Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Odată cu aniversarea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, am văzut la televiziunile românești tot felul de discuții despre o potențială viitoare unire între România și Republica Moldova. Diverse persoane cu funcții și calificări înalte și-au dat cu părerea. Multe dintre subiectele abordate au fost corecte și punctele de vedere expuse au fost pertinente. Dincolo de necesitatea consensului majorităților de pe ambele maluri ale Prutului și necesitatea acceptului "marilor puteri", mai există o pre-condiție a "re-unificării" care trebuie îndeplinită despre care nimeni nu vorbește.
Când vine vorba despre voința (dorința) unirii, pe partea României, cumva, se presupune că unirea cu Republica Moldova este dorită și este majoritar acceptat că ea ar fi un lucru bun. În această paradigmă, un obiectiv de atins pentru îndeplinirea unirii este convingerea populației și puterii politice de la Est de Prut.
Desigur că și cetățenii și autoritățile Republicii Moldova trebuie să vrea să se unească cu România. La emisiunea lui Tudor Mușat de la Digi24, un domn din Republica Moldova spunea că atitudinea moldovenilor referitoare la unire este mai favorabilă atunci când în întrebare este inclus și aspectul economic- e.g. "Iți fi de acord cu unirea dacă v-ar crește pensia/salariul de patru ori?"
Este de la sine evident că un stimulent economic (bani mai mulți la pensie/salariu) favorizează o atitudine sau chiar un comportament.
În toată această dezbatere despre o ipoteză pe care mulți și-o doresc, nimeni nu pune întrebarea fundamentală: România (cetățenii din actuala Românie) ar fi dispuși să plătească prețul potențialei viitoare uniri cu Republica Moldova?
Dacă bugetul de stat al României ar trebui să acopere o creștere de 4 ori a pensiilor din Republica Moldova, atunci alte cheltuieli vor trebui reduse sau taxele vor trebui crescute sau pensiile din România vor trebui scăzute. Similar, salariile.
Nu! Nu sunt contra potențialei viitoare uniri dintre România și Republica Moldova. Dar cred că trebuie să ne punem întrebările corecte.
Că tot e anul Centenarului "Marii Uniri", este cazul să învățam istorie dincolo de aspectele "frumoase și pufoase" (en: nice and fluffy).
La școală, am învățat despre Marea Unire doar frânturi din adevărul istoric și avem impresia că marea realizare a României din Sec. XX a fost rodul voinței poporului de pe ambele părți ale Carpaților și ale Prutului.
Da! A fost și voința poporului, dar a fost și mult noroc al contextului internațional. Mai mult, a fost și mult "sânge vărsat" și mii de morminte săpate. Nu! Nu mă refer la sângele vărsat și mormintele săpate în timpul Primului Război Mondial. Mă refer la războiul (războaiele) ce au urmat "Marii Uniri".
După unirea Basarabiei cu România, Rusia a declarat război României și a dat un ultimatum de evacuare a Basarabiei. Norocul României a fost că Rusia era în degringoladă din cauza revoluției, iar armata rusă era vraiște.
După unirea Transilvaniei cu România, Ungaria a declarat război României (1919-1920). Norocul României a fost că Ungaria abia redevenită independentă era slabă și implicată în două războaie-cu România și cu Cehoslovacia. Pentru că România avea o armată mobilizată (ne-lăsată la vatră) a reușit să ocupe Budapesta.
Citiți aceste scurte articole despre războaiele ce au urmat "Marii Uniri". Când vine vorba despre potențiala viitoare unire a României cu Republica Moldova, întrebarea corectă pe care trebuie să o punem este: "ești dispus(ă) să mergi/să îți trimiți copiii la război pentru unire? Când, pe ambele maluri ale Prutului, răspunsul majoritar va fi "Da", atunci va fi momentul în care vom ști că voința populară este suficient de puternică pentru a trece de la declarații politice și discuții "la cafea" la acțiune.
Ca o concluzie amară: când vine vorba de infrastructură și munții Carpați, România respectă cu sfințenie ordinul "Pe aici nu se trece". Dar unii visează că. printr-un miracol, infrastructura se va conforma fără probleme la "(...), vă ordon treceți Prutul".
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar dacă oameni normali după atâta timp marșează iar, e ciudat. Cât timp problema cu Transnistria rămâne nerezolvată Rep.Moldova rămâne prohibită.
Cineva spunea că a fost în Rep.Moldova cu mașina. Eu am fost acum niște ani cu trenul. N-am putut să nu observ că spre România era un singur tren iar spre Moscova toate celelalte.
Iarăși cineva spunea că sunt frații noștri. Da, dar dacă fratele a avut un părinte abuziv care i-a deteriorat caracterul, așa încât fratele nu mai e același? În plus Rusia a arătat de ce-i în stare anexând Krimea. Igor Dodon, cu aripi date de Putin și cu harta în mână visa la Moldova mare, cu o parte din România. Așa de repede ați uitat? Tuna același și fulgera că le-am românizat copiii veniți la studii (cu burse de la statul român, care a oferit anual 4000-5000 de burse, spre deosebire de Rusia cu numai 300). Ia și mai fă bine...
Pro-europenii lor s-au descurcat pe cont propriu. Au venit în România, au solicitat și primit cetățenie după care și-au continuat drumul spre vest.
În realitate ei sunt indeciși. Ajutorul ar fi privit ca amestec în treburile interne. Ne-a ajutat cineva să scăpăm de psDragnea? Nu, din același motiv.
E bine să ajuți. Dar atunci când ți se cere și dacă poți. Și nu dacă riști răzbunarea de la fostul stăpân care n-a uitat și mai și provoacă. In astfel de situatii gândirea emoțională și heirupismele negândite fac mai mult rău.
Cu cine sa facem razboi ? Este un stat care are pretentii teritoriale asupra Moldovei sau asupra Romaniei ? Vecinii Romaniei si ai Moldovei nu au pretentii teritoriale.
Referitor la costul financiar, consider ca ar merita facut un sacrificiu cu o precizare:
- dreptul de vot si cetatenia romana sa nu fie acordate si colonistilor veniti in epoca sovietica. Ar fi prea mult sa dam ocupantului sovietic dreptul de a vota soarta Romaniei. Daca nu le vor ajunge avantajele economice acesti "rezidenti" se pot intoarce la origini.
Pe de altă parte, ai fost tu la Nato și ți-au spus că nu e voie, că e câh?
Notă de început: Steagul din fotografia definitorie a articolului, nu este cel corect, mai ales că a fost produs în zilele noastre și nu merg mai departe cu comentariile.
Ca unul care a vizitat constant Republica Moldova din 2011 încoace, atât din motive profesionale (am fost oficial al ONU), cât și sentimentale, pot să spun că atitudinea basarabenilor nu se calează pe temele evocate de către autor.
Ei sunt oameni muncitori, cu frica lui Dumnezeu, dar nu au încă ”patosul revoluționar” la care ne-am aștepta. Nu-l au deoarece în fiecare zi auzi la radiourile locale și la televiziuni, mesaje pentru cei plecați în lumea largă, pentru a reveni acasă. Sunt stăruitori și inventivi pentru a-și găsi un rost. De la an la an, am văzut nenumărate exemple de inițiativă privată de succes și nu din zona ”tunurilor”. Din păcate, ca și la noi, politicienii sunt cei rămași datori față de popor. Iar lipsa unui DNA local îi lasă pradă corupției înalte și jafului oligarhilor.
Nu am constatat o apetență deosebită pentru verbul reflexiv ”a se da” sau a se lua. Ei văd România și UE ca alternative la fundătura în care se află țara. Ei s-ar simți jigniți să primească ceva de pomană și ca atare, nu așteaptă măririle despre care vorbea invitatul dlui. Mușat. Și au dreptate, o dată deveniți parte a României, vor avea viața noastră, n ici mai bună nici mai rea dar la care SUNT GATA SĂ-ȘI ADUCĂ ÎNTREAGA LOR CONTRIBUȚIE.
Am vorbit în decursul anilor de activitate oficială, în fața unor ascultători care erau românofoni și românofili dar și în fața unor rusofoni. Pentru aceștia din urmă aveam nevoie de interpret, uneori de engleză-română-rusă, însă la final ne-am înțeles. Toți, fără excepție, erau fascinați de valorile europene și le considerau cheia problemelor lor, încercând să uite anii de sovietizare. Nici unii, nici alții nu consideră unirea cu România ca ceva ireal. Românii de acolo o văd ca o soluție firească iar rusofonii ca un pas rațional și pragmatic. Atunci când bunicii lor au venit în Moldova, au rupt-o explicit sau implicit cu URSS.
Pentru unirea Moldovei cu România și nu invers, nu avem nevoie de război, sau nu de unul clasic. Avem eventual a duce un ”război al inteligențelor” și aici avem ce ne trebuie, chiar dacă momentan, inteligențele nu sunt la vârfurile țării.
Nu avem nevoie pentru reîntregire de doi președinți. Avem nevoie de aplicarea adecvată a procedurilor de acum 100 de ani. Basarabenii nu au cerut un vice rege. Au cerut și au obținut absolut firesc, o reprezentare parlamentară și în zona executivului central și local. la fel a fost cazul transilvănenilor și a bucovinenilor. Și atunci întreb, unde-i problema?
A vorbit autorul despre cheltuieli sau dacă suntem dispuși să plătim pentru reîntregire. Păi oameni buni, atunci când aducem mândra să stea cu noi sau char o luăm cu acte, nu facem măcar minimul efort de a lua un pat mai mare? dar când vor veni cu noi frații, cu bagaje, avere și toată dragostea, mai putem vorbi despre preț? Eu zic că nu.
La final, să menționăm infrastructura. Frații de peste Prut au șosele, unele chiar pricopsite, dar nu au banii necesari să le modernizeze. În schimb, acum două zile am condus pe la ei și nu am găsit gropi uitate. Erau peticite, uneori prost, dar nu erau gropi căscate. În schimb în UE, județul România, de la Huși la Sibiu le-am pierdut numărul. Am în schimb proaspătă în minte, lista cu toate ”urările de bine” adresate responsabililor noștri pentru starea șoselelor. La modul general, cred că sub acest aspect, unirea Moldovei cu România se va face atunci când vom învăța că fondurile europene se cheltuiesc cu răspundere și eficiență DAR NU SE FURĂ.
Dacă înțelegem aceste adevăruri simple, o să vedem autostrăzi brăzdând țara spre toate zările, căi ferate modernizate și extinse la parametri europeni, ”hub„-uri de transport aerian în cel puțin 3-4 orașe mari și o realitate firească, ROMÂNIA REÎNTREGITĂ!
multumesc!
Monumentala este prostia si ticalosia "votantilor" pentru ajutorul social sau locul de casa "la sosea" promis de primarul rosu sau pentru 50 de lei/votul si o plimbare cu autobuzul in turism electoral.
Nu vedeti ca "tabletele" de la ultima votare le "stau in gat".
Prefer sa platesc unirea in locul "ciumei rosii".
Cat ne costa un primar ca Firea ?
Dar costul unui premier care vorbeste la Podgorita si se crede la Pristina ?
I-au votat patriotii "mandri ca sunt romani" dar cu "distopia ......., corect ar fi să plătească prețul doar cei care salivează după ea".
CORECT coane Bogdane !
E frumos sa te gandesti la o unire in mod abstract, dar in realitate sunt prea multe bariere.
am un venit peste medie, dar am si un frate. daca maine i-ar fi rau, lui sau familiei, sau daca ar fi nevoie sa il intretin pe termen nelimitat, mi-as da bunastarea ca sa incerc macar sa il ajut... si daca nu ma crezi pe mine, poate arunci un ochi la cersetori. "industria" asta este infloritoare pentru ca multi dau bani. si daca te uiti la cei multi care dau, nu sunt oameni care dau pe afara de bunastare. poate te uiti cine doneaza pentru diverse cauze nobile, care doneaza prin sms, etc... multi sunt in aceeasi situatie. nu trebuie sa fim germania. nu trebuie sa ne comparam cu germania. si mai este ceva, moldova nu e cat germania de est.