Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Este greșit ca statul să acționeze împotriva companiilor austriece. Dacă aplaudăm un comportament haiducesc, haiducie vom avea

Schengen

Foto Profimedia

Eu cred că este greșit, chiar foarte greșit, ca statul să acționeze împotriva companiilor austriece. Dacă aplaudăm un comportament haiducesc, haiducie vom avea și ea se va întoarce împotriva altor companii din alte state, împotriva companiilor cât se poate de românești și în final împotriva bunăstării celor care aplaudă sau aprobă discret. Sau aveți impresia că există vreo garanție constituțională că puterea politică va fi exercitată în România mereu de cei mai înțelepți și bine intenționați oameni? Pentru că despre asta este vorba dincolo de supărarea noastră justificată pe votul Austriei pentru care România are canale diplomatice să răspundă și o face. Dacă legitimăm un comportament abuziv el se va repeta și în alte situații când nu o să ne mai convină. Era o vreme când se dădeau 2-3 ordonanțe de urgență pe an. Când am ajuns la sute? De fiecare dată când am zis că e bună o OUG care ne convenea. 

Puteți să spuneți că Burnete e plătit să apere aceste companii. Și realitatea este că sunt și nu doar pe ele, ci miile de companii românești și străine pe care Concordia le reprezintă. Asta nu face ca ceea ce spun să fie mai puțin adevărat. Am încercat prin instrumentele noastre să sprijinim un vot pozitiv știind ce beneficii ar aduce companiilor românești și nu e ca și când ne oprim. Acest obiectiv rămâne. Mai mult, nu sunt orb și văd și eu griurile. Ca cetățeni am cerut ca multe companii rusești să fie boicotate de stat. Sau unele chinezești. În acele cazuri Europa sau România au adoptat un cadrul legal în care asta s-a întâmplat uneori după complicate dezbateri. Pentru că în țara noastră trebuie să domnească legea și respectarea ei, nu bunul plac al celor cărora vremelnic le încredințăm puterea politică. Eu mă bucur totuși că de la vârful statului nu există o astfel de direcție, dar nici dacă vine de mai jos nu e bine.

România are bunăstarea pe care o are - multă sau puțină e altă discuție, dar cu siguranță mai multă decât acum două decenii - pentru că s-a deschis economiei europene, economiei private și privatizărilor. Dacă crede cineva că noi ne putem dezvolta mai departe spunând la revedere investițiilor străine și încurajând capitalismul ăsta de stat care văd că e la mare modă, se înșală amarnic. Noi trebuie să aducem aici companii globale de prim rang și în paralel să ajutăm capitalul autohton și companiile locale să crească și să se extindă în regiune. Nu putem face asta dacă statul acționează arbitrar și dacă nu-i place fața ta pac, îți dă vreo două în plex. 

Vrem o discuție serioasă despre ce fel de companii străine atragem? Foarte corect. Vrem să ajutăm companiile românești să se dezvolte mai mult? Excelent, dar deocamdată e doar gura de noi. Vrem să dezbatem dacă nu e mai bine ca investitorii strategici din România să fie niște țări mai mari cu mai multă greutate? Să dezbatem. Vrem să vorbim despre resurse și cum le exploatăm? Să vorbim, dar nu doar acum și după valul de sarmale uităm. Vor consumatorii să nu mai cumpere anumite produse sau să evite anumite companii? Treaba lor. Câtă vreme nu e ilegal fiecare face ce vrea cu banii lui și pe ce criterii consideră de cuviință. Dincolo de acestea în România trebuie să domnească legea și nu arbitrariul. La fel cum Austria va avea numai de pierdut pe termen lung în urma deciziei ei și noi putem să ne facem mai mult rău decât amânarea intrării în Schengen dacă nu înțelegem să reacționăm deștept și cu instrumentele potrivite. Vom întoarce acest vot și vom deveni membri Schengen. Haideți să ne concentrăm pe asta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Autorul vorbește ca și când lucrurile în viață ar sta cum își închipuie unii în naivitatea lor. Domnia legii, investiții străine întotdeauna benefice pentru noi etc etc, toate sunt concepte frumoase, dar de fapt, de multe ori ne lovim de jungla intereselor economice perverse. Teoretic e bine să avem investitori străini puternici. Dar totul se întoarce împotriva noastră dacă investitorii respectivi caută să obțină toate avantajele pentru ei și mai niciunul pentru noi, iar ai noștri sunt de acord, în mod slugarnic sau din interes personal. OMV a cumpărat Petrom-ul la un preț mult mai mic decât era firesc, plus dreptul de exploatare a resurselor de hidrocarburi. Redevența plătită, nu știu cât e, dar sunt convins că e modică. Și colac peste pupăză noi nu prea putem beneficia de resursele noastre, ci suntem la mâna OMV. Primim hidrocarburi pentru consum intern cât vor și la ce preț vor alții, Hidrocarburile noastre, atenție! Atunci ce fel de beneficii avem noi de pe urma privatizării? De ce ar fi fost rău ca statul să păstreze Petrom-ul ca unitate strategică? Nu era mai bine să exploatăm noi ce e al nostru cât vrem și să vindem către populație la ce preț considerăm normal? Ne bucurăm ca fraierii că se vor exploata gaze din Marea Neagră. Păi nici alea nu vor fi ale noastre, tot alții vor beneficia în primul rând de ele. Ia să ne imaginăm, dimpotrivă, cum stau lucrurile în țările producătoare de petrol din zona arabă: așa fac ei cu petrolul lor? Îl dau pe doi bani altora și îl recumpără la prețul unei burse controlate de alții? Îi admirăm că sunt putred de bogați fiindcă stau pe resurse uriașe de petrol, dar vă asigur că noi dacă am fi fost în locul lor, la câtă minte avem, s-ar fi îmbogățit tot alții pe spinarea noastră. Noi avem destule resurse naturale de toate felurile, dar nu vrem să beneficiem noi de ele. Suntem, deci, imbecilii de serviciu ai Europei și ai lumii. Și asta nu datorită poporului, ci datorită conducătorilor proști, corupți și trădători. Iar cei ca autorul articolului, care apără orice investiție străină, oricât ar fi de nocivă pentru noi, le fac jocul, conștient sau inconștient.
  • Like 0
 • Haiducie avem de 30 de ani, instituționalizată chiar. Și din ce văd la comentarii, e multă haiducie în creiere și în educație. Acum e faza pe naționalism și o să țină ceva, că e un subiect suculent nu de azi, de ieri.
  • Like 0
 • Se pare că am uitat ce poate face unul ca Dragnea, mai ales că acum s-ar crea un precedent.

  Într-adevăr, memoria poporului este scurtă.
  • Like 0
  • @ Dragoş Anghelache
   Nu sunt deloc un fan Dragnea, dimpotrivă, îmi e foarte antipatic și sunt convins că e un personaj nefast. Dar cred și că, datorită propagandei profesioniste a serviciilor, în România s-a creat în trecut un postulat: ”Dragnea e răul suprem” și vinovatul de serviciu. Oricine (orbit de propagandă) vorbește de rău pe Dragnea nu mai consideră necesar să și argumenteze. Asta înseamnă postulat în matematică: un adevăr evident, primordial, de la care se pornește și care este deasupra oricărei demonstrații. Uite că eu nu consider valabil postulatul ăsta referitor la Dragnea. Consider că Dragnea a reprezentat un rău, așa cum am precizat, dar un rău mai mic, mai provincial, față de alte rele mascate bine de propaganda amintită mai sus. De exemplu îl consider pe Johannis un rău mult mai mare, fiindcă el este apărătorul intereselor străine NELEGITIME în România. Așa mutulică cum e el, a adus țara asta la un nivel sub genunchiul broaștei. Da, Dragnea era bandit, șmecher, profitor, alunecos, dar nu cred că a acționat ca alții, din zona dreptei, în a subordona țara cu totul intereselor economice opuse nouă. Dacă ar fi ajuns sus de tot, de exemplu în locul lui Johannis, ar fi fost rău pentru România (furtișaguri, autoritarism etc), desigur, ar fi existat și scântei cu Comisia Europeană, care nu îl agrea, dar nu cred, de exemplu că ar fi existat varianta asta așa otrăvită a PNRR-ului în ce ne privește - așa cum a emanat-o Ghinea. Nu cred nici că s-ar fi repezit să închidă termocentralele și să lase angajații fără job și țara în deficit de energie. Tâmpenia aia cum că Dragnea ”vroia să ne scoată din Europa” e o creație a propagandei așa de puerilă, așa de țintită pe fraieri, încât nici nu mai merită comentată. NIMENI din România nu ar îndrăzni vreodată ”să ne scoată din Europa”, nici măcar naționalistul de serviciu Simion, fie doar și fiindcă asta ar însemna sinucidere politică. Deci mergem în continuare cu proiectul european, evident, în orice variantă de conducere, dar depinde cum mergem: cu capul sus sau în genunchi.
   Revenind la postarea Dvs, chiar aș fi curios ce păcate așa de importante ale lui Dragnea a uitat acest popor cu ”memorie scurtă”. Poate păcatul că a mobilizat lumea la referendumul anti-Băsescu, pentru care a luat cu suspendare, că l-a supărat pe acesta. Sau poate păcatul că a angajat fictiv 2 speriate la stat, în folosul partidului. Într-adevăr mult mai grav decât transformarea României într-o colonie în stil modern, așa cum fac cei de acum. Și nu numai Johannis cu dreapta lui de suflet, ci și împreună cu PSD-ul actual, după chipul și asemănarea lui Ciolacu, care a devenit fix ca PNL-ul.
   • Like 0
 • alexe check icon
  Nu poti boicota un stat. Poti boicota o companie de exemplu, s-a mai intimplat: Monsanto sau Nestle sau chiar Daimler AG. DAR: niciodata intr-o democratie adevarata un politician, care nu e de extrema, nu va indrazni sa emita o "excomunicare" a unui stat ca atare. Actual: nu poti boicota Rusia ca natiune ci numai factorii decizionali si hotaritori in crima comisa impotriva Ucrainei. Atunci ai rezolvat problema. Putin si cateii lui striga ca Rusia esta atacata de tot vestul si ca trebuie sa se apere in consecinta. Nu-i adevarat. Putin si clica lui trebuie sa dispara apoi se poate relua relatia diplomatica si economica cu Rusia. A spus-o deja cancelarul Scholz - insa trebuie sa intelegi diplomatia cu care a spus-o
  Sa revenim la oile noastre mioritice: se arunca cu toporul fara sa intrebi ce sa intimpla sau cine e de vina apoi se regreta si se renunta. Rezultat: zero credibilitate: zero In viitor stie oricine ca romanii sint o natiune impulsiva. Si atit...dupa vorbe si atitudini razboinice urmeza sarmalele si televizorul. DIN PACATE
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Daca le boicotam bancile si produsele la raft e destul si nu pot face nimic. Interesant e cum de institutii ale statului aveau conturi la aceste banci desi din cata au declarat recent sunt conditii mai favorabile la CEC.
  • Like 0
 • andrei andrei check icon
  Daca Austria sau oricare altă țară pune condiții economice României să fie acceptată în Schengen (la fel cum foarte probabil au fost când Romania a fost acceptată în UE) o să sară autorul sa zică că așa e politica moderna și trebuie să învățăm să o facem și noi. Dar dacă Romania pocnește economic Austria autorul o să înceapă să scrie articole că cele de mai sus. Gândirea asta de tip dublu standard in care tot timpul vesticii au dreptate e foarte dăunătoare.
  • Like 2
 • mhm check icon
  Romania nu poate cistiga decit la miutza asta economica - din simplul motiv ca nu are ce pierde. Ce sa boicoteze consumatorii austrieci ca retorsiune? Ciocolata Rom? Eugenia? Doar Dacia ar fi o marca de consum mai prezenta. Ei au mai mult de pierdut - fondurile lor de pensii au investit la Erste si daca pica actiunile in urma pierderii unor clienti mari ii doare.
  La boicot instituțional mai usor cu pianul pe scari. Ca daca ii blocam la OSCE, ne blocheaza la admiterea in OECD.
  • Like 3
 • Alex check icon
  Lucrez de apropape 20 de ani pentru firme din Tarile de Jos. Acum cativa ani eram la Viena si am avut nevoie de acces la o banca ING. Cu greu am gasit una. Am intrebat de ce doar o locatie : pentru ca nu "prezinta interes". M-am uitat in Amsterdam dupa bancile Erste si Raiffeisen nu am vazut nici una. Concluzia mea: acolo se vorbeste mai putin sau chiar de loc si se face boicot efectiv. Romania este specialista in "zgomot" si atat.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult