Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Este nesustenabil să crești pensiile! Nu sunt fonduri, fără să compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare. Despre contracția economică: Se putea și mai rău. Vezi Spania, Franța, Italia

oameni - pensionari - Foto Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Câteva concluzii, despre ultimele cifre publicate astăzi de INS și creșterea pensiilor cu 14%. 

- economia României a înregistrat o contracție în trimestrul II cu 10,5% an-la-an (12,3% trimestru la trimestru) și o scădere cu 3,9% în primul semestru. Se putea mai rău! Contracția medie în UE a fost mai dură, respectiv 14,4%. Spania (-22%), Franța (-19%) și Italia (-17%) au plătit cel mai scump, pentru că au reacționat lent și au desconsiderat pandemia Covid-19. Aviz politicienilor și cetățenilor iresponsabili.

- am revizuit contracția economică pentru întreg anul în zona de -5% (având în vedere evoluția indicatorilor pe termen scurt și noul val semnificativ de pacienți infectați). De asemenea, deficitul fiscal va fluctua între 9%-10%

- în acest context, este nesustenabil să crești pensiile. Nu sunt fonduri, fără să compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare. Cheltuielile de asistentă socială (în special pensii) și cele de personal reprezintă 85% din veniturile publice! După această majorare, vor ajunge la 90%. Doar cele de asistență socială reprezintă 13%-14% anul acesta din PIB, iar după majorare vor tinde către 16%. Cel mai mult din istoria noastră și maximul din UE!

- dacă se majorează pensiile cu 40%, atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii și pensii. O nebunie!

Adevărul economic: Nu poți să crești pensiile sustenabil pe termen lung decât dacă sunt începlinite trei condiții:

 • crește numărul de contribuabili din sectorul privat raportat la numărul de pensionari. Nu este cazul. Chiar scade. Avem 4,5 milioane de angajați în privat și 5,1 milioane de pensionari (proiecție 5,5 milioane în 2030)
 • crește gradul de colectare al veniturilor publice. Nu este cazul. Avem cele mai mici veniturile publice raportate la PIB din UE (reflectă evaziunea fiscală foarte mare)
 • salariile cresc în sectorul privat datorită competitivității alimentate prin investiții. Nu este cazul. Avem cele mai mici investiții publice / private / investitii străine directe raportate la PIB în ultimul deceniu, prin comparație cu alte țări din Uniunea Europeană. 
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  --daca se majoreaza pensiile cu 40% , atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii si pensii .O nebunie ,,
  -- Foarte multa dreptate aveti ,stimate autor ,,asa este , daca a-ti putea ,sa-i repetati , ,,,,duamnnei volguta ,,care provoaca pensionarii craioveni ,si face colectie de semnaturi ,, crezand ca-si aduna capital electoral ,,
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Din păcate istoria se repetă.A mai fost un un vajnic PNL ist zis , Inimă zburdalnică, care a mărit pensiile cu 50 % și salariile bugetarilor nepermis de mult și după ai a urmat apocalipsa .Se pare că românul nu are nici un fel de ținere de minte.
  • Like 1
  • @ Dorin
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă vă referiți la Tăriceanu, vă înșelați. Băsescu a vrut să mărească salariile profesorilor cu 50% ( din 100% populism) iar Tări i-a bătut din picior că nu-s bani. Pe atunci Tări avea coloană vertebrală. Acum e în rândul nevertebratelor, s-a făcut frate cu dracul să treacă puntea și a căzut nu în apă ci în cacao. Inimă zburdalnică și zero caracter.
   • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult