În țara asta, toate instituțiile și șefii acestora au învățat care este diferența între conferință de presă și declarație de presă.
Când e declarație de presă, vii, aberezi și fugi din fața microfoanelor, fără ca nimeni să te poată opri ca să te întrebe lucruri de bun simț.
„A fost o operaţiune oficială a Poliţiei pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranţa cetăţeanului. Această abordare a situaţiei pe care am avut-o, atât contestată de mulţi, a condus la un rezultat bun pentru că acum nu avem alte victime şi nu am avut imagini cu cute de persoane şi un potenţial scandal în stradă, care ar fi făcut mult rău nu doar Poliţiei Române ci chiar României. Sănătatea şi liniştea locuitorilor capitalei la acel moment au cântărit mai mult decât faptul că acţiunea mea ar fi putut fi interpretată greşit. Am făcut un demers care este absolut legal, l-am făcut cu bună credinţă şi aşa am reuşit să rezolvăm lucrurile fără a escalada lucrurile” a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Inspectorul general al IGPR, chestorul principal Liviu Vasilescu, care a dat asigurări că „nu a negociat şi nu o să negocieze niciodată siguranţa cetăţeanului şi demnitatea poliţistului”.
„Evenimentul din Bucureşti de la începutul lunii a fost permanent monitorizat de către mai multe structuri din MAI, misiunea noastră fiind de a preveni producerea unor incidente grave urmare a analizelor de risc (...) Existau informaţii că la procesiunea de duminică, 9 august, erau aşteptate să participe aproximativ 3000 de persoane. Această situaţie putea să ducă la răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. De asemenea, exista riscul unor acte de violenţă. În săptămâna respectivă structurile MAI au organizat la nivel naţional mai multe acţiuni pentru descurajarea escaladării conflictului. Nu fugim de responsabilitate, cred că aceste acţiuni mediatizate în ultima perioadă au arătat implicarea noastră în activităţile de combatere a criminalităţii” a declarat Despescu. El a adăugat, citat de news.ro, că „în nicio clipă Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, nu s-a negociat nici aplicarea legii”, explicând totodată că explicaţiile publice pe care le dau anchetatorii nu trebuie să afecteze anchete sau acţiuni aflate în desfăşurare.
Iată marile semne de întrebare care se ridică după ce reprezentanți MAI și Poliția Română au explicat întâlnirea cu mai marii interlopilor din București.
1. De obicei, cetățenii sunt cei chemați la Poliție pentru a da explicații. De ce nu s-a procedat la fel în acest caz?
2. Să reducem la absurd și să spunem că din motive care ne scapă, a mers instituția la interlopi. De ce nu au fost trimiși mediatori sau reprezentanți care să nu fie uniforme?
3. Ce cred MAI și Poliția Română că au transmis interlopilor dacă cei mai înalți în funcție s-au dus să se vadă cu ei?
4. Ce mesaj cred șefii Poliției Române că au transmis cetățenilor simpli, cei care în fiecare zi dau nas în nas cu diverși infractori și care văd cât de prost sunt ei tratați de autorități (inclusiv polițiști) și cât de mult respect primesc cei care încalcă legea? E de concluzionat că dacă încalci legea în mod repetat și ești violent, autoritățile stau cu capul plecat?
5. Ce mesaj cred șefii Poliției Române că au transmis polițiștilor de pe teren, care au de-a face zi de zi cu acești infractori? Cum vor avea loc următoarele întâlniri? „Dispari, că eu vorbesc numai cu boșii tăi?”
6. Ce mesaj cred șefii Poliției Române că au transmis nenumăratelor victime ale clanurilor de interlopi de pe întreg teritoriul României?
7. Ce înțeleg familiile fetelor ucise în Caracal, când văd că nu numai la nivel local clanurile sunt tratate cu mănuși (polițiștii îi roagă pe cei certați cu legea să-i ajute în investigații) dar chiar la vârf, oamenii legii negociează și se întâlnesc cu interlopii rugându-se și rugându-i să respecte legea?
8. Ce înțeleg în urma „misiunii oficiale" (și reușite)- așa cum o numesc oamenii legii- victimele diverselor infracțiuni, între care cei care au rămas fără proprietăți din cauza cămătarilor, fetele forțate să se prostitueze, comercianții cărora li se percep taxe de protecție? Ce șanse au ei în fața interlopilor, dacă șefii Poliției Române se duc cu vorba bună și chipiul în mână să impună respectarea legii?
9. A fost discuția cu interlopii înregistrată?
10. Dacă aceasta a fost considerată o misiune reușită, așa cum spun capii poliției, de ce la înmormântarea liderului clanului Duduienilor toate regulile au fost încălcate, în timp ce la procesiunile cetățenilor de rând reglementările în vigoare au fost respectate?
Prejudiciul imens de imagine suferit de Poliția Română în fața cetățenilor, pierderea de autoritate greu de cuantificat în relația cu clanurile interlope, acestea sunt rezultatele misiunii oficiale reușite (chiar dacă intenția a fost una bună).
Cât despre interlopi, până raportul de forțe va fi restabilit, vor fi liberi să-i constrângă pe maneliștii pe care-i șantajau și jefuiau să le compună versuri despre actele de vitejie și respectul de care se bucură din partea celor mai înalte uniforme ale Poliției Române.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cel mai probabil la relatiile de apropiere cu tot felul de persoane certate cu legea se adauga si instruirea foarte slaba in ceea ce priveste aplicarea legii.
Orice ar fi vrut sa rezolve dl. politist (sef sau nu) nu se face asa.....clanul cutare sau cutare nu este institutie ca sa te intalnesti cu reprezentantii ei, in acest fel recunosti puterea pe care acestia si-o aroga fara niciun drept.
Parca am avut un flash-back cu Pacea de la Cozia cu minerii in 1999 , cand reprezentanti ai statului roman au mers sa incheie o pace cu un grup violent care ameninta cu atacarea capitalei tarii.
Dupa toate acestea politicienii se intreaba de ce toti incet, incet plecam din tara......nu pentru bani, doar pentru un nimim respect astfel incat sa nu ne simtim mai prejos decat un infractor.
PS: Copiii nostri ne vor judeca si nu fara motiv.