Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Emiterea unor decizii de impunere pentru contribuția la pensii aferentă anului 2012 ne testează memoria fiscală

salariat acasa

(Foto: Guliver/Getty Images)

Domnul Pristocel Pristocescu este persoană fizică cetățean român cu rezidența în țară. Acesta este organizat sub forma unei persoane fizice autorizate PFA impus cu norma de venit. Pentru anul 2012, norma a fost în sumă de 9.100 lei.

Acesta a primit notificare de la autoritatea fiscală pentru nedepunerea la termen a declarației 600 privind asigurările sociale pensii pentru anul 2013.

Avea sau nu această persoană obligația depunerii acestei declarații?

În anul 2013, persoanele fizice ce desfășurau activități independente aveau obligația să achite contribuția la asigurările sociale-pensii dacă nu erau salariate conform art. 296^23 alin. (4) din Codul fiscal 2013 coroborat cu art. 296^23 alin. (1) din Codul fiscal 2013. Obligația plății contribuției la asigurările sociale-pensii survine dacă venitul nerealizat sau tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut din anul respectiv. În cazul în care persoana fizică nu este salariată, obligația plății contribuției la pensii intervine doar dacă venitul din tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut utilizat la construcția bugetului asigurărilor sociale de stat.

În anul 2013 salariul mediu brut este 2.223 lei, iar persoana fizică ce desfășoară o activitate independentă este supusă la plata contribuției la pensii dacă venitul din anul anterior este mai mare de 2.223 x 12 x 35% = 9.336,60 lei. Atâta timp cât tranșa de venit din anul 20132 este mai mică decât acest plafon, această persoană fizică ce desfășoară activități independente nu este obligată la plata contribuției la pensii în anul 2013.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult