Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Economedia: Ambasadorii din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie cer Guvernului despăgubirea furnizorilor de energie care au compensat facturile

Contor de electricitate

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ambasadorii Franței, Marii Britaniei, Germaniei și Italiei solicită, printr-o scrisoare, Guvernului de la București să facă plățile către marii furnizori de energie care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor, relatează Economedia. Ambasadorii susțin că, pe lângă faptul că furnizorii ar avea pierderi cumulate de un miliard de euro din cauza scumpirii energiei, ei s-ar confrunta acum și cu probleme de flux de numerar cauzate de schema de ajutor a populației, arată sursa citată.

Potrivit ambasadorilor, marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.

Conform scrisorii semnate de ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, furnizorii ar fi afectați de plafonarea prețurilor impusă de Guvernul României și de pierderile înregistrate din cauza faptului că autoritățile nu recunosc costurile mai mari de operare a rețelei.

„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare. Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, afirmă ambasadorii.

În plus, furnizorii au fost nevoiți să preia ca furnizori de ultimă instanță circa 100.000 de consumatori, ca urmare a ieșirii de pe piață sau a falimentului a 13 companii, ceea ce a pus mai mult presiune financiară.

Ambasadorii speră așadar că „neplata despăgubirilor se datorează unor chestiuni tehnice și că acestea vor fi plătite rapid și la timp”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare normal, cum își permite Colonia România să nu plătească haraciul către stăpânii europeni??
    Așa ceva nu se face!
    • Like 1
    • @ Nicoleta Razvan Pencu
      Mie mi-e clar ca n-ai citit. Si daca ai cittit n-ai inteles. Guvernul ti-a dat compensatie platita pentru moment de Enel.

      Cum,era daca trebuia sa iei compensatia personal de la Guvern si nu veneau banii pe oct nici in februarie? Era fain? :)
      • Like 0
    • @ Mihai Enuta
      Mie îmi e clar că n-ai citit Constituția.
      România este, cel puțin teoretic, stat INDEPENDENT!
      Ergo, deciziile economice INTERNE nu sunt treaba ambasadelor!
      În rest, "compensarea" este o mizerie, nu înseamnă decât jefuirea bugetului statului român în favoarea bugetelor altor state, care dețin respectivele companii
      Măsura corectă era PLAFONAREA prețului, fără nici un fel de "compensare"! Gazele provin din producția internă, am ajuns să ne cumpărăm la suprapreț propriile resurse!
      • Like 1
  • Nu mai spineti. Ambasadorii sint preccupati de furnizorii de energie. Întrebare : ăștia produc energie? Sau sunt doar un fel de samsari? Au luat totul gata pregătit pentru ei, iar acum fac gălăgie. Investesc și ei ceva, sau doar transfera profitul?
    • Like 1
    • @ Nicolae Condrea
      Bine ineles. Furnizorii nu produc nimic si nu au in ce investi, reteaaua de distributie este facuta tot de producator, e drept nu in "economia de piata" si insusita hoteste. Ei "achizitioneaza" produsele de la producator si mai departe fac specula cu produsele pe piata. Sigur, interventia, obraznica, a ambasadorilor respectivi releva faptul ca furnizorii sunt firme din tarile respective, venite aici la jumuleala. Oare daca producatorii sunt romani, materia prima este din tara nu era normal ca, daca e normal sa apara aceasta veriga parazitar speculanta numita furnizori, acestia sa fie tot conationali? Intreb si eu. La fel si in cazul agentului termic. Il produce producatorul de energie electrica. Aburul respectiv era, in copilaria mea, aruncat la propriu. Dupa inmultirea aberanta a blocurilor comuniste aburul a capatat o utilitate din care a realizat radet-ul, o institutie semiparazitara, stat in stat, profituri, in cea mai mare parte de la aparitie pana in prezent, nemeritate, ba chiar incadrate la furt. macar aia era o capusa locala.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult