După ce au interzis fumatul în spațiile publice, autoritățile pregătesc noi vești pentru fumători.
Din 20 mai România va trebui să respecte o directivă europeană în domeniul tutunului care prevede modificări importante, de la forma pachetelor – care va fi standardizată - până la modificări în lista ingredientelor.
Pachetele cu formă alungită sau sub formă de ruj vor dispărea de pe piață. Avertismentele de sănătate vor ocupa 65% din suprafaţa pachetului. În prezent, avertismente sub formă de text sunt de 30% pe faţă şi de 40% plus un chenar pe spatele pachetului. Este însă puțin probabil ca pictogramele înfricoșătoare să îi facă să renunțe la viciu pe mulți dintre fumători.
CITEȘTE ȘI
De când se va interzice efectiv fumatul în spațiile publice din România
Scuzați-mă, fumătorilor, știu că vă simțiți discriminați, dar mie îmi lăcrimează ochii de la fum
Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!
Producătorii cer perioadă de tranziție de 6 luni și adoptarea unei Ordonanțe de Urgență
Producătorii de tutun spun că transpunerea în legislația noastră a directivei europene nu poate fi făcută până la 20 mai, având în vedere că legea și normele de aplicare nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Ei solicită o perioadă de tranziție de șase luni pentru adaptarea producției la noile cerințe, așa cum au făcut și alte state, pentru a nu pune în pericol veniturile la buget. Industria tutunului este al doilea contributor la bugetul de stat.
Legea care ar urma să transpună directiva europeană în legislația autohtonă este încă pe circuitul de avizare. Ca urmare producătorii spun că nu au avut cum să demareze toate pregătirile pentru noile modificări și vorbesc de o criză de producție după data de 20 mai.
„Astfel, pentru conformarea producției la 20 mai 2016, era nevoie ca legea și normele de aplicare să fi fost publicate (în Monitorul Oficial) până la începutul lui decembrie 2015. Ca urmare, companiile sunt deja în situație de avarie. Dacă fabricile nu vor mai putea produce, piața legală se va bloca tocmai la vară, în perioada de vârf, iar pierderile la buget vor fi, în medie, de circa 250 milioane de euro lunar, reprezentând taxe și contribuții. (...) Știți că ținta de deficit bugetar este de 2,95% din PIB. Dacă noi nu plătim două luni taxele pentru că nu vindem, s-ar putea să intrăm pe deficit bugetar excesiv”, avertizează reprezentanții JTI.
În plus, comerțul ilegal cu țigarete, care a ajuns în noiembrie 2015 la 17,5%, va crește rapid, în condițiile în care produsele legale nu vor mai fi disponibile.
Companiile de tutun au solicitat luni Guvernului, printr-o scrisoare semnată de conducerea British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris România, „asumarea de urgență a cadrului de reglementare clar, ferm și predictibil, care să nu blocheze buna funcționare a unui sector economic cu o pondere semnificativă în veniturile la bugetul de stat”. Mai exact, producătorii cer Guvernului să adopte legislația necesară printr-o Ordonanță de Urgență.
Țigaretele fabricate conform actualei Directive vor mai putea fi puse pe piață după 20 mai 2016, doar dacă au fost fabricate înainte de această dată. Însă producția este limitată de legislația fiscală, deci industria nu poate produce în prezent stocuri suficiente pentru acoperirea necesarului în perioada de vară.
Ministerul Sănătății: „Au fost oferite toate informațiile”
Contactați de Republica.ro, reprezentanții Ministerului Sănătății au delarat că, începând cu data de 8 februarie, reprezentanții industriei de profil, „au cerut și au și primit” prin Secretariatul tehnic al Comitetului interministerial, informaţiile complete, necesare industriei de profil pentru conformarea producţiei, respectând prevederile Directivei 2014/40/UE.
„Au fost transmise către toți producătoriii de tutun toate informațiile necesare aplicării Directivei. Au fost invitați să vină cu stick-uri de memorie de 4GB pentru preluarea informațiilor necesare”, ne-au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.
Este nevoie de o lege publicată în Monitorul Oficial și de norme de aplicare, spun însă cei din industria tutunului.
„Orice Directivă trebuie transpusă la nivel național prin lege. „Transpunerea” nu este sinonimă cu traducerea. Ca urmare, textul publicat în Jurnalul Oficial al UE în aprilie 2014 este doar baza comună și poate suferi modificări/ completări semnificative pe parcursul proceselor legislative din cele 28 de state membre. Așadar, cu toate că știam de doi ani ce prevede Directiva, nu am putut demara adaptarea producției în absența legii naționale, care poate conține și alte prevederi decât cele din textul de bază”, au declarat luni reprezentanții JTI, la o întâlnire cu presa la fabrica din Pipera.
Proiectul de act normativ va fi prezentat în şedinţa de Guvern din data de 17 februarie, anunța Ministerul Sănătății, în urmă cu două săptămâni.
Industria tutunului e reprezentată de patru investitori multinaționali, British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morrris Trading și Imperial Tobacco, primele trei având fabrici locale a căror producție e exportată în proporție de 60%.
Companiile de țigarete au virat în 2015 la bugetul de stat, circa 3 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. Suma reprezintă aproape 2% din PIB și 12,5% din totalul veniturilor bugetare. În industrie lucrează aproape 4.000 de angajați, fiind generate alte 45.000 de locuri de muncă indirecte.
Fumatul în spații publice închise, interzis din 16 martie
Amintim că fumatul în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii – inclusiv cele din parc, în unitățile de învățământ, în unități sanitare precum și în cele destinate protecției copilului va fi interzis, începând din 16 martie.
Un sfert dintre adulții din România se declară fumători, iar patru din zece au încercat să renunțe la acest obicei în ultimul an, potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.
Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 72. Cunoscută sub numele de „legea antifumat”,
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mai ales pentru o masura despre care se stia de cu doi ani inainte. Hm!...
In Irlanda este interzis fumatul in masina daca un ocupant are sub 18 ani - si nu mai protesteaza nimeni...