Foto: Getty Images
Digital Detox - fac pariu că mai toată lumea a auzit despre acest concept la modă. Cei care n-am auzit sigur ne punem problema că stăm prea mult cu telefonul în mână și că ne aflăm în competiție perpetuă cu propriul somn și propria viață. Suntem din ce în ce mai absenți, indiferenți și obosiți și dăm vina deseori pe “celălalt”, pe telefon adică.
Ce este de fapt acest digital detox? O deconectare voluntară pentru o perioadă stabilită de toate ecranele și digitalul din viața noastră. Asta în varianta americană. Europenii o numesc mai elegant “pauză de reflecție”, în care căutăm să redefinim relația noastră cu digitalul pentru a ajunge la un echilibru. Există și o cale intermediară numită “minimalism digital”, dar despre asta într-o altă vineri.
Folosirea telefonului în exces pare că are efect asupra creierului uman în mai multe feluri: există o predispoziție a sa de a se concentra pe stimuli care se schimbă rapid - updatarea la minut a informațiilor de pe rețelele sociale generează stimularea creierului pe modelul fight or fight. Astfel apar și reacții fiziologice - pupile dilatate, uscăciunea gurii, transpirație, creșterea ritmului cardiac. Tot o predispoziție a creierului pare să fie și aceea orientată spre știri și informații negative - mintea consideră că trebuie să le știe, să le caute ca să se poată apăra.
Una peste alta hotărăști că ai nevoie de o pauză digitală. Mai nou sunt și hoteluri dedicate digital detox, multe cursuri, tabere și aplicații, dar trebuie știut că totul începe cu motivația fiecăruia - de ce vreau să fac detoxifierea asta? Din plictis, pentru că e la modă, ca să spun luni la birou? Din invidie? Sau nu mai pot să stau cu telefonul în mână amăgindu-mă și să mă trezesc singură în casă? Mă izolez- adică plec efectiv de acasă într-o pădure un weekend și nu văd pe nimeni, sau nu schimb nimic, dar sting toate ecranele din jurul meu un weekend? Astea sunt întrebările de dinaintea găsirii modalității de detox.
De fapt, orice am alege problema cea mai mare din fața noastră este frica. De a sta singuri. Cu noi înșine. Sau cu familia. Un weekend întreg. FĂRĂ TELEFON! Câți mai știm să stăm în singurătate doar cu propria persoană ca element de divertisment? Valoarea solitudinii (nu izolarea fizică, atenție) este uriașă pentru sănătatea mentală a fiecăruia, dar asta e ceva ce s-a uitat demult. Solitudinea este despre ceea ce se întâmplă în creier, nu pe lângă noi. O stare în care mintea este liberă, fără prezența altor informații. Poți să fii singur în cel mai aglomerat loc de pe pământ. Tehnologia anulează singurătatea care este un fel de terapeut pentru minte. De aceea, cred eu, simțim nevoia din când în când să ne oprim din acest vortex digital.
Nu am absolvit nici un curs de detox și nu sunt expertă în materie. Pot să spun însă ce cred că ajută dacă nu ai timp, bani sau chef să mergi la tabere de dezintoxicare digitală:
- lasă telefonul acasă. Măcar o dată pe săptămână, în weekend de exemplu. Mergi la film sau la mall fără telefon. O groază mare te va cuprinde pentru prima oară și când te vei întoarce vei sări pe el cu furia celui care crede că a pierdut sfârșitul lumii, dar crede-mă ființa umană știe să trăiască bine mersi și fără ecrane. Întreabă-ți bunica.
- fă o plimbare lungă, mai lungă de o oră. Ideal în natură. Uită-te în jur cu atenție, admiră frunzele sau casele, observă. O activitate umană de care am uitat.
- poartă o conversație. Stai de vorbă cu cineva față în față fără telefon. Cel mai uman gest cu putință. Greu la început dar te asigur că știm să facem. Vei vedea că încet, încet chiar vei fi atent la ce discutați.
- alege să faci ceva solicitant - să faci curățenie, să repari ceva, să pregătești ceva nou de mâncare în fiecare săptămână.
- fă-ți propria rutină de exerciții fizice. Că e Radio Taiso sau 10 minute de ceva e important să ți-o concepi tu și să o urmezi . Aduce satisfacție mai mare decât o sută de likes.
- planifică obiectivele trimestrului următor. Pe hârtie. Și apoi planifică obiceiuri pe care vrei să capeți sau de care vrei să scapi. Roagă pe cineva apropiat să te ajute să te ții de ele, practic un “tovarăș” de drum care să te întrebe cum stai cu ele cu o frecvență pe care să o stabiliți împreună. E greu să faci singur chiar dacă vrei.
În ce mă privește aș vrea să învăț să repar mobile. Știu că mi-ar exersa răbdarea și sigur nu aș avea cum să stau lipită de ecrane.
În fine, ce vreau să spun este că omul nu este telefonul său. Și nici telefonul nu este stăpânul omului.
Începând de la jumătatea lunii iunie, platforma habits.republica.ro a pus la dispoziția cititorilor un buton care le permite să consume articolele preferate cu ecranul pe modul întunecat. Implementarea acestei funcționalități este o etapă din proiectul editorial realizat împreună cu partenerii de la YOXO.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
https://www.youtube.com/watch?v=Vl5OrbsXBI8
E vineri , majoritatea lucreaza vinerea , din cate stiu saptamana de lucru nu se termina joi , sau poate sunteti milionara si nu stim noi.
Treaba asta cu dezintoxicarea tehnologica este atat de teoretica , nu mai poti face mai nimic in ziua de astazi fara telefoane , lumea s-a schimbat atat de mult ca joburile in majoritatea lot depind de telefon , fie ca esti zugrav sau inginer sau orice altceva si te suna un client tot pe telefon o face si nu poti sa iti permiti sa lasi telefonul acasa o zi si apropo multi lucreaza in week si au liber in timpul saptamanii.
Sunt foarte putini cei care isi permit asa ceva sa renunte la telefon o zi , da , o singura zi.
Ipocrizia maxima e ca tocmai cei care indeamna la asa ceva nu o fac si scriu articole din lipsa de subiecte.
Poate daca am munci mai mult nu am fi atat de intoxicati de telefon ca nu am mai avea timp.
Dar nu se putea ca la sfârșitul articolului să nu citim și îndemnul acela idiot-ecologist de a folosi ecranul pe modul întunecat. Păi nu-i mai bine să facem pauze mai mari (atât cât se poate) de la contactul cu lumea digitală decât să stăm mereu la computer cu ecranul pe modul întunecat? Se tot invocă tâmpenia asta că e mai sustenabil să stai pe modul întunecat. Nu mai zic nimic că risc să îmi crească nepermis de mult tensiunea și pulsul, iar asta nu e deloc ”sustenabil” pentru mine ca persoană trecută de a doua tinerețe.