Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Eșecurile guvernanților sunt plătite de popor prin taxe mai mari

cartonas rosu - Guvern

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu mai este criză. Nu mai există instabilitate politică. Au super-majoritate parlamentară. Degeaba: guvernanții nu fac nimic constructiv; în disperare de cauză, se gândesc tot la creșterea birurilor.

Azi o taxă nouă, mâine o creștere mică a impozitării, poimâine încă o taxă nouă. Pas cu pas, taxe mai mari. Ieri pentru antreprenorii care vor să scoată dividende și pentru băuturile răcoritoare, azi pentru anumiți bugetari, mâine pentru toată țara prin impozite mai mari pe venituri și pe proprietăți.

Deșteaptă-te, române! Nu vezi ce ți se pregătește? Nu vezi cum - culmea! - în cel mai fast moment al istoriei ei, când României îi sunt oferite zeci de miliarde de euro gratis sau cu dobândă extrem de mică, când investitorii străini se refugiază aici după ce au plecat din Rusia și din Ucraina, ei bine statul acesta parazitat de nomenclaturiști se gândește doar la reducerea veniturilor iobagilor și la creșterea taxelor?

Paradoxul este strigător la cer. Așa ceva nu a mai existat în istoria lumii. O țară care, conform spuselor ministrului de finanțe, "are mai mulți bani decât se crede", este bântuită tot de spectrul creșterii impozitelor și al reducerii veniturilor reale pentru majoritatea populației.

De ce? Pentru că nomenclaturiștii nu se opresc din furat, din căpușat, din hămeseala cu care se reped să rupă câte o halcă din banii strânși prin impozite.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult