Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ești dispus să plătești prețul unei potențiale uniri a României cu Republica Moldova?

Basarabia

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Odată cu aniversarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, am văzut la televiziunile românești tot felul de discuții despre o potențială viitoare unire între România și Republica Moldova. Diverse persoane cu funcții și calificări înalte și-au dat cu părerea. Multe dintre subiectele abordate au fost corecte și punctele de vedere expuse au fost pertinente. Dincolo de necesitatea consensului majorităților de pe ambele maluri ale Prutului și necesitatea acceptului "marilor puteri", mai există o pre-condiție a "re-unificării" care trebuie îndeplinită despre care nimeni nu vorbește. 

Când vine vorba despre voința (dorința) unirii, pe partea României, cumva, se presupune că unirea cu Republica Moldova este dorită și este majoritar acceptat că ea ar fi un lucru bun. În această paradigmă, un obiectiv de atins pentru îndeplinirea unirii este convingerea populației și puterii politice de la Est de Prut.

Desigur că și cetățenii și autoritățile Republicii Moldova trebuie să vrea să se unească cu România. La emisiunea lui Tudor Mușat de la Digi24, un domn din Republica Moldova spunea că atitudinea moldovenilor referitoare la unire este mai favorabilă atunci când în întrebare este inclus și aspectul economic- e.g. "Iți fi de acord cu unirea dacă v-ar crește pensia/salariul de patru ori?"

Este de la sine evident că un stimulent economic (bani mai mulți la pensie/salariu) favorizează o atitudine sau chiar un comportament.

În toată această dezbatere despre o ipoteză pe care mulți și-o doresc, nimeni nu pune întrebarea fundamentală: România (cetățenii din actuala Românie) ar fi dispuși să plătească prețul potențialei viitoare uniri cu Republica Moldova? 

Dacă bugetul de stat al României ar trebui să acopere o creștere de 4 ori a pensiilor din Republica Moldova, atunci alte cheltuieli vor trebui reduse sau taxele vor trebui crescute sau pensiile din România vor trebui scăzute. Similar, salariile.

Nu! Nu sunt contra potențialei viitoare uniri dintre România și Republica Moldova. Dar cred că trebuie să ne punem întrebările corecte.

Că tot e anul Centenarului "Marii Uniri", este cazul să învățam istorie dincolo de aspectele "frumoase și pufoase" (en: nice and fluffy).

La școală, am învățat despre Marea Unire doar frânturi din adevărul istoric și avem impresia că marea realizare a României din Sec. XX a fost rodul voinței poporului de pe ambele părți ale Carpaților și ale Prutului. 

Da! A fost și voința poporului, dar a fost și mult noroc al contextului internațional. Mai mult, a fost și mult "sânge vărsat" și mii de morminte săpate. Nu! Nu mă refer la sângele vărsat și mormintele săpate în timpul Primului Război Mondial. Mă refer la războiul (războaiele) ce au urmat "Marii Uniri".

După unirea Basarabiei cu România, Rusia a declarat război României și a dat un ultimatum de evacuare a Basarabiei. Norocul României a fost că Rusia era în degringoladă din cauza revoluției, iar armata rusă era vraiște.

După unirea Transilvaniei cu România, Ungaria a declarat război României (1919-1920). Norocul României a fost că Ungaria abia redevenită independentă era slabă și implicată în două războaie-cu România și cu Cehoslovacia. Pentru că România avea o armată mobilizată (ne-lăsată la vatră) a reușit să ocupe Budapesta.

Citiți aceste scurte articole despre războaiele ce au urmat "Marii Uniri". Când vine vorba despre potențiala viitoare unire a României cu Republica Moldova, întrebarea corectă pe care trebuie să o punem este: "ești dispus(ă) să mergi/să îți trimiți copiii la război pentru unire? Când, pe ambele maluri ale Prutului, răspunsul majoritar va fi "Da", atunci va fi momentul în care vom ști că voința populară este suficient de puternică pentru a trece de la declarații politice și discuții "la cafea" la acțiune.

Ca o concluzie amară: când vine vorba de infrastructură și munții Carpați, România respectă cu sfințenie ordinul "Pe aici nu se trece". Dar unii visează că. printr-un miracol, infrastructura se va conforma fără probleme la "(...), vă ordon treceți Prutul". 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dacă politicieni începători scot de prin sertare tema prăfuită a unirii cu Rep.Moldova, înțeleg. De altfel nu demult domnul Băsescu agita de zor această temă din motive populiste.

  Dar dacă oameni normali după atâta timp marșează iar, e ciudat. Cât timp problema cu Transnistria rămâne nerezolvată Rep.Moldova rămâne prohibită.

  Cineva spunea că a fost în Rep.Moldova cu mașina. Eu am fost acum niște ani cu trenul. N-am putut să nu observ că spre România era un singur tren iar spre Moscova toate celelalte.

  Iarăși cineva spunea că sunt frații noștri. Da, dar dacă fratele a avut un părinte abuziv care i-a deteriorat caracterul, așa încât fratele nu mai e același? În plus Rusia a arătat de ce-i în stare anexând Krimea. Igor Dodon, cu aripi date de Putin și cu harta în mână visa la Moldova mare, cu o parte din România. Așa de repede ați uitat? Tuna același și fulgera că le-am românizat copiii veniți la studii (cu burse de la statul român, care a oferit anual 4000-5000 de burse, spre deosebire de Rusia cu numai 300). Ia și mai fă bine...

  Pro-europenii lor s-au descurcat pe cont propriu. Au venit în România, au solicitat și primit cetățenie după care și-au continuat drumul spre vest.

  În realitate ei sunt indeciși. Ajutorul ar fi privit ca amestec în treburile interne. Ne-a ajutat cineva să scăpăm de psDragnea? Nu, din același motiv.

  E bine să ajuți. Dar atunci când ți se cere și dacă poți. Și nu dacă riști răzbunarea de la fostul stăpân care n-a uitat și mai și provoacă. In astfel de situatii gândirea emoțională și heirupismele negândite fac mai mult rău.
  • Like 0
 • Cetățenii din rezervația R.Moldova, sunt ca niște copii orfani ce-și caută mama, unii o cunosc alții urmează să o cunoască și voi puneți problema disponibilității de a suporta costurile unirii. Cu ce suntem vinovați că în 1940 am fost lăsați de izbeliște? Cum ar fi fost dacă nu Basarabia era provincia cea mai la est, ci regiunea ta. Chiar și dacă ar fi un singur român tot ar trebui de făcut ceva, pe cînd aici sunt peste 2 milioane. Ce-i ce-și spun moldoveni sunt victime ale politicii de deznaționalizare a URSS său a propagandei ruse. Acesta este contextul, hai sa facem ceva nu să fim lași să punem problema in termenii ăștia.
  • Like 2
 • Mă uit si mă minunez câți dintre cei care comentează se uită în buzunarul fratelui înainte să îl recunoască de frate și îl primească în casă. "Frumoasă" educatie, "frumoase" valori. Mârlanilor...
  • Like 2
  • @ Tudor Dinescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu la buzunarul fratelui. Ci la cel propriu. Subțiat considerabil de politicile financiare din ultimul timp, vulnerabil în fața unei eventuale crize.
   • Like 0
 • Pai actualul guvern nu e in stare sa estimeze cat de cat corect nici costul si implicatiile introducerii taxei auto ori al maririi accizei la benzina, ca sa nu mai zicem de costul final al revolutiei fiscale cu mutarea contributiei catre angajat. Cine ar putea estima costul re-unirii cu Basarabie? Avem noi in prezent o clasa politica capabila de asemenea actiuni? Unirea din 1918 s-a facut de catre o alta clasa politica ce a reusit sa conduca barca statului prin niste furtuni colosale si sa mentina existenta lui. Sa nu uitam ca in primavara lui 1918 Romania se reducea la Moldova actuala si unirea cu Basarabia a insemnat practic reunirea Moldovei lui Stefan cel Mare. Oltenia, Regatul, Dobrogea ocupate si spoliate de cuceritori, guvernul retras la Iasi, tezaurul la rusi, aliatul rus care si-a parasit pozitiile, asta era momentul unirii de atunci. Acum o ducem cu mult mai bine, dar sunt in stare politicienii romani sa manevreze in plan diplomatic, administrativ, financiar, sa refaca legislatia intr-un mod corect si convenabil, sa respecte si drepturile minoritatii rusofone, sa negocieze cu un UDMR rusesc, sprijinit de la Moscova?
  • Like 2
 • Acum 100 de ani nu existau UE și NATO. Întrebarea ta e cel puțin tendențioasă.
  • Like 1
 • dalex check icon
  "ești dispus(ă) să mergi/să îți trimiți copiii la război pentru unire?
  Cu cine sa facem razboi ? Este un stat care are pretentii teritoriale asupra Moldovei sau asupra Romaniei ? Vecinii Romaniei si ai Moldovei nu au pretentii teritoriale.
  Referitor la costul financiar, consider ca ar merita facut un sacrificiu cu o precizare:
  - dreptul de vot si cetatenia romana sa nu fie acordate si colonistilor veniti in epoca sovietica. Ar fi prea mult sa dam ocupantului sovietic dreptul de a vota soarta Romaniei. Daca nu le vor ajunge avantajele economice acesti "rezidenti" se pot intoarce la origini.
  • Like 2
  • @ dalex
   Gabriel check icon
   sunteti intr-o eroare... inainte sa comentati aiurea pe net poate cititi putin despre granitele moldovei, despre transnistria, etc. apartenenta la nato ne impune tratate de buna vecinatate si asta e primul motiv pentru care exista conflictul din transnistria, ca nato sa nu accepte vreodata moldova in alianta (interesul rusiei ce sustine pe fata transnistria).
   • Like 2
  • @ Gabriel
   Conflictul din Transnitria e din 1990 iar Romania a aderat la Nato în 2004. Ce basme ne spui?
   Pe de altă parte, ai fost tu la Nato și ți-au spus că nu e voie, că e câh?
   • Like 0
  • @ dalex
   Pardon ... Rusia?
   • Like 0
  • @ dalex
   Întrebarea este retorică. Dacă dorești cu adevărat încât să fi dispus la un astfel de sacrificiu atunci se poate face.. Aveți exemplu unirea Germaniei. Si Germania este prima putere economică in UE
   • Like 0
 • check icon
  Articolul Domnului Naumof a început bine, dar se pare, că la un moment dat, autorul a intrat în criză de timp și s-a hotărât să comprime. Nu este o critică, este o simplă constatare vecină cu cea care zice că în general, ”less is more”. În general, dar nu și de astă dată.
  Notă de început: Steagul din fotografia definitorie a articolului, nu este cel corect, mai ales că a fost produs în zilele noastre și nu merg mai departe cu comentariile.
  Ca unul care a vizitat constant Republica Moldova din 2011 încoace, atât din motive profesionale (am fost oficial al ONU), cât și sentimentale, pot să spun că atitudinea basarabenilor nu se calează pe temele evocate de către autor.
  Ei sunt oameni muncitori, cu frica lui Dumnezeu, dar nu au încă ”patosul revoluționar” la care ne-am aștepta. Nu-l au deoarece în fiecare zi auzi la radiourile locale și la televiziuni, mesaje pentru cei plecați în lumea largă, pentru a reveni acasă. Sunt stăruitori și inventivi pentru a-și găsi un rost. De la an la an, am văzut nenumărate exemple de inițiativă privată de succes și nu din zona ”tunurilor”. Din păcate, ca și la noi, politicienii sunt cei rămași datori față de popor. Iar lipsa unui DNA local îi lasă pradă corupției înalte și jafului oligarhilor.
  Nu am constatat o apetență deosebită pentru verbul reflexiv ”a se da” sau a se lua. Ei văd România și UE ca alternative la fundătura în care se află țara. Ei s-ar simți jigniți să primească ceva de pomană și ca atare, nu așteaptă măririle despre care vorbea invitatul dlui. Mușat. Și au dreptate, o dată deveniți parte a României, vor avea viața noastră, n ici mai bună nici mai rea dar la care SUNT GATA SĂ-ȘI ADUCĂ ÎNTREAGA LOR CONTRIBUȚIE.
  Am vorbit în decursul anilor de activitate oficială, în fața unor ascultători care erau românofoni și românofili dar și în fața unor rusofoni. Pentru aceștia din urmă aveam nevoie de interpret, uneori de engleză-română-rusă, însă la final ne-am înțeles. Toți, fără excepție, erau fascinați de valorile europene și le considerau cheia problemelor lor, încercând să uite anii de sovietizare. Nici unii, nici alții nu consideră unirea cu România ca ceva ireal. Românii de acolo o văd ca o soluție firească iar rusofonii ca un pas rațional și pragmatic. Atunci când bunicii lor au venit în Moldova, au rupt-o explicit sau implicit cu URSS.
  Pentru unirea Moldovei cu România și nu invers, nu avem nevoie de război, sau nu de unul clasic. Avem eventual a duce un ”război al inteligențelor” și aici avem ce ne trebuie, chiar dacă momentan, inteligențele nu sunt la vârfurile țării.
  Nu avem nevoie pentru reîntregire de doi președinți. Avem nevoie de aplicarea adecvată a procedurilor de acum 100 de ani. Basarabenii nu au cerut un vice rege. Au cerut și au obținut absolut firesc, o reprezentare parlamentară și în zona executivului central și local. la fel a fost cazul transilvănenilor și a bucovinenilor. Și atunci întreb, unde-i problema?
  A vorbit autorul despre cheltuieli sau dacă suntem dispuși să plătim pentru reîntregire. Păi oameni buni, atunci când aducem mândra să stea cu noi sau char o luăm cu acte, nu facem măcar minimul efort de a lua un pat mai mare? dar când vor veni cu noi frații, cu bagaje, avere și toată dragostea, mai putem vorbi despre preț? Eu zic că nu.
  La final, să menționăm infrastructura. Frații de peste Prut au șosele, unele chiar pricopsite, dar nu au banii necesari să le modernizeze. În schimb, acum două zile am condus pe la ei și nu am găsit gropi uitate. Erau peticite, uneori prost, dar nu erau gropi căscate. În schimb în UE, județul România, de la Huși la Sibiu le-am pierdut numărul. Am în schimb proaspătă în minte, lista cu toate ”urările de bine” adresate responsabililor noștri pentru starea șoselelor. La modul general, cred că sub acest aspect, unirea Moldovei cu România se va face atunci când vom învăța că fondurile europene se cheltuiesc cu răspundere și eficiență DAR NU SE FURĂ.
  Dacă înțelegem aceste adevăruri simple, o să vedem autostrăzi brăzdând țara spre toate zările, căi ferate modernizate și extinse la parametri europeni, ”hub„-uri de transport aerian în cel puțin 3-4 orașe mari și o realitate firească, ROMÂNIA REÎNTREGITĂ!

  • Like 6
 • Nu sunt dispus! În actuala astmosferă geopolitică unirea cu Moldova e o prostie monumentală în cel mai bun caz. Așa că dacă distopia asta se va petrece, corect ar fi să plătească prețul doar cei care salivează după ea. Dar, din păcate, l-am plăti toți. Și nu e vorba doar de costurile materlale.
  • Like 3
  • @ Bogdan Tabarcea
   Gabriel check icon
   acest articol lanseaza cu argumente unele intrebari pe care e corect sa ni le punem. in schimb, dvs lansati afirmatii pe care nu le sustineti. cat de greu e sa motivati afirmatia ca e o prostie? in contrapartida, romania isi doreste sa fie un ue, deci evident ca prin unire si moldova va fi in ue, adica nu e chiar o prostie ca ar fi ca si cum marea majoritate a romanilor (chiar al europei) isi doresc "prostii monumentale" de genul ue. unirea mai inseamna si o putere mai mare, teritoriu mai mare, piata mai mare, adica lucruri vazute in general bine de mai toata lumea. serbia plange si astazi ca s-a destramat yugoslavia sau ca a cam pierdut kosovo. deci care prostie este mai monumentala, sa iti doresti sa fi mic, sau sa iti doresti sa fi mare? nu am nimic cu afirmatia dvs, doar ca as vrea argumente, poate nu sunt in stare eu sa vad eu problemele la care va ganditi.
   multumesc!
   • Like 1
  • @ Bogdan Tabarcea
   Poate nici UE, NATO si Rusia nu ar fi de acord cu asta ! :) Azi am citit un articol din Adevarul in care respectivul autor zicea ca in ciuda expulzarilor de personal diplomatic rus din diferite tari vestice Germania ar fi semnat un acord cu Rusia pt constructia unei conducte de gaz ce ar trece prin nordul Europei si probabil ca e o minciuna gogonata. Iar acum seara m-am uitat la NatGeo si am vazut declaratiile unui general american , acum in retragere, care zicea ceva de genul politicieni pornesc razboaie, soldatii trebuie sa lupte in ele ! Si soldati sunt .... ?!
   • Like 0
  • @ Ovidiu Gura
   Declarația de care pomenești e veche de vreo 200 ani.
   • Like 0
  • @ Bogdan Tabarcea
   dalex check icon
   Din pacate eu, care nu am votat PSD-ul, sunt obligat sa traiesc de 30 de ani sub urmasii lui Iliescu.
   Monumentala este prostia si ticalosia "votantilor" pentru ajutorul social sau locul de casa "la sosea" promis de primarul rosu sau pentru 50 de lei/votul si o plimbare cu autobuzul in turism electoral.
   Nu vedeti ca "tabletele" de la ultima votare le "stau in gat".
   Prefer sa platesc unirea in locul "ciumei rosii".
   Cat ne costa un primar ca Firea ?
   Dar costul unui premier care vorbeste la Podgorita si se crede la Pristina ?
   I-au votat patriotii "mandri ca sunt romani" dar cu "distopia ......., corect ar fi să plătească prețul doar cei care salivează după ea".
   CORECT coane Bogdane !
   • Like 0
 • Cam asta e adevarul. In afara de aspectul economic, mai sunt si multe diferente culturale, lingvistice, de mentalitate. Si din punct de vedere politic cum s-ar rezolva? Am avea 2 presedinti? Ar renunta cel din Moldova la post?

  E frumos sa te gandesti la o unire in mod abstract, dar in realitate sunt prea multe bariere.
  • Like 2
  • @ Alina Elena
   Gabriel check icon
   cred ca istoria ne poate invata cum sa rezolvam asta... nu e prima data cand se intampla. iar diferente, sunt si acum si nu e nici o problema insurmontabila.
   • Like 0
 • Si cum facem? Ii luam cu japca? Cei care si-ar dori unirea cu Romania sunt probabil mult sub 50% din populatia Moldovei. Declaratiile sforaitoare ale lui Dragnea sunt penibile. Nu-i in stare sa construiasca ceva bun intr-o tara si-i arde de experimente pe care nu prea le vrea nimeni. Ma intreb ce agenda ascunsa are de fapt, fiindca nu iesi cu asa ceva din senin, fara un gand perfid. Zic perfid fiindca asta-mi inspira personajul.
  • Like 3
  • @ Carmen Atitoaei
   Pe ardeleni cum i-am luat? Sunteti sigura ca un referendum in 1913 ar fi dat un procentaj de peste 50% pentru unire? Lucruri asemanatoare se puteau spune si despre Bratieni. Evident motivele lui Dragnea sunt egoiste, dar oricum mai bine decat cinismul pe care l-a promovat Iliescu in aceasta problema
   • Like 1
  • @ Carmen Atitoaei
   Dragnea este un ipocrit ordinar. Nu trebuie crezut nimic din ce declară solemn acest monstru. Este un admirator al lui puțin, ușor ușor il imită, la nivelul lui. Nu-și dorește și nu-i pasă de unirea trecută și, posibil, viitoare. Sunt doar vorbe sforăitoare, in vederea obținerii de viitoare voturi. Nimic din ce declară psd și alde nu trebuie crezut. Aveți suficiente dovezi cât de mincinoși și hoți sunt. Treziti-va și lăsați vorbăria goală. Nu este de dorit și nici fezabilă această unire. Noi nu suntem Germania. Au avut grija admiratorii stalinismului de după 1989 să distrugă tot. Nu suntem o putere economică in stare să întreținem o populație rămasă mult in urmă, din toate punctele de vedere.
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Ma tem ca Dragnea e un mare admirator al lui Erdogan, ceea ce e mult mai grav.
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Gabriel check icon
   domnule draga, vorbeste pentru tine.
   am un venit peste medie, dar am si un frate. daca maine i-ar fi rau, lui sau familiei, sau daca ar fi nevoie sa il intretin pe termen nelimitat, mi-as da bunastarea ca sa incerc macar sa il ajut... si daca nu ma crezi pe mine, poate arunci un ochi la cersetori. "industria" asta este infloritoare pentru ca multi dau bani. si daca te uiti la cei multi care dau, nu sunt oameni care dau pe afara de bunastare. poate te uiti cine doneaza pentru diverse cauze nobile, care doneaza prin sms, etc... multi sunt in aceeasi situatie. nu trebuie sa fim germania. nu trebuie sa ne comparam cu germania. si mai este ceva, moldova nu e cat germania de est.
   • Like 0
  • @ Gabriel
   da' nici romania cat germania de vest ...
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult