru dreptul de a ma plange in continuare mi se pare avantajos.
    • Like 0
  • "Guvernarea CDR a fost un dezastru" pentru că a preluat România în incapacitate de plată de la guvernul PDSR, la fel cum guvernul Boc a prluat România în criză economică de la guvernul tăriceanu și cum se va întâmpla cu oricine va urma după psdragnea. Dar aceste subtilități nu sunt accesibile pentru "șahiștii slabi" care văd numai prima mutare. Pentru mai multe detalii https://republica.ro/cine-za-facut-cresterea-economiei-cu-care-se-lauda-liviu-dragnea-pe-facebook-sergiu-negut-romanian-business
    • Like 0
  • Va mai aduceti aminte de guvernarea conventiei democrate in frunte cu pnt-cd ? Cate sperante si planuri de viitor au fost atunci ! Cu aia am ramas , cu speranta. Cu presedintele de atunci a pnt-cd-ului actualul avocat al poporului, un om de dreapta care apara hotii de stanga.
    Si cam pe cine sa votezi ca in general sunt tot aia pe listele diferitelor partide, aia care au avut bani si influenta sa ajunga in primii 10 pe liste. Probabil ca noi romanii votam, cum invata unii studenti pe ultima suta de metrii inainte de sesiune, dupa cum se prezinta candidatii in ultima saptamana si nu dupa ce au facut si ce vor face (asta e oricum o utopie, ca dupa ce ajung in parlament ii pocneste amnezia).
    • Like 2
    • @ Ovidiu Gura
      Corect, seamănă situația. Guvernarea CDR a fost un dezastru.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Știi că în afară de PSD și PNL mai sunt o grămadă de partide?
      Nici eu nu știam până mi-a spus cineva.
      • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      "Guvernarea CDR a fost un dezastru" pentru că a preluat România în incapacitate de plată de la guvernul PDSR, la fel cum guvernul Boc a prluat România în criză economică de la guvernul tăriceanu și cum se va întâmpla cu oricine va urma după psdragnea. Dar aceste subtilități nu sunt accesibile pentru "șahiștii slabi" care văd numai prima mutare. Pentru mai multe detalii https://republica.ro/cine-za-facut-cresterea-economiei-cu-care-se-lauda-liviu-dragnea-pe-facebook-sergiu-negut-romanian-business
      • Like 0
  • Foarte clar punctat. Tot înainte!
    • Like 0
  • Pe principiul ăsta mă ofer să candidez. Nu mă pricep la nimic deosebit dar nu sunt psd-ist ceea ce în logica autorului e de ajuns. Nu-mi trebuie nici program,nici proiect de țară, nu-mi trebuie nimic, sloganul,, Muie PSD" e de ajuns.
    • Like 1
  • Daca inteleg eu bine, si sigur inteleg bine, vreti sa spuneti: "Mergeti la vot si votati-ne pe noi!" Eu n-o sa merg la vot decat cand voi fi convinsa ca dau votul meu unei persoane care gandeste ca mine. Sigur, domnul Cristian Paun vrea ca toti sa gandim ca el. O fi bine? O fi rau? As vrea o schimbare la conducerea tarii. Nu mai vreau Iohannis si PSD. Nu sunt insa de accord cu niciuna din afirmatile din articol, care este evident un articol politic. Eu nu fac politica, in sensul ca nu sunt membra a vreunui partid, dar astept cu nerabdare partidul care sa-mi inspire incredere. Pana atunci, considerati-ma vinovata ca nu va ajut in dorinta de schimbare, dar eu la randul meu va voi considera vinovati ca nu stiti sau nu puteti sa ma convingeti. Argumentul "ne conduc hotii" nu e cel mai bun, dar nu va dati seama de asta. Nici macar "ne conduc incompetentii" nu e grozav.. Nici Nicusor Dan nu mi s-a parut competent (ca politician, nu discutam despre matematica!), ca sa nu mai vorbesc de Barna, Ciolos, Orban, Liiceanu (!?), Turcanu cu ce ar fi mai competenti ca Andronescu sau Tariceanu? Da, vreau alti conducatori, pentru ca singura lozinca de care sunt convinsa ca e universal valabila este "Puterea corupe". Inchei cerandu-mi scuze pentru lipsa de modestie, dar trebuie sa va spun ca am un IQ ridicat, am o facultate serioasa si o recunoastere a inteligentei mele de catre colegii de serviciu (nu sunt sefa!), deci nu veniti cu comentarii de genul "doar prostii aia multi tin cu PSD-ul si nu tin cu noi".
    • Like 0
    • @ Fita Apreotesei
      Stimata Fița. dați-mi voie sa ma indoiesc de IQ-ul dumneavoastra superdezvoltat, daca pana la ora asta nu v-a ajutat sa ințelegeți ca atunci cand vrem sa-i comensuram pe politicieni ( și pe conducatori in general) primul criteriu nu trebuie sa fie IQ-ul sau competența lor, ci masura in care sunt, sau pot deveni ,ticaloși, hoți și mincinoși ?
      • Like 0
  • Domnule Paun, va pricepeti si la politica?! Eu, personal, sunt cam satul de opiniile si, mai ales, de sfaturile dvs.! Hai, "Sarbatori Fericite!".
    • Like 2
  • storo check icon
    o varianta altfel de pe www.sieuvotez.ro

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=596608984176932&id=2830129250360379
    • Like 0
  • storo check icon
    Alegerile astea le vor arata ( si unora si altora) care este ''pulsul'' elecoratului....in functie de rezultate isi vor ajusta campaniile in termeni de agresivitate/promisiuni/pomeni pentru alegerile urmatoare. Ideea e sa fim la fel de prezenti si acum, si in toamna, si la parlamentare, ca sa-i trimitem in intuneric odata pentru totdeauna pe mizerabilii astia.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Dacă nu veți merge la vot înseamnă cà sunteți masochiști Vă place să fiți conduși de Hoți ,Golani și Curve.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult