Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

NEWSEUM. Elogiul nebuniei. Când se ard cărțile și se aruncă în aer muzeele

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Sincer sa fiu nici nu stiam ce s-a intamplat. Am aflat pe urma ca cineva a dat foc unei carti de Cartarescu !!! Si brusc avem poze cu tot felul de aberatii gen Fahrenheit 451. Probabil ca mine cineva o sa verse o sticla cu lapte si brusc o sa avem poze luate din istorie cu cetateni care varsau galeti de lapte in timpul Crizei. Oau! Se duce de rapa planeta, fratilor!
    • Like 0
  • Taxi-song spune că tipu' se crede Martin-Luther-King - are un vis, îl talmaceste după priceperea sa si îsi fredonează la nesfârsit tălmăcirea -i iscusită. Mai departe, ne spune că s-a întâlnit cu niste amici pe care îi convertește la propria-i înțelepciune. Este un schepsis aici: ceva, stie el că va produce această laudă a sa, cum că a fost vizitat în vis de vreun înger (bun, presupune el, pt că altfel ar fi avut îndoieli si reținere smerită ), pt că ne avertizează din capul locului că puțin îi pasă de reacțiile preconizate. Ei, partea asta, mi se pare mie cea ne-cuminte. Parșivă. Un om cu discernământ nu începea asa, ca un indiferent retard: sic-sic, mă doare-n cot de ce spuneți voi, după mine, potopu'.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    "Arsul" trebuie inteles la figurat. Acolo e vorba de carti interzise. In cazul nostru netul pastreaza orice, nu se mai poate vorbi de ars.
    • Like 0
  • A cui nebunie? Omul a dat foc unei cărți care era a lui. Nu a incendiat biblioteci sau librării. A transmis un mesaj, absurd, după părerea mea, dar l-a transmis așa cum se transmite un mesaj dacă vrei să fie citit, într-un mod care să atragă atenție. E cel mai normal gest posibil, clipul care a generat discuția poate fi considerat provocator, reacțiile contra clipului pot fi considerate isterice dar arderea unei cărți care îți aparține e chiar un drept democratic. Isteria contra acestui gest vine din același tip de gândire ca isteria contra clipului sau isteria contra dreptului de a susține construcția unei catedrale.
    • Like 0
    • @ Marian Sasaran
      Adică era un caiet scris de el? Trebuia să o doneze.
      • Like 0
    • @ Ina Dumitru
      Nu, era o carte cumpărată de el. Trebuia să... , imperativul ăsta merge doar la persoana a treia, nu? Știm perfect ce TREBUIE să facă...ceilalți. Nu, nu trebuia nimic, e cartea lui, face ce vrea cu ea.
      • Like 0
    • @ Marian Sasaran
      check icon
      Am vazut inregistrarea - la tv ( la nu`s ce stiri); Dupa cum se exprima tipul, cred ca-si luase cartea pentru necesitatea de a o pune capac la oala...sau- o sterpelise de pe vreo taraba. Isi spusese-n gandul lui ca-i taman buna sa inveleasca spirale si motorase arse de Kashtan la taraba sa din Obor...
      • Like 0
    • @ Marian Sasaran
      Deci, cartea nu era a lui. Era, doar, cumpărată de el.
      • Like 0
  • Apar semnele unui veac de nerecunoscut. Noi, care am trait intr-o randuiala, nu suntem pregatiti pentru ce va sa vina...
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Acolo e vorba de un sistem politic si nu religios, cam acelasi si in comunism, daca isi mai aminteste cineva de totrurile la care erau suspusi cei care credeau, inclusiv copii. Extremismul a acelasi peste tot, fie ca vorbim de religie, politica, ateism etc. Orice arie are O EXTREMA.
    • Like 1
  • Alexius check icon
    Avem și noi primii ani de comunism. Nu a trebuit să facem un rug, pur și simplu am promovat prostia, tupeul, golăneala și . Toatea astea insumate au dat naștere "Omului Nou" nu "Supraomul" cum îi ziceau naziștii. Omul nou era dedicat partidului care l-a scos din sate și din cârciumile pe unde își vărsa obida. Partidul l-a băgat în seamă și l-a trimis la serviciu. NU conta că munca se făcea pe sărite, conta ca omul să aibă o ocupație, iar timpul lui liber să fie ocupat cu ședințe cu bârfa cu invidia cu turnătoria etc. Apoi a venit Național comunismul. Omul nou nu își umplea biblioteca cu cărți ci cu bibelouri. Doar o carte stingheră de Eminescu trebuia să stea cuminte și nedeschisă pe cel mai înalt raft. Omul nou din comunism era cel mai tare în clanță la nivel politic, dar la nivel personal era un șmecheraș care nu credea decât în haleala de mâine. Știa să se descurce, învățase silit de împrejurări, depășise rolul unui simplu cetățean, și totuși nu mai nutrea nicio compasiune față de cei din mijlocul cărora se ridicase. El se uita tot mai sus către niveluri politice tot mai înalte. Cum să se dea pe lângă un șef, cum să-l ducă cu mașina până la cârciumă și să-l ducă pe brațe acasă, cum să-i facă rost de vin și pulpă de porc de sărbători, alea religioase (chipurile interzise) . A reușit și a ajuns un secretar de partid respectat, o nevastă și doi copii cam râzgâiați acasă, o amantă drăguțică pe care o preluase de un fost șef de cadre. Treaba mergea ca unsă și vai izbucni Revoluția sau lovitura de stat sau răscoala + lovitura de stat+ revolutia de după. Omul nou a fost puțin dezornentat dar s-a lămurit imediat că e loc de întors și a învățat că își poate continua cariera politică și chiar începe câteva afaceri...
    Deja am deviat de la subiect dar cam așa era omul nou care arunca cărțile de Tolstoi și Thomas Mann, luate din biblioteca casei boierelti în care fusese cazat de regim în anii 50, ca să facă focul pe timpul iernii. Tomuri de cărți despre istoria literaturii, a artei, filosofie al luat drumul sobei pentru a încălzi omul nou al comunismului.
    • Like 2
    • @ Alexius
      Valentin check icon
      Ba era interzis si Marx! Nu-l gaseai in librarii. N-am stiut chestia asta pana mi-a spus cineva prin anii '80. Era subiect tabu.
      • Like 1
    • @ Alexius
      Marele like
      • Like 0
    • @ Alexius
      Nu sunteți pe lângă sb. Puțină istorie nu strică nimănui. La urma urmei, mulți uită, mulți nu citesc, mulți țin pt ei, pt că misionarismul pozitiv e greu. Si, iacă asa, ne trezim cu tineri si nu prea tineri comunisti mai aprigi decât predecesorii lor în apogeu. Probabil...urmașii celor tari în clanta la partid, cei care au ars cărțile sau care îsi sprijineau patul de ele.
      • Like 0
  • check icon
    fugiti cat se mai poate !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult