Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dragnea a dat o lovitură de maestru la exterior: cum se vede din afara României varianta Sevil Shhaideh premier

NYT Shhaideh

Numirea ca prim-ministru a lui Sevil Shhaideh mi se pare o lovitură de maestru a PSD, care și-a obținut în felul ăsta un bilet la clasa întâi (și gratuit!) în social-democrația europeană care îi va aduce și respectul unei mișcări progresiste mondiale care are mare nevoie, după victoria lui Trump, de vești buni, referințe și simboluri.

Alegerea lui Shhaideh mai aduce stângii românești creditul deja obținut de dreapta liberală în operațiunea de spălare a imaginii negre a României. La mai mult de un sfert de secol de la sfârșitul național-comunismului șovinist al lui Ceaușescu, se contura un portret sumbru al țării, plin de elemente șovine și de o vehemență naționalistă și religioasă care domină și azi viața publică dâmbovițeană.

Dreapta a curățat ceața care umbrea partea sa de spectru politic cu alegerea lui Iohannis. Acum PSD si ALDE vor să facă la fel prin numirea drept premier a unei femei de religie musulmană și dintr-o minoritate din răsărit.

Decizia de a o numi premier pe Shhaideh este o mișcare abilă, pentru că a convertit o problemă într-o oportunitate până acum inimaginabilă, atât pentru PSD, cât și pentru România. Cum se întâmplă mereu cu stânga românească post-decembristă, PSD a câștigat alegerile, dar a pierdut batălia mediatică. Sau, mai exact, nici n-a intrat într-o bătălie pe care o știe mereu pierdută. Singura știre pozitivă pentru establishment-ul mediatic - cel puțin cel internațional - a fost creșterea USR-ului, iar numirea prim-ministrului era pentru PSD mai mult o durere de cap decât o șansă.

Opțiunile erau Dragnea, care ar fi deschis un război urât, care ar fi confirmat încă o dată natura coruptă și imorală a partidului, sau o marionetă de rangul doi, cu sfori prea mult vizibile.

Shhaideh o fi și ea o păpușă, dar condiția ei de doamnă și de musulmană va ascunde cumva aceste sfori. Va intra în istorie ca prima femeie și prima musulmană la șefia Guvernului, și nu ca păpușa lui Dragnea, așa cum presa internațională o salută pentru genul și religia ei, și nu ca fiica-surogat a unui baron corupt și neinteresant.

Părea imposibil de crezut că România politica gri și veche ieșită din ultimele alegeri putea deveni un exemplu pozitiv și, iată, noul premier este peste tot în presa internațională, ca o dovadă de incluziune și bunăvoință față de musulmani, în timp ce Trump îi vrea afară din SUA și din ce în ce mai mulți din Europa refuză să accepte riscul noilor atentate, care vine odată cu refugiații sau cetățeni de credință islamică radicalizați.

Când Trump va fi numit oficial președinte al SUA mulți vor vorbi despre România ca despre un contraexemplu reușit și admirabil de toleranță. Și totul mulțumită PSD-ului lui Dragnea! Cine ar fi zis?!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aia care zici tu ca vor da Romania ca exemplu de toleranta nu vor mai avea nici o greutate.. pierd in sir, inca 1-2 ani pana dispar de pe prima pagina.
  • Like 0
 • check icon
  stiu, inteleg, este greu ca geto-dac sa admiti ca prim-ministrul este un arab, dar atat poate psd-ul, acest 45% a epuizat si ultimul neuron :)
  din ac articol ai senzatia ca america si vestul europei sta cu ochii pe romania ca pe butelie :) nici vorba, romania este a n-a roata de moara legata de gatul ue :) ... nimeni nu da 2 bani pe acesta tara saraca ramasa in urma europei cu 200 de ani, deci mai incet cu ditirambele, ghimbuslucurile si baclavalele de sarbatoare. lasati capra vecinului la locul ei !
  • Like 1
 • Sa nu ne grabim. Dna Sevil are un sot sirian sustinator fervent al regimului Assad, blamat de tarile NATO + UE. Chiar daca ar face o declaratie fara echivoc de delimitare fata de opiniile sotului, asta nu o va face mai frecventabila pt. guvernele din tarile UE si NATO, principalii nostri parteneri. Oare Iohannis o va numi ?
  • Like 0
 • In primul rand, inca nu este prim ministru! In al doilea rand, presa care vorbeste numai de apartenenta sa religioasa (fiindca da, in presa straina asta este ca stire de prim plan, faptul ca este femeie si…de cult musulman), nu este nicidecum o pozitie admirativa ci mai degraba reductorie la conditia de femeie…si orientare religioasa. Exact lucruri care din puncte de vedere diferit, pot fi atat avantaj, dar si dezavantaj in functie de analisti! Oricum, si intr-un caz si-n altul, este analiza mediocra, macista si…elimina din start aprecierile care ar trebui sa fie proprii unui om de stat: experienta economica, personalitate internationala, contacte anterioare pe proiecte de anvergura internationale, putere de analiza, inteligenta, competenta, integritate. Sa nu uitam ca doamna este deocamdata cunoscuta ca om fidel de curte a lui Dragnea si Constatinescu, cariera poltica a facut-o strict in umbra acestor dinozauri si iata ca singurele calitati care i se gasesc la international sunt faptul ca este….femeie si…musulmana! O numiti "lovitura de maestru". Nu, este un cinism pur, folosind considerente intime si personale pentru a servi interese de grup! Este trimisa carne de tun. Este extrem de rusinos! Vedeti rezultatul actual si asteptati ca viitorul sa vi-l confirme.
  • Like 0
  • @ Petronela Caso
   Aspectele de profesionalism sunt excluse in cazul doamnei tocmai pt ca sunt in afara oricarei indoieli !
   • Like 0
 • valserg check icon
  Nu-i chiar asa. Am citit presa straina si se zice cam asa:
  1. Se comenteaza destul de neutru, cu oarecare surpriza, propunerea ca p.m. a doamnei Shhaideh. Nici incantare, nici condamnare.
  2. Se subliniaza faptul ca Dragnea nu poate fi numit p.m. pentru ca a fost condamnat penal. (Am putea interpreta aceasta ca "o lovitura de maestru" a d-lui Dragnea in propriul dos)
  • Like 3
 • „Când Trump va fi numit oficial președinte al SUA mulți vor vorbi despre România ca despre un contraexemplu reușit și admirabil de toleranță. ”
  „MULȚI” fiind ăia înregimentați în political correctness. Nu sunt deloc mândru de asta!
  • Like 1
 • Perfect de acord! Dupa surpriza initiala, exact lucrul asta il "rumegam" si eu... Decat sa ne plangem, de ce sa nu profitam de cele aprox. 20 de minoritati?
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult