Foto: Captură Video via Parlamentul European în România/YouTube
„Democrația este o responsabilitate colectivă, nu față de o idee politică sau de o cauză specifică, ci față de noi toți” - este mesajul pe care îl transmite un clip lansat luni de Parlamentul European.
În cele patru minute mai mulți bunici din UE le vorbesc nepoților lor despre democrație, referindu-se la exemplul propriu. Printre aceștia este și o bunică din România, care se adresează nepoatei sale și îi spune că „La Timișoara s-a tras în tineret în fața catedralei”.
Mesajul videoclipului realizat de Parlamentul European este să nu-i lăsăm pe alții să decidă în locul nostru și să nu uităm că democrația nu este un dat.
„Tu te-ai născut în vremuri prospere și pașnice. Dar democrația trebuie apărată” - este un alt mesaj transmis de bunicii din 10 țări ale Uniunii Europene către nepoții lor.
Trăim vremuri complicate, mai spune Parlamentul European într-un comunicat de presă, în care simțim poate că democrația ne este amenințată, iar votul rămâne arma cu care 370 de milioane de locuitori ai UE pot lupta pentru a apăra acest drept pentru care bunicii noștri au luptat să-l aibă, unii chiar cu prețul vieții.
Videoclipul central al campaniei explorează istoria eterogenă a numeroaselor țări europene care au suferit de pe urma unor conflicte armate sau a limitării libertăților individuale. El vorbește și despre fragilitatea democrației atunci când nu este susținută activ.
Interesul pentru alegerile europene este în creștere
În cel mai recent Eurobarometru, ultimul publicat înainte de alegerile europene din 6-9 iunie, se prevede că o creștere cu până la 60% a interesului în întreaga Uniune Europeană pentru votul care trimite viitorii reprezentanți în Parlamentul European.
România se situează în media europeană, cu exact 60% dintre respondenți precizând că sunt interesați. De asemenea, percepția europenilor asupra UE este una pozitivă, iar România, cu 50% dintre respondenți spunând că imaginea UE este pozitivă, se clasează în prima jumătate a mediei europene la acest capitol.
În ceea ce privește respondenții din România, 60% dintre aceștia afirmă că sunt interesați de alegerile din iunie 2024. 74% dintre cetățenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene, iar 68% cred că votul este mai important în actualul context geopolitic.
Patru din cinci europeni sunt de acord cu afirmația că „Votul este important pentru a menține democrația puternică” (81 %) și că „Votul este important pentru a asigura un viitor mai bun următoarelor generații” (84 %). Peste opt europeni din zece (81 %) consideră că a vota este cu atât mai important în situația geopolitică actuală.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.