Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Este nesustenabil să crești pensiile! Nu sunt fonduri, fără să compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare. Despre contracția economică: Se putea și mai rău. Vezi Spania, Franța, Italia

oameni - pensionari - Foto Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Câteva concluzii, despre ultimele cifre publicate astăzi de INS și creșterea pensiilor cu 14%. 

- economia României a înregistrat o contracție în trimestrul II cu 10,5% an-la-an (12,3% trimestru la trimestru) și o scădere cu 3,9% în primul semestru. Se putea mai rău! Contracția medie în UE a fost mai dură, respectiv 14,4%. Spania (-22%), Franța (-19%) și Italia (-17%) au plătit cel mai scump, pentru că au reacționat lent și au desconsiderat pandemia Covid-19. Aviz politicienilor și cetățenilor iresponsabili.

- am revizuit contracția economică pentru întreg anul în zona de -5% (având în vedere evoluția indicatorilor pe termen scurt și noul val semnificativ de pacienți infectați). De asemenea, deficitul fiscal va fluctua între 9%-10%

- în acest context, este nesustenabil să crești pensiile. Nu sunt fonduri, fără să compromitem execuția bugetară din viitor și să împovărăm generațiile viitoare. Cheltuielile de asistentă socială (în special pensii) și cele de personal reprezintă 85% din veniturile publice! După această majorare, vor ajunge la 90%. Doar cele de asistență socială reprezintă 13%-14% anul acesta din PIB, iar după majorare vor tinde către 16%. Cel mai mult din istoria noastră și maximul din UE!

- dacă se majorează pensiile cu 40%, atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii și pensii. O nebunie!

Adevărul economic: Nu poți să crești pensiile sustenabil pe termen lung decât dacă sunt începlinite trei condiții:

  • crește numărul de contribuabili din sectorul privat raportat la numărul de pensionari. Nu este cazul. Chiar scade. Avem 4,5 milioane de angajați în privat și 5,1 milioane de pensionari (proiecție 5,5 milioane în 2030)
  • crește gradul de colectare al veniturilor publice. Nu este cazul. Avem cele mai mici veniturile publice raportate la PIB din UE (reflectă evaziunea fiscală foarte mare)
  • salariile cresc în sectorul privat datorită competitivității alimentate prin investiții. Nu este cazul. Avem cele mai mici investiții publice / private / investitii străine directe raportate la PIB în ultimul deceniu, prin comparație cu alte țări din Uniunea Europeană. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • --daca se majoreaza pensiile cu 40% , atunci toate veniturile statului se duc exclusiv pe salarii si pensii .O nebunie ,,
    -- Foarte multa dreptate aveti ,stimate autor ,,asa este , daca a-ti putea ,sa-i repetati , ,,,,duamnnei volguta ,,care provoaca pensionarii craioveni ,si face colectie de semnaturi ,, crezand ca-si aduna capital electoral ,,
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Din păcate istoria se repetă.A mai fost un un vajnic PNL ist zis , Inimă zburdalnică, care a mărit pensiile cu 50 % și salariile bugetarilor nepermis de mult și după ai a urmat apocalipsa .Se pare că românul nu are nici un fel de ținere de minte.
    • Like 1
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Dacă vă referiți la Tăriceanu, vă înșelați. Băsescu a vrut să mărească salariile profesorilor cu 50% ( din 100% populism) iar Tări i-a bătut din picior că nu-s bani. Pe atunci Tări avea coloană vertebrală. Acum e în rândul nevertebratelor, s-a făcut frate cu dracul să treacă puntea și a căzut nu în apă ci în cacao. Inimă zburdalnică și zero caracter.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult