Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Eroul meu personal din anul care a trecut este profesorul Tulio de Oliveira. Africa este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei, utilizând inovația disruptivă la potențialul său maxim

Tulio de Oliveira

Eroul meu personal din ultimul an este profesorul Tulio de Oliveira.

Alături de echipa sa din Africa de Sud, Tulio de Oliveira a caracterizat două dintre cele 5 variante de îngrijorare: beta și omicron. Și a alertat timpuriu întreaga comunitate mondială asupra acestor variante, permițând o fereastră de oportunitate mult mai largă decât am avut, de exemplu, în privința variantei Wuhan sau chiar a variantei alfa.

De altfel, modul în care au identificat beta a inspirat munca britanicilor în caracterizarea alfa.

Africa de Sud a primit, în schimb, o pedeapsă din partea comunității: multe țări din Europa și America au suspendat zborurile înspre și dinspre Africa de Sud și alte state africane, o măsură ce s-a dovedit inutilă din punct de vedere epidemiologic, dar a și produs daune economice și medicale statelor africane care își făcuseră treaba la cel mai înalt nivel științific.

Pentru că în esență, despre asta este vorba: supravegherea genomică a SARS-CoV-2, cuplată cu valorizarea datelor clinice, a dat valoare maximală secvențierii de nouă generație și analizei bioinformatice, cu scopul de a alerta timpuriu și de a informa atât deciziile de sănătate publică, cât și deciziile clinice, din spital.

Din acest punct de vedere, nu greșim deloc dacă spunem că Africa, nu altul, este continentul cel mai avansat în lupta împotriva pandemiei, utilizând inovația disruptivă la potențialul său maxim. Noi, restul, avem mai degrabă de învățat cum se face.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce-ar trebui sa intelegem prin "inovatie disruptiva"?
    Si care-i modul de a o "utiliza la potentialul sau maxim"?
    • Like 0
  • Diana N. check icon
    Felicitări Africii de Sud pentru profesionalismul echipei de cercetare!
    Dar, vă rog nu mai rostogoliți povestea asta cu pedepsirea țărilor africane, fiindcă reacția asta de suspendare a zborurilor a fost aplicată și anul trecut cu Marea Britanie, și în urma cu doi ani cu Italia și, desigur, China.
    Cine țipă mai tare (și e susținut și de OMS...) nu are neapărat dreptate și nici nu e obligatoriu discriminat. Să fim cu capul pe umeri, fiindcă vorbim de un virus!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult