Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Emmanuel Macron: NATO este în moarte cerebrală. Ce va mai însemna Articolul 5 mâine?

Emmanuel Macron

Foto: Guliver/Getty Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, într-un interviu pentru The Economist, că America dă semne că „întoarce spatele” proiectului european.

„Ceea ce experimentăm acum este moartea cerebrală a NATO”, susține președintele francez.

Pentru prima dată, UE are de-a face cu un președinte american care nu îi împărtășește ideea despre proiectul european.  Acest lucru se întâmplă în timp ce Europa se confruntă cu ascensiunea Chinei și transformarea autoritară a regimurilor din Rusia și Turcia. Mai mult decât atât, Europa este slăbită din interior prin Brexit și instabilitate politică.

Acest amestec toxic ar fi fost „de neconceput acum cinci ani”, susține Macron. „Dacă nu ne trezim [...] există un risc considerabil ca pe termen lung să dispărem din punct de vedere geopolitic sau cel puțin să nu ne putem controla destinul. Cred asta cu tărie”, a declarat el pentru The Economist.

Prioritățile americane se schimbă. Când președintele Barack Obama, care intenționa să se orienteze spre Asia, a ales să nu pedepsească utilizarea armelor chimice în Siria, a semnalat că America își pierde interesul pentru Orientul Mijlociu.  

Faptul că Trump i-a abandonat recent pe aliații kurzi ai Americii în Siria nu numai că a consolidat acest lucru, dar a și subminat NATO. America nu și-a informat aliații, iar Turcia, membru al NATO, a invadat prompt Siria. „Strategic și politic”, afirmă Macron pentru sursa citată, „trebuie să recunoaștem că avem o problemă”. 

Întrebat dacă mai crede în eficiența Articolului 5, care stabilește că un atac asupra unui stat NATO reprezintă un atac asupra întregii alianței, Macron a replicat. „Nu știu. Dar ce va mai însemna Articolul 5 mâine?”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dobre vecer romanski vs Pa romanski - alegeti dragilor conform evaporarii art. 5 Nato. Consider viziunea lui Macron de o veridicitate absoluta....dar cum o majoritate romaneasca care poseda o nesimtire si un orb al gainii incontestabil precum si o indolenta comunista gen iliescean nefireasca chiar "magica" pot constata ca domnul Macron isi raceste ratiunea degeaba chiar si la nivel European in ciuda mediatizarii pro-democratice pompoase. De fapt domnilor cum sa va explic mai direct...a...da : Europa va fi in urmatorii ani in "deep shit" iar noi ca tara desigur in particulele de excremente sau in samburii de pepene evacuati si digerati. ( ce tablou frumos sarcasmic Grigorescean )
  • Like 0
 • Caraghiosul ăsta de Micron (și nu numai) înțelege prin NATO ca americanii să lupte și să plătească factura războiului iar el (ei) să chibițeze de pe margine. De ce nu trimite el două divizii franțuzești ca să impună pacea și democrația în zonă ? Pe pielea și pe banii altuia să te tot dai războinic.
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   Gresiti. Rolul NATO nu e sa impuna democratia nicaieri - aceasta prerogativa si-a luat-o SUA fara consultarea partenerilor NATO, in cateva randuri - acesta e rolul ONU. Rolul NATO e sa asigure securitatea membrilor sai.
   • Like 5
  • @ Adrian Ionescu
   Franta este implicata in 5 conflicte in clipa de fata, cu 10.000 de trupe peste hotare.
   • Like 0
 • Ionel check icon
  Asta trebuie sa puna pe ganduri institutiile de profil din Romania ! Cand seful statului francez, om cu greutate in politica mondiala, spune ce spune..........
  • Like 1
  • @ Ionel
   Ce greutate mai are Franta, in politica mondiala?
   Intreb si eu...
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult