Foto Profimedia
Eu cred că este greșit, chiar foarte greșit, ca statul să acționeze împotriva companiilor austriece. Dacă aplaudăm un comportament haiducesc, haiducie vom avea și ea se va întoarce împotriva altor companii din alte state, împotriva companiilor cât se poate de românești și în final împotriva bunăstării celor care aplaudă sau aprobă discret. Sau aveți impresia că există vreo garanție constituțională că puterea politică va fi exercitată în România mereu de cei mai înțelepți și bine intenționați oameni? Pentru că despre asta este vorba dincolo de supărarea noastră justificată pe votul Austriei pentru care România are canale diplomatice să răspundă și o face. Dacă legitimăm un comportament abuziv el se va repeta și în alte situații când nu o să ne mai convină. Era o vreme când se dădeau 2-3 ordonanțe de urgență pe an. Când am ajuns la sute? De fiecare dată când am zis că e bună o OUG care ne convenea.
Puteți să spuneți că Burnete e plătit să apere aceste companii. Și realitatea este că sunt și nu doar pe ele, ci miile de companii românești și străine pe care Concordia le reprezintă. Asta nu face ca ceea ce spun să fie mai puțin adevărat. Am încercat prin instrumentele noastre să sprijinim un vot pozitiv știind ce beneficii ar aduce companiilor românești și nu e ca și când ne oprim. Acest obiectiv rămâne. Mai mult, nu sunt orb și văd și eu griurile. Ca cetățeni am cerut ca multe companii rusești să fie boicotate de stat. Sau unele chinezești. În acele cazuri Europa sau România au adoptat un cadrul legal în care asta s-a întâmplat uneori după complicate dezbateri. Pentru că în țara noastră trebuie să domnească legea și respectarea ei, nu bunul plac al celor cărora vremelnic le încredințăm puterea politică. Eu mă bucur totuși că de la vârful statului nu există o astfel de direcție, dar nici dacă vine de mai jos nu e bine.
România are bunăstarea pe care o are - multă sau puțină e altă discuție, dar cu siguranță mai multă decât acum două decenii - pentru că s-a deschis economiei europene, economiei private și privatizărilor. Dacă crede cineva că noi ne putem dezvolta mai departe spunând la revedere investițiilor străine și încurajând capitalismul ăsta de stat care văd că e la mare modă, se înșală amarnic. Noi trebuie să aducem aici companii globale de prim rang și în paralel să ajutăm capitalul autohton și companiile locale să crească și să se extindă în regiune. Nu putem face asta dacă statul acționează arbitrar și dacă nu-i place fața ta pac, îți dă vreo două în plex.
Vrem o discuție serioasă despre ce fel de companii străine atragem? Foarte corect. Vrem să ajutăm companiile românești să se dezvolte mai mult? Excelent, dar deocamdată e doar gura de noi. Vrem să dezbatem dacă nu e mai bine ca investitorii strategici din România să fie niște țări mai mari cu mai multă greutate? Să dezbatem. Vrem să vorbim despre resurse și cum le exploatăm? Să vorbim, dar nu doar acum și după valul de sarmale uităm. Vor consumatorii să nu mai cumpere anumite produse sau să evite anumite companii? Treaba lor. Câtă vreme nu e ilegal fiecare face ce vrea cu banii lui și pe ce criterii consideră de cuviință. Dincolo de acestea în România trebuie să domnească legea și nu arbitrariul. La fel cum Austria va avea numai de pierdut pe termen lung în urma deciziei ei și noi putem să ne facem mai mult rău decât amânarea intrării în Schengen dacă nu înțelegem să reacționăm deștept și cu instrumentele potrivite. Vom întoarce acest vot și vom deveni membri Schengen. Haideți să ne concentrăm pe asta.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Într-adevăr, memoria poporului este scurtă.
Revenind la postarea Dvs, chiar aș fi curios ce păcate așa de importante ale lui Dragnea a uitat acest popor cu ”memorie scurtă”. Poate păcatul că a mobilizat lumea la referendumul anti-Băsescu, pentru care a luat cu suspendare, că l-a supărat pe acesta. Sau poate păcatul că a angajat fictiv 2 speriate la stat, în folosul partidului. Într-adevăr mult mai grav decât transformarea României într-o colonie în stil modern, așa cum fac cei de acum. Și nu numai Johannis cu dreapta lui de suflet, ci și împreună cu PSD-ul actual, după chipul și asemănarea lui Ciolacu, care a devenit fix ca PNL-ul.
Sa revenim la oile noastre mioritice: se arunca cu toporul fara sa intrebi ce sa intimpla sau cine e de vina apoi se regreta si se renunta. Rezultat: zero credibilitate: zero In viitor stie oricine ca romanii sint o natiune impulsiva. Si atit...dupa vorbe si atitudini razboinice urmeza sarmalele si televizorul. DIN PACATE
La boicot instituțional mai usor cu pianul pe scari. Ca daca ii blocam la OSCE, ne blocheaza la admiterea in OECD.