Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Efect de bumerang? Eforturile trolilor ruși de a discredita vaccinurile în SUA și Europa par să aibă succes în Rusia, unde rata de vaccinare rămâne scăzută

covid - harta Foto: Getty Images

 Foto: Getty Images

Aproape jumătate din populația Cehiei ar vrea să se vaccineze cu vaccinul Sputink V, titrează un site apropiat de Moscova (Sputnik.md), chiar dacă vaccinul nu ar fi aprobat de EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente). Este o știre dintr-un șir lung de astfel de vești despre vaccinul Sputink V, primul vaccin anti Covid-19 din lume aprobat de autoritățile sanitare dintr-o țară și care este o sursă de mândrie și, în același timp, de public relations pentru Moscova.

Același site, alături de multe altele și conturi false de Facebook sau Twitter, încearcă să creeze și să mențină o stare de neîncredere în ceea ce privește eficiența vaccinurilor occidentale. Nu voi intra însă acum în detaliile care sunt deja cunoscute despre încercările de a „torpila” încrederea occidentalilor în serurile produse în SUA, Marea Britanie și UE. Ele sunt bine cunoscute. Mai puțin știut este ce se întâmplă în Rusia cu campania de vaccinare. Având acces înaintea tuturor la un vaccin anti-Covid, ne-am fi așteptat să vedem un record de vaccinări. Surpriză, însă.

Dacă ne raportăm la populație, constatăm că Rusia se află în urma Braziliei, o țară care nu produce vaccinuri proprii și unde campania de vaccinare a început târziu, pe fondul scepticismului inițial al președintelui din această țară cu privire la pericolul reprezentat de noul coronavirus. Astfel, chiar dacă a început târziu, Brazilia a ajuns la aproape 10% din populație vaccinată, în timp ce Rusia a reușit să ajungă doar la 5 procente. La fel se întâmplă și în cazul Turciei, care a depășit ambele țări în privința procentului din populație vaccinat. La acest capitol, Rusia a fost depășită în ultimele zile chiar și de India, o țară cu aproape 1,4 miliarde de locuitori.

Potrivit acestor statistici, Rusia nu a reușit să accelereze semnificativ ritmul vaccinărilor în timpul primei etape de inoculare, așa cum s-a întâmplat în SUA, Israel și Marea Britanie și nici mai târziu, odată cu debutul celei de-a doua etape, așa cum s-a înregistrat în țări cât se poate de diverse precum Chile, Ungaria sau Bahrain – toate fără un vaccin național pe care să îl folosească la scară extinsă, iar unele dintre ele apelând chiar la vaccinul rusesc.

În timp ce Sputink V este promovat de Moscova cu succes la export, se pare că rușii nu sunt atât de nerăbdători să se vaccineze cu exact același vaccin. Iar la motivele care le determină această atitudine, rușii citează motive parcă desprinse din manualul trolilor: virusul a fost creat ca o armă biologică (64% din respondenți). Se pare astfel că multe dintre teoriile conspiraționiste create și hrănite de trolii ruși sunt crezute chiar de propria populație.   

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult