Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Noaptea, ca premierii. Adevăratul plan: superbugetarii asmut zapciul pe privat

Ciucă și Ciolacu, noaptea, ca premierii

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

În 11 aprilie anul acesta, scriam într-un text despre discuțiile din culisele partidelor de la guvernare, care căutau soluții ca să acopere „gaura” de 20 de miliarde de lei de la bugetul de stat. Mai multe surse din PSD și PNL îmi spuneau că „specialiștii” social-democrați fuseseră puși la muncă - să inventeze taxe și impozite noi, care să se aplice în zona privată.

Guvernanții de aproape toate culorile au creat și crescut un monstru cu zeci de capete, de care acum se tem - „too big to fail”- aparatul bugetar. În spatele fiecărui bugetar pe care-l superi sau deranjezi se așază în spate o mică armată de rude (soțul/ soția/ mama/ tata/ bunicul/ copilul/ mătușa) - arme aprige la vot.

Istoria ne spune că atunci când politicienii neagă eventuala creștere a taxelor și impozitelor, exact la asta lucrează. În timp ce vorbim despre bugetari și festivalul de cheltuieli fără limită de la bugetul de stat, în timp ce dezbatem despre pensiile obscene ale „săracilor” magistrați (care redactează scrisori și adună semnături, victimizându-se că ies la pensie la 42 de ani cu pensii mai mari decât lefurile)- pe culoarele de la Palatul Victoria și la sediile partidelor aflate la guvernare se calculează creșterea taxelor și impozitelor pentru companii de toate mărimile. Este posibilă inclusiv o creștere a nivelului TVA. Toate acestea, la numai la câteva luni de la recenta schimbare a Codului Fiscal care are impact direct asupra mediului de business.

25 aprilie 2023: specialiștii social democraților au venit cu soluția magică: impozitarea progresivă. O astfel de măsură i-ar afecta direct pe toți cei care depășesc venitul președintelui (plafonul discutat în aceste zile, conform G4Media), indiferent de sursa de venit. Ținta oficială ar fi veniturile prea mari de la stat. Adevăratul plan este impozit progresiv pe veniturile globale, care să adune sume importante din zona privată a economiei: salarii, chirii, drepturi de autor, dividende, investiții. 

Toate profesiile liberale, toți antreprenorii care înregistrează profit și-și ridică la un moment dat dividendele, profesori universitari, medici, stomatologi, avocați, notari, oameni de afaceri, manageri din companii mari, plătiți pentru performanță.

Astăzi, liderul PSD a ieșit la declarații, a confirmat planurile de aplicare a unui impozit pe cote pentru veniturile mari de la stat. A insistat că nu are interese în zona privată, dar a strecurat ideea aflată pe surse de G4Media- că o lege trebuie să-i vizeze pe toți contribuabilii- de la stat și privat, pentru a fi constituțională („să nu-i mai păcălim pe români | să ne asumăm | e timpul să ducem România pe calea corectă”- zice domnul Ciolacu).

Așadar, puneți-vă centurile de siguranță, în perioada următoare se va adopta pachetul care să introducă impozitul progresiv, atât la stat, cât și la privat.

La una din ultimele ședințe de guvern, premierul Ciucă îi asigura public pe români că „nu se discută la acest moment despre creșterea taxelor și impozitelor”. 

Astăzi, publicația G4Media spune - citând surse din alianța PSD-PNL-UDMR că premierul (liberal) ar fi de acord cu introducerea sistemului de impozitare progresivă a veniturilor.

Bugetarii pe viață, cei care trăiesc numai din bani publici și nu au administrat în viața lor nici măcar 2 metri pătrați unde să vândă merdenele, nu se mai ajung cu banii din sacul public. 

Nicio vorbă de la liderii PNL-PSD despre o tăiere a subvențiilor acordate partidelor, alocate discreționar și cheltuite pentru alimentarea permanentă a canalelor și site-urilor de casă pentru propagandă nemarcată ca publicitate (peste 256 milioane de lei în 2022, conform ȘtirileProTV). 

Într-un dispreț total față de toți contribuabilii, probabil că urmează o creștere a acestor subvenții, măcar cu rata inflației.

Pretextul introducerii impozitului progresiv este cel anticipat de analiști: impozităm bugetarii de lux și pensionarii speciali pentru veniturile care trec de salariul președintelui. Dar cum la CCR aproape toți sunt beneficiari ai diferitelor tipuri de venituri obscene de la stat, există probabilitatea să socotească o astfel de lege neconstituțională, pentru că nu e aplicată tuturor. Iată și soluția social-democraților, acceptată de liberali- să-i impozităm progresiv și pe privați. Nu ar fi prima dată când liderul PSD Marcel Ciolacu vorbește despre „echitate”, ca și cum să aloci partidelor 256 de milioane de lei în 2022 poate fi considerată o măsură echitabilă.

De neînțeles atitudinea paralizată și paralizantă a liberalilor, care prin vocea președintelui-premier Ciucă, promiteau că nu se discută despre taxe și impozite noi, dar astăzi ar fi de acord cu principiul de a introduce unui astfel de sistem, cum spune G4Media, citând surse din alianță. Toți cetățenii care obțin venituri din privat, de la antreprenori, la angajați și profesii liberale - sunt total nereprezentați în coaliția PSD-PNL. PNL aleargă după votanții PSD, social-democrații aleargă după alegătorii AUR. Asta în timp ce categorii importante nu au interesele apărate.

„Nu există nicio gaură, nici o perspectivă tristă (...) Nu vor exista tăieri de salarii”- îi asigura pe români președintele Klaus Iohannis. Nu tăiem, ci impozităm și pe cât posibil nu la stat, ci la privat, cam așa s-ar traduce asigurările date de primii oameni în stat. Adică mai găsesc „specialiștii” o piele de luat.

Aflat la un eveniment legat de taxare, impozitare și colectare, președintele ANAF a deranjat mulți politicieni, de la liderul PSD, ministrul Finanțelor Cîciu și premierul Ciucă: „Noi, ANAF, trebuie să fim sprijiniți pentru a duce la capăt acest proces de modernizare. De un an de zile încerc să dau o linie angajaților ANAF care trebuie să înțeleagă mediul de business (...) Nu poți așa să fii un fiscalist zapciu care să aducă banii cu forța, să dai cu biciul în stânga, în dreapta fără să ții cont de realitățile care sunt (...) Da, avem o problemă cu moralul fiscal al contribuabilului român. Un sondaj făcut cu câțiva ani în urmă, pe care l-am descoperi într-un sertar, arată că peste 60% spuneau că li se pare normal că dacă pot să nu plătească niciun impozit, să nu o facă. Asta e realitatea”, a afirmat Lucian Heiuș, citat de Hotnews.

Afirmațiile șefului ANAF par a fi singurele echilibrate în aceste săptămâni. Acestea cântăresc cu atât mai mult cu cât în mandatul său se schimbă vizibil viziunea relației fisc- contribuabil: se iau măsuri concrete pentru creșterea gradului de conformare și a încasărilor (persoane fizice cu venituri nedeclarate, persoane fizice care vindeau pe internet și livrau prin firmele de curierat fără să achite taxe, controale la prețurile de transfer ale companiilor mari etc).

Poziția premierului este în totală contradicție cu cea a șefului ANAF- acesta i-a acuzat pe marii contribuabili că nu-și plătesc taxele, evident, fără nicio dovadă concretă, stârnind reacții din mediul privat, de la asociațiile oamenilor de afaceri. „Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri”, a spus șeful guvernului.

În replică, antreprenorii l-au rugat să vină cu exemple concrete. Cifrele ieșite din instituții arată că de fapt în urmă au rămas marile companii și entități deținute de statul român.

Pentru cei care se întreabă de unde vine moralul fiscal slab al contribuabililor- răspunsurile nu sunt greu de intuit- unul este legat de modul aberant în care se cheltuiesc banii publici, total inechitabil și disproporționat în multe situații. 

Deși toacă sume colosale și are la dispoziție fonduri europene, clasa politică nu a făcut în ultimii 30 de ani nici școli, nici creșe, nici spitale, nici autostrăzi, nici căi ferate. În schimb, a crescut un aparat bugetar imens, își răsplătește regește membrii de partid și-și acordă subvenții care au explodat în ultimii ani pentru activitatea politică.

De frica primarilor înainte de alegerile care vin, PSD-PNL-UDMR refuză să dezbată cu cărțile pe masă despre reorganizarea teritorială (temă ridicată de mediul de afaceri), înmoaie tonul când e vorba de interzicerea cumulului pensie-salariu de la stat și amână înghețarea angajărilor în sistemul public.

Liderii partidelor aleg să biciuiască vita care le dă lapte, țipă la ANAF să se comporte ca un zapciu- salivează la ideea că vor impozita progresiv, iar cei mai mulți bani sunt așteptați din zona privată.

Cu alte cuvinte: „noi nu tăiem nimic de la noi, dar vă mai punem niște biruri, că nu ne mai ajungem cu banii. Plănuim să stăm la putere prin rotație 10 ani, să luăm primarii, președinte, Parlament, tot”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adrian S check icon
    E bine sa ne aliniem la taxe si impozite cu " lumea buna". Dar as fi mai atent la intregul lor sistem daca nu stim sa facem nimic original..ci doar copiem.
    Sa copiem si grila de deductibilitati.
    Sa vedem in Franta, Belgia, ..lumea cu impozit progresiv...ce deduce angajatul ?
    Primeste 30 euro alocatie?
    Din sutele de scheme disponibile, Romania poate sa sustina doar la energie cateva categorii sociale..si acolo cu sume ridicole.
    Hai sa luam ca ceilalti..dar dam inapoi ca noi, adica mai nimic. Vorba autorului..nu scoala, nu strada, nu spital...doar primar cu mii de euro la o comuna cu 50 de suflete...
    Bataie de joc...
    • Like 0
  • Ca să nu pierd vremea, reiau comentariul pe care l-am scris la alt articol. Și îl pun în ghilimele, să nu fiu confundat cu prim-miniștrii noștri plagiatori, care nici măcar n-au auzit de auto-plagiat (sau îi doare-n cot de acest lucru, că se prescrie până la urmă):
    "Unii oameni cred că ne conduc niște incompetenți. Fals. Cei care ne conduc sunt doar rău intenționați. Știu foarte bine ce fac, și o fac cu o rea credință perfectă. Sunt indivizi care nu au acționat niciodată în mediul privat, acolo unde se fac banii care ajung să fie jefuiți în beneficiul sistemului bugetar. Sunt niște oameni obișnuiți să fure de la cei harnici și să dea la puturoși. Esența comunismului.
    Să ne așteptăm la ce e mai rău. Pensionari speciali cu salariu complementar de la buget. Nu reduceri de costuri bugetare, ci taxe mai mari pentru privați. Nimic nou sub soare, e un "deja-vu" în ultimii 34 de ani".
    • Like 8
    • @ Dan Filip
      Bugetari,uita un lucru simplu si foarte adevarat ;
      --Bugetarii doar consuma copios din buget ,iar cei din privat , trudesc ,sa bage banii in sacul bugetului !!
      ---Un caz ,strigator la cer, si real .
      ---Un ,amic al meu a facut un accident vascular , mai complicat si a fost operat de urgenta la neurochirurgie de catre un mare specialist si a scapat cu zile .
      --Dar vai de ele Zile , caci acolo la firma ,la care lucra pe santier ca electrician , a depus certificatul medical ,si patronul ,om fara suflet desi stia ca are si 2 copii la scoala NU i-a platit certificatul medical ,pana cand ,nu intra banii de la buget .!!!
      --Deci operat in convalescenta ,trebuiea medcemente , cheltuieli etc,, dar banii ,nu prea , Dupa multe insistente i-a platit dupa 3 luni ,caci a fost si pensionat pe caz de boala 6 luni , Greu am studiat acesta problema de ,, lipsa de oemenie crasa .
      • Like 0
  • catalin check icon
    "Bugetarii pe viață, cei care trăiesc numai din bani publici și nu au administrat în viața lor nici măcar 2 metri pătrați unde să vândă merdenele, nu se mai ajung cu banii din sacul public." Bun articolul dar nu am înțeles fraza asta. Doamna educatoare de la grădiniță, dom profesor de la școală, paznicul de la primărie și alți bugetari care nu au vândut merdenele că nu i-a interesat sunt incluși aici?
    • Like 3
    • @ catalin
      Adrian S check icon
      Daca alegi sa fi carcotas in orice expunere gasesri un caz particular.
      Nu stiu cat ia un profesor, sau portar de unde spui...dar cred ca ia mai mult decat in privat.
      Eu pot sa iti spun ca am vazut cat ia un medic si m am speriat efectiv...si nu mai sunt copil de ceva vreme. Ca fapt divers, nu cred ca ar fi primit nicaieri in lime banii aia..alti platesc competenta, serviciu prestat, profesionalism si raspundere..la noi se plateste disponibilitatea. E mare diferenta.
      Profesorul care livreaza prost e imposibil sa il dai afara. E niaptea mintii. Poate sa se faca orice altceva...dar el a intrat acolo , nu e bun defel..si nu mai poate fi dat la o parte. Oamenii competenti nu pot intra ca e locul ocupat de altii..e jale mare
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult