Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Este nesustenabil să crești pensiile! Nu sunt fonduri, fără să compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare. Despre contracția economică: Se putea și mai rău. Vezi Spania, Franța, Italia

oameni - pensionari - Foto Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Câteva concluzii, despre ultimele cifre publicate astăzi de INS și creșterea pensiilor cu 14%. 

- economia României a înregistrat o contracție în trimestrul II cu 10,5% an-la-an (12,3% trimestru la trimestru) și o scădere cu 3,9% în primul semestru. Se putea mai rău! Contracția medie în UE a fost mai dură, respectiv 14,4%. Spania (-22%), Franța (-19%) și Italia (-17%) au plătit cel mai scump, pentru că au reacționat lent și au desconsiderat pandemia Covid-19. Aviz politicienilor și cetățenilor iresponsabili.

- am revizuit contracția economică pentru întreg anul în zona de -5% (având în vedere evoluția indicatorilor pe termen scurt și noul val semnificativ de pacienți infectați). De asemenea, deficitul fiscal va fluctua între 9%-10%

- în acest context, este nesustenabil să crești pensiile. Nu sunt fonduri, fără să compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare. Cheltuielile de asistentă socială (în special pensii) și cele de personal reprezintă 85% din veniturile publice! După această majorare, vor ajunge la 90%. Doar cele de asistență socială reprezintă 13%-14% anul acesta din PIB, iar după majorare vor tinde către 16%. Cel mai mult din istoria noastră și maximul din UE!

- dacă se majorează pensiile cu 40%, atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii și pensii. O nebunie!

Adevărul economic: Nu poți să crești pensiile sustenabil pe termen lung decât dacă sunt începlinite trei condiții:

  • crește numărul de contribuabili din sectorul privat raportat la numărul de pensionari. Nu este cazul. Chiar scade. Avem 4,5 milioane de angajați în privat și 5,1 milioane de pensionari (proiecție 5,5 milioane în 2030)
  • crește gradul de colectare al veniturilor publice. Nu este cazul. Avem cele mai mici veniturile publice raportate la PIB din UE (reflectă evaziunea fiscală foarte mare)
  • salariile cresc în sectorul privat datorită competitivității alimentate prin investiții. Nu este cazul. Avem cele mai mici investiții publice / private / investitii străine directe raportate la PIB în ultimul deceniu, prin comparație cu alte țări din Uniunea Europeană. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • --daca se majoreaza pensiile cu 40% , atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii si pensii .O nebunie ,,
    -- Foarte multa dreptate aveti ,stimate autor ,,asa este , daca a-ti putea ,sa-i repetati , ,,,,duamnnei volguta ,,care provoaca pensionarii craioveni ,si face colectie de semnaturi ,, crezand ca-si aduna capital electoral ,,
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Din păcate istoria se repetă.A mai fost un un vajnic PNL ist zis , Inimă zburdalnică, care a mărit pensiile cu 50 % și salariile bugetarilor nepermis de mult și după ai a urmat apocalipsa .Se pare că românul nu are nici un fel de ținere de minte.
    • Like 1
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Dacă vă referiți la Tăriceanu, vă înșelați. Băsescu a vrut să mărească salariile profesorilor cu 50% ( din 100% populism) iar Tări i-a bătut din picior că nu-s bani. Pe atunci Tări avea coloană vertebrală. Acum e în rândul nevertebratelor, s-a făcut frate cu dracul să treacă puntea și a căzut nu în apă ci în cacao. Inimă zburdalnică și zero caracter.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult