Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Emiterea unor decizii de impunere pentru contribuția la pensii aferentă anului 2012 ne testează memoria fiscală

salariat acasa

(Foto: Guliver/Getty Images)

Domnul Pristocel Pristocescu este persoană fizică cetățean român cu rezidența în țară. Acesta este organizat sub forma unei persoane fizice autorizate PFA impus cu norma de venit. Pentru anul 2012, norma a fost în sumă de 9.100 lei.

Acesta a primit notificare de la autoritatea fiscală pentru nedepunerea la termen a declarației 600 privind asigurările sociale pensii pentru anul 2013.

Avea sau nu această persoană obligația depunerii acestei declarații?

În anul 2013, persoanele fizice ce desfășurau activități independente aveau obligația să achite contribuția la asigurările sociale-pensii dacă nu erau salariate conform art. 296^23 alin. (4) din Codul fiscal 2013 coroborat cu art. 296^23 alin. (1) din Codul fiscal 2013. Obligația plății contribuției la asigurările sociale-pensii survine dacă venitul nerealizat sau tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut din anul respectiv. În cazul în care persoana fizică nu este salariată, obligația plății contribuției la pensii intervine doar dacă venitul din tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut utilizat la construcția bugetului asigurărilor sociale de stat.

În anul 2013 salariul mediu brut este 2.223 lei, iar persoana fizică ce desfășoară o activitate independentă este supusă la plata contribuției la pensii dacă venitul din anul anterior este mai mare de 2.223 x 12 x 35% = 9.336,60 lei. Atâta timp cât tranșa de venit din anul 20132 este mai mică decât acest plafon, această persoană fizică ce desfășoară activități independente nu este obligată la plata contribuției la pensii în anul 2013.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult