Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Dragnea: Plata pentru Pilonul II de pensie poate fi sau nu suspendată. Este doar o chestiune financiar contabilă

Liviu Dragnea - Inquam

(Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad)

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că nu s-a discutat în cadrul Guvernului sau la PSD despre o naționalizare sau desființare a Pilonului II de pensii, dar a admis posibilitatea unei suspendări temporare a plăților către acest Pilon, care nu este însă decât „o chestiune financiar-contabilă”, scrie Hotnews.ro.

„În momentul în care se va face acea analiză și dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenție în Programul de guvernare, și anume să se creeze o perioadă de opțiune pentru fiecare cetățean, plata pentru Pilonul II de pensie poate fi sau nu suspendată. Asta va fi ca rezultat al analizei și după o discuție cu administratorii privați ai banilor publici din fondurile din Pilonul II, ca să nu se încurce calculele, dacă o parte din nu știu câte milioane de români, care contribuie acum la Pilonul I și la Pilonul II, și unii sunt doar la Pilonul I, poate sunt mai mulți cei de la Pilonul I care vor să se mute și la Pilonul II și atunci trebuie să se decidă dacă este nevoie să se suspende plata sau plata să continue ca până acum și să se facă regularizările ulterioare. Deci este doar o chestiune financiar contabilă, care va fi decisă împreună cu administratorii respectivi", a răspuns Liviu Dragnea la întrebarea dacă PSD sau Guvernul are în vedere să suspende plata contribuțiilor pentru Pilonul II de pensii pentru următoarele 6 luni, potrivit Hotnews.ro.

Solicitat să precizeze un orizont de timp când s-ar putea lua decizia suspendării contribuțiilor la Pilonul II, președintele PSD a spus:

„În momentul în care această analiză va fi gata, dacă va fi o decizie politică pentru a fi pusă în practică, după discuțiile cu administratorii privați ai fondurilor, în funcție de asta, se va ajunge la o variantă sau alta. Că va fi în această vară, că va fi în această toamnă, o să vedem. Eu cred că în acest an trebuie închis subiectul respectiv, dar sub nicio formă nu va fi pusă sub semnul întrebării funcționarea acestor fonduri. Vom discuta pe larg când se va lua o astfel de decizie", a precizat Liviu Dragnea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Suspendarea pentru o perioadă de șase luni a contribuțiilor sociale ce sunt direcționate către pilonul II de pensii va genera o multitudine de efecte negative asupra valorii pensiilor ce urmează să fie încasate de către persoanele ce vor ieși la pensie ca beneficiari ai acestui sistem:
  1. Banii nu vor mai putea fi lăsați moștenire

  Banii colectați în cadrul Pilonului II pot fi lăsați moștenire de către titular, acest lucru nefiind posibil în cazul Pilonului I.

  2. Nu vei putea alege cine administrează acești bani

  Banii colectați în cadrul Pilonului II sunt administrați de fonduri private, majoritatea banilor fiind investiți în titluri și obligațiuni de stat. Evident, aceste fonduri private percep comisioane de administrare, însă o persoană nemulțumită de randamentul oferit poate muta banii la un alt fond. De asemenea, acest lucru este imposibil de înfăptuit în cazul în care toți banii ar fi administrați de către stat.

  3. Va fi afectată și previzibilitatea

  În cazul pilonului II, știi foarte clar câți bani ți se vor întoarce înapoi, însă acest lucru nu se întâmplă și în cazul banilor administrați de stat în cadrul Pilonului I. La stat ești dependent de evoluția economică din momentul în care îți primești pensia, nu de evoluția economică din anii în care ai muncit și plătit contribuții sociale.

  4. Transparența sistemului de administrare

  Administratorii privați ai sistemelor de pensii oferă contribuabililor posibilitatea de a urmări în orice moment valoarea sumelor cumulate, a comisioanelor percepute și a randamentului oferit.

  5. Pilonul II este garantat

  Sumele colectate în cadrul Pilonului II de pensii sunt garantate, astfel că vei primi cel puțin atât cât ai depus. În cadrul sistemului public de pensii, plățile viitoare vor fi condiționate de valoarea sumelor colectate de la viitorii salariați.
  • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult