Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

El Pasodoble de Teleorman. Piruetele Vioricăi

Dăncilă la Madrid

Foto: gov.ro

Pasodoble este un dans spaniol tematic cu trimitere la Corrida. Setea de sânge a publicului e satisfăcută artistic de cei doi protagoniști, bărbat și femeie, dezvoltând un spectacol ritmat, într-un crescendo cu infuzii de Flamenco; rotirile amețitoare care îi despart și îi apropie neîncetat sugerează dramatismul provocării, asalturile împotriva animalului din arenă, retragerile rapide, revenirile neașteptate.

Elementul de mare efect al acestul dans este coordonarea pașilor celor doi parteneri. Cu o atitudine de macho, arogant și îndrăzneț, El transmite energie și temperament, este cuceritor și întreprinzător, are forță și decizie. Ea, învăluitoare și fluidă până la dizolvare, se pliază și răspunde chemărilor dansatorului, se rotește exact de câte ori e nevoie pentru a da expresie acțiunilor toreadorului. În dans, Ea nu este neapărat un personaj, ci mai degrabă un auxiliar, fiindcă simbolizează acea cârpă roșie, „muleta” pe care torero o flutură neîncetat, pentru a provoca și a păcăli bestia.

Pasodoble poate fi deci un preambul la marea ucidere, fiindcă determinarea celor doi o sugerează, dar poate fi de asemenea o mișcare regizată din culise, ca și cum două păpuși manevrate de aceeași sfoară se îngână reciproc, parodiind curajul și eleganța. De data aceasta, scenaristul a așezat o distanță de mii de kilometri între parteneri; tehnica rămâne însă aceeași. Piruetele personajului feminin sunt posibile doar după ce cheița fermecată a tensionat resortul care pune în mișcare jucăria. Imediat ce programul se va fi încheiat, păpușa va reveni supusă în mâinile păpușarului-toreador, gata de o nouă misiune. Sunt necesare aceste demonstrații pentru iluzia că PSD merge ceas, mecanism perfect.

Vizita doamnei Dăncilă în Spania se vrea a fi o astfel de piruetă; dar nici prestația muletei, nici cea a toreadorului nu au vibrația dansului iberic. Românii din Spania nu gustă improvizațiile coregrafice cu inserții teleormănene pentru că memoria lor recentă îi doare încă de durerea lui 10 august și de toate speranțele spulberate. Așa că premierul va fi recompensat pentru exhibiție cu huiduielile compatrioților săi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă duoamna veorica ar şti carte şi ar citi ce crede lumea despre tâmpeniile ei, precis s-ar ruşina până la a-şi da demisia.
  Păcat că e analfabetă!
  • Like 0
 • excelent
  • Like 1
 • Cind fac un chinuitor exercitiu de imaginatie sa o asociez pe Vasilica cu lumea artelor tot ce-mi vine-n cap este Miss Piggy din Papusile Muppets , care avea tot timpul inteventii timpite , stridente si neavenite.
  Pe linga ridicolul personajului ,numit Vasilica Viorica Dancila , trebuie mentionata si nemernicia sa , prin insistenta cu care ne distruge viata si viitorul.
  Chiar ma intreb : "Ce i-o fi promis Dragnea , pentru prestatia asta ?"
  • Like 3
  • @ Radu Bogdan
   Miss Piggy era independenta....
   • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   Mihaela check icon
   Draga Radu, se numeste 'exercitiu de imagine', nu de imaginatie. Nu ti-o amintest pe Veorica spunand asta in Guvern, cand se lamenta disperata ca neamul romanesc o uraste? Nu se poate sa nu iti amintesti. A fost un moment important! Tot timpula asta noi am vorbit gresit, n-am stiut geografie (momentul 'Pristina'), politica administrative (momentul 'Irak in EU'), logica si alte domenii(momentul '2020). Cand ne trezim, oameni buni? Si Radu, tine pasul!! Invata de la dansa, doar e sefa Guvernului, ce naiba?!
   • Like 1
  • @ Mihaela
   Mihaela check icon
   O mare corectura: am vrut sa spun 'tot timpul asta'. Imi cer scuze de greseala!!! Poate si eu trebuie sa invat....
   • Like 0
  • @ Camp Sorin
   Independenta,
   dar distribuita in rol de papusarul sef
   • Like 0
 • Mihaela check icon
  Ma asteptam la o gafa facuta de dansa sau un ou aruncat in freza...nu cred ca merita mai mult...Nu incerc incitarea la violenta, dar poate un galbenus in par I-ar face bine, asa am auzit...
  • Like 1

 • Bun articolul! Mi-a plăcut mult îmbinarea artisticului în politică, reliefând realitatea tristă a societății românești.
  • Like 3


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult