Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dublul standard: Nu este corect ca AUR, care derapează frecvent și face un joc de glezne abil cu agenda Rusiei, să fie legal, iar SOS să nu fie legal

SOS - depunere cadidaturi

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Orice decizie importantă care vizează democrația trebuie luată fără dublu standard. Cu principii clare în spate, cu intransigență și celeritate. Orice lege, cu atât mai mult cea care are rol de contract social (Constituția), trebuie să fie suficient de clară și să nu lase prea mult loc de interpretări. Evident, concedem că nu există lege perfectă și, pe cale de consecință, nici contract social perfect.

Constituția României spune clar faptul că: „pot funcționa ca partide politice numai asociațiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, și care militează pentru respectarea suveranității naționale, a independentei și a unității statului, a integrității teritoriale, a ordinii de drept și a principiilor democrației constituționale, fiind interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activități pe care le organizează, încalcă prevederile art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) sau (4) din Constituția României.”.

Este cât se poate de clar, dar în același timp și destul de vag acest text. Cred că nu există astăzi partid din România care să nu fi derapat pe una din situațiile care pot duce la scoaterea în afara legii a acelui partid. Este incorect să menții un partid ca Partidul Socialist Român sau ca Noul Partid Comunist Român și să interzici SOS. Ori le scoți pe toate în afara legii, ori revii asupra legii, ori le lași pe toate și închizi ochii. Nu este corect ca AUR, care derapează frecvent și face un joc de glezne abil cu agenda Rusiei, să fie legal și SOS să nu fie legal. Ori le scoți pe amândouă în afara legii, ori le lași pe amândouă, invocând faptul că legea este totuși destul de vagă cu termenii pe care îi folosește. Nu de alta, dar ce înseamnă că „militezi pentru nerespectarea principiilor democrației constituționale”? Sau că prin propaganda de idei ”militezi împotriva ordinii de drept”? Cam prea neclar ca să poți scoate un partid în afara legii pe așa ceva. E cam inutil acest pasaj din Constituție în forma aceasta. De asta CCR poate, cu atâta lejeritate, să îi dea afară pe unii de pe scena politică și pe alții să îi lase în continuare. Cei care trebuie, evident.

Dublul standard!

Foarte periculos. La fel de periculos ca și partidele astea care militează contra... Acest dublu standard ni se va întoarce în față, mai devreme sau mai târziu...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exceptional. Mi se pare va am ajuns in cercul vicios al prostiei omenesti. Sa nu putem rezolva niste lucruri simple din cauza lipsei de claritate si de relevanta a sistemului de legi. Ar trebui sa se faca un referendum cu intrebarea "Merita Sosoaca sa devina presedinte" sa vedem si noi unde ne situam cu acest popor!!!
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Vedeți ca tot azi (sau ieri) a apărut pe aceeași platforma articolul Elenei Calistru. Și e bun, fundamentat. Suntem după 89,nu înainte!
    • Like 1
  • mg check icon
    ..pe modelul ăsta, toate partidele extremiste din Europa ar putea fi interzise..

    Numai că extremismul rămâne. Manevra asta, brevetată de obedienții de la CCR, nu rezolvă problema, ci o adâncește prin radicalizarea acestor mișcări.
    • Like 1
  • Mi-e greu sa cred ca sunt gata sa scriu asta, dar trebuie: Pentru prima data intr-o viata de peste 50 de ani sunt de acord cu ceva ce a scris domnul prof. Cristian Paun. Va puteti da seama cat de grava este situatia daca un om de stanga si aparator al egalitatii si democratiei, ca mine, ajunge sa fie de acord cu domnul Paun?
    • Like 0
    • @ Adalbert Gabriel Gazdovici
      Hai ca sunteti culmea, ce v-a facut Cristian Paun de nu sunteti de acord cu el niciodata? Are dreptate de foarte multe ori in domeniul lui.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Do tell! Remind me: când a fost jorjică să ia lumina de la ambasada rusiei?
    Singurul rezultat pe care "intelighentsia" din "buluța 'telectuală", vorba cuiva, este doar o nouă decredibilizare și atât!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult