Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Sunt absolut convins că vor veni noi taxe (...) Vom avea o recesiune destul de severă în a doua parte a anului (...) Mi se pare aproape inevitabil că vor ajunge la un împrumut de la FMI". Predicțiile unui consultant fiscal pentru economia României

Darius Vâlcov - Orlando Teodorovici - Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Consultatul fiscal Andrei Caramitru este de părere că motivul pentru care bugetul de stat nu a fost încă adoptat ține de deficitul bugetar mare care reiese din calculele macroeconomice. Ca urmare, așa-numita ordonanță a lăcomiei „nu este o surpriză”, iar cine ar fi studiat mai mult ce a făcut guvernul de la Budapesta ar fi sesizat elementele comparabile cu ce s-a făcut la noi, cu observația că la noi măsurile au fost „mai agresive”.

„Nu este o surpriză, pentru că programul economic este nesustenabil. Anul acesta probabil vom avea deficit, estimez, mult peste 5%, probabil 7% din PIB. De asta nu avem buget. Ca să vă imaginați gaura despre care vorbim. Pentru un deficit de 7% au nevoie de 14 miliarde de euro, la care se adaugă dobânzile pe datoria trecută, plus refinanțarea datoriei trecute, 15 miliarde. Vorbim de cel puțin 25 miliarde euro foame de bani anul acesta”, a explicat economistul și antreprenorul Andrei Caramitru, care a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi 24.

Consultantul se declară „absolut convins” că odată cu noul buget vor veni și noi taxe.

„În spațiul public se vorbește deja de noi taxe. Ei nu au cum să închidă bugetul. Din câte aud, ei construiesc un buget pe creștere economică de 5,5%. Deja cu această creştere nefezabilă au deficit de 5%, probabil 7%, cu creştere economică mai mică. Nu văd ce taxe poți să mai pui ca să acoperi o asemenea gaură”, spune Caramitru, care este și membru USR.

Întrebat despre posibilitatea introducerii impozitului progresiv pe veniturile mari, economistul spune că simulările făcute de guvernul PSD ar arăta că impactul asupra bugetului al unei asemenea măsuri este „limitat”, pentru că numărul oamenilor cu salarii foarte mari e foarte mic.

„Nu cred că o să-l pună dintr-un motiv simplu: au crescut foarte mult salariile la stat: directori, amante, rudele, șoferii, parlamentarii, miniștri, secretari de stat au ajuns cu salarii foarte mari. Nu cred că se vor taxa ei pe ei. Cred că vor taxa doar mediul privat”.

I se pare „aproape inevitabilă” o decizie de a apela la un imprumut de la FMI pentru că „avem 25 miliarde euro gaură”, iar băncile nu mai finanțează statul ca înainte.

„Dacă vă uitați pe ultima lună și jumătate, vedeți că nici jumătate din bani n-au putut fi atrași de Ministerul Finanțelor de la sistemul bancar. Nu cred că un om rațional ar da împrumut pe 5 ani lui Vâlcov, la dobânda de 4-5%. Nimeni n-ar avea încredere”.

Caramitru spune că există un fond de tip buffer la Ministerul Finanțelor, în valoare de 3% din PIB, care ar putea fi folosit și ar ajunge pentru acoperirea cheltuielior timp de 6-9 luni. „Dacă intrăm în recesiune, ceea ce e posibil cu haosul din jur, plus slăbiciunea economiei europene, a doua jumătate a anului poate să fie cu mult prea multe probleme ca să fie gestionate intern”, apreciază economistul, care estimează că România va intra în „recesiune destul de severă în a doua parte a anului”.

În acest caz, guvernul PSD fie va trebui să taie din cheltuielile bugetare, lucru puțin probabil, având în vedere că este an electoral, fie va apela la un împrumut FMI.

„Sau să apeleze la FMI, care le va impune să taie costuri în buget. Cumva, când nu mai sunt bani, devine foarte complicat să închizi calculele. Mai e o opțiune: de inflație foarte mare și devalorizare a leului. E ca și cum ai tăia salariile de la stat. În loc să le tai, faci inflație de 20%, devalorizare cu 20% și e ca și cum le-ai fi tăiat și le-ai tăiat cu 20%”, a explicat Andrei Caramitru.

Emisiunea „În fața ta” în care este invitat Andrei Caramitru poate fi urmărită sâmbătă, de la 13.30 la Digi 24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  E perfect adevărat salariile mărite ale bugetarilor (care nu fac nimic s-au aproape nimic) le vom plătii noi s-au copii noștri prin împrumuturi .Asta DA Golaneala PSD istă.
  • Like 1
 • Politica actualului guvern PSD&ALDE, condus de Ponta, Grindeanu, deputatul de Brăila și azi de madam Dăncilă este discriminatoare și inconștientă, este similară cu linia guvernului PNL, condus de Tăriceanu susținut și înghiontit pe la spate de PSD, care constă în majorarea discriminatorie și nesustenabilă a veniturilor angajaților statului...Și cînd a ajuns la datele reale ale economiei românești, guvernul condus de Boc a trebuit să taie cu cel puțin 25% veniturile bugetarilor, dar a făcut-o cu o întîrziere de 2 ani, și statul român a contractat de la FMI și BM un împrumut de 25 de miliarde de euro, apoi a mai contractat un al doilea împrumut de 25 de miliarde de euro, pe care nu la folosit, dar asta nu înseamnă că nu a plătit dobînzi și comisioane pentru că acești bani erau ținuți la dispoziția statului român...Și TVA-ul mărit de la 19 la 24% tot pentru menținerea numeroaselor locuri de muncă ai angajaților statului...Și în prezent Tăriceanu ține prelegeri...Oare de la cît a plecat îndemnizația de senator, de președinte al Senatului a lui Tăriceanu în 2012, și cît este azi, de cîte ori este mai mare, de 3-4 ori mai mare, sau mai mult Și toate astea s-au făcut pe spinarea mediului privat!!!
  • Like 1
  • @ Sorin Constantin
   Delia MC Delia MC check icon
   Absolut. Istoria se repetă dar cu o mai mare amploare. Ia s-o văd eu pe Dăncilă trimisă de Dragnea-Vâlcov să anunțe tăieri de salarii. Și de pensii, că au CCR de partea lor. Așa, în timp ce bat portăreii la ușă ei anunță creșteri în continuare de pensii și salarii...Dezmeticirea va fi bruscă și amară.
   • Like 1
 • Un lucru trebuie sa fie clar: nimeni nu va darama nimc! Totul se va darama de la sine!
  • Like 1
 • Un lucru trebuie sa fie clar: nimeni nu va darama nimc! Totul se va darama de la sine!
  • Like 1
  • @ Mihail Georgescu
   Și pe cine vor lovi dărîmăturile?
   • Like 1
  • @ Sorin Constantin
   Pe noi ... Prostii care mai muncim . A ajuns un paznic la spital sa castige mai mult ca un muncitor intr-o fabrica ....
   • Like 1
 • Foarte frumos, am înțeles că dl. consultant ... global s-a lansat în politică. Aș fi foarte interesat să aflu cum va gestiona banul public partidul din care face parte, dar nu în în cheia „ce fac și cum fac ăștia este greșit,noi vom face bine și corect”. Din ce am înțeles până acum se va întâmpla ceva de genul „ dărâmăm tot ce au făcut ăștia până acum și construim ceva nou, frumos, european și eficient”. Cum se va întâmpla asta, cu ce structură guvernamentală și administrativă, care este mult trâmbițatul studiu de impact, din ce surse „sustenabile” se va alimenta bugetul, care va fi valoarea acestuia și cum se va repartiza acesta vom vedea ... după ce câștigăm alegerile. Acum știm că, într-un orizont de timp rezonabil, se vor aloca pentru sănătate și educație câte 6 procente din PIB. Celelalte88 de procente din PIB unde vor fi folosite ?!?
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Ce ai cu consultantul global?
   De ce iti sta in gat?

   In loc de proasta aia cu examene picate la Anaf unde a ajuns sefa, nu crezi ca mai bine ar veni un romanas moderat curvit capitalist si plimbat prin KPMG, Deloitte, ‎PricewaterhouseCoopers sau ‎Ernst & Young?

   Incompetentii din Anaf nu ataca firmele mari pentru ca inspectorii lor sunt facuti muci de cate un contabilut din The Big Four-ul ala de mai sus si prefera firmele mici cu contabili de cartier unde daca nu-si iau spaga, dau o amenda cat tot profitul pe un an al firmei.
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Domnule Voicu, intrebarea dumneavoastra e legitima insa problema e ca incurcati bugetul cu PIB-ul! "Celelalte88 de procente din PIB unde vor fi folosite ?!?" Pai PIB-ul e al tarii! De acolo se iau taxe, impozite si contributii care merg la buget (vreo 32% din PIB, aprox., depinde de an) care le manuieste guvernul.
   Iar o chestie pe care uita sa o spuna domnul caramitru e modul de producere a inflatiei, care se face tot cu ajutorul BNR si al bancilor. Fara creare de masa monetare nu exista inflatie.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult