Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Efect de bumerang? Eforturile trolilor ruși de a discredita vaccinurile în SUA și Europa par să aibă succes în Rusia, unde rata de vaccinare rămâne scăzută

covid - harta Foto: Getty Images

 Foto: Getty Images

Aproape jumătate din populația Cehiei ar vrea să se vaccineze cu vaccinul Sputink V, titrează un site apropiat de Moscova (Sputnik.md), chiar dacă vaccinul nu ar fi aprobat de EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente). Este o știre dintr-un șir lung de astfel de vești despre vaccinul Sputink V, primul vaccin anti Covid-19 din lume aprobat de autoritățile sanitare dintr-o țară și care este o sursă de mândrie și, în același timp, de public relations pentru Moscova.

Același site, alături de multe altele și conturi false de Facebook sau Twitter, încearcă să creeze și să mențină o stare de neîncredere în ceea ce privește eficiența vaccinurilor occidentale. Nu voi intra însă acum în detaliile care sunt deja cunoscute despre încercările de a „torpila” încrederea occidentalilor în serurile produse în SUA, Marea Britanie și UE. Ele sunt bine cunoscute. Mai puțin știut este ce se întâmplă în Rusia cu campania de vaccinare. Având acces înaintea tuturor la un vaccin anti-Covid, ne-am fi așteptat să vedem un record de vaccinări. Surpriză, însă.

Dacă ne raportăm la populație, constatăm că Rusia se află în urma Braziliei, o țară care nu produce vaccinuri proprii și unde campania de vaccinare a început târziu, pe fondul scepticismului inițial al președintelui din această țară cu privire la pericolul reprezentat de noul coronavirus. Astfel, chiar dacă a început târziu, Brazilia a ajuns la aproape 10% din populație vaccinată, în timp ce Rusia a reușit să ajungă doar la 5 procente. La fel se întâmplă și în cazul Turciei, care a depășit ambele țări în privința procentului din populație vaccinat. La acest capitol, Rusia a fost depășită în ultimele zile chiar și de India, o țară cu aproape 1,4 miliarde de locuitori.

Potrivit acestor statistici, Rusia nu a reușit să accelereze semnificativ ritmul vaccinărilor în timpul primei etape de inoculare, așa cum s-a întâmplat în SUA, Israel și Marea Britanie și nici mai târziu, odată cu debutul celei de-a doua etape, așa cum s-a înregistrat în țări cât se poate de diverse precum Chile, Ungaria sau Bahrain – toate fără un vaccin național pe care să îl folosească la scară extinsă, iar unele dintre ele apelând chiar la vaccinul rusesc.

În timp ce Sputink V este promovat de Moscova cu succes la export, se pare că rușii nu sunt atât de nerăbdători să se vaccineze cu exact același vaccin. Iar la motivele care le determină această atitudine, rușii citează motive parcă desprinse din manualul trolilor: virusul a fost creat ca o armă biologică (64% din respondenți). Se pare astfel că multe dintre teoriile conspiraționiste create și hrănite de trolii ruși sunt crezute chiar de propria populație.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult