Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dronele zboară pe deasupra țării. Politicienii ne plimbă de la Ana la Caiafa

Zonă unde a căzut o dronă rusească

Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

De mai bine de doi ani de când Rusia a atacat Ucraina, pe deasupra României zboară - la început accidental – drone, de parcă ar fi păsări călătoare și românii, autoritățile noastre, nu pot o lua o decizie despre ce să facă în astfel de situații.

Cred că, de fațadă, decidenții spun că trebuie să-i întrebe pe americani, dar, de fapt, tremură de frică să nu îl supere pe Putin. Este un fel de a sta cu fundul în două luntrii. Să fim cu americanii, dar să nu îl supărăm pe tătucul de la Est. Eu știu că politica se face cu grijă, cu cumpătare, cântărind bine orice decizie, dar sigur nu se face tremurând de frică. Când ești lider, ai puterea de a tăia nodul gordian, dar mă uit la oamenii politici români și caut un lider, un om cu putere de a lua o decizie. Simt că mă uit degeaba...

Polonia a reacționat imediat, când i-a fost violat spațiul aerian. Până și Belarus - aliat și frate de cruce al Rusiei - a reacționat, că nu vrea corpuri străine pe cerul ei, nici de la ruși, nici de la polonezi. Asta este ceea ce fac statele normale, când li se încalcă teritoriile!

Doar România bâjbâie în căutarea unei decizii.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, nici nu se duce în Parlament când se discută problema doborârii dronelor.

De ce să se ducă, de ce să se deranjeze!? E vreo problemă gravă!? A mai invocat și argumentul că nu a fost invitat personal.

Când ești ministrul apărării și îți zboară drone pe deasupra țării, nu aștepți invitație personală, ci pleci tu de acasă, și pe jos dacă e cazul, și în miez de noapte, întrucât este o problemă din fișa postului tău și de-aia te numești „ministrul al apărării”, nu al mofturilor și pretențiilor. Românii din Tulcea și Constanța sunt speriați, unii declară că „miroase a praf de pușcă” și tu, ministrul apărării, plătit de noi toți, nu te poți mișca până la Parlament!?

Când este întrebat de ce nu a doborât dronele, răspunde jalnic: „Nu aveau caracter ostil.”. Cum poate un asemenea om să se ocupe de apărarea țării!? 

Convingerea mea este că tot ce intră neautorizat deasupra țării este ostil mai ales când vine dinspre Rusia! Ce trebuie să se întâmple mai mult decât dronele care survolează spațiul aerian românesc de atâta vreme, ca să ne testeze vigilența, în așa fel încât să considerăm că reprezintă un pericol?! Ce trebuie să se întâmple mai mult decât bombardarea unei nave cu grâu ucrainean în apele teritoriale ale României din Marea Neagră ca decidenții să ia măsuri?!

Tot plimbându-vă de la ședința în Parlament, la ședința în CSAT pentru luarea unei decizii, ne trezim cu bombe în cap!

Ce e atât de greu de votat în unanimitate și fără echivoc: Ne apărăm, doborâm tot ce zboară pe deasupra spațiului românesc, și asta fără să îi întreb pe americani și fără să mă tem de Putin!!!

Altfel suntem un stat slab, fără lideri curajoși, care să își asume luarea unei decizii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rușii au survolat cu drone inclusiv baze militare din Germania. Ce măsuri au fost luate de cea mai puternică țară din UE? Se pare că sunt rațiuni care scapă chibiților atotștiutori.
    • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      ove check icon
      De drone mici si foarte mici care fac poze si filmeaza nu te prea poti feri.Baza de la Mihail Kogalniceanu este vizitata frecvent de asa ceva.In articol este vorba de drone mari,de atac sa le spunem,pline cu zeci de kg.de explozibili.E cu totul altceva
      • Like 0
    • @ ove
      De acord, pericolul distructiv al dronelor mari este cert. Dar nu e de neglijat nici cercetarea neautorizată (mai ales a bazelor militare, a infrastructurii critice etc.) care, ulterior, poate contribui la un adevărat dezastru. Și bineînțeles că există metode de combatere și a acestor mini-drone (bruiaj și anihilare). Ar trebui tratate toate aceste amenințări la pachet.
      • Like 0
  • ove check icon
    Da,avem cei mai slabi politicieni din Europa.Ei nu intra in politica din patriotism,ei intra in politica ca sa fure mai usor.Chestia asta cu razboiul ii cam incurca ,nu stiu ce sa faca, din incompetenta, si nici nu le prea pasa.Problema este ca nici armata nu mi se pare mai pregatita,ca de altfel nici o alta institutie bugetara din tara.Este de ajuns sa ii vezi la TV pe burtosii care conduc armata(vezi Ciuca) ca sa iti dai seama ca nu prea au de a face cu haina militara.Prin comparatie tinuta si profesionalismul generalilor americani par de pe alta planeta.Sa vina solda,salariul si sa iesim in pensie cat mai de tineri,asta dorim.Pentru cine se pricepe cat de putin la acest domeniu sunt foarte caraghiosi si asa zisii experti chemati pe la televiziuni,cadre de nadejde in rezerva.Poate cu una, maxim doua exceptii.Debiteaza niste prostii de iti sta ceasul de la mana.Si tare imi e frica ca nici cei activi nu sunt mai buni.La fel de burtosi ,la fel de slab pregatiti.Chiar daca politic sa ia decizia de a dobori dronele(foarte, foarte tarziu) ma tem ca nu suntem in stare sa le identificam si sa le doboram.O sa ne facem de ras.In cel mai bun caz o sa stricam rachete de milioane de dolari pe niste drone de zece ori mai ieftine.Sunt solutii mult mai bune,fara sa coste asa mult, dar cine sa le gaseasca si sa le aplice?.Sa ne rugam sa nu vina razboiul peste noi ca va fi jale.
    • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult