Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Refuz să cred

Liviu Dragnea - ÎCCJ - Foto Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Foto Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Refuz să cred! Refuz să cred că România mea e plină de oameni ce stau cu mâna întinsă. Care se umilesc pentru un plin de benzină. Care nu pot să facă mai mult de atât. Care nu ar avea opțiuni. Refuz să cred că nu au alternative. Că pleacă atât de ușor capul. Că nu se întreabă. Că nu vor să afle de ce sau cum. Că nu sunt curioși. Că nu vor să știe de unde sau din ce. Că sunt ignoranți. Că sunt atât de ponosiți. Atât de sărăciți. Cu privirile în pământ. Aplaudând și hulind la comandă. La comanda unor smintiți. Care cică le vor binele. Nici nu știu care bine. Căci pe chipul lor nu se citește deloc acest bine promis de ani buni și care întârzie să apară.

Refuz să cred că acești oameni îngenunchiați de ani de beznă comunistă sunt majoritari în România mea. Că pot fi atât de ușor spălați pe creier. Că pot fi atât de ușor cumpărați. Și că ceilalți nu există. Că ceilalți au fugit. Că nu mai e nimeni pe aici din ceilalți. Că ceilalți nu pot face un foarte mic efort. Un efort să iasă din casă. Să se plimbe 2-3 străzi. Un efort care, dacă e colectiv, devine foarte mare. Unul foarte important.

Refuz. Refuz să cred că unii nu au curajul să îi spună unuia că e un hoț. Că e timpul să facă un pas în spate. Unul definitiv. Era demult timpul. Că a furat. Că a furat voturi. Că a furat bani. Că a furat viitorul acestei țări înglodând-o în datorii și deficite. Refuz să cred și că unii nu au curajul să îl judece corect. Și repede. Și definitiv. Refuz să cred că se codesc. Că tot amână așteptând ceva. Oare ce așteaptă?

România mea e în genunchi. Suferă. România mea are nevoie de mine. Și de voi. Unde sunteți voi... ceilalți?

Ieșiți la vot până nu e prea târziu!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In ceea ce priveste efortul de a gandi si vota avem nevoie de un Popa Tanda al mileniului trei cu o nuia spre al trezi pe Marcu Florii Cucului cel sfatos(Of, Slavici mama de unde te oi fi inspirat tu)
    Aveti grija si faceti diferenta intre a repeta ceva pana ajungi sa crezi ca devine realitate ignorand aceasta realitate care te plesneste in fata. Doua rele apucaturi romanesti definitorii, in orice discutie pe o problema oarecare desteptul roman atoatestiutor, are o parere stricta cu caracter de lege universata autodeclarata, la EL, buricul pamantului, nu sa intamplat asa, nu se poate sa fie altfel. Las ca merge si asa vine in completare. Informare, autodezvoltare, competente...... EI este destepti au parerea lor nu au nevoie de asa ceva. De zeci de ani tot aud in stanga si dreapta ca santem un popor destept dar realitatea pe care alegem in mod pagubos a nu o vedea, dovedeste contrariul.
    • Like 0
  • Putem să refuzăm, dar aşa este. Există o majoritate cu creierul spălat, care cuprinde mai multe categorii 1. Categoria captivă în ignoranță, lipsită de competențele necesare autodezvoltării, prinsă în ițele sistemului pseudofeudal (mafiot), în spațiile acaparate de baronii locali. 2. Categoria pensionarilor nostalgici după tinerețe, care şi-au trăit viața activă in regimul comunist (din care a supraviețuit doar amintirea concediilor la mare, nu şi a cozilor la ulei etc), care au impresia că dacă nu erau comuniştii, nu ar fi făcut şcoală, ci er fi ajuns slugi la boieri, care sunt lipsiți de educație civică şi politică, incapabili să accepte democrația şi pe care naționalismul comunist a reuşit să-i transforme in xenofobi şi europenofobi (?) uşor manipulabili de populişti. 3. ( Cea mai inexplicabilă, pentru mine) Categoria intelectualilor de stânga, care nu acceptă că, uneori, nu există nicio legătură intre denumirea unui partid, familia ideologică de unde clamează că se trage şi caracterul abject ( pe care ei nu-l recunosc) al activității concrete al acestui partid....
    Eu cred că toți cei din aceste categorii sunt iremediabili.
    Personal, sper ca partidele de opoziție să se solidarizeze in jurul obiectivului central de a-i scoate pe toți ceilalți la vot, conştientizându-i de miza momentului.
    • Like 1
  • Sunt hotarit impreuna cu familia mea din Romania si Germania , cu rudelele mele , cu vecinii , cu prietenii si toate cunostintele mele de pretutindei sa le coving sa voteze .EU pe 26 Mai YES la vot si spun 2 de DA si un DA pe 2 W v G
    • Like 0
  • Și eu ,refuz sa cred că suntem ,un popor de oameni prosti...Romania are oameni deștepți,care ne poate scoate din mocirla in care am ajuns.trebuie să ieșim .și să îi terminam pe comuniștii ăștia,care au revendicat țara noastră,că fiind a lor.gresit.5000 de hoți ,nu înseamnă ,Romania..Nu este ,o soluție,plecatul din tara.Daca plecam toți,înseamnă că le facem pe plac,acelor hoți.
    • Like 0
  • (DE) Pe 26 mai merg la vot si am de parcurs mai mult de "doua strazi". Voi ce faceti? Am sa merg la vot asa cum am facut-o si la alegerile prezidentiale cand am parcurs mai bine de 100 km pana la sectia de votare si am asteptat 12 ore la coada pe strada pentru a ajunge la cabina de vot. In timpul zilei au disparut ca prin minune doua stampile furate bineinteles de "diaspora", asa ca procesul s-a desfasurat din ce in ce mai greu. Am ajuns la orele serii cand urnele au fost stranse inainte de ora inchiderii in urma unui telefon misterios de la Bucuresti iar noi am fost evacuati din consulat de fortele de ordine. N-am sa uit aceasta umilinta niciodata !

    EU AM SA MERG LA VOT PE 26 MAI SI AM DE PARCURS MAI MULT DE "DOUA STRAZI" ! Tu te vei deplasa oare DOAR pana la sectia din apropierea ta?
    • Like 1
  • Și eu sunt disperat și......... speriat....!
    Sunt disperat că există atât de mulți români care acceptă cu bună știință compromisul cu mafia de stat PSD-ALDE-UDMR-PRO ,fiind conștienți totodată că fac rău țării și nației ăsteia....
    Sunt speriat că există oameni care sunt convinși că cei aflați la putere sunt singurii care le pot reprezenta interesele, care le pot indeplini idealurile....Ce este grav este că nu știu totodată care sunt urmările răului facut de mafie la nivelul societății pe termen lung - apariția ,ca clasă, a asistaților social , readucerea numerică a celor dispuși să muncească, indatorarea statului si multe altele...
    • Like 2
  • Domnule Păun, faptul că refuzați să credeți îmi spune că spiritul analitic vă este afectat de subiectivismul determinat de apartenența la un grup pe care vă încăpățânați să îl vedeți mult mai bun decât este cu adevărat, poporul român. Dacă ați privi ceea ce se întâmplă în România cu ochii unui francez, neamț, englez, elvețian, norvegian sau al unui alt popor civilizat, ați vedea cu siguranță cum arătăm cu adevărat. Îmi vine în minte un slogan de campanie, îndrăznește să crezi.
    • Like 3
    • @ Florian Nicolaescu
      "Lasă-te prostit impotriva evidențelor".... cam asa sună indemnul dumneavoastră....
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Aici e aici, trebuie sa privim realitatea cu ochii unui roman cu scaun la cap nu cu ochii altor neamuri. Principiul este simplu ca si in cazul de sanatate a unei persoane, a face ceva chiar si atunci cand poti gresi este mai bine decat a nu face nimic.
      • Like 2
  • Aricolul acesta imi aduce aminte de urmatorul banc :
    "- Liviule, esti un geniu omule !
    - Da, stiu asta, mi s-a mai spus !
    - Ti s-a mai spus geniu ?
    - Nu, Liviu ! "
    Domnule Cristian Paun, stiti citi oameni nu inteleg acest banc ?
    MAJORITATEA romanilor NU-L inteleg !
    Speranta mea si a Dv. si a tuturor celor care inteleg acest banc este ca aceasta majoritate sa nu voteze in proportie prea mare , iar ceilalti sa voteze intr-o proportie mult mai mare decit data trecuta !
    In absurd, daca votul ar fi obligatoriu si ar vota , sa zicem, 80% din romani, atunci PSD-ul ar cistiga pe veci orice fel de alegeri !
    Dv. , eu si altii ca noi avem 3 solutii :
    1. sa convingem cit mai multi oameni nehotariti cu cine sa voteze sa voteze impotriva PSD.
    2. sa convingem cit mai multi oameni care nu sint hotariti daca sa vina la vot , sau sa nu vina la vot si avem indicii ca ar putea vota impotriva PSD sa vina la vot. NU facem acest lucru daca banuim ca ar vota cu PSD ! ( Nu ne dam cu ranga-n picior singuri ! )
    3. sa convingem pe cei care sint convinsi ca ar vota impotriva PSD sa voteze efectiv.
    • Like 1
  • Pacat ca ati folosit acea poza. Prea abordati totul doar la nivel politic.
    Refuz sa cred ca un director de institutie publica poate sa spuna "asa e data legea". Fara sa faca diferenta dintre bine si rau interpreteaza doar in folosul "lor" si nu "al nostru". Cine? RAR, ANPC, ANAF Antifrauda, Politie, etc...
    • Like 0
  • Deapre dezinidustrializare si salarii mici vedem cine este responsabil, acum când revdem cum inflația foloseste hoților si criminalilor economici. Orice lecții si iminte am primii putem deja sa observăm ca acesti calai ai nostrii se luptă foarte puternic sa ne supună, tocmai prin indrazneala si cinismul cu care discută impotriva interesului Romaniei in Parlamentul European. Putem sa înțelegem prin comparatie, ca nu mai exista in nici o țară așa o alocare de forțe destabilizante. Nu trebuie să ne rusimam noi de faptele torționarilor nostri. Cine trebuie sa vadă vede cu ochiul liber imixtiunea straina in esecul democratiei românești.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult