Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Ambasadorii Franței, Marii Britaniei, Germaniei și Italiei solicită, printr-o scrisoare, Guvernului de la București să facă plățile către marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor, relatează Economedia. Ambasadorii susțin că, pe lângă faptul că furnizorii ar avea pierderi cumulate de un miliard de euro din cauza scumpirii energiei, ei s-ar confrunta acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, arată sursa citată.
Potrivit ambasadorilor, marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.
Conform scrisorii semnate de ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, furnizorii ar fi afectați de plafonarea prețurilor impusă de Guvernul României și de pierderile înregistrate din cauza faptului că autoritățile nu recunosc costurile mai mari de operare a rețelei.
„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, afirmă ambasadorii.
În plus, furnizorii au fost nevoiți să preia ca furnizori de ultimă instanță circa 100.000 de consumatori, ca urmare a ieșirii de pe piață sau a falimentului a 13 companii, ceea ce a pus mai mult presiune financiară.
Ambasadorii speră așadar că „neplata despăgubirilor se datorează unor chestiuni tehnice și că acestea vor fi plătite rapid și la timp”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Așa ceva nu se face!
Cum,era daca trebuia sa iei compensatia personal de la Guvern si nu veneau banii pe oct nici in februarie? Era fain? :)
România este, cel puțin teoretic, stat INDEPENDENT!
Ergo, deciziile economice INTERNE nu sunt treaba ambasadelor!
În rest, "compensarea" este o mizerie, nu înseamnă decât jefuirea bugetului statului român în favoarea bugetelor altor state, care dețin respectivele companii
Măsura corectă era PLAFONAREA prețului, fără nici un fel de "compensare"! Gazele provin din producția internă, am ajuns să ne cumpărăm la suprapreț propriile resurse!