Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Emiterea unor decizii de impunere pentru contribuția la pensii aferentă anului 2012 ne testează memoria fiscală

salariat acasa

(Foto: Guliver/Getty Images)

Domnul Pristocel Pristocescu este persoană fizică cetățean român cu rezidența în țară. Acesta este organizat sub forma unei persoane fizice autorizate PFA impus cu norma de venit. Pentru anul 2012, norma a fost în sumă de 9.100 lei.

Acesta a primit notificare de la autoritatea fiscală pentru nedepunerea la termen a declarației 600 privind asigurările sociale pensii pentru anul 2013.

Avea sau nu această persoană obligația depunerii acestei declarații?

În anul 2013, persoanele fizice ce desfășurau activități independente aveau obligația să achite contribuția la asigurările sociale-pensii dacă nu erau salariate conform art. 296^23 alin. (4) din Codul fiscal 2013 coroborat cu art. 296^23 alin. (1) din Codul fiscal 2013. Obligația plății contribuției la asigurările sociale-pensii survine dacă venitul nerealizat sau tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut din anul respectiv. În cazul în care persoana fizică nu este salariată, obligația plății contribuției la pensii intervine doar dacă venitul din tranșa de venit este mai mare decât 35% din salariul mediu brut utilizat la construcția bugetului asigurărilor sociale de stat.

În anul 2013 salariul mediu brut este 2.223 lei, iar persoana fizică ce desfășoară o activitate independentă este supusă la plata contribuției la pensii dacă venitul din anul anterior este mai mare de 2.223 x 12 x 35% = 9.336,60 lei. Atâta timp cât tranșa de venit din anul 20132 este mai mică decât acest plafon, această persoană fizică ce desfășoară activități independente nu este obligată la plata contribuției la pensii în anul 2013.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult