Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Emmanuel Macron: NATO este în moarte cerebrală. Ce va mai însemna Articolul 5 mâine?

Emmanuel Macron

Foto: Guliver/Getty Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat, într-un interviu pentru The Economist, că America dă semne că „întoarce spatele” proiectului european.

„Ceea ce experimentăm acum este moartea cerebrală a NATO”, susține președintele francez.

Pentru prima dată, UE are de-a face cu un președinte american care nu îi împărtășește ideea despre proiectul european.  Acest lucru se întâmplă în timp ce Europa se confruntă cu ascensiunea Chinei și transformarea autoritară a regimurilor din Rusia și Turcia. Mai mult decât atât, Europa este slăbită din interior prin Brexit și instabilitate politică.

Acest amestec toxic ar fi fost „de neconceput acum cinci ani”, susține Macron. „Dacă nu ne trezim [...] există un risc considerabil ca pe termen lung să dispărem din punct de vedere geopolitic sau cel puțin să nu ne putem controla destinul. Cred asta cu tărie”, a declarat el pentru The Economist.

Prioritățile americane se schimbă. Când președintele Barack Obama, care intenționa să se orienteze spre Asia, a ales să nu pedepsească utilizarea armelor chimice în Siria, a semnalat că America își pierde interesul pentru Orientul Mijlociu.  

Faptul că Trump i-a abandonat recent pe aliații kurzi ai Americii în Siria nu numai că a consolidat acest lucru, dar a și subminat NATO. America nu și-a informat aliații, iar Turcia, membru al NATO, a invadat prompt Siria. „Strategic și politic”, afirmă Macron pentru sursa citată, „trebuie să recunoaștem că avem o problemă”. 

Întrebat dacă mai crede în eficiența Articolului 5, care stabilește că un atac asupra unui stat NATO reprezintă un atac asupra întregii alianței, Macron a replicat. „Nu știu. Dar ce va mai însemna Articolul 5 mâine?”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dobre vecer romanski vs Pa romanski - alegeti dragilor conform evaporarii art. 5 Nato. Consider viziunea lui Macron de o veridicitate absoluta....dar cum o majoritate romaneasca care poseda o nesimtire si un orb al gainii incontestabil precum si o indolenta comunista gen iliescean nefireasca chiar "magica" pot constata ca domnul Macron isi raceste ratiunea degeaba chiar si la nivel European in ciuda mediatizarii pro-democratice pompoase. De fapt domnilor cum sa va explic mai direct...a...da : Europa va fi in urmatorii ani in "deep shit" iar noi ca tara desigur in particulele de excremente sau in samburii de pepene evacuati si digerati. ( ce tablou frumos sarcasmic Grigorescean )
  • Like 0
 • Caraghiosul ăsta de Micron (și nu numai) înțelege prin NATO ca americanii să lupte și să plătească factura războiului iar el (ei) să chibițeze de pe margine. De ce nu trimite el două divizii franțuzești ca să impună pacea și democrația în zonă ? Pe pielea și pe banii altuia să te tot dai războinic.
  • Like 2
  • @ Adrian Ionescu
   Gresiti. Rolul NATO nu e sa impuna democratia nicaieri - aceasta prerogativa si-a luat-o SUA fara consultarea partenerilor NATO, in cateva randuri - acesta e rolul ONU. Rolul NATO e sa asigure securitatea membrilor sai.
   • Like 5
  • @ Adrian Ionescu
   Franta este implicata in 5 conflicte in clipa de fata, cu 10.000 de trupe peste hotare.
   • Like 0
 • Ionel check icon
  Asta trebuie sa puna pe ganduri institutiile de profil din Romania ! Cand seful statului francez, om cu greutate in politica mondiala, spune ce spune..........
  • Like 1
  • @ Ionel
   Ce greutate mai are Franta, in politica mondiala?
   Intreb si eu...
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult