Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Emiterea unor decizii de impunere pentru contribuția la pensii aferentă anului 2012 ne testează memoria fiscală

salariat acasa

(Foto: Guliver/Getty Images)

Domnul Pristocel Pristocescu este persoană fizică cetățean român cu rezidența în țară. Acesta este organizat sub forma unei persoane fizice autorizate PFA impus cu norma de venit. Pentru anul 2012, norma a fost în sumă de 9.100 lei.

Acesta a primit notificare de la autoritatea fiscală pentru nedepunerea la termen a declarației 600 privind asigurările sociale pensii pentru anul 2013.

Avea sau nu această persoană obligația depunerii acestei declarații?

În anul 2013, persoanele fizice ce desfășurau activități independente aveau obligația să achite contribuția la asigurările sociale-pensii dacă nu erau salariate conform art. 296^23 alin. (4) din Codul fiscal 2013 coroborat cu art. 296^23 alin. (1) din Codul fiscal 2013. Obligația plății contribuției la asigurările sociale-pensii survine dacă venitul nerealizat sau tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut din anul respectiv. În cazul în care persoana fizică nu este salariată, obligația plății contribuției la pensii intervine doar dacă venitul din tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut utilizat la construcția bugetului asigurărilor sociale de stat.

În anul 2013 salariul mediu brut este 2.223 lei, iar persoana fizică ce desfășoară o activitate independentă este supusă la plata contribuției la pensii dacă venitul din anul anterior este mai mare de 2.223 x 12 x 35% = 9.336,60 lei. Atâta timp cât tranșa de venit din anul 20132 este mai mică decât acest plafon, această persoană fizică ce desfășoară activități independente nu este obligată la plata contribuției la pensii în anul 2013.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult