Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Varianta Omicron: Ce știm, ce nu știm și ce trebuie să facem de Crăciun și Revelion

vaccinare - omicron - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Datele care provin din analiza realizată în Marea Britanie despre impactul variantei Omicron confirmă aproape în întregime analizele din Africa de Sud și scenariile de evoluție a infectărilor cu varianta Omicron inclusiv în Europa.

Ce știm despre varianta Omicron, în comparație cu Delta:

⁃ singura protecție consistentă este oferită de trecerea prin boala plus 3 doze de vaccin ARNm sau de administrarea a 3 doze de ARNm.

⁃ riscul de reinfectare cu varianta Omicron, la cei care au trecut prin boală deja, dar nu s-au și vaccinat, este de 5 ori mai mare față de celelalte variante

⁃ transmiterea în spațiile închise (acasă, la birou) se face de 2-3 ori mai repede pentru Omicron

⁃ testele antigen rapide (în special cele furnizate de marii producători mondiali) funcționează și pun în evidența Omicron. Din cauza faptului că Omicron se transmite foarte repede, testarea antigen rapidă trebuie făcută mai des decât pentru Delta

Ce nu știm încă (dar vom afla în maximum două săptămâni):

⁃ virulența variantei Omicron este încă studiată. Datele referitoare la spitalizările produse de Omicron sunt pentru moment puține și sugerează un profil asemănător cu cel întâlnit la Delta; oricum, este greu de luat în calcul o scădere substanțială a gravității bolii pe care o determină Omicron, în comparație cu Delta. Foarte probabil, vom avea de-a face cu o variantă Omicron care determină, și ea, forme grave, mai ales la grupurile populaționale aflate la risc (nevaccinați, vârstnici, persoane care suferă și de alte boli cronice)

Ce trebuie să facem, în perioada Crăciunului și a Revelionului, pentru a scădea riscul:

⁃ Dacă încă nu ești vaccinat cu a treia doză, este timpul să îți faci booster-ul. Protecția față de infecția cu Omicron crește la peste 70% și este de așteptat ca protecția față de formele grave de boală să fie mai mare.

⁃ Testează-te cu teste antigen rapide, chiar și dacă ești vaccinat cu 3 doze, înainte de a te întâlni cu persoane care au risc mare de a face boala (vârstnici sau persoane cu boli cronice, mai ales dacă nu sunt vaccinate cu 3 doze)

⁃ Evită aglomerațiile și petrecerile cu număr mare de persoane, mai ales dacă nu le cunoști și nu știi dacă sunt vaccinate sau testate

⁃ Poartă o mască de calitate, atât în interior cât și în exterior, tot timpul

⁃ Urmărește datele științifice, furnizate din surse credibile din Africa de Sud, Marea Britanie și Danemarca (statele cele mai avansate în materie de screening, testare, secvențiere și integrare a acestor date cu datele clinice ale bolnavilor Covid).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnu' Geanta, orice om cu scaun la cap ia în considerare și alte surse. Ăștia - https://theconversation.com/south-african-and-uk-hospitalisation-data-what-it-tells-us-about-how-deadly-omicron-is-174178 - te contrazic, cel Putin partial.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult