Sari la continut
Prevenție

Ce fac japonezii în fiecare dimineață, la ora 6.30, pentru a trăi mai mult și mai bine

Exerciții fizice în Japonia

Foto: Getty Images

De aproape 90 de ani, Radioul public japonez emite la ora 6:30 fix rutina matinală a unei națiuni. Exercițiile fizice ritmice executate pe muzică sunt parte integrantă din viața japonezilor, din Ikigai-ul lor.

Ikigai este metoda japoneză de căutare a scopului în viață. „Acest termen japonez definește plăcerile și înțelesurile vieții. Cuvântul este compus din iki (a trăi) și gai (motiv).”* Dar într-o lume obsedată de ierarhii sociale, succes financiar și profesional, ikigai-ul japonez rupe ritmul și continuă să locuiască în „regatul lucrurilor mărunte”**

Ikigai este de fapt un etos al sănătății și longevității.

Din Olimpul înțelepților ni s-a spus întotdeauna că fericirea stă în lucruri mărunte și, am putea adăuga, și în rutina lor. Iar japonezii au înțeles foarte bine acest lucru fiind fideli unor tradiții și obiceiuri care i-au făcut ca astăzi să aibă cea mai mare speranță de viață (83 de ani), și să fie în primele locuri și la la cea mai mare speranță de viață sănătoasă din lume (73 de ani).***

Japonia, dintre toate statele lumii, a înțeles cel mai devreme că starea de sănătate este în primul rând o responsabilitate individuală, dar că această responsabilitate corect propagată poate avea efecte „miraculoase” asupra stării de sănătate a unei țări întregi.

În 1928 japonezii au creat Radio Taiso cu scopul de a îmbunătății starea de sănătate a populației, iar Radio Taiso (calistenie) a devenit o practică obișnuită a japonezilor, care a fost întreruptă doar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

De 90 de ani japonezi de toate vârstele se trezesc în fiecare dimineață foarte devreme pentru a face împreună sau separat Radio Taiso. De cele mai multe ori practica are loc în grup, în parcuri sau chiar la locul de muncă. Dincolo de beneficiile fizice, comunitățile care practică împreună acest tip de mișcare sunt mai eficiente și funcționează mai bine, iar oamenii se simt împliniți și au un sentiment profund, pozitiv, de apartenență.

3 minute zilnic mai puțin pe telefon, mai puțin în fața televizorului sau a calculatorului, trei minute pe zi pot face miracole în viața voastră. Găsiți timp pentru ele!

Radio Taiso (Radio calistenie) – sunt practic o serie de exerciții ritmice executate pe muzică, transmise de postul național de radio, dar și de televiziunea publică în fiecare zi din săptămână, dimineața devreme la ora 6:30, dar și la ora 3 a amiezii.

Există două tipuri de rutine ale acestui tip de mișcare. Prima are o durata de aproximativ trei minute și este mai ușoară, cealaltă durează aproximativ 10, 15 minute și este un pic mai solicitantă. Ambele practici implică ridicări și rotații ale brațelor, aplecări, sărituri și alte exerciții concepute pentru a pune în mișcare fiecare mușchi. În 1999, a fost adăugată o rutină specială pentru persoanele în scaune cu rotile sau care au alte probleme de mobilitate.

„Studiile arată că persoanele care practică aceste exerciții doar pentru câteva minute pe zi au densitatea osoasă mult îmbunătățită, au risc redus de accident vascular cerebral sau atac de cord și sunt, în general, într-o formă fizică mult mai bună decât alte persoane de vârsta lor, care nu fac efort”, spune Yasuo Fukushi, secretar general al Federației Japonia Radio Taiso.

Anual în Japonia, aproximativ 27 de milioane de oameni participă la exercițiile matinale de mai mult de două ori pe săptămână, fie că sunt la serviciu, acasă în fața televizorului sau cu vecinii din parc. Lucru acesta se reflectă în starea de sănătate a japonezilor care este mult mai bună decât a celorlalți locuitori ai planetei și care au reușit să câștige bătălii importante în fața bolilor prevenibile.

Modelul japonez a fost adoptat de țări precum Brazilia, Peru, iar Marea Britanie încearcă de asemenea să introducă Radio Taiso la scară largă. Pentru că conform unui studiu condus de guvernul britanic „Există dovezi clare că adulții în vârstă activi fizic au rate mai mici de mortalitate cauzate de: boli coronariene, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, cancer de colon și de sân în comparație cu adulți mai inactivi”.

3 minute zilnic mai puțin pe telefon, mai puțin în fața televizorului sau a calculatorului, trei minute pe zi pot face miracole în viața voastră. Găsiți timp pentru ele!

*Ikigai Metoda Japoneză de Descoperire a Scopului în Viață de Ken Mogi pg 14

** Ikigai Metoda Japoneză de Descoperire a Scopului în Viață de Ken Mogi pg 30

*** Organizația Mondială a Sănătății România: speranța de viața 76 ani, speranța de viață sănătoasă 65 ani

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase.

Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult