Unii spun că tânăra generație are un coeficient de inteligență superior celor anterioare. Alții, dimpotrivă, au percepția că tinerii de astăzi sunt departe de a atinge nivelul intelectual al înaintașilor. Adevărul este însă măsurabil a spus, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Dragos Iliescu, profesor la Universitatea din București, specializat în psihologie organizațională și măsurare psihologică.
Acesta a vorbit despre „efectul Flynn”, denumit după James Flynn, un cercetător care a constat în secolul 20 că, în 25 de state, există un progres de la o generația la alta în ceea ce privește scorurile la testele de inteligență.
Vreme de decenii, nivelul IQ-ului a avut, în țările occidentale, o creștere constantă și lină. În România însă, a avut „zig zag-uri teribile”, a explicat profesorul, care a publicat un articol pe acest subiect în revista „Intelligence”. Conform unei cercetări de amploare, nivelul de inteligență al populației România a crescut semnificativ după război, când industrializarea forțată a trebuit susținută printr-un sistem de învățământ care să le creeze viitorilor muncitori din fabrici și uzine un set de cunoștințe și abilități minimale.
Deși au prigonit elitele, comuniștii aveau nevoie de o forță de muncă alfabetizată „măcar cât să pună o piesă în strung”, a declarat Dragoș Iliescu.
„Generația care a avut cel mai mare IQ, evit să-i spun așa, hai să zicem abilități mentale generale, generația care a fost cel mai solidă din punctul ăsta de vedere a fost generația fix de dinainte de Revoluție. Am avut 12 ani de scădere abruptă după Revoluție, undeva în 1992-1993 s-a dus în jos rău de tot. În ultimii 6-7 ani suntem pe o creștere lentă, dar suntem pe o creștere. Însă nivelul pe care îl avem acum este doar foarte puțin deasupra nivelului pe care îl aveam în 1945. Suntem clar mai jos acum față de 1989. Datele sunt, din păcate, foarte puternice din punctul ăsta de vedere”, a afirmat profesorul.
Studiul despre Efectul Flynn în România – Schimbările generaționale și în timp ale performanței cognitive în România, la care Dragoș Iliescu este coautor, a fost făcut pe 12.000 de persoane născute de-a lungul a 80 de ani.
Scăderile din grafic pot fi explicate, în general, prin schimbările și tensiunile dintr-o societate, care se reflectă în sistemele de educație.
„Efectul Flynn începe și se termină undeva, e clar că a început de curând. Că altfel, dacă te-ai duce la anul 1600 ai crede că oamenii au avut IQ negativ, iar romanii nici nu au existat
Acum vezi câteva societăți vestice în care s-a aplatizat efectul Flynn și ai câteva societăți care raportează Flynn negativ”, a spus Dragoș Iliescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
DAR ați uitat: OTV, așa-numitul zero-tv. Iar acum, premiul merge la... Nașul! Aplauze!
O astfel de caracteristica globala nu se schimba de la o decada la alta.
Autorului nu i-o fi trecut prin cap ca problema consta in inadecvarea testelor folosite?
Nu îți poți îmbunătăți IQ-ul făcând teste sau alte prostii. Ma așteptăm ca un profesor universitar sa știe lucrul asta și sa fie foarte transparent aici.