Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce impact ar avea asupra industriei IT eliminarea scutirii de impozit pe venit

Programatori

Foto: Guliver/Getty Images

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat recent că susține eliminarea scutirii de impozit pe venit de care beneficiază o parte din industria IT din România.

Potrivit Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, de această facilitate beneficiază, la nivel național, 30% dintre dintre cei 100.000 de angajați din firmele de IT, cu variații pe județe. Dacă în Timiș 43% dintre cei angajați în firmele de IT sunt eligibili pentru scutirea de impozit, adică au diplome de specialitate și lucrează în firme în care există un departament de informatică și care au o cifră de afaceri de minimum 10.000 de euro pe angajat, în Teleorman, procentul este de doar 5%.

În total, prin scutirea de impozit acordată celor 30.000 de IT-iști statul pierde aproximativ 50 de milioane de euro pe an. „Scutirea s-a introdus în 2001 ca parte a strategiei naționale de creștere a sectorului și pentru a încerca stoparea "migrației creierelor", o problemă imensă la acea dată, despre care nimeni nu mai pomenește acum”, spun reprezentanții ANIS.

Aceștia susțin că implementarea măsurii a contribuit la dezvoltarea sectorului IT în România, a cărei contribuție în PIB a ajuns la aproape 6% din PIB. Conform cifrelor Asociației, deși în IT lucrează 2% din totalul angajaților, producția de high-tech reprezintă 24,33% din producția totală a României.

În opinia acestora, eliminarea facilității ar putea determina companiile străine să investească în alte țări, iar pe specialiștii cei mai buni și pe antreprenorii români să plece. „Obiectivul declarat al României de a se transforma într-un centru tehnologic european nu va fi atins și alt avantaj competitiv nu mai avem”, susțin reprezentanții ANIS.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cel putin, nu inteleg de ce sa nu nu plateasca impozite it-istii , care au in general salarii foarte decente, insa multi oameni cu salarii modeste din alte domenii mult mai solicitante platesc impozite .Si mai e un lucru pe care nu-l inteleg , din postura de cetatean.Ca sa platesti impozite , sa iti deschizi o firma , sa aplici pt orice in tara asta , trebuie sa te duci pe la 1000 de ghisee in tara in care it-istii nu platesc impozite.Desigur ei , in marea lor parte lucreaza pt firme straine , si sincer nu prea vad beneficiul pt. Romania.In concluzie , le doresc sa plateasca impozite la fel ca noi muritorii de rand.
    • Like 0
  • Ar fi un lucru bun, așa poate evoluăm și depășim clasicul lohn. Poate începem și noi să ne punem capul la contribuție și să depășim actualul statut de simpli cărcași cu singurul și veșnicul atu, suntem ieftini.
    • Like 0
  • Pentru cei care vorbesc fara sa stie sau fara sa gandeasca.
    Industria IT a facut si lucruri bune dar si rele. Si face in continuare.
    In mod normal, firesc, corect si CINSTIT, orice angajat si din orice industrie/domeniu TREBUIE sa plateasca impozit pe venit! Daca un muncitor de rand care are 3500 de lei brut, plateste impozit si din restul banilor se descurca cum poate si un IT-ist care are 10000-12000 lei salar brut poate plati impozit si se descurca lejer cu banii ramasi. Chiar foarte bine!
    Se vor face investitii in continuare in IT, romanii NU vor pleca in alte tari (acolo trebuie sa munceasca nu ca in tara unde mai joaca si ping-pong)
    Datorita IT-ului multe orase au suferit schimbari majore in RAU (ex.Cluj-Napoca) Preturi mari la alimente, servicii dar mai ales IMOBILIARE.
    Nu mi se pare corect ca pentru o mana de oameni ( IT-stii) sa sufere toti...
    Sunt de acord cu plata impozitului pe venit in toata indrustria IT. Legile sa fie respectate de toti, fara favoruri.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Ar fi de subliniat faptul că scutirea de impozit influențează decizia unei persoane tinere în ceea ce privește alegerea unei facultăți. Ar putea alege ceva legat de IT unde ar găsi un job relativ ușor și bine plătit. Statul va încasa per total mai mulți bani în ciuda scutirii. Problema e greșit pusă de specialistul în economie Ludovic Orban. Nu e dacă ne permitem să o menținem ci dacă avem atâtea domenii performanțe în economie încât să ne permitem să o eliminăm.
    • Like 1
  • mike mike check icon
    In principiu IT-istii n-ar trebui sa fie scutiti de plata impozitelor pe venituri. Asta este regula in toata lumea, insa noi am preferat aceasta solutie in anii 2000 pentru a pastra in tara tinerii. Cei ce lucreaza in IT, ca si mine de altfel, platesc impozite pe venit in statele membre ale UE. Aici un IT-ist nu este privit ca pe un miracol, un geniu, un tip cu un job "aparte", ceva deosebit. Nu, pentru occidentali exista job-uri mult mai inalt calificate decat cele din IT. Noi in Romania ne laudam cu chestia asta, insa este cam tot ce avem, o industrie IT foarte dinamica.
    Pe de alta parte, cred ca ar trebui pastrata situatia actuala, fara impozite pe venituri in IT. Altfel, pierderile ar fi foarte mari. Pentru 50 de milioane la buget pe an..."minunatul" stat roman ar trebui sa se sacrifice. In Romania, acesti bani fie ar fi furati, fie spalati.
    • Like 3
  • raimond check icon
    "În opinia acestora, eliminarea facilității ar putea determina companiile străine să investească în alte țări, iar pe specialiștii cei mai buni și pe antreprenorii români să plece." - Nu stiti despre ce vorbiti nenicilor. Pentru un rahat de scutire de impozit pe venit? Parca ar vorbi de capsunari sau sapatori de santuri. Hmm, au devenit prea scumpi in Romania, las' ca gasim 100 ca ei in alta parte.
    Si eu credeam ca e vorba doar de politicieni. Nu, si analistii nostri economici sunt varza.
    • Like 1
    • @ raimond
      check icon
      "au devenit prea scumpi in Romania, las' ca gasim 100 ca ei in alta parte" = "ar determina companiile străine să investească în alte țări, iar pe specialiștii cei mai buni și pe antreprenorii români să plece".
      Q.E.D.
      • Like 0
    • @ raimond
      firme + angajati declarate in bulgaria.
      Deja incepe sa se practice.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult