Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O întrebare pentru șefii Poliției Române: Ce credeți că au înțeles părinții copilelor traficate și omorâte în Caracal anul trecut despre relația dintre oamenii legii și clanurile de interlopi?

Interlopi

În țara asta, toate instituțiile și șefii acestora au învățat care este diferența între conferință de presă și declarație de presă.

Când e declarație de presă, vii, aberezi și fugi din fața microfoanelor, fără ca nimeni să te poată opri ca să te întrebe lucruri de bun simț.

„A fost o operaţiune oficială a Poliţiei pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranţa cetăţeanului. Această abordare a situaţiei pe care am avut-o, atât contestată de mulţi, a condus la un rezultat bun pentru că acum nu avem alte victime şi nu am avut imagini cu cute de persoane şi un potenţial scandal în stradă, care ar fi făcut mult rău nu doar Poliţiei Române ci chiar României. Sănătatea şi liniştea locuitorilor capitalei la acel moment au cântărit mai mult decât faptul că acţiunea mea ar fi putut fi interpretată greşit. Am făcut un demers care este absolut legal, l-am făcut cu bună credinţă şi aşa am reuşit să rezolvăm lucrurile fără a escalada lucrurile” a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Inspectorul general al IGPR, chestorul principal Liviu Vasilescu, care a dat asigurări că „nu a negociat şi nu o să negocieze niciodată siguranţa cetăţeanului şi demnitatea poliţistului”.

„Evenimentul din Bucureşti de la începutul lunii a fost permanent monitorizat de către mai multe structuri din MAI, misiunea noastră fiind de a preveni producerea unor incidente grave urmare a analizelor de risc (...) Existau informaţii că la procesiunea de duminică, 9 august, erau aşteptate să participe aproximativ 3000 de persoane. Această situaţie putea să ducă la răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. De asemenea, exista riscul unor acte de violenţă. În săptămâna respectivă structurile MAI au organizat la nivel naţional mai multe acţiuni pentru descurajarea escaladării conflictului. Nu fugim de responsabilitate, cred că aceste acţiuni mediatizate în ultima perioadă au arătat implicarea noastră în activităţile de combatere a criminalităţii” a declarat Despescu. El a adăugat, citat de news.ro, că „în nicio clipă Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, nu s-a negociat nici aplicarea legii”, explicând totodată că explicaţiile publice pe care le dau anchetatorii nu trebuie să afecteze anchete sau acţiuni aflate în desfăşurare. 

Iată marile semne de întrebare care se ridică după ce reprezentanți MAI și Poliția Română au explicat întâlnirea cu mai marii interlopilor din București.

1. De obicei, cetățenii sunt cei chemați la Poliție pentru a da explicații. De ce nu s-a procedat la fel în acest caz?

2. Să reducem la absurd și să spunem că din motive care ne scapă, a mers instituția la interlopi. De ce nu au fost trimiși mediatori sau reprezentanți care să nu fie uniforme?

3. Ce cred MAI și Poliția Română că au transmis interlopilor dacă cei mai înalți în funcție s-au dus să se vadă cu ei?

4. Ce mesaj cred șefii Poliției Române că au transmis cetățenilor simpli, cei care în fiecare zi dau nas în nas cu diverși infractori și care văd cât de prost sunt ei tratați de autorități (inclusiv polițiști) și cât de mult respect primesc cei care încalcă legea? E de concluzionat că dacă încalci legea în mod repetat și ești violent, autoritățile stau cu capul plecat?

5. Ce mesaj cred șefii Poliției Române că au transmis polițiștilor de pe teren, care au de-a face zi de zi cu acești infractori? Cum vor avea loc următoarele întâlniri? „Dispari, că eu vorbesc numai cu boșii tăi?”

6. Ce mesaj cred șefii Poliției Române că au transmis nenumăratelor victime ale clanurilor de interlopi de pe întreg teritoriul României?

7. Ce înțeleg familiile fetelor ucise în Caracal, când văd că nu numai la nivel local clanurile sunt tratate cu mănuși (polițiștii îi roagă pe cei certați cu legea să-i ajute în investigații) dar chiar la vârf, oamenii legii negociează și se întâlnesc cu interlopii rugându-se și rugându-i să respecte legea?

8. Ce înțeleg în urma „misiunii oficiale" (și reușite)- așa cum o numesc oamenii legii- victimele diverselor infracțiuni, între care cei care au rămas fără proprietăți din cauza cămătarilor, fetele forțate să se prostitueze, comercianții cărora li se percep taxe de protecție? Ce șanse au ei în fața interlopilor, dacă șefii Poliției Române se duc cu vorba bună și chipiul în mână să impună respectarea legii?

9. A fost discuția cu interlopii înregistrată?

10. Dacă aceasta a fost considerată o misiune reușită, așa cum spun capii poliției, de ce la înmormântarea liderului clanului Duduienilor toate regulile au fost încălcate, în timp ce la procesiunile cetățenilor de rând reglementările în vigoare au fost respectate?

Prejudiciul imens de imagine suferit de Poliția Română în fața cetățenilor, pierderea de autoritate greu de cuantificat în relația cu clanurile interlope, acestea sunt rezultatele misiunii oficiale reușite (chiar dacă intenția a fost una bună).

Cât despre interlopi, până raportul de forțe va fi restabilit, vor fi liberi să-i constrângă pe maneliștii pe care-i șantajau și jefuiau să le compună versuri despre actele de vitejie și respectul de care se bucură din partea celor mai înalte uniforme ale Poliției Române.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • N-am inteles ce risc? Va e frica de niste specimene primitive si mizerabile? Nu aveti masuri pentru ei asa cum aveti pentru batranele care vand o legatura de marar sau o floare pentru a-si permite o paine, de import, dubioasa? Nu domnilor, sunteti manevrati pe linie de partid, in functie de interesele "politice", ale tuturor partidelor. Toate, fara exceptie, cocheteaza cu aceasta lume imunda, care este lasata sa-si faca mendrele in schimbul unor servicii si bani bineinteles. Nu credeti ca ati aduna mult mai multe voturi daca "cetatenii" ar vedea elementele acestei lumi in lanturi, cu pedepse de sute de ani, ca in sua pe care o maimutariti, cu averile dobandite din jaf si ticalosie confiscate si obligati sa munceasca, fizic caci altceva nu sunt capabili, daca vor sa manance? Lasilor si prefacutilor!
    • Like 0
  • - „A fost o operaţiune oficială a Poliţiei pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranţa cetăţeanului. Această abordare a situaţiei pe care am avut-o, atât contestată de mulţi, a condus la un rezultat bun pentru că acum nu avem alte victime şi nu am avut imagini cu cute de persoane şi un potenţial scandal în stradă, care ar fi făcut mult rău nu doar Poliţiei Române ci chiar României." - de ce n-ati facut asta in acel teribil si las(pentru voi) razboi impotriva populatiei romanesti pasnice din acel greu de uitat 10 August ???
    • Like 1
  • Liberty check icon
    Modul în care se făceau internările administrative este declaraţia din 16 martie 1968 a colonelului Ilie Bădică, directorul Unităţilor de Muncă în perioada 1950-1953: „Arestările acestor deţinuţi se făceau după nevoi şi, în general, pentru nevoile necesare construcţiei Canalului Dunăre-Marea Neagră. Dacă la Canal trebuiau 5.000 de oameni, tovarăşul (n.r. – Gheorghe) Hossu, directorul general al Canalului, dădea telefon tovarăşului Teohari (n.r. – Georgescu, ministrul de Interne) şi apoi intra în funcţiune aparatul colonelului Dulgheru (n.r. – Mişu, şeful Direcţiei Anchete a Securităţii), care împărţea sarcinile, stabilind ce număr de deţinuţi să aducă fiecare regiune. Arestările se făceau după nevoile Canalului şi nu după vina anumitor elemente duşmănoase regimului...

    • Like 1
  • Chiar daca politia n-a inregistrat convorbirea, puteti fi siguri ca interlopii n-au ratat ocazia, si vor folosi inregistrarea in scop de santaj. Sunt curios cum se vor descurca actorii inregistrarilor acum, ca au ajuns la mana infractorilor.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Cașchetarii ăștia sunt puși acolo pentru pupincurism și incompetență grasă, se pensionează la vârste fragede și noi fraierii le plătim și pensiile alea de oameni nesimțiți.Le merită se pare după o viață trăită la umbra interlopărimii și a disprețului față de cei ce le plătim salariile.Și când te gândești că Sică și cu Vela tocmai le-a umflat cu 25 % veniturile la începutul anului.Tot să fii polițist în Românica.
    • Like 2
  • Andrei check icon
    DIn acest motiv nu gaseste politia pe nimeni cand este cazul, apeleaza la infractori pentru a primi sfaturi si ajutor, nu poate conta pe cetateni cand solicita ajutor.
    Cel mai probabil la relatiile de apropiere cu tot felul de persoane certate cu legea se adauga si instruirea foarte slaba in ceea ce priveste aplicarea legii.
    Orice ar fi vrut sa rezolve dl. politist (sef sau nu) nu se face asa.....clanul cutare sau cutare nu este institutie ca sa te intalnesti cu reprezentantii ei, in acest fel recunosti puterea pe care acestia si-o aroga fara niciun drept.
    Parca am avut un flash-back cu Pacea de la Cozia cu minerii in 1999 , cand reprezentanti ai statului roman au mers sa incheie o pace cu un grup violent care ameninta cu atacarea capitalei tarii.
    Dupa toate acestea politicienii se intreaba de ce toti incet, incet plecam din tara......nu pentru bani, doar pentru un nimim respect astfel incat sa nu ne simtim mai prejos decat un infractor.
    PS: Copiii nostri ne vor judeca si nu fara motiv.
    • Like 1
  • Deci...."intenția a fost buna". Tot așa si Iadul: pavat doar cu intenții bune. Ce iese la final? Eu, cetățean al Romaniei, declar sincer că nu am nicio încredere, mai bine zis ZERO încredere în niciun politist (chiar dacă acel polițist e chiar onest) fiindcă politistul are șefi. Mari și lași, nesinceri neloiali, necinstiti, imorali și tot așa.
    • Like 3
  • Daca intelegem ca nici un clan mafiot, nici o retea de crima organizata nu poate exista fara ajutorul politistilor, atunci este clar de ce s-a dus seful politiei romane acolo. Intr-o tara normala la cap, individul acela lipsit de orice moralitate si de un dispret de prost gust ar fi fost demis de a doua zi si la acesta ora era in arestul procuraturii militare. La noi institutiile statului aplica legea doar pentru fraieri, ca sa se vada in ochii opiniei publice ca-si merita salariile foarte mari si privilegiile nenumarate. Noi fraierii care chiar muncim suntem luati la misto, batuti (vezi 10 August) pe banii nostri. Nu prea suntem destepti, ca natie.
    • Like 5
  • Structurile statului par a fi infltrate de oameni ai organizatiilor interlope, vezi cazul Politiei locale sector 4. Ma refer la toate structurile de forta ale statului, vedem prea multi politisti, procurori, judecatori care sunt suspect de indulgenti cu infractorii, marii infractori, nu gainarii obisnuiti. Si se vede doar varful aisbergului, cel care se iveste prin dezvaluirile presei. Da, ar fi o solutie desfiintarea si apoi reinfiintarea pe baze democratice, cu norme si regulamente noi, a politiei nationale, a politiilor locale, a serviciilor de informatii din aceste structuri. Se vede foarte clar evolutia si disolutia statului din ultimii 30 de ani si aceste structuri extrem de ineficiente au contribuit din plin la asta.
    • Like 6
  • Am mai spus si o repet, politia ASTA trebuie desfiintata pentru ca a fost educata in spiritul dispretului fata de cetateanul onest, platitor de taxe, si nu sunt decat niste lingai ai politicienilor si interlopilor.
    • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult