Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

E jale la Poliția Română

Primaverii - . Foto G4Media

Mașini parcate neregulamentar în București – Bd Primăverii - 15 iunie a.c. (Sursa: G4Media)

România se laudă că are poliție.

Se numește Poliția Română și are structuri (cică) de Poliție Rutieră. Domnii de acolo nu au (aproape niciodată) „cadrul legal să acționeze."

Nu are nimeni timp de aplicarea legii, că-s efectivele pe jumătate trimise la asigurat coloanele oficiale.

Cealaltă jumătate e ocupată cu șpăgi, corupție, falsuri. În Sibiu, opt dintre agenți au fost arestați preventiv, în luna mai, iar cinci sunt cercetați sub control judiciar. Alți 12 sunt anchetați pentru mită și nu mai pot lucra, așa că departamentul la care erau angajați a rămas cu doi polițiști "nepătați" (sursa: Digi.24.ro). Agenții au fost filmați în timp ce luau șpagă de la șoferi, chiar în mașinile lor de serviciu.

Iunie 2021, Botoșani: procurorii DNA au dispus reținerea a 11 persoane, într-un dosar de corupție la Poliția Rutieră Botoșani, anchetați pentru că ar fi luat șpagă de la șoferi între 100 de lei și 100 de euro. Între inculpați, un ofițer și zece agenți. Alți șase agenți au fost plasați sub control judiciar (sursa: Ziare.com).

Suceava, noiembrie 2020, „fabrica de permise false”: 14 persoane au fost reținute. Șeful serviciului ar fi primit și câte 20.000 de euro șpagă pe zi (sursa: știrileprotv.ro). Chiar șeful serviciului secret al Ministerului de Interne din Suceava a fost reținut pentru corupție. Colonelul Florin Timu este acuzat că a acoperit corupția și i-ar fi informat pe polițiști despre faptul că sunt în vizorul procurorilor anticorupție. Poate vă întrebați care ar putea fi una din cauzele accidentelor rutiere atât de grave, care plasează România în topurile europene.

Timișoara, iunie 2021: În patru luni, polițiștii au primit mită de aproape 400 de ori (sursa: Digi.24). Ar fi înmatriculat mașini fără programare.

Iată cum arată o stradă din cartierul de potentați ai zilei, zona Primăverii din București. 

Diverși inși (pe care poliția se teme să-i deranjeze) transformă strada, intersecția, trecerea de pietoni, trotuarul în parcări, chiar în mijlocul zilei.

                                                                  Sursa foto: G4Media

                                                                Sursa foto: G4Media

Altfel, toată lumea în Poliția Română e bine, sănătoasă. Oamenii ies la pensie ca niște speciali ce sunt, la 40 și ceva de ani și iau niște mulți, mulți bani fără să fi contribuit pe măsură.

Veți spune că să nu generalizăm. Evident că nu-s toți la fel, doar că cei buni, cinstiți, pregătiți pare că au devenit o minoritate.

Majoritatea în întreaga instituție a poliției (nu numai la rutieră) pare a fi formată din aceia care ne șochează la câteva luni în mijlocul acțiunii.

O fată sună la 112 reclamând că e violată și sechestrată în Caracal, iar domnii polițiști se consultă cu interlopii locali. Victima e ucisă și incendiată.

În Onești, niște oameni sunt luați ostatici și omorâți într-un apartament, iar în timpul acesta, domnii stau la țigară pe sub balcon, fără să intervină decisiv, deși investigațiile ulterioare au arătat că ar fi putut să o facă.

Zilele trecute, un activist din Buzău bătut sub ochii echipajelor de poliție. Sună înnebunit la 112 și e direcționat spre o secție de poliție închisă, unde, spune el, dacă ar fi mers, probabil că ar fi fost omorât de agresori.

Anul trecut, în august, mai marii instituției negociau cu interlopii clanului Duduianu din București respectarea legii la o înmormântare, pe timp de pandemie, întâlnindu-se infractorii și rugându-i să fie cuminți. 

Să ne mai amintim de polițiștii de la secția 16 din sectorul 4. Doi bărbați au fost ridicați în noaptea de 31 august- 01 septembrie 2020, în jurul orei 1, de la stația de metrou Eroii Revoluției, după ce primii le-ar fi reproșat oamenilor legii că nu respectă reglementările cu privire la purtarea măștilor de protecție.

Unul a fost încătușat și plimbat într-o dubă prin oraș, abandonat apoi într-o zonă rău famată a Capitalei, iar unul a fost dus la marginea unui câmp, descălțat, dezbrăcat, lovit și umilit timp de 30 de minute de către cei care ar trebui să apere legea. „Am fost înjurat, mi s-au pus cătuşele, am fost băgat în maşină, mi s-au dat trei jeturi de spray paralizant în faţă. Am crezut că voi fi dus la secţia de poliţie, dar nu m-au legitimat, nici ei nu s-au legitimat. Au început să dea cu bastoanele în mine. Îmi dădeau cu picioarele în coaste şi cu pumnii în cap. M-au descălţat, m-au bătut la tălpi. M-au abandonat pe câmp.”

Victima povestea- într-un interviu pentru Antena 3- faptul că unul dintre agresorii în uniformă a urinat pe el „Cel mai șocant eveniment a fost că polițistul în vârstă și-a făcut necesitățile fiziologice pe mine. A urinat pe mine și mi-a spus: Uite ce poate să îți facă Poliția Română!”

E jale în Poliția Română. Ar trebui desființată cu totul instituția și reînființată de la zero, pe principii fundamental schimbate în bine.

La toate cele de mai sus, socotiți și instituțiile de învățământ care au cimentat plagiatul la toate nivelurile în MAI. Este bulversant cazul în care care șefii Academiei de Poliție au pus la cale amenințarea cu moartea a jurnalistei Emilia Șercan, care investiga cancerul plagiatelor la nivel înalt. Chestorul de poliție Adrian Iacob și comisarul-șef Petrică-Mihail Marcoci au fost condamnați în mai 2021 de Curtea de Apel București – pentru instigare la șantaj – la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității, alături de interdicția, timp de 3 ani, de a exercita anumite drepturi.

Cei doi au gândit, plănuit și pus în executare încercarea de a o reduce la tăcere Emilia Șercan, instigând un tânăr ofițer de poliție să o amenințe cu moartea și coordonând, apoi, întreaga luptă de ștergere a urmelor. Un articol amplu, ce reconstituie faptele, în Pressone.

Aceasta e imaginea apropiată de realitate a Poliției Române: incompetență, corupție de sus în jos, ineficiență, lipsă de interes în aplicarea legii, fraternizare cu clanurile interlope, șmecheri care se pensionează cu mii de euro la vârsta la care alții sunt în mijlocul carierei.

Nu vă amăgiți că e mai bine decât vedem în fiecare zi. 

Instituția este o cangrenă la toate nivelurile, cu insule de oameni buni, cinstiți și competenți, care merită toată aprecierea. Dar care- din păcate- nu pot să o salveze, cu eforturile lor, de la dezastru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    De ce ne mirăm? Păi în peste 30 de ani în România tot de milițienii de tip ceaușist avem parte.S-a schimbat doar M cu P .Aceași mârlani aproape analfabeți ajung să îmbrace uniforma.Vă amintiți cum PSD-iști în multele lor guvernări luau pur și simplu niște habarniști fără prea multă carte de pe stradă și chipurile îi școlarizau rapid în câteva săptămâni și le dădeau grade pe umăr .
    • Like 1
  • ove check icon
    De acord cu articolul si comentariile anterioare.Trebuie sa ne tinem tari si sa avem putere de munca pana la vreo 70 de ani se pare ,ca sa le platim incompententilor si coruptilor astora salariile si pensiile nesimtite obtinute la 4o si un pic de ani.
    • Like 0
  • Politia Romana si in special Politia Rutiera isi face datoria, argumentez prin exemplu personal: tocmai am fost amendat pentru ca am traversat o trecere de pietoni pe bicicleta impreuna cu alti cetateni si chiar cu o viteza redusa! Fapta o recunosc si promit sa nu o mai repet avand in vedere pericolul social ridicat, drept urmare ma voi duce ca un cetatean model sa platesc amenda. Este inca o dovada a vigilentei si atentiei Politiei pentru faptele grave care se intampla in trafic! in rest...se parcheaza oriune, se trece pe rosu, sunt clacsonat violent daca opresc la culearea galbena a semaforului si nu accelerez, agresivitate in trafic, viteza pe bulevarde, zonele desemnate pentru biciclete sunt parcari sau benzi de prioritate pentru smecheri....inca o data, prinos de recunostinta celor care conduc aceste institutii ale statului, nu ale cetatenilor
    • Like 0
  • Respect pentru insulele de oameni care mai suțin șandramaua! Spui bode și ai rezumat catastrofal situația din poliție, jandarmeria asociată cu 10.08 o pui alături de minerii lui ilici, Intelligence-ul s-a transformat în SRL care se ocupă de achiziții dubioase&neconforme...Mai crede cineva că este România și a lui?
    • Like 1
  • Nume check icon
    Nici o problema. Somnorila Bode intre doua partide de somn va reforma Politia si o va duce inapoi in Militie cu sustinerea liderilor partidului perfomanta, demiurgii Catu si Orban. salvatorii acestei tari,
    P.S. Oricum nu cred ca vor pati nimic cei arestati. In plus daca intra si sub incidenta legii cu pragul de 100.000 EURO, sa tot furi in aceasta tara. Si daca totusi raman pe liber, la interlopi sunt locuri libere intotdeauna si nu trebuie sa dai un interviu. probe sportive, verificare psiho la cateva luni, etc.
    • Like 1
  • Oare mai stie cineva care sunt atributiile politiei ? Cel putin, cei de la circulatie, functioneza pe post de semafoare si girofaruri. Atat. Intreband agenti de la politia rutiera de ce nu dau amenzi mi_au raspuns ca oricum cei vizati nu le platesc... Este mult mai comod sa te plimbi cu masinile institutiei si sa acceseszi paginile de socializare la adapost de capriciile vremii.
    • Like 1
  • Aceasta este fresca societatii romane actuale. In politie se bat sa intre toti semianalfaetii, absolventii cu chiu cu vai de liceu. Nu cred ca li se cere bacalaureatul. Cand sunt intrebati de ce vor in politie toti rostesc aceleasi cuvinte: pentru un serviciu sigur si un salariu asigurat + subventii. Nici unul nu spune ca ar dori sa actioneze pentru siguranta cetateanului si a societatii.
    Te uiti la absolventi: ei sunt pensati, tatuati si deabea leaga doua vorbe, ele sunt niste tunate, cu buzele umflate, silicoane peste tot, ochii facuti exagerat, despletite cu latele fluturand in vant de parca ar merge sa fie petite nu in diverse misiuni.
    Toti sunt incapabili de actiune, se fac de ras in toate interventiile, daca nu ar fi trupele speciale ar manca bataie de la toti derbedeii.
    Pe de alta parte politicienii i-au legat de maini cu legile care le reglementeaza activitatea. Pe buna dreptate daca luam in consideratie faptele descrise in articol. La ora actuala politia este alcatuita din "ofiteri superiori" spagari si abuzivi si din cadrele medii provenite din negurile societatii, de multe ori angajati fara sa mai treaca prin scoala, vai de ea de scoala. Cadrele "didactice" din scoala de politie sunt niste brute analfabete insa "doctori".
    Iata inca un rezultat al conducerii, ce nu se mai termina odata, a psd-lui, acest vanzator si tradator de neam si tara.
    • Like 7


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult