Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Eroii politici ai adolescenței și ai tinereții mele au fost Reagan, Ioan Paul al II-lea și Walesa. Dar nu și Gorbaciov

Reagan și Gorbaciov

Foto: Profimedia Images

Acum câțiva ani îi spuneam unui neamț, la un pahar de vin, că eroii politici ai adolescenței și ai tinereții mele au fost Reagan, Ioan Paul al II-lea și Walesa. Un yankeu și doi polonezi.

- Păi și Gorbaciov nu?, m-a întrebat el vădit mirat și trist.

- Gorbaciov nu, i-am răspuns lăsându-l încă și mai nedumerit și trist.

M-am gândit atunci să-i explic de ce, dar mi-am dat seama că e neamț și n-ar înțelege.

Gorbaciov putea să-mi garanteze doar căderea lui Ceaușescu (lucru absolut dezirabil, de altfel), nu și scoaterea României din spațiul sovietic. Doar ceilalți trei îmi puteau garanta asta - de-aia au fost (și au rămas) eroii mei politici.

Prima oară când am respirat liber a fost în 1991, când URSS s-a prăbușit, dar nici măcar asta nu i se datorează lui Gorbaciov, ci lui Ielțîn. De-asta îl prețuiesc mai mult pe Ielțîn decât pe Gorbaciov - pe sistemul „the enemy of my enemy is my friend”.

Nu am nicio simpatie pentru nostalgicii Imperiului. Mie imperiul vostru mi-a distrus țara 40 de ani. Imperiul vostru i-a produs pe Dej și pe Ceaușescu (și, la final, pe Iliescu). Imperiul vostru a produs Securitatea, autoritarismul socialismului industrial, închiderea granițelor - și, mai ales, frica.

De-asta eroii mei sunt cei care-mi garantau că pot distruge Imperiul și că pot elibera România. Și de-asta Gorbaciov nu se numără printre ei. Rămân cu Reagan, cu Ioan Paul al II-lea și cu Walesa: un yankeu și doi polonezi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Istoria e scrisa cu 20 de ani inainte...
  • Like 0
 • Bati campii ! Mai citeste , sa vezi cum a fost de fapt , fara bunavointa lui Gobaciov nu ar fi fost possibil Glasnot si Perestroika.
  Nu ii nega meritele doar ca sa iti vezi articolul publicat in Republica.
  • Like 0
 • dan check icon
  Polonezii au avut un mare noroc ca popor , un Walesa si religia catolica , Papa i-a ajutat foarte mult in lupta impotriva comunismului , rezultatele se vad si astazi , noi din pacate nu am avut nici una nici alta fapt pentru care am avut cea mai a dracului tip de dictatura comunista.
  Imi aduc bine aminte cum se discuta pe la colturi ca vine Gorbaciov sa il schimbe pe Ceausescu.
  Bineinteles ca nu visau multi la capitalism , doar doreau sa cada Ceausescu si sa puna rusii unul mai putin dictatorial dar tot comunist , fapt pentru care peste cativa ani mentalitatea a ramas aceeasi , Ion Iliescu a fost votat masiv in timp ce Ratiu parea capitalistul feroce care suge sangele poporului.
  Sunt absolut convins ca daca nu era Gorbaciov nu se destrama Uniunea Sovietica , ia imaginati-va ca era Putin in locul lui.
  Eltin , sa fim seriosi a pus bomboana pe coliva dar doar atat , nu avea mintea si nici priceperea lui Gorbaciov.
  • Like 3
 • E o chestiune de interpretare pana la urma, insa cu exceptia lui Trump orice presedinte american ar fi facut ceea ce a facut Reagan la sfarsitul anilor 80. Nu mi se pare ca Reagan a demonstrat geniu, curaj si o determinare iesita din comun. Papa IP2 n-a facut decat sa latre la gardul URSS, ca sa folosesc expresia preferata a actualului pontif, influenta lui fiind egala cu a unui cocker ce latra la ursul ce se infrupta din tomberonul de la poarta. Ieltin a prabusit URSS mai mult din incompetenta decat voit, si sa nu uitam ca din cauza lui Putin este unde este acum.
  Gorbaciov a avut curajul si geniul sa prosteasca intreg aparatul de fanatici din jurul sau, sa ramana hipnotizati in timp ce sandramaua sovietica se prabusea in capul lor.
  PS: Walesa fost turnator codename Bolek, a avut succes datorita lipsei de reactie a lui Gorbaciov. Daca la conducerea URSS era un Putin sau Hruscev, Walesa era strivit intr-o luna.
  • Like 0
  • @ Ars3n13 B0ca
   Total de acord cu Dvs. Avem cu totii, mai ales cei dintr-o anumità generatie, nostalgia acelui "wind of change" care sufla peste URSS si culmea, speram sà ajungà si în România ceausistà.

   Imi amintesc încà perfect, cum pe Bul. Magheru, se aduna lumea ciorchine in fata vitrinei agentiei Aeroflot, care în mod constant devenise o sursà de informare neoficialà pentru bucuresteni, publicând fotografii cu scurte comentarii dedesubt despre "activitatea la zi a tov. Gorvaciov si ultimele realizari in URSS".
   Iar noi incercam sà decelàm informatiile subliminale strecurate acolo pentru finii cunsocàtori si politologi care ne credeam atunci.

   Sau sà ne amintim cum așteptau românii cu sufletul la gurà vizita lui Gorby în România, doar doar i-o mai bàga mintile-n cap piticului carpatin sau chiar sà-i spunà "mazil" , acompaniat de sàrutul fratesc socialist. N-a fost sà fie iar istoria si-a urmat un curs mult mai tragic.

   Vàlul de legendà țesut atunci în jurul celor 3 personalitàti , în special aici la noi, a fost întreținut mai ales de sursele de informație clandestinà : Europa LIberà, Vocea Americii, Deutsche Welle.

   Dar cà ne place sau nu, Gorbaciov este totusi sursa turnurii pe care a luat-o istoria dupà ce a venit la putere. Atipic, charismatic, cultivat, insotit de Raissa, o primà doamnà care n'avea nimic de a face cu gospodinele dinainte ei, a inteles cà sistemul comunist în general si Uniunea sovieticà în particular sunt în colaps dupà 40 de ani de ràzboi rece, economie socialistà planificatà, cultul personalitàtii, teroare, fricà si mai ales lipsà de democratie.

   Scopul lui era doar sà salveze sistemul si Uniunea, sa treacà de la comunism la un socialism cu fatà umanà si mai light, sà-l reorienteze oarecum, iluzoriu, spre sursele ideologice de la începuturile miscàrii socialiste.

   Evident cà acel vânt al schimbàrii, odatà usa întredeschisà de el prin reformele glasnost si perestroika, s-a transformat în furtuna care a dàrâmat mai apoi toatà sandramaua.
   Exact ceea ce s-a întâmplat și la noi la începutul anilor'90, când bunicuta si acolitii ei mai sperau încà din toate puterile sà domneascà peste o Republicà Social-Umanitaristà România.
   • Like 1
 • Cum, cum v-au garantat cei trei eroi distrugerea imperiului și eliberarea României? Evident ,fiecare dintre noi au sau nu eroii lor. Dar, după părerea mea, nici unul dintre cei trei nu a schimbat situația țărilor socialiste, eliberarea lor reală. Doar Gorbaciov , ca marele șef al URSS a reușit miracolul.
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult