Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce impact ar avea asupra industriei IT eliminarea scutirii de impozit pe venit

Programatori

Foto: Guliver/Getty Images

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat recent că susține eliminarea scutirii de impozit pe venit de care beneficiază o parte din industria IT din România.

Potrivit Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, de această facilitate beneficiază, la nivel național, 30% dintre dintre cei 100.000 de angajați din firmele de IT, cu variații pe județe. Dacă în Timiș 43% dintre cei angajați în firmele de IT sunt eligibili pentru scutirea de impozit, adică au diplome de specialitate și lucrează în firme în care există un departament de informatică și care au o cifră de afaceri de minimum 10.000 de euro pe angajat, în Teleorman, procentul este de doar 5%.

În total, prin scutirea de impozit acordată celor 30.000 de IT-iști statul pierde aproximativ 50 de milioane de euro pe an. „Scutirea s-a introdus în 2001 ca parte a strategiei naționale de creștere a sectorului și pentru a încerca stoparea "migrației creierelor", o problemă imensă la acea dată, despre care nimeni nu mai pomenește acum”, spun reprezentanții ANIS.

Aceștia susțin că implementarea măsurii a contribuit la dezvoltarea sectorului IT în România, a cărei contribuție în PIB a ajuns la aproape 6% din PIB. Conform cifrelor Asociației, deși în IT lucrează 2% din totalul angajaților, producția de high-tech reprezintă 24,33% din producția totală a României.

În opinia acestora, eliminarea facilității ar putea determina companiile străine să investească în alte țări, iar pe specialiștii cei mai buni și pe antreprenorii români să plece. „Obiectivul declarat al României de a se transforma într-un centru tehnologic european nu va fi atins și alt avantaj competitiv nu mai avem”, susțin reprezentanții ANIS.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu cel putin, nu inteleg de ce sa nu nu plateasca impozite it-istii , care au in general salarii foarte decente, insa multi oameni cu salarii modeste din alte domenii mult mai solicitante platesc impozite .Si mai e un lucru pe care nu-l inteleg , din postura de cetatean.Ca sa platesti impozite , sa iti deschizi o firma , sa aplici pt orice in tara asta , trebuie sa te duci pe la 1000 de ghisee in tara in care it-istii nu platesc impozite.Desigur ei , in marea lor parte lucreaza pt firme straine , si sincer nu prea vad beneficiul pt. Romania.In concluzie , le doresc sa plateasca impozite la fel ca noi muritorii de rand.
  • Like 0
 • Ar fi un lucru bun, așa poate evoluăm și depășim clasicul lohn. Poate începem și noi să ne punem capul la contribuție și să depășim actualul statut de simpli cărcași cu singurul și veșnicul atu, suntem ieftini.
  • Like 0
 • Pentru cei care vorbesc fara sa stie sau fara sa gandeasca.
  Industria IT a facut si lucruri bune dar si rele. Si face in continuare.
  In mod normal, firesc, corect si CINSTIT, orice angajat si din orice industrie/domeniu TREBUIE sa plateasca impozit pe venit! Daca un muncitor de rand care are 3500 de lei brut, plateste impozit si din restul banilor se descurca cum poate si un IT-ist care are 10000-12000 lei salar brut poate plati impozit si se descurca lejer cu banii ramasi. Chiar foarte bine!
  Se vor face investitii in continuare in IT, romanii NU vor pleca in alte tari (acolo trebuie sa munceasca nu ca in tara unde mai joaca si ping-pong)
  Datorita IT-ului multe orase au suferit schimbari majore in RAU (ex.Cluj-Napoca) Preturi mari la alimente, servicii dar mai ales IMOBILIARE.
  Nu mi se pare corect ca pentru o mana de oameni ( IT-stii) sa sufere toti...
  Sunt de acord cu plata impozitului pe venit in toata indrustria IT. Legile sa fie respectate de toti, fara favoruri.
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Ar fi de subliniat faptul că scutirea de impozit influențează decizia unei persoane tinere în ceea ce privește alegerea unei facultăți. Ar putea alege ceva legat de IT unde ar găsi un job relativ ușor și bine plătit. Statul va încasa per total mai mulți bani în ciuda scutirii. Problema e greșit pusă de specialistul în economie Ludovic Orban. Nu e dacă ne permitem să o menținem ci dacă avem atâtea domenii performanțe în economie încât să ne permitem să o eliminăm.
  • Like 1
 • mike mike check icon
  In principiu IT-istii n-ar trebui sa fie scutiti de plata impozitelor pe venituri. Asta este regula in toata lumea, insa noi am preferat aceasta solutie in anii 2000 pentru a pastra in tara tinerii. Cei ce lucreaza in IT, ca si mine de altfel, platesc impozite pe venit in statele membre ale UE. Aici un IT-ist nu este privit ca pe un miracol, un geniu, un tip cu un job "aparte", ceva deosebit. Nu, pentru occidentali exista job-uri mult mai inalt calificate decat cele din IT. Noi in Romania ne laudam cu chestia asta, insa este cam tot ce avem, o industrie IT foarte dinamica.
  Pe de alta parte, cred ca ar trebui pastrata situatia actuala, fara impozite pe venituri in IT. Altfel, pierderile ar fi foarte mari. Pentru 50 de milioane la buget pe an..."minunatul" stat roman ar trebui sa se sacrifice. In Romania, acesti bani fie ar fi furati, fie spalati.
  • Like 3
 • raimond check icon
  "În opinia acestora, eliminarea facilității ar putea determina companiile străine să investească în alte țări, iar pe specialiștii cei mai buni și pe antreprenorii români să plece." - Nu stiti despre ce vorbiti nenicilor. Pentru un rahat de scutire de impozit pe venit? Parca ar vorbi de capsunari sau sapatori de santuri. Hmm, au devenit prea scumpi in Romania, las' ca gasim 100 ca ei in alta parte.
  Si eu credeam ca e vorba doar de politicieni. Nu, si analistii nostri economici sunt varza.
  • Like 1
  • @ raimond
   check icon
   "au devenit prea scumpi in Romania, las' ca gasim 100 ca ei in alta parte" = "ar determina companiile străine să investească în alte țări, iar pe specialiștii cei mai buni și pe antreprenorii români să plece".
   Q.E.D.
   • Like 0
  • @ raimond
   firme + angajati declarate in bulgaria.
   Deja incepe sa se practice.
   • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult