Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dragoș Stanca, antreprenor: „America are un deficit de 1,5 - 2 milioane de programatori”. Contextul în care în România se discută despre eliminarea scutirii de impozit pentru IT-iști

Dragos Stanca-

Discuțiile despre eliminarea scutirii de impozit pentru angajații din industria IT trebuie să ia în calcul contextul global, a spus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 antreprenorul în domeniul tehnologiei Dragoș Stanca, care este printre altele și organizator al festivalului UPGRADE 100.

Această idee a fost susținută recent de președintele PNL, Ludovic Orban, care a afirmat că nu este de acord cu o astfel de facilitate. Însă în contextul în care alte state, precum SUA, fac eforturi pentru a atrage programatori, măsura s-ar putea să nu fie benefică pentru România.

În România, lucrează în prezent peste 100.000 de programatori. „Cu creionul pe hârtie vedem că avem 100.000 - 120.000 de programatori în România, care câștigă în medie mai mult decât populația medie, undeva la 7.000 de lei. Mai vedem că prin toate contribuțiile, că nu e ca și când nu plătesc nimic, aduc undeva la 4.000 de RON în diverse contribuții, chiar așa scutiți cum sunt. Mai vedem că a apărut o nouă modificare care a crescut costul cu personalul, chiar și în industria IT prin mutarea contribuțiilor la angajat la angajator cu încă 7%. Și ce mai vedem? Că America are un deficit de programatori undeva între 1,5 și 2 milioane de oameni. Mai vedem că în România sunt doar 10% din totalul programatorilor din Europa Centrală și de Est, numărul total fiind undeva la 1 milion, din care 25% sunt în Polonia. Și dacă luăm calculul simplu, vedem că avem în toată Europa de Est cam câți programatori are nevoie America. Ce vrem? Având în vedere că majoritatea produsului creat de acești oameni merge la export, vrem ca acești oameni să nu mai plătească deloc contribuție aici și să plece, odată cu produsele lor, către Silicon Valley, în SUA, sau în alte țări care oferă facilități fiscale și poate condiții mai bune sau să îi ținem aici?”, se întreabă antreprenorul, care deține mai multe business-uri în domeniul tehnologiei și care precizează că niciuna dintre companiile în care deține acțiuni semnificative nu beneficiază de această facilitate.

În opinia sa, discuția despre echitatea în taxarea muncii trebuie avută. Însă sugerează alte baze pe care aceasta ar trebui să fie purtată. 

„Lucrul care ar trebui făcut cu creionașul pe hârtie nu e să elimini niște avantaje fiscale pentru niște oameni care, toate calculele o arată, aduc o contribuție importantă în buget și ar avea opțiunea să nu o mai aducă deloc, pentru că există o mare cerere în exteriorul României. Sau am putea să facem o analiză să vedem care sunt toate meseriile care sunt foarte cerute în afară și pentru care să oferim toate condițiile competitive pentru a rămâne aici”, spune Stanca. 

Percepția că de scutirile fiscale din industria de IT beneficiază numai corporațiile mari e greșită, de vreme ce 40 la sută din firmele de IT sunt românești, însă 75% dintre produse merg la export, continuă el. 

„Faptul că industria IT este în acest moment favorizată din punct de vedere fiscal, e un lucru bun pentru industria IT și pentru economia României. Ce nu e bine e că doar industria IT este favorizată”, crede Dragoș Stanca.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Observ ca mai toti de pana acum sunt in tema rau de tot.
  Sa recapitulam: omul cand se angajeaza, negociaza un salariu in mana. Firma e cea care beneficiaza de reducere, pentru ca tu nu iti platesti singur darile, ca la americani.
  Acuma, e posibil ca fara aceasta reducere, unele firme sa plece sau sa se reduca salariile. Caz in care va fi enorm de simplu unora din DE sa ii convinga sa mearga acolo pentru 1000 de euro extra. Macar nu mai dai in gropi in RO si nu te mai injura cine habar nu are cum se platesc taxele la noi. Punct.
  • Like 0
  • @ Dragos Galben
   Ăia 1000 de euro extra îi dau pe chirie, ca să ai același nivel de trai ai nevoie de un venit net dublu iar la nivelul ăla puțini ajung.
   • Like 1
 • In realitate, in SUA regimul Trump pune piedici acordarii de vize H-1B1, asa ca e dificil pentru programatorii mediocrii sa emigreze acolo. Cei foarte buni nu-s chiar asa de multi, iar ceilalti mai degraba migreaza in UE.
  • Like 1
  • @ Nicu Buculei
   Și când or vedea cât e impozitarea în vest o să moară de inimă rea. Au impozit progresiv nu mocăneli.
   • Like 1
 • Ăia care chiar sunt foarte buni oricum pleacă în SUA și asta e valabil nu doar în cazul României. Milogii noștri care atârnă la ajutorul de stat altfel dau faliment nu vor pleca în SUA, acolo ar muri de foame, acolo nu-ți dă nimeni de pomană și nici nu poți să fi revoltat din cauza asta cu excepția cazului când ești fan
  Alexandria Ocasio-Cortez sau Bernie Sanders, ăștia promit ceva pomeni.
  • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   Nu pleaca doar cei foarte buni , pleaca si juniorii , mai ales ca aia sunt tineri si vor sa-si faca o cariera afara ( asta in situatia cand nu pleaca chiar din scoala, coada la universitatile din UK la bursa de studii de la Bucuresti era de 50 de m pe 4 randuri). Nu e vorba ca pleaca in SUA ( acolo pleaca mai putini) dar pleaca foarte multi in vestul Europei. Nu e vorba de milogeala , in IT se munceste foarte serios dar fenomenul e mai complex pentru ca mai intai pleaca firmele ( multe straine ca alea dau salariile mari in Ro nu start-upurile). Multinationalele de soft nu vin in Ro pentru ca le plac plaiurile mioritice ci pentru ca aici sunt salariile mai mici si la fel taxele, altfel de ce ar investi aici ?Problema e complexa pentru ca daca pleaca firmele pleaca si angajatii ( 1500 $ are in USA un somer nu un programator, la fel si in UE salariile sunt de 3-5 ori mai mari ca in Ro asa ca nivelul de trai e net superior indiferent ca sunt chiriile si taxele mai mari acolo). Depinde ce vrem din punct de vedere strategic , sa dezvoltam un sector tehnologic foarte competitiv din care Ro incaseaza din exporturi cca 2 miliarde de euro cheltuind undeva la 40 de milioane de euro pe subventii sau vrem sa ramana aici doar cei care sapa santuri si invart micii pe gratar caz in care s-ar generaliza minimul/economie undeva la 1500 de lei/luna.
   • Like 0
 • Ce este asta ? O încercare de șantaj ? Să plece în America dacă nu le mai place România și poporul român. Măcar dacă „răsărea” dintre ei vreun „Julian Assange” român care să-i lase în „pielea goală” pe politici după ce ar fi scormonit în telefoanele sau note book-le lor și ne-ar fi informat de schemele și jocurile lor murdare.

  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult