Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Elvețienii de la Axpo intenționează să construiască în România două parcuri eoliene de 250 MW

energie - eolian

Foto Getty Images

Cel mai mare producător de energie regenerabilă din Elveția, Axpo, a anunțat marți că va dezvolta două parcuri eoliene în România, care vor avea împreună 38 de turbine eoliene și o capacitate de aproximativ 250 MW.

Construcția este de așteptat să înceapă la sfârșitul anului 2023, în zone situate la aproximativ 100 km nord-est și 200 km est de București, se arată în comunicatul Axpo. Instalațiile vor produce 750 GWh de energie electrică pe an, echivalentul consumului de energie al aproximativ 375.000 de gospodării din România. Axpo va lucra îndeaproape cu partenerul local Aquarius Energy Developments pentru a finaliza proiectul.

Extinderea producției de energiei eoliene în România va crea locuri de muncă de-a lungul întregului lanț valoric al dezvoltării proiectelor, de la achiziționarea de terenuri, până la punerea în funcțiune a centralei și managementul operațiunii, arată sursa citată.

Axpo urmărește o strategie de nișă, îndreptată în primul rând către piețele care nu sunt încă în centrul atenției marilor dezvoltatori de energie eoliană. România îndeplinește, potrivit reprezentanților Axpo, cele mai multe criterii cheie în evaluarea noilor piețe: cerere mare pentru capacitate suplimentară de energie regenerabilă, acceptare locală ridicată a energiilor regenerabile, o piață de dimensiuni medii, condiții bune de vânt și puține restricții în procesul de planificare

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult