Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Câteva concluzii, despre ultimele cifre publicate astăzi de INS și creșterea pensiilor cu 14%.
- economia României a înregistrat o contracție în trimestrul II cu 10,5% an-la-an (12,3% trimestru la trimestru) și o scădere cu 3,9% în primul semestru. Se putea mai rău! Contracția medie în UE a fost mai dură, respectiv 14,4%. Spania (-22%), Franța (-19%) și Italia (-17%) au plătit cel mai scump, pentru că au reacționat lent și au desconsiderat pandemia Covid-19. Aviz politicienilor și cetățenilor iresponsabili.
- am revizuit contracția economică pentru întreg anul în zona de -5% (având în vedere evoluția indicatorilor pe termen scurt și noul val semnificativ de pacienți infectați). De asemenea, deficitul fiscal va fluctua între 9%-10%
- în acest context, este nesustenabil să crești pensiile. Nu sunt fonduri, fără să compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare. Cheltuielile de asistentă socială (în special pensii) și cele de personal reprezintă 85% din veniturile publice! După această majorare, vor ajunge la 90%. Doar cele de asistență socială reprezintă 13%-14% anul acesta din PIB, iar după majorare vor tinde către 16%. Cel mai mult din istoria noastră și maximul din UE!
- dacă se majorează pensiile cu 40%, atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii și pensii. O nebunie!
Adevărul economic: Nu poți să crești pensiile sustenabil pe termen lung decât dacă sunt începlinite trei condiții:
- crește numărul de contribuabili din sectorul privat raportat la numărul de pensionari. Nu este cazul. Chiar scade. Avem 4,5 milioane de angajați în privat și 5,1 milioane de pensionari (proiecție 5,5 milioane în 2030)
- crește gradul de colectare al veniturilor publice. Nu este cazul. Avem cele mai mici veniturile publice raportate la PIB din UE (reflectă evaziunea fiscală foarte mare)
- salariile cresc în sectorul privat datorită competitivității alimentate prin investiții. Nu este cazul. Avem cele mai mici investiții publice / private / investitii străine directe raportate la PIB în ultimul deceniu, prin comparație cu alte țări din Uniunea Europeană.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
-- Foarte multa dreptate aveti ,stimate autor ,,asa este , daca a-ti putea ,sa-i repetati , ,,,,duamnnei volguta ,,care provoaca pensionarii craioveni ,si face colectie de semnaturi ,, crezand ca-si aduna capital electoral ,,