Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Eroul meu personal din anul care a trecut este profesorul Tulio de Oliveira. Africa este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei, utilizând inovația disruptivă la potențialul său maxim

Tulio de Oliveira

Eroul meu personal din ultimul an este profesorul Tulio de Oliveira.

Alături de echipa sa din Africa de Sud, Tulio de Oliveira a caracterizat două dintre cele 5 variante de îngrijorare: beta și omicron. Și a alertat timpuriu întreaga comunitate mondială asupra acestor variante, permițând o fereastră de oportunitate mult mai largă decât am avut, de exemplu, în privința variantei Wuhan sau chiar a variantei alfa.

De altfel, modul în care au identificat beta a inspirat munca britanicilor în caracterizarea alfa.

Africa de Sud a primit, în schimb, o pedeapsă din partea comunității: multe țări din Europa și America au suspendat zborurile înspre și dinspre Africa de Sud și alte state africane, o măsură ce s-a dovedit inutilă din punct de vedere epidemiologic, dar a și produs daune economice și medicale statelor africane care își făcuseră treaba la cel mai înalt nivel științific.

Pentru că în esență, despre asta este vorba: supravegherea genomică a SARS-CoV-2, cuplată cu valorizarea datelor clinice, a dat valoare maximală secvențierii de nouă generație și analizei bioinformatice, cu scopul de a alerta timpuriu și de a informa atât deciziile de sănătate publică, cât și deciziile clinice, din spital.

Din acest punct de vedere, nu greșim deloc dacă spunem că Africa, nu altul, este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei, utilizând inovația disruptivă la potențialul său maxim. Noi, restul, avem mai degrabă de învățat cum se face.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce-ar trebui sa intelegem prin "inovatie disruptiva"?
  Si care-i modul de a o "utiliza la potentialul sau maxim"?
  • Like 0
 • profun check icon
  Domnule, dacă nici despre eroul dvs. nu puteți folosi propriile idei/ fraze și apelați la preluări „translate” din alte surse, lăsați-vă de scrisul pentru public. Am fi astfel scutiți de a citi gogomănii care faultează grav logica și limba română, precum „cu scopul de a alerta timpuriu și de a informa atât deciziile de sănătate publică, cât și deciziile clinice, din spital”. Se poate? Poți informa niște factori de decizie dar nu... deciziile în sine.

  Sună bombastic, dar fără acoperire termenii folosiți fără justificare/ argumentare, cum este cazul „inovației disruptive”, care în cazul de față este chiar folosită incorect (nu doar... fără explicații).
  • Like 2
 • Diana N. check icon
  Felicitări Africii de Sud pentru profesionalismul echipei de cercetare!
  Dar, vă rog nu mai rostogoliți povestea asta cu pedepsirea țărilor africane, fiindcă reacția asta de suspendare a zborurilor a fost aplicată și anul trecut cu Marea Britanie, și în urma cu doi ani cu Italia și, desigur, China.
  Cine țipă mai tare (și e susținut și de OMS...) nu are neapărat dreptate și nici nu e obligatoriu discriminat. Să fim cu capul pe umeri, fiindcă vorbim de un virus!
  • Like 2


Îți recomandăm

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult

Codecool

Codecool, școala de programare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, dă startul proiectului pilot #CoolHack, primul hackathon local organizat offline în campusul din București, pe 17 și 18 decembrie 2021. Opt echipe formate din doi până la patru membri, actuali cursanți și absolvenți, își vor testa cunoștințele și vor concura pentru premiul de 1.000 de euro, convingând jurații de abilitățile tehnice și non-tehnice în baza cărora vor fi evaluați.

Citește mai mult