(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)
Consultatul fiscal Andrei Caramitru este de părere că motivul pentru care bugetul de stat nu a fost încă adoptat ține de deficitul bugetar mare care reiese din calculele macroeconomice. Ca urmare, așa-numita ordonanță a lăcomiei „nu este o surpriză”, iar cine ar fi studiat mai mult ce a făcut guvernul de la Budapesta ar fi sesizat elementele comparabile cu ce s-a făcut la noi, cu observația că la noi măsurile au fost „mai agresive”.
„Nu este o surpriză, pentru că programul economic este nesustenabil. Anul acesta probabil vom avea deficit, estimez, mult peste 5%, probabil 7% din PIB. De asta nu avem buget. Ca să vă imaginați gaura despre care vorbim. Pentru un deficit de 7% au nevoie de 14 miliarde de euro, la care se adaugă dobânzile pe datoria trecută, plus refinanțarea datoriei trecute, 15 miliarde. Vorbim de cel puțin 25 miliarde euro foame de bani anul acesta”, a explicat economistul și antreprenorul Andrei Caramitru, care a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi 24.
Consultantul se declară „absolut convins” că odată cu noul buget vor veni și noi taxe.
„În spațiul public se vorbește deja de noi taxe. Ei nu au cum să închidă bugetul. Din câte aud, ei construiesc un buget pe creștere economică de 5,5%. Deja cu această creştere nefezabilă au deficit de 5%, probabil 7%, cu creştere economică mai mică. Nu văd ce taxe poți să mai pui ca să acoperi o asemenea gaură”, spune Caramitru, care este și membru USR.
Întrebat despre posibilitatea introducerii impozitului progresiv pe veniturile mari, economistul spune că simulările făcute de guvernul PSD ar arăta că impactul asupra bugetului al unei asemenea măsuri este „limitat”, pentru că numărul oamenilor cu salarii foarte mari e foarte mic.
„Nu cred că o să-l pună dintr-un motiv simplu: au crescut foarte mult salariile la stat: directori, amante, rudele, șoferii, parlamentarii, miniștri, secretari de stat au ajuns cu salarii foarte mari. Nu cred că se vor taxa ei pe ei. Cred că vor taxa doar mediul privat”.
I se pare „aproape inevitabilă” o decizie de a apela la un imprumut de la FMI pentru că „avem 25 miliarde euro gaură”, iar băncile nu mai finanțează statul ca înainte.
„Dacă vă uitați pe ultima lună și jumătate, vedeți că nici jumătate din bani n-au putut fi atrași de Ministerul Finanțelor de la sistemul bancar. Nu cred că un om rațional ar da împrumut pe 5 ani lui Vâlcov, la dobânda de 4-5%. Nimeni n-ar avea încredere”.
Caramitru spune că există un fond de tip buffer la Ministerul Finanțelor, în valoare de 3% din PIB, care ar putea fi folosit și ar ajunge pentru acoperirea cheltuielior timp de 6-9 luni. „Dacă intrăm în recesiune, ceea ce e posibil cu haosul din jur, plus slăbiciunea economiei europene, a doua jumătate a anului poate să fie cu mult prea multe probleme ca să fie gestionate intern”, apreciază economistul, care estimează că România va intra în „recesiune destul de severă în a doua parte a anului”.
În acest caz, guvernul PSD fie va trebui să taie din cheltuielile bugetare, lucru puțin probabil, având în vedere că este an electoral, fie va apela la un împrumut FMI.
„Sau să apeleze la FMI, care le va impune să taie costuri în buget. Cumva, când nu mai sunt bani, devine foarte complicat să închizi calculele. Mai e o opțiune: de inflație foarte mare și devalorizare a leului. E ca și cum ai tăia salariile de la stat. În loc să le tai, faci inflație de 20%, devalorizare cu 20% și e ca și cum le-ai fi tăiat și le-ai tăiat cu 20%”, a explicat Andrei Caramitru.
Emisiunea „În fața ta” în care este invitat Andrei Caramitru poate fi urmărită sâmbătă, de la 13.30 la Digi 24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De ce iti sta in gat?
In loc de proasta aia cu examene picate la Anaf unde a ajuns sefa, nu crezi ca mai bine ar veni un romanas moderat curvit capitalist si plimbat prin KPMG, Deloitte, PricewaterhouseCoopers sau Ernst & Young?
Incompetentii din Anaf nu ataca firmele mari pentru ca inspectorii lor sunt facuti muci de cate un contabilut din The Big Four-ul ala de mai sus si prefera firmele mici cu contabili de cartier unde daca nu-si iau spaga, dau o amenda cat tot profitul pe un an al firmei.
Iar o chestie pe care uita sa o spuna domnul caramitru e modul de producere a inflatiei, care se face tot cu ajutorul BNR si al bancilor. Fara creare de masa monetare nu exista inflatie.