Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

După ce a studiat și a lucrat în sistemul financiar din Elveția, fiul lui Ion Caramitru s-a întors acasă „de dor" și a decis să intre în politică: „Aici, cu toată nebunia, mai poți schimba ceva"

Andrei Caramitru

(Foto captura video)

Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru, avea 14 ani când a avut loc revoluția din `89. După ce a făcut liceul, a plecat la facultate în Elveția, unde a locuit la sora tatălui său. A urmat o facultate în domeniul financiar-economic apoi a rămas în țara cantoanelor. El a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre motivele care l-au determinat să revină în România, după 14 ani de stat în Elveția: „Aici, cu toată nebunia, mai poți schimba ceva”.

„De ce am venit în România? 1 - Mi-era dor, 2 - am avut o oportunitate grozavă, pentru că am venit pe o poziție minunată în cadrul unei firme senzaționale, și 3 - venind dintr-o societate perfectă, rămâneai o rotiță într-un sistem care funcționează. Aici, cu toată nebunia, mai poți schimba ceva”, a spus Andrei Caramitru.

„În Elveția, dacă întârzii două minute la o întâlnire, e văzut ca un afront îngrozitor pentru persoana cu care te întâlnești”

Andrei Caramitru a povestit despre viața din Elveția. „Cultura lor e fundamental diferită de cultura românească, cu bune și cu rele. Ei sunt oameni foarte corecți. Dau un exemplu: Dacă întârzii două minute la o întâlnire, e văzut ca un afront îngrozitor pentru persoana cu care te întâlnești. Sunt reguli ale societății foarte bine structurate. Ei știu să colaboreze între ei în comunități, ceea ce noi nu știm. Se organizează la nivel de sat, de stradă, de breaslă, de oraș. E o societate foarte implicată în viața cetății. Istoric vorbind, la noi mult mai puțin. Sunt niște lucruri foarte bune, care explică succesul acelei țări.

Ei, fiind o cultură protestantă dură, sunt foarte închisi. Le e foarte greu să interacţioneze cu străini, chiar în familie sunt distanți. Pentru români e complicat. Noi suntem mai vii. Sunt și lucruri bune și rele. E o societate semi-închisă pentru straini. Dar te respectă dacă ești bun în ce faci”, a povestit Andrei Caramitru.

În Elveția a lucrat între 2005 și 2006 la firma de consultanță McKinsey, unde a devenit partener. România devenea foarte interesantă pentru investitori la acea vreme, o țară mare care intra în Uniunea Europeană. Andrei Caramitru spune că și el cât și firma unde lucra erau interesați să ajute firmele mari, investitorii care veneau în România. A luat decizia să se întoarcă în România unde a fondat biroul McKinsey, în perioada 2006-2007 și și-a continuat cariera în consultanță. 

Îi este adresată des întrebarea cum e să vii dintr-o familie de artiști și te îndrepți în profesie către domeniul economic. 

„Să fii artist e o vocație și o profesie dificilă. Oamenii care o văd de departe, văd partea frumoasă și pe cei care au succes. Trăind de mic în această lume, am văzut foarte multi oameni cu talent care n-au reușit, pentru că n-au avut noroc, depresiile prin care trec anumiți artiști. Când mergi să iei un rol, nu vii cu competențe tehnice. Eu vorbesc aici pentru că sunt economist și mă pricep. Ca actor vii ca persoană să te vinzi. Când ți se spune „nu”, e mult mai traumatic decât la un interviu pentru un job pe care nu-l iei”, a povestit Andrei Caramitru.

Întrebat dacă l-a ajutat numele Caramitru, el spune că în Elveția acesta nu conta, iar pentru că era român a întâmpinat dificultăți la obținerea permisului de muncă.

„Când am venit în România, fiind deja într-o poziție profesională ridicată, fiind partener într-o firmă reputată, nimeni nu putea să spună «ai ajuns partener la McKinsey pentru că ești fiul lui Caramitru». În lumea de business e evident că n-am avut niciun avantaj. Când eram în liceu, era mai complicat. Prima impresie era «al cui fiu ești», era mai dificil să fii identificat cum ești tu ca persoană. Am trecut demult peste asta”, a spus Andrei Caramitru.

Andrei Caramitru a intrat recent în politică și este consilier al președintelui USR. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este necesar sa fim reprezentati cu adevarat cei din diaspora,nu uitati ...avem copii si parinti in tara.Iar dace ei nu se implica din nepasare sau nestiinta...noi da!
  • Like 0
 • "Societate perfecta"
  :)))
  Ireal personaj
  Te ntrebi sub ce stanci cresc plapanzii astia
  • Like 0
 • Mulți oameni de religie protestantă au suflet rece, de piatră și majoritatea lucrurilor pe care le fac sunt din interes, pentru bani si succes.
  • Like 0
 • Chapeau bas în fața domnului Andrei Caramitru și mult succes!
  Sunt votant USR de când s-au lansat.
  • Like 1
 • Mai baieti , comentariul asta ca a venit pe salariu mare la preturi mici , este destul de inept. Stiu oameni care puteau sa vina pe salarii minunate in Romania si totusi prefera sa stea pe unde sunt . Asta nu pentru ca nu le e dor ... Dupa teoria asta , toti aia care sunt prin strainatate aranjati ( sa zicem ca nu mai depind financiar de un job) ar trebui sa dea buzna in Romania ca e viata mai ieftina . Iaca nu se intimpla , deci acest rationament arata ca nu prea intelegem ce ni se intimpla si de ce...
  In rest , romanii ar face un mare pas inainte daca ar dezvolta capabilitatea de a judeca oamenii dupa FAPTE si dupa ce lasa in urma lor, decit dupa propriile frustrari sau viziuni subiective asupra realitatii.
  Pina una alta succes tuturor celor care au o profesie serioasa si aleg sa se implice in politica de oricare parte.
  • Like 6
  • @ Radu Bogdan
   Domnule Radu Bogdan,meritați aplauaze pentru comentariu!
   Pe ale mele le aveți cu certitudine!
   • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Domnule Radu Bogdan sincere felicitari pentru comentariu.
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   Si eu sunt bine pe unde sunt, dar am decis dupa ce imi termin treburile pe aici (1-2 ani) sa ma intorc acasa si sa ma implic in orice fel de activitate civica/politica atat cat imi permite timpul liber. La fel, pot veni pe un salariu nesimtit de mare pentru Romania, dar nu o fac ca sa traiesc in bula mea ci pentru ca vreau sa schimb ceva, chiar daca incep de la nivel individual.

   PS: De obicei, oamenii care au apucat sa faca copii in strainatate, 90% nu se mai intorc.
   • Like 1
 • Aia mai acri decat corcodusele verzi or sa se ia de numele la om, desi daca il chema Diaconu poate aveau mai multe capete de "acuzare"

  Altfel, omul asta a venit ca si "expat" inapoi in propria tara pentru ca a ochit el niste oportunitati de afaceri, care oportunitati sunt maxime daca votam toti cu hipsterii USR si cioloseni manati de promisiunea lor ca dau tara pe brazda pentru ca, cretinii de serviciu de stanga-dreapta si-au dat doctoratul in incompetenta si indolenta.

  Faptul ca omul castiga bine in firma in care este angajat, e 100% meritul lui, pentru ca la "abstractii" aia de elvetieni a dovedit ca are skillset-ul care produce mai mult decat castiga, deci salariul lui, pe cat de mare o fi - este cu mult depasit de cat omul produce in firma aia, ca nu e colhoz sau primarie recte, sac public de bani fara fund - asta pentru frustratii care nu ajung la struguri.

  In alta ordine de idei, la popoarele astea avansate vestice - "avansul" s-ar putea sa le fie nu tocmai de folos in momentul cand supermarketul de cartier sau chiar si mall-ul pune lacatul pe usa. Fonfleurile de genul "farmer's market" sau Whole Foods au fost cam devoalate, aceleasi alimente vandute insa la mocofani care vor sa se simta "premium".
  • Like 0
  • @ Costin Sirghei
   Nu am inteles nimic din comentariul dvs.
   • Like 1
 • Max Max Max Max check icon
  Ce coincidenta fericita ! Dorul asociat cu un post bine platit, intr-o tara unde viata e mai ieftina decat in Elvetia ! hahaha
  • Like 2
  • @ Max Max
   HMG check icon
   Max, poate că ai dreptate, dar uiți un lucru: omul a ales să se implice, a intrat în politică, încearcă să schimbe ceva. Sunt convins că nu o face pentru bani sau alte avantaje.
   • Like 5


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult