Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Este nesustenabil să crești pensiile! Nu sunt fonduri, fără să compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare. Despre contracția economică: Se putea și mai rău. Vezi Spania, Franța, Italia

oameni - pensionari - Foto Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Câteva concluzii, despre ultimele cifre publicate astăzi de INS și creșterea pensiilor cu 14%. 

- economia României a înregistrat o contracție în trimestrul II cu 10,5% an-la-an (12,3% trimestru la trimestru) și o scădere cu 3,9% în primul semestru. Se putea mai rău! Contracția medie în UE a fost mai dură, respectiv 14,4%. Spania (-22%), Franța (-19%) și Italia (-17%) au plătit cel mai scump, pentru că au reacționat lent și au desconsiderat pandemia Covid-19. Aviz politicienilor și cetățenilor iresponsabili.

- am revizuit contracția economică pentru întreg anul în zona de -5% (având în vedere evoluția indicatorilor pe termen scurt și noul val semnificativ de pacienți infectați). De asemenea, deficitul fiscal va fluctua între 9%-10%

- în acest context, este nesustenabil să crești pensiile. Nu sunt fonduri, fără să compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare. Cheltuielile de asistentă socială (în special pensii) și cele de personal reprezintă 85% din veniturile publice! După această majorare, vor ajunge la 90%. Doar cele de asistență socială reprezintă 13%-14% anul acesta din PIB, iar după majorare vor tinde către 16%. Cel mai mult din istoria noastră și maximul din UE!

- dacă se majorează pensiile cu 40%, atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii și pensii. O nebunie!

Adevărul economic: Nu poți să crești pensiile sustenabil pe termen lung decât dacă sunt începlinite trei condiții:

 • crește numărul de contribuabili din sectorul privat raportat la numărul de pensionari. Nu este cazul. Chiar scade. Avem 4,5 milioane de angajați în privat și 5,1 milioane de pensionari (proiecție 5,5 milioane în 2030)
 • crește gradul de colectare al veniturilor publice. Nu este cazul. Avem cele mai mici veniturile publice raportate la PIB din UE (reflectă evaziunea fiscală foarte mare)
 • salariile cresc în sectorul privat datorită competitivității alimentate prin investiții. Nu este cazul. Avem cele mai mici investiții publice / private / investitii străine directe raportate la PIB în ultimul deceniu, prin comparație cu alte țări din Uniunea Europeană. 
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  --daca se majoreaza pensiile cu 40% , atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii si pensii .O nebunie ,,
  -- Foarte multa dreptate aveti ,stimate autor ,,asa este , daca a-ti putea ,sa-i repetati , ,,,,duamnnei volguta ,,care provoaca pensionarii craioveni ,si face colectie de semnaturi ,, crezand ca-si aduna capital electoral ,,
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Din păcate istoria se repetă.A mai fost un un vajnic PNL ist zis , Inimă zburdalnică, care a mărit pensiile cu 50 % și salariile bugetarilor nepermis de mult și după ai a urmat apocalipsa .Se pare că românul nu are nici un fel de ținere de minte.
  • Like 1
  • @ Dorin
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă vă referiți la Tăriceanu, vă înșelați. Băsescu a vrut să mărească salariile profesorilor cu 50% ( din 100% populism) iar Tări i-a bătut din picior că nu-s bani. Pe atunci Tări avea coloană vertebrală. Acum e în rândul nevertebratelor, s-a făcut frate cu dracul să treacă puntea și a căzut nu în apă ci în cacao. Inimă zburdalnică și zero caracter.
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult