Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Varianta Omicron: Ce știm, ce nu știm și ce trebuie să facem de Crăciun și Revelion

vaccinare - omicron - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Datele care provin din analiza realizată în Marea Britanie despre impactul variantei Omicron confirmă aproape în întregime analizele din Africa de Sud și scenariile de evoluție a infectărilor cu varianta Omicron inclusiv în Europa.

Ce știm despre varianta Omicron, în comparație cu Delta:

⁃ singura protecție consistentă este oferită de trecerea prin boala plus 3 doze de vaccin ARNm sau de administrarea a 3 doze de ARNm.

⁃ riscul de reinfectare cu varianta Omicron, la cei care au trecut prin boală deja, dar nu s-au și vaccinat, este de 5 ori mai mare față de celelalte variante

⁃ transmiterea în spațiile închise (acasă, la birou) se face de 2-3 ori mai repede pentru Omicron

⁃ testele antigen rapide (în special cele furnizate de marii producători mondiali) funcționează și pun în evidența Omicron. Din cauza faptului că Omicron se transmite foarte repede, testarea antigen rapidă trebuie făcută mai des decât pentru Delta

Ce nu știm încă (dar vom afla în maximum două săptămâni):

⁃ virulența variantei Omicron este încă studiată. Datele referitoare la spitalizările produse de Omicron sunt pentru moment puține și sugerează un profil asemănător cu cel întâlnit la Delta; oricum, este greu de luat în calcul o scădere substanțială a gravității bolii pe care o determină Omicron, în comparație cu Delta. Foarte probabil, vom avea de-a face cu o variantă Omicron care determină, și ea, forme grave, mai ales la grupurile populaționale aflate la risc (nevaccinați, vârstnici, persoane care suferă și de alte boli cronice)

Ce trebuie să facem, în perioada Crăciunului și a Revelionului, pentru a scădea riscul:

⁃ Dacă încă nu ești vaccinat cu a treia doză, este timpul să îți faci booster-ul. Protecția față de infecția cu Omicron crește la peste 70% și este de așteptat ca protecția față de formele grave de boală să fie mai mare.

⁃ Testează-te cu teste antigen rapide, chiar și dacă ești vaccinat cu 3 doze, înainte de a te întâlni cu persoane care au risc mare de a face boala (vârstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales dacă nu sunt vaccinate cu 3 doze)

⁃ Evită aglomerațiile și petrecerile cu număr mare de persoane, mai ales dacă nu le cunoști și nu știi dacă sunt vaccinate sau testate

⁃ Poartă o mască de calitate, atât în interior cât și în exterior, tot timpul

⁃ Urmărește datele științifice, furnizate din surse credibile din Africa de Sud, Marea Britanie și Danemarca (statele cele mai avansate în materie de screening, testare, secvențiere și integrare a acestor date cu datele clinice ale bolnavilor Covid).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnu' Geanta, orice om cu scaun la cap ia în considerare și alte surse. Ăștia - https://theconversation.com/south-african-and-uk-hospitalisation-data-what-it-tells-us-about-how-deadly-omicron-is-174178 - te contrazic, cel Putin partial.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult