Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dragoș Stanca, antreprenor: „America are un deficit de 1,5 - 2 milioane de programatori”. Contextul în care în România se discută despre eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști

Dragos Stanca-

Discuțiile despre eliminarea scutirii de impozit pentru angajații din industria IT trebuie să ia în calcul contextul global, a spus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 antreprenorul în domeniul tehnologiei Dragoș Stanca, care este printre altele și organizator al festivalului UPGRADE 100.

Această idee a fost susținută recent de președintele PNL, Ludovic Orban, care a afirmat că nu este de acord cu o astfel de facilitate. Însă în contextul în care alte state, precum SUA, fac eforturi pentru a atrage programatori, măsura s-ar putea să nu fie benefică pentru România.

În România, lucrează în prezent peste 100.000 de programatori. „Cu creionul pe hârtie vedem că avem 100.000 - 120.000 de programatori în România, care câștigă în medie mai mult decât populația medie, undeva la 7.000 de lei. Mai vedem că prin toate contribuțiile, că nu e ca și când nu plătesc nimic, aduc undeva la 4.000 de RON în diverse contribuții, chiar așa scutiți cum sunt. Mai vedem că a apărut o nouă modificare care a crescut costul cu personalul, chiar și în industria IT prin mutarea contribuțiilor la angajat la angajator cu încă 7%. Și ce mai vedem? Că America are un deficit de programatori undeva între 1,5 și 2 milioane de oameni. Mai vedem că în România sunt doar 10% din totalul programatorilor din Europa Centrală și de Est, numărul total fiind undeva la 1 milion, din care 25% sunt în Polonia. Și dacă luăm calculul simplu, vedem că avem în toată Europa de Est cam câți programatori are nevoie America. Ce vrem? Având în vedere că majoritatea produsului creat de acești oameni merge la export, vrem ca acești oameni să nu mai plătească deloc contribuție aici și să plece, odată cu produsele lor, către Silicon Valley, în SUA, sau în alte țări care oferă facilități fiscale și poate condiții mai bune sau să îi ținem aici?”, se întreabă antreprenorul, care deține mai multe business-uri în domeniul tehnologiei și care precizează că niciuna dintre companiile în care deține acțiuni semnificative nu beneficiază de această facilitate.

În opinia sa, discuția despre echitatea în taxarea muncii trebuie avută. Însă sugerează alte baze pe care aceasta ar trebui să fie purtată. 

„Lucrul care ar trebui făcut cu creionașul pe hârtie nu e să elimini niște avantaje fiscale pentru niște oameni care, toate calculele o arată, aduc o contribuție importantă în buget și ar avea opțiunea să nu o mai aducă deloc, pentru că există o mare cerere în exteriorul României. Sau am putea să facem o analiză să vedem care sunt toate meseriile care sunt foarte cerute în afară și pentru care să oferim toate condițiile competitive pentru a rămâne aici”, spune Stanca. 

Percepția că de scutirile fiscale din industria de IT beneficiază numai corporațiile mari e greșită, de vreme ce 40 la sută din firmele de IT sunt românești, însă 75% dintre produse merg la export, continuă el. 

„Faptul că industria IT este în acest moment favorizată din punct de vedere fiscal, e un lucru bun pentru industria IT și pentru economia României. Ce nu e bine e că doar industria IT este favorizată”, crede Dragoș Stanca.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Observ ca mai toti de pana acum sunt in tema rau de tot.
  Sa recapitulam: omul cand se angajeaza, negociaza un salariu in mana. Firma e cea care beneficiaza de reducere, pentru ca tu nu iti platesti singur darile, ca la americani.
  Acuma, e posibil ca fara aceasta reducere, unele firme sa plece sau sa se reduca salariile. Caz in care va fi enorm de simplu unora din DE sa ii convinga sa mearga acolo pentru 1000 de euro extra. Macar nu mai dai in gropi in RO si nu te mai injura cine habar nu are cum se platesc taxele la noi. Punct.
  • Like 0
  • @ Dragos Galben
   Ăia 1000 de euro extra îi dau pe chirie, ca să ai același nivel de trai ai nevoie de un venit net dublu iar la nivelul ăla puțini ajung.
   • Like 1
 • In realitate, in SUA regimul Trump pune piedici acordarii de vize H-1B1, asa ca e dificil pentru programatorii mediocrii sa emigreze acolo. Cei foarte buni nu-s chiar asa de multi, iar ceilalti mai degraba migreaza in UE.
  • Like 1
  • @ Nicu Buculei
   Și când or vedea cât e impozitarea în vest o să moară de inimă rea. Au impozit progresiv nu mocăneli.
   • Like 1
 • Ăia care chiar sunt foarte buni oricum pleacă în SUA și asta e valabil nu doar în cazul României. Milogii noștri care atârnă la ajutorul de stat altfel dau faliment nu vor pleca în SUA, acolo ar muri de foame, acolo nu-ți dă nimeni de pomană și nici nu poți să fi revoltat din cauza asta cu excepția cazului când ești fan
  Alexandria Ocasio-Cortez sau Bernie Sanders, ăștia promit ceva pomeni.
  • Like 0
 • Ce este asta ? O încercare de șantaj ? Să plece în America dacă nu le mai place România și poporul român. Măcar dacă „răsărea” dintre ei vreun „Julian Assange” român care să-i lase în „pielea goală” pe politici după ce ar fi scormonit în telefoanele sau note book-le lor și ne-ar fi informat de schemele și jocurile lor murdare.

  • Like 1


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult