Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Efectul Flynn sau cum a oscilat „inteligența” românilor în ultimii 80 de ani. Profesorul Dragoș Iliescu: „Nivelul pe care îl avem acum e doar foarte puțin deasupra nivelului pe care îl aveam în 1945. Suntem clar mai jos acum față de 1989”

Dragoș Iliescu

Unii spun că tânăra generație are un coeficient de inteligență superior celor anterioare. Alții, dimpotrivă, au percepția că tinerii de astăzi sunt departe de a atinge nivelul intelectual al înaintașilor. Adevărul este însă măsurabil a spus, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Dragos Iliescu, profesor la Universitatea din București, specializat în psihologie organizațională și măsurare psihologică.

Acesta a vorbit despre „efectul Flynn”, denumit după James Flynn, un cercetător care a constat în secolul 20 că, în 25 de state, există un progres de la o generația la alta în ceea ce privește scorurile la testele de inteligență.

Vreme de decenii, nivelul IQ-ului a avut, în țările occidentale, o creștere constantă și lină. În România însă, a avut „zig zag-uri teribile”, a explicat profesorul, care a publicat un articol pe acest subiect în revista „Intelligence”. Conform unei cercetări de amploare, nivelul de inteligență al populației România a crescut semnificativ după război, când industrializarea forțată a trebuit susținută printr-un sistem de învățământ care să le creeze viitorilor muncitori din fabrici și uzine un set de cunoștințe și abilități minimale. 

Deși au prigonit elitele, comuniștii aveau nevoie de o forță de muncă alfabetizată „măcar cât să pună o piesă în strung”, a declarat Dragoș Iliescu. 

„Generația care a avut cel mai mare IQ, evit să-i spun așa, hai să zicem abilități mentale generale, generația care a fost cel mai solidă din punctul ăsta de vedere a fost generația fix de dinainte de Revoluție. Am avut 12 ani de scădere abruptă după Revoluție, undeva în 1992-1993 s-a dus în jos rău de tot. În ultimii 6-7 ani suntem pe o creștere lentă, dar suntem pe o creștere. Însă nivelul pe care îl avem acum este doar foarte puțin deasupra nivelului pe care îl aveam în 1945. Suntem clar mai jos acum față de 1989. Datele sunt, din păcate, foarte puternice din punctul ăsta de vedere”, a afirmat profesorul. 

Studiul despre Efectul Flynn în România – Schimbările generaționale și în timp ale performanței cognitive în România, la care Dragoș Iliescu este coautor, a fost făcut pe 12.000 de persoane născute de-a lungul a 80 de ani.

Scăderile din grafic pot fi explicate, în general, prin schimbările și tensiunile dintr-o societate, care se reflectă în sistemele de educație.

„Efectul Flynn începe și se termină undeva, e clar că a început de curând. Că altfel, dacă te-ai duce la anul 1600 ai crede că oamenii au avut IQ negativ, iar romanii nici nu au existat

Acum vezi câteva societăți vestice în care s-a aplatizat efectul Flynn și ai câteva societăți care raportează Flynn negativ”, a spus Dragoș Iliescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • N-ar trebui mai bine sa redefinim IQ-ul? Nu de alta, dar chiar nu e sigur, ce masoara. La aceeasi persoana se poate masura de la 115 la 144, fara probleme. Din experienta personala stiu ca IQ-ul depinde de bagajul de cunostinte acumulat in trecut, plus capacitatea de prelucrare. plus viteza de prelucrare. Din toate acestea, doar o parte e ceva nativ. In plus va povstesc ceva ultra dragutz, luat de la altii: incendiu intr-un institut pentru supradotati din sua, janitor-ul cu IQ corespunzator se salveaza, iar obiectul de studiu, cu IQ spre 260 ramane blocat si arde de viu. Deci cum e?
  • Like 0
 • Corect si pe intelesul tuturor nivelul prezent este sub orice critica in toate domeniile vietii sociale. Ma gandesc la geniul Eminescu(revendicat de multi vecini si pretini) si al lui Epigoni ca la un vis frumos, oare am fost macar si pentru o clipa doar cat de cat normali in a noastra istorie, fie ea inainte sau dupa 1918?
  • Like 0
 • Da! Din păcate....inclusiv aici sunt pricepuți și cunoscători care corectează un specialist! Pe argumentul ca știu ei......
  • Like 1
 • IQ-ul sau nivelul de inteligenta este in scadere maondiala. Nu este adevarat ca in vest el este in crestere. Sa nu omitem faptul ca noi, romanii, am "importat" cu toptanul, tot felul de "productii" de divertisment de cea mai joasa speta. Primul post tv, particular, a fost pro tv care a inoculat prostul gust, superficialitatea, vulgaritatea, in preferintele telespectatorilor satui de cele 2 ore de propaganda comunista, singurele, zilnice. Asa numita "generatie pro" a fost o promovare a negativismului in domeniu scolar, educational. Apoi a venit din urma trustul intact al odiosului scarbos varan - voiculescu cu emisiuni de aceeasi factura la a1 si dezinformare si abrutizare la a3. Si apoi alte televiziuni de cel mai prost gust: canal tv spre exemplu, ddtv, etc. Pe langa promovarea vulgaritatii si prostiei prin tv am avut ministrii educatiei gen atanasiu, andronescu care au distrus practic invatamantul. Au aparut ratati cu pile care s-au erijat in scriiori de manuale, majoritatea pur si simplu menite inculturii. Pe langa toti astia s-au mai infipt si popii cu promovarea habotniciei si fundamentalismului ortodox. Tot pentru bani si astia. De 30 de ani nu mai educa si culturalizeaza nimeni tinerele generatii. Toata ziua vezi tarfe ordinare, tatuati precum salbaticii din jungla, auzi behaieli chinuite cu pretentia de muzica, tot felul de imbecili care se cosidera critici de moda sau creatori. "Marfa" oferita plebei este de cea mai proasta factura, nemeritat de bine platita, menita sa inbecilizeze plebea. Este mare oferta de circ fara paine. Sunt contestatari violenti ai pandemiei cu corona virus, sunt si la noi, e drept nu de aceeasi violenta dar de aceeas imbecilitate. La toate nivelele socio-profesionale. Se poate discuta mult, despre tot ce se petrece actulmente in lume pentru a demonstra ca omenirea se indreapta spre imbecilizare cu scopul de a fi manevrata cu usurinta. Incontestabil,se mai strecoara, din cand in cand si cate un geniu adevarat, dar sigur are intrebuintare si pentru cei ce propaga incultura. Am citit si postarile de maijos: sunt lipsite de analiza asupra a tot ce se petrece.
  • Like 7
  • @ Mircea Zugravu
   Dan check icon
   Foarte bine ,prezentat ,, Adevarul din societatea noastra ! Cred ca ,o prezentare buna ar fi , de citit si studiat ,felul in care prezenta Marele Eminescu , in poezia Imparat si Proletar , nivelul si felul de viata nivelul !Q de atunci , cand popii ortodoxi traiau in mare opulenta iar poporul in saracie ,incultura, etc, din anii 1860 , in copmparatie cu !Q din prezent, Si atunci ca si acum ,, se trageau pe coate si genunchi ,,, pupau moaste infecte ,,, numarul bisericilor era mult mai mare decat al ,spitalelor ,scolilor ,gradinite etc,, Inainte de 89 , se punea totusi ,accent pe pregatirea profesionala , si erau oameni pregatiti ,tehnicieni ,de valoare ,care ,dupa 89 au luat calea strainatatii , unde sunt platiti la adevarata valoare .
   • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Delia MC Delia MC check icon
   Ha-ha, excelent! Mega-like.
   DAR ați uitat: OTV, așa-numitul zero-tv. Iar acum, premiul merge la... Nașul! Aplauze!
   • Like 0
  • @ Dan
   Ma bucur si apreciez foarte mult ca mai este cineva atat de curajos sa recunoasca aadevarul: da comunismul s-a edificat pe crime, genocid as putea spune, pe violenta si "incalcarea drepturilor omului". Dar unde duce "respectarea" drepturilor omului exagerata si neconditionata de nicio obligatie? Se vede zilnic. Intrebarea este: putea altfel? Nu. Bogatii s-au opus cat au putut ca plebea sa aiba acces la scoala si la o viata civilizata, in limita strictului necesar. Si atunci cum sa faci bine celor multi daca nu cu forta. O sa-mi spuneti ca "dragostea cu forta este viol". Nu cred ca este potrivita comparatia in cazul asta. Dupa perioada neagra lucrurile au revenit la normalitate. La normalitatea necesara pentru a mentine ce s-a realizat. Si s-a realizat. Tarani iau reusit, unii dar destui, sa se desprinda de stadiul de "vite" bune de exploatat, au ajuns in scoli, unii somitati recunoscute si apreciate, in locuinte care cu toate defectele lor erau incomparabile cu bordeiele din care au plecat, medicina a devenit accesibila tuturor si ca si invatamantul a fost gratuita. Stiu, acum se vor ridica unii care vor spune de ciubuc si spaga la medic, profesor, educator, etc. La inceput nu a fost asa, dar ca orice "lucru" facut de oameni, in special de "romani" a degenerat pana a ajuns unde a ajuns. Ma opresc aici, nu vreau sa "scriu" eu un articol sau sa dau lectii cuiva..
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Nu l-am uitat. L-am mentionat ca ddtv. Nasul era candva un post urmarit cu un realiator apreciat. Si eu ma intreb ce a patit radu morar.
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Dan check icon
   Regret ,dar numai un like ,se poate ,oferi, ,Comunismul ,ca orice ,societate a, avut parti rele ,dar si multe parti bune ,Dar cine ,a stiut ,ce vrea de la viata , a tinut calea cea dreapta , a progresat , Pentru ca atunci cine ,studia si invata , era promovat, Erau si atunci ,,,lingaii secretarii de partid, pe judet , care-si permiteau sa-si puna ,rudele pe poasturi bune , dar nu ,,erau majoritari ca acum Erau ,cazuri rare, ptr ca functiona Legea 18 a Ilicitului ,
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Dan check icon
   Este pe Telekom fostul dolce , pe satelit , si la unle firme de distributie cablu, Cred ca trebuie ,dat ,cate o,,cautare pe televizor ,ca sa-si schimbe sa- si caute canale noi ,Au aparut acum posturi noi ,,,alfa-news,, etc,,
   • Like 0
 • Ida Ene Ida Ene check icon
  Stupid.
  O astfel de caracteristica globala nu se schimba de la o decada la alta.
  Autorului nu i-o fi trecut prin cap ca problema consta in inadecvarea testelor folosite?
  • Like 3
  • @ Ida Ene
   Da? Adevarul este ca sunteți specialista, nu? Adică va pricepeți bazată pe????
   • Like 4
 • IQ sau intelligence quotient (coeficient de inteligenta) este o trăsătură complet ereditara ce nu poate fi îmbunătățita de-a lungul timpului dar poate scădea.
  Nu îți poți îmbunătăți IQ-ul făcând teste sau alte prostii. Ma așteptăm ca un profesor universitar sa știe lucrul asta și sa fie foarte transparent aici.
  • Like 1
  • @ Adrian Chirita
   Parerist check icon
   Potențialul poate fi ereditar, însă doar atat. Și talentul pentru sprint poate fi ereditar însă dacă stai la TV cu chipsurile în mana toată viata n-o sa bati niciun record.
   • Like 11
  • @ Adrian Chirita
   Aveti perfecta dreptate, dar una sunt testele pentru prescolari, unde alfabetizarea nu reprezinta o minima abilitate, si cu totul altfel se pune problema dupa 10 ani, (este un barem absolut personal) cand un test poate cuprinde text. Ori, daca persoana investigata citeste cu dificultate, intelege greu ce i se cere in text, raspunsul vine greu si testul nu indeplineste mai multe criterii, printre care sigur cel de timp. Cum este vorba de un IQ national, el reflecta, ca ne place sau nu, si partea de educatie primara.
   • Like 4
  • @ Adrian Chirita
   Aveti perfecta dreptate, dar una sunt testele pentru prescolari, unde alfabetizarea nu reprezinta o minima abilitate, si cu totul altfel se pune problema dupa 10 ani, (este un barem absolut personal) cand un test poate cuprinde text. Ori, daca persoana investigata citeste cu dificultate, intelege greu ce i se cere in text, raspunsul vine greu si testul nu indeplineste mai multe criterii, printre care sigur cel de timp. Cum este vorba de un IQ national, el reflecta, ca ne place sau nu, si partea de educatie primara.
   • Like 1
  • @ Adrian Chirita
   Aveti perfecta dreptate, dar una sunt testele pentru prescolari, unde alfabetizarea nu reprezinta o minima abilitate, si cu totul altfel se pune problema dupa 10 ani, (este un barem absolut personal) cand un test poate cuprinde text. Ori, daca persoana investigata citeste cu dificultate, intelege greu ce i se cere in text, raspunsul vine greu si testul nu indeplineste mai multe criterii, printre care sigur cel de timp. Cum este vorba de un IQ national, el reflecta, ca ne place sau nu, si partea de educatie primara.
   • Like 0
  • @ Parerist
   Nu credeți ca înțelegeți ce este IQ.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult