Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Eroul meu personal din anul care a trecut este profesorul Tulio de Oliveira. Africa este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei, utilizând inovația disruptivă la potențialul său maxim

Tulio de Oliveira

Eroul meu personal din ultimul an este profesorul Tulio de Oliveira.

Alături de echipa sa din Africa de Sud, Tulio de Oliveira a caracterizat două dintre cele 5 variante de îngrijorare: beta și omicron. Și a alertat timpuriu întreaga comunitate mondială asupra acestor variante, permițând o fereastră de oportunitate mult mai largă decât am avut, de exemplu, în privința variantei Wuhan sau chiar a variantei alfa.

De altfel, modul în care au identificat beta a inspirat munca britanicilor în caracterizarea alfa.

Africa de Sud a primit, în schimb, o pedeapsă din partea comunității: multe țări din Europa și America au suspendat zborurile înspre și dinspre Africa de Sud și alte state africane, o măsură ce s-a dovedit inutilă din punct de vedere epidemiologic, dar a și produs daune economice și medicale statelor africane care își făcuseră treaba la cel mai înalt nivel științific.

Pentru că în esență, despre asta este vorba: supravegherea genomică a SARS-CoV-2, cuplată cu valorizarea datelor clinice, a dat valoare maximală secvențierii de nouă generație și analizei bioinformatice, cu scopul de a alerta timpuriu și de a informa atât deciziile de sănătate publică, cât și deciziile clinice, din spital.

Din acest punct de vedere, nu greșim deloc dacă spunem că Africa, nu altul, este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei, utilizând inovația disruptivă la potențialul său maxim. Noi, restul, avem mai degrabă de învățat cum se face.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce-ar trebui sa intelegem prin "inovatie disruptiva"?
    Si care-i modul de a o "utiliza la potentialul sau maxim"?
    • Like 0
  • Diana N. check icon
    Felicitări Africii de Sud pentru profesionalismul echipei de cercetare!
    Dar, vă rog nu mai rostogoliți povestea asta cu pedepsirea țărilor africane, fiindcă reacția asta de suspendare a zborurilor a fost aplicată și anul trecut cu Marea Britanie, și în urma cu doi ani cu Italia și, desigur, China.
    Cine țipă mai tare (și e susținut și de OMS...) nu are neapărat dreptate și nici nu e obligatoriu discriminat. Să fim cu capul pe umeri, fiindcă vorbim de un virus!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult