Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Este bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?

bancar credit

Foto: Getty Images

Este bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?

Unii spun că este bine. Alții, că nu este bine. Pe cine să crezi?

Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele.  Fac acest lucru din perspectiva unui tip care a fost 4 ani director financiar la o bancă. Banca îți dă umbrelă atunci când este soare afară. Și ți-o ia când începe să plouă. 

Adică primești bani când totul este OK din punct de vedere economic. Dar dacă apare o problemă economică ( rămâi fără job, afacerea merge prost) nicio bancă nu îți mai dă credit.

Deciziile financiare înseamnă matematică.

Să începem.

1 Ideal este să faci mai mulți bani decât dobânda la credit. În acest caz, poți să împrumuți fără număr de la bănci.

Apple are cash 180 miliarde dolari. Este compania care are cel mai mult cash. Mai mult decât orice bancă din lume. Totuși, Apple a împrumutat săptămâna aceasta 15 miliarde dolari de la bănci. De ce face Apple acest lucru? Nu sunt idioți. Și știu și matematică.

Apple face acest lucru deoarece folosește banii pentru a genera mai mult cash decât dobânda la credit.

Eu nu rambursez creditele deoarece banii îi folosesc în aplicațiile contabile Maxfin și CFO App care îmi aduc mai mult cash decât dobânda plătită la bancă. Această schemă poți o să folosești în orice domeniu: investiții la bursă, investiții imobiliare etc

Dacă vrei să investești la bursă, trebuie să găsești o companie care plătește un randament la dividende peste dobânda la creditul bancar. Această companie se numește Hidroelectrica. 

Hidroelectrica plătește o mare parte din profit în dividende, deoarece statul este principalul acționar. Iar statul are nevoie de bani.

Hidroelectrica are un randament la dividende de 11%.

Cu alte cuvinte, dacă ai un credit la care plătești 9% și cumperi acțiuni la Hidroelectrica, ai un profit de 2%.

Celelalte companii de la bursă au un randament la dividende de 2%. Deci dacă ai acțiuni la celelalte companii de pe bursă, ai o pierdere de 7%

2 concluzii

În această perioadă, cashul este foarte important. Nu este o idee bună să rambursezi mai repede din credite.

Dacă de exemplu peste 6 luni vei avea nevoie de cash, s-ar putea să nu găsești pe nimeni care să-ți dea bani. Iar cei care îți vor da, îți vor cere 30% an.

Educația financiară = matematică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Scenariile au fost prezentate destul de simplist. Poate există comision de plată anticipată a creditului, poate nu. Creditul poate e cu dobândă fixă, poate nu. Poate există oportunități de refinanțare avantajoasă a creditului, poate nu. Sunt multe variabile de luat în calcul. Iar aceste calcule pot da ok fie pentru plata creditului în avans, fie pentru plata la termen.
    Dar, așa cum au mai scris și alți comentatori, pentru muritorii de rând (a se citi “persoane fizice”), cel mai bine ar fi să nu se împrumute la nicio bancă, cel puțin în perioada care urmează, care pare puțin predictibilă dpdv financiar, concomitent cu agitația în creștere pe piața muncii, totul pe fondul unei previzibile recesiuni economice, ape tulburi din care, de cele mai multe ori, numai băncile au de câștigat.
    • Like 0
  • "Deciziile financiare înseamnă matematică."

    Deciziile financiare nu se rezumă doar la matematică. Contextul este la fel de important. Dacă sfaturile de mai sus se referă la mediul de afaceri, atunci ele sunt corecte, fiecare își planifică strategia în funcție de abilități și toleranța la risc.

    Însă, dacă extindeți aceste idei către cetățenii de rând care fac împrumuturi pentru o locuință sau o mașină, riscați să generalizați greșit. Câți dintre aceștia au cunoștințele necesare pentru a investi la bursă? Câți știu să-și gestioneze cheltuielile astfel încât să nu se împovăreze cu împrumuturi mari? În cazul unei crize, dacă își pierd locul de muncă, de unde vor găsi bani pentru a-și plăti datoriile?

    Pentru oamenii obișnuiți, cel mai bun sfat este: încearcă să trăiești fără datorii! Cel care nu are datorii este cu adevărat un om liber.

    Pentru cei care se grăbesc să tragă concluzii: locuiesc în SUA, familia mea deține o afacere, am cunoștințe solide și investesc inclusiv la bursă. Cu toate acestea, au existat momente în viața mea în care nu am putut face nimic din toate acestea și abia reușeam să supraviețuiesc de pe o zi pe alta. În astfel de situații, datoriile ar fi reprezentat un risc imens, poate chiar o povară insuportabilă.
    • Like 1
  • MG check icon
    Dacă ai împrumut pentru consum plătește anticipat ca altfel pierzi bani.
    Dacă ai împrumut pentru investiție atunci nu te grăbi cu plata pentru ca pierzi.
    Pentru cei care nu știu: apartament, mașină, televizor = consum
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Intr-o lume ideala poate ca aceasta "matematica" este valabila. Insa mai ales in Romania, unde bancile au dobanzi ametitoare si intreprinderile de stat sunt confiscate politic n-ai nicio sansa cu bursa. Cei care castiga la bursa sunt intotdeauna cei din sistem, care au informatiile reale si inaintea tuturor. Se vede ca omul e pus de sistem sa arunce o fumigena...
    • Like 3
  • Gabriel check icon
    Daca domnul Georgescu da astfel de sfaturi, imi permit sa contribui si eu cu un sfat:
    Un detaliu important in matematica acestui calcul financiar este valoarea dobanzii si trendul ei. Daca dobanda este la o valoare mare, si trendul este descrescator, atunci probabil este o idee buna sa nu platim creditul in avans la banca pentru ca pur si simplu urmeaza sa se ieftineasca. Daca dobanda este mica si trendul devine crescator, atunci da, merita platit in avans pentru ca urmeaza sa se scumpeasca.
    Un sfat bonus ar fi urmatorul: cand bancheri sau politicieni cu functii importante, sau media anunta in prime time, spunand ca totul e roz daca faceti o anumita actiune (ex: sa cumparati actiuni la Hidroelectrica), atunci e momentul sa faceti calcule si sa investigati la modul cel mai serios varianta opusa (anume e momentul sa vindeti).
    mult succes!
    • Like 3
  • Se pare ca din acei 2% mai platesti si comisionul brokerului si impozitul...asa ca acest calcul simplist nu prea functioneaza. Cel mai bine este SA NU TE INDATOREZI LA BANCI ! In ceea ce privesc imprumuturile este bine stiu ca bancile le acorda tot celor care au bani...Iar politica bancara din Romania este sub orice critica, Cum permiti tu BNR, existenta IFN-urilor care pur si simplu tilharesc Romanii fara pic de umanitate !? Cred ca asta ar fi un subiect demn de discutat aici.
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult
Text: Radu Georgescu/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon