Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Se schimbă paradigma în care funcționează companiile. E-Factura este „pistol cu apă”, comparat cu ce va urma din iulie 2024

Marcel Bolos - efactura

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zâmbesc când aud oameni care spun că este complicat cu e-Factura. e-Factura este „pistol cu apă”, comparat cu ce o să vină. Show-ul adevărat va începe de la 1 iulie 2024. 

Începând cu 1 iulie 2024, se vor înregistra în contabilitate doar facturile de la furnizori primite prin Spațiul Privat Virtual (SPV). Nu se vor mai înregistra facturile primite fizic, pe email, poștă etc

Explic ce înseamnă acest lucru:

1. Se schimbă paradigma în care funcționează companiile. Până acum facturile ajungeau în business, erau aprobate și apoi trimise la contabilitate. De la 1 iulie, se schimbă paradigma. Facturile ajung în contabilitate prin SPV, iar contabilitatea va trimite facturile în business pentru aprobare.

2. Aprobarea facturilor

În SPV vin facturile emise de furnizori în ordinea cronologică. Contabilii trebuie să împartă aceste facturi către cei care aprobă facturile. Trebuie să valideze în SPV doar cele aprobate de business.

3. Înregistrarea facturilor în contabilitate

Facturile vin cu specificațiile scrise de furnizori. Aceste specificații nu au nicio treabă cu articole definite de firmă ( stocuri, cheltuieli).

Asta înseamnă că trebuie să intri pe fiecare factură și să modifici articolele.

Bonus

4. Nu se vor mai înregistra facturile primite fizic

Dacă plătești la un magazin și primești factura fizic, nu poți să o înregistrezi în contabilitate. Trebuie să aștepți să o vadă contabilitatea în SPV. Deci mai apare o verificare între facturile primite fizic și facturile din SPV.

Sfatul meu este să vă pregătiți deja pentru 1 iulie 2024. Altfel va fi haos.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • of topic,
    pt dl cristea petrica,
    a reusit cineva sa gaseasca o formulare cum si ce sunt unitatile de masura (in SI), formulare pt elevii de a 6a (desi eu cred ca nici la a 12a real nu e chip si nici macar la facultatea de inginerie!!) - metrul, secunda , pt ca la kilogram apare si complicatia cu "Kappa" de mai toti spun ca gramul e unitatea iar kilogramul masoara greutatea (ca asa e pe cantarul din piata si acasa) hihihi
    nici macar formularile istorice nu mai sunt cinstite pt ca inseamna sa minti copilul;
    • Like 0
  • cand eram mai tanar intrebam colegii de la litere : "ce e sintagma si ce e paradigma?", am aflat un raspuns unic, sintagma e pe orizontala si paradigma e pe verticala, cu sintagma m-am acomodat (si nici nu mai e asa la moda) dar partea cu verticala mi-a mers mai greu;
    acum paradigma e orice vrea autorul scrierii, si, candva cautand pe google, chiar asta am aflat, erau cateva citate din 4 autori si dictionare (or fi fost mai multi dar m-am oprit) si pt fiecare era cam altceva;
    cred ca e cam cum e cu bioxidul de carbon (CO2) care face rau la plante (natura)
    • Like 0
  • banuiesc ca e norma europeana, deci reprosurile catre statul roman, doar de suparare isi au rostul (suparare ca se restrange aria tzepelor)
    p.s. posta romana va trece vreodata la plata cu cardul sau ramane in epoca de piatra?
    coana leana de vinde leustean in obor are aparat pt card, ba chiar wifi!!!@
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Ce așteptări să ai de la un stat eșuat și angajații lui IMBECILI!??!?
    • Like 1
  • De la 1 iulie, se schimbă paradigma "...în care funcţionează companiile".
    Da' modalitatea, pe româneşte, utilizată de companii pentru procesarea facturilor, se schimbă?
    Cui se adresează textul cu subtile accente filosofice? Celor care ştiu ce înseamnă SPV (probabil, spaţiu virtual privat) pentru care este inutil sau celor care cred că e-Factura este un pistol cu apă de împroşcat fraieri?
    Aveţi grijă, zâmbitul excesiv produce riduri timpurii. Şi ridurile timpurii alterează paradigma curgerii timpului.
    • Like 3
  • Mihai check icon
    Ce altceva decat haos putea sa creeze statul nostru anti-business si pro speciali?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult