Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Emiterea unor decizii de impunere pentru contribuția la pensii aferentă anului 2012 ne testează memoria fiscală

salariat acasa

(Foto: Guliver/Getty Images)

Domnul Pristocel Pristocescu este persoană fizică cetățean român cu rezidența în țară. Acesta este organizat sub forma unei persoane fizice autorizate PFA impus cu norma de venit. Pentru anul 2012, norma a fost în sumă de 9.100 lei.

Acesta a primit notificare de la autoritatea fiscală pentru nedepunerea la termen a declarației 600 privind asigurările sociale pensii pentru anul 2013.

Avea sau nu această persoană obligația depunerii acestei declarații?

În anul 2013, persoanele fizice ce desfășurau activități independente aveau obligația să achite contribuția la asigurările sociale-pensii dacă nu erau salariate conform art. 296^23 alin. (4) din Codul fiscal 2013 coroborat cu art. 296^23 alin. (1) din Codul fiscal 2013. Obligația plății contribuției la asigurările sociale-pensii survine dacă venitul nerealizat sau tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut din anul respectiv. În cazul în care persoana fizică nu este salariată, obligația plății contribuției la pensii intervine doar dacă venitul din tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut utilizat la construcția bugetului asigurărilor sociale de stat.

În anul 2013 salariul mediu brut este 2.223 lei, iar persoana fizică ce desfășoară o activitate independentă este supusă la plata contribuției la pensii dacă venitul din anul anterior este mai mare de 2.223 x 12 x 35% = 9.336,60 lei. Atâta timp cât tranșa de venit din anul 20132 este mai mică decât acest plafon, această persoană fizică ce desfășoară activități independente nu este obligată la plata contribuției la pensii în anul 2013.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult