Discuțiile despre eliminarea scutirii de impozit pentru angajații din industria IT trebuie să ia în calcul contextul global, a spus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 antreprenorul în domeniul tehnologiei Dragoș Stanca, care este printre altele și organizator al festivalului UPGRADE 100.
Această idee a fost susținută recent de președintele PNL, Ludovic Orban, care a afirmat că nu este de acord cu o astfel de facilitate. Însă în contextul în care alte state, precum SUA, fac eforturi pentru a atrage programatori, măsura s-ar putea să nu fie benefică pentru România.
În România, lucrează în prezent peste 100.000 de programatori. „Cu creionul pe hârtie vedem că avem 100.000 - 120.000 de programatori în România, care câștigă în medie mai mult decât populația medie, undeva la 7.000 de lei. Mai vedem că prin toate contribuțiile, că nu e ca și când nu plătesc nimic, aduc undeva la 4.000 de RON în diverse contribuții, chiar așa scutiți cum sunt. Mai vedem că a apărut o nouă modificare care a crescut costul cu personalul, chiar și în industria IT prin mutarea contribuțiilor la angajat la angajator cu încă 7%. Și ce mai vedem? Că America are un deficit de programatori undeva între 1,5 și 2 milioane de oameni. Mai vedem că în România sunt doar 10% din totalul programatorilor din Europa Centrală și de Est, numărul total fiind undeva la 1 milion, din care 25% sunt în Polonia. Și dacă luăm calculul simplu, vedem că avem în toată Europa de Est cam câți programatori are nevoie America. Ce vrem? Având în vedere că majoritatea produsului creat de acești oameni merge la export, vrem ca acești oameni să nu mai plătească deloc contribuție aici și să plece, odată cu produsele lor, către Silicon Valley, în SUA, sau în alte țări care oferă facilități fiscale și poate condiții mai bune sau să îi ținem aici?”, se întreabă antreprenorul, care deține mai multe business-uri în domeniul tehnologiei și care precizează că niciuna dintre companiile în care deține acțiuni semnificative nu beneficiază de această facilitate.
În opinia sa, discuția despre echitatea în taxarea muncii trebuie avută. Însă sugerează alte baze pe care aceasta ar trebui să fie purtată.
„Lucrul care ar trebui făcut cu creionașul pe hârtie nu e să elimini niște avantaje fiscale pentru niște oameni care, toate calculele o arată, aduc o contribuție importantă în buget și ar avea opțiunea să nu o mai aducă deloc, pentru că există o mare cerere în exteriorul României. Sau am putea să facem o analiză să vedem care sunt toate meseriile care sunt foarte cerute în afară și pentru care să oferim toate condițiile competitive pentru a rămâne aici”, spune Stanca.
Percepția că de scutirile fiscale din industria de IT beneficiază numai corporațiile mari e greșită, de vreme ce 40 la sută din firmele de IT sunt românești, însă 75% dintre produse merg la export, continuă el.
„Faptul că industria IT este în acest moment favorizată din punct de vedere fiscal, e un lucru bun pentru industria IT și pentru economia României. Ce nu e bine e că doar industria IT este favorizată”, crede Dragoș Stanca.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sa recapitulam: omul cand se angajeaza, negociaza un salariu in mana. Firma e cea care beneficiaza de reducere, pentru ca tu nu iti platesti singur darile, ca la americani.
Acuma, e posibil ca fara aceasta reducere, unele firme sa plece sau sa se reduca salariile. Caz in care va fi enorm de simplu unora din DE sa ii convinga sa mearga acolo pentru 1000 de euro extra. Macar nu mai dai in gropi in RO si nu te mai injura cine habar nu are cum se platesc taxele la noi. Punct.
Alexandria Ocasio-Cortez sau Bernie Sanders, ăștia promit ceva pomeni.