Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Preşedintele PSD

Klaus Iohannis la proteste

În imagine, președintele Klaus Iohannis la protestele împotriva PSD, din ianuarie 2017/Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

1. Încolăcindu-se cu PSD-ul, PNL îşi trădează electoratul, dar nu-şi trădează propria natură. Aia e, alegători naivi. Stupid people, cum ar fi spus Silviu Brucan.

2. Dacă vrem să nu fim „stupid" şi dezamăgiți, ar trebui în primul rând să nu ne amăgim: vom observa astfel că aliatul natural al PNL este PSD, nu USR. PNL are legătură cu „partidul Brătienilor" cum am eu cu Elon Musk. În schimb, mai ales după anii 2000, s-a comportat ca fratele mai mic al PSD: cele două partide fie şi-au susținut guvernele, fie au mers pe față împreună. Unora mai noi li se va părea şocant să afle că Emil Boc şi Liviu Dragnea au făcut parte din acelaşi guvern. Sau că propunerea USL (Geoană-Voiculescu-Antonescu) pentru funcția de premier a fost Klaus Iohannis.

3. Antipesedismul PNL este o „doctrină" mai nouă imprimată de Ludovic Orban. Unul dintre puținii liberali care chiar cred în asta, Orban a reuşit să facă dintr-un partid mic, aflat la butoniera PSD, un partid mare, care să bată PSD în alegeri, câştigând tocmai cu sprijinul electoratului antipesedist. Acum acel electorat va migra spre USR, iar PNL se va bate cu PSD pe acelaşi electorat. Previzibil cine câştigă.

4. Klaus Iohannis, „strategul" aducerii PSD la guvernare, reuşeşte să facă PNL din nou mic. Îl interesează mai puțin asta, câtă vreme cele două partide prezidențiale, PSD şi PNL, vor guverna cuminți împreună şi nu-i vor strica odihna finalului de mandat. Pentru cei care l-au aplaudat la protestele antipesediste, când a descins în celebra geacă roşie, Klaus Iohannis va rămâne drept preşedintele PSD.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • DEPLORABIL domnilor....traim vremuri "twisticizate" in Romania dar chiar si pe mapamond. Aplicam ca mod de viata SECERA si CIOCANUL Leninist ca mod de supravietuire individuala constransi de altfel de incapacitatea de a ne depasi conditia traita si cizelata in comunism DAR peroram la un nivel obsesiv ca noi suntem o DEMOCRATIE in toata regula desi din TRANZITIE nu am mai iesit de pe vremea raposatului. ( mentalitati obiceiuri conduite fapte raporturi institutionale si de putere relatia cetatean tovaras pus in contextul superiorului modern EDUCATIA pe fiecare individ tanar sau adult soldandu-se cu transmiterea stafetei cultului comunistoid etc etc ). Si pana la urma ce daca Romania a "vopsit gardul" pana in prezent important este ca occidentul sa ne vada FRUMOSI GIGEA si dornici de prasila.....
  • Like 0
 • Am mai comentat pe tema asta , dar evenimentele ma imping sa mai spun cateva lucruri dupa mariajul asta penal. Liberalii se reped precum orcii catre o autodistrugere certa. La europarlamentare PNL batuse PSD pentru prima data in istorie ,dupa aia a venit detronarea Dancilei, o alta actiune de neinteles a PNL. In loc s-o lase pe toanta sa faca PSD tandari , Iohannis si PNL le-au sarit in ajutor , reusind astfel sa aduca PSD din nou in frunte la alegerile parlamentare. Daca cineva mai crede ca au facut asta pentru tara , este un idiot. Pur si simplu au aruncat PSD un colac de salvare intr-o situatie disperata. Acum iarasi , dupa indelungi eforturi care includ : eliminarea lui Orban , ruperea PNL in doua si miile de morti din pandemie , s-a reusit aducerea PSD la guvernare si de fapt compromiterea tuturor promisiunilor electorale cu care au castigat alegerile. Rezultatul este ca PSD castiga si PNL merge la gunoi . Nu ca am o parere de rau pentru PNL , dar iar o sa avem un PNL ( la fel ca al lui Tariceanu) un alt partid balama la catarama PSD alaturi de minoritati si UDMR.
  In scenariul asta eu nu vad cum o guvernare benefica poate veni in Romania pana in 2030.
  • Like 0
 • Concluzie analizei dv sunt corecte. Ambele găști sunt la fel de lacome, de șmechere, Pe o piață chipurile de concurență liberă, fiecare va fura cât va putea mai mult.
  • Like 1
 • "Orban a reuşit să facă dintr-un partid mic, aflat la butoniera PSD, un partid mare, care să bată PSD în alegeri, câştigând tocmai cu sprijinul electoratului antipesedist."
  La ce alegeri a bătut PNL pe PSD în timpul președinției lui Orban?
  • Like 2
  • @ Crator Tan
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_pentru_Parlamentul_European_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia,_2019
   • Like 0
 • Dle Negrutiu,de cele mai multe cazuri inteleg si sunt in cocordanta cu ideile dvs.Desigur sunteti f. ocupat dar, poate reusiti sa cititi cateva fraze care contin unele ganduri care probabil preocupa si pe altii. Iata cateva:
  1Tara este intr-o fundatura si exzista pericolul sa ajugem mai rau. In atmosfera actuala de ura ,fortele extremiste cresc ca voinicul din poveste .Cum ar arata ro. condusa de adeptii lui Sosoaca?
  2Nu mai pot fi intarziate deciziile majore cu privire la sanatate, invatamant ,energie, inflatie etc.Dupa sanatate prioritatea zero trbuie sa fie PNRR. Este ulta urgent sa fie asigurate toate conditiile (proiecte, legislatie ,institutii etc)cre sa permita implementarea ac. proram care in 4-5 ani poate schimba radical tara.;
  3Este nevoie ca de aer ,de un guvern care sa fie capabil sa treaca prin Parlament reformele cuprinse inPNRR fara de care nu se primesc fondurile.;
  4Este aproape imposibil sa refaci o coalitie cu actori imaturi politic care de la tribuna Parlamentului s-au acuzat reciproc de hotie si incompetenta.
  5Coalitia refacuta va fi in mare dificultate sa ia decizii cu celeritate daca nencrederea intre parteneri persista.Cu o majoritate fragila va fi aproape imposibl sa treaca prin Parlament reformele din PNRR .Psd aflat in oppozitie va presa permanent ( cuma a mai facut si in trecut) cu legi populiste care vor destabiliza finantelee tarii si vor determina reducerea fd. pt.inv.;
  6 Pe buna dreptate este o mare ingrijorare ca o eventuala coalitie intre Pnl si Psd va conduce la;
  .6.1Se vor devaliza fondurile din PNRR;
  62Nu se vor realiza reformele din PNRR;
  63.Psd va forta adoptarea uor legi populste(dublarea prnsiilor , salariiloretc)si nu vor mai ramane fd. pt. lnv. .
  7 Ar fi posibil ca problemele sa fie privite si din alt unghi. Daca se are in vedere ca in PNRR acordarea fd. este cond. de realizarea unor reforme esentiale pt tara ar fi posibil ca PSD aflat la guv.sa fie nevoit sa le sustina
  8Cu dna.CK la Parchetul european va fi dificil ,chiar si sprecialistilor in hotie din ori ce partid, sa mai fure din fd eu.
  Se pare ca felul in care afost conceput PNRR si faptul ca CK este unde este reduce radical spatiul de manevra a celor care ajung la putere cu ganduri ascunse.
  8 In conditiile de azi cand in mod normal, alegerile vor fi peste 3 ani este greu sa se mai vina cu legi populiste cu termene de aplicare in urmatorul ciclu
  electoral.(asa cum s-a procedat in trecut)
  9 Poate este prea mult sa gandim la asa ceva dar o majoritate solida ar putea aborda si unele legi organice prin care sa se reformeze din trmellii tara .O prioritate absoluta ar fi refoma adm teritoriala a tarii care cu o majoritate coerenta ar putea fi facuta chir daca UDMR s-ar opune.,cum a facut de fiecare data in trecut.
  10Este greu sa nu te gandesti ce este in sufetul unui libaral care s-ar putea vedea nevoit sa se prinda in hora cu Psd.Este posibil ca unii sa gandeasca,nu fara temei,ca atunci cand tara este la mare cumpana trebuie sa ai taria sa inghiti si cel mai amar medicament daca ecesta este pretul. Un om de stat trebuie sa fie capabil sa ia decizia corecta chiar daca stie ca aceasta il poate costa cariera politica . Este putin probabil sa mai fie asemenea oameni dar, speranta moare ultima.ultima.

  • Like 1
  • @ Tudor Petru Friciu
   Deciziile majore? Haida - de... Să fie certificat verde, dar cu testare o dată la lună (așa, ca ciclul menstrual) Dar postacii care scriu „„exzista - își dau repede (cat)arama pe față. Și pe spate...
   • Like 0
  • @ Vladimir Bogdan
   Delia MC Delia MC check icon
   Pe tastatura obișnuită x este lângă z. Am remarcat și eu și inițial am crezut că-i o greșeală din neștiință. Acum înclin să cred că nu-i, mai ales de cum arată restul postării.
   PS: mă amuză când unii care văd un pic mai departe de interesele înguste și meschine de partid sunt taxați de postaci cand de fapt ar fi invers.
   Rog doritorii de replici furioase să se abțină și în loc de, să mai citească odată postarea dlui Friciu. Ar avea multe de învățat.

   • Like 0
  • @ Tudor Petru Friciu
   Gecaba Gecaba check icon
   Toata insiruirea de argumente este o insailare fortata si sincer imi para rau daca chiar credeti ce ati scris.Prognosticul meu este ca dupa 3 luni de guvernare, timp in care PSD-ul va da pomeni si isi va etala muschii, va forta anticipatele. Daca Iohannis nu le va accepta, il vor suspenda. Este si motivul ptr care nu o sa pupe PNL-ul presedentia senatului. PSD stie exact ce vrea si nici nu se va pune problema unei guvernari cu aripa Catu pe termen lung. Serios, ce motiv ar avea PSD sa salveze PNL-ul, cand au deja acum intentia de vot de 40%? Ne auzim in primavara.
   • Like 1
  • @ Tudor Petru Friciu
   De acord cu comentariul cu o singură excepție: felul cum o priviți pe Luluța Kovesi. Ani de-a rândul, propaganda a reușit să-i creeze o aură de super-eroină a luptei împotriva corupției. Nimic mai fals. În realitate ea s-a remarcat doar printr-un singur lucru: promptitudinea cu care răspundea la comenzile politice în vederea înfundării adversarilor lui Băsescu, de multe ori prin represiune nedreaptă. Au fost vânați în majoritate pesediști (uneori chiar din motive ridicole sau inventate), în tip ce mulți corupți notorii ai PDL-ului (actual PNL) au fost ignorați cu măiestrie. N-o să fiți de acord cu mine, bineînțeles, din cauza adeziunii la ideile vechii propagande. Dar gândiți-vă că așa era și cu propaganda anti-ciuma roșie, care acum nu se mai susține.
   Deci: Luluța a fost numită la Parchetul European (și mai marii Europei au insistat și s-au dat peste cap în mod suspect și ridicol la vremea respectivă) nu pentru niște iluzorii merite ale ei - fiindcă sigur găseau alții mult mai buni - ci pentru OBEDIENȚA Luluței și fidelitatea ei trup și suflet pentru cei care au numit-o și o susțin. Iar obediența și fidelitatea ei se manifestă în orice situație, oricât de incorectă și urât mirositoare ar fi.
   În concluzie, speranța Dvs. ca LCK să fie samuraiul suprem în apărarea legalității în domeniul gestionării fondurilor europene e o naivitate copilărească. Ea atacă unde și când i se ordonă și ”merge pe burtă” când e cazul. Rugați-vă mai bine ca Comisia Europeană să nu cășuneze pe noi, în ideea că mai bine le-ar fi să meargă mai multe fonduri către Germania și Franța, decât către ”corupta” Românie. Chiar și când România ar fi nedreptățită.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Sa crezi ca PSD ii un partid reformator dupa 35 de ani in care au distrus tara , inseamna ca suferiti de un grad grav de dementa. Nu avem educatie , nu economie , nu sanatate , nu infrastructura. Nu mai avem nimic . Paduri vandute , pamant arabil vandut , firme vandute. Trenul circula cu 30km/h. Toate resursele vandute. Datorie peste 50%din pib. Deficit bugetar , deficit economic. Nu stiu daca realizez cum stam. Mai rau ca prost. Si cine ne-a adus aici? CINEEE? Si acum ii numesti salvatori. Daca te arzi o data cu ceva , 2 ori , 5 ori dar tot sustineti acelasi lucru suferiti , si mie imi pare rau pt dumneavoastra.

   Ps. Sunt tari africane care o duc mai bine ca noi.
   • Like 0
 • Scenariul asta PSD -PNL a fost pus la cale de mult. USR a fost dus la putere numai ca sa fie uns cu rahat , plus ca nu se putea ,imediat dupa campania PEEEE-SEEEE-DEEEE , PNL sa sara imediat in bratele PSD. PSD si PNL nu sunt de dreapta sau stanga sunt de " drept inainte pe ciolan" . Bine , scenariul asta l-am preconitat de anul trecut , dar eram catalogat ca pesimist sau ( ca era la moda) peeeseeedist. Sper ca s-au convins toti cine ii PNL si PSD ( nu vorbesc de lideri , ci de esenta lor)
  • Like 1
  • @ Silviu Pop Sese
   Cred ca mai sunt PNL-isti carora mariajul asta li se pare odios. Ramane de vazut daca vor avea curajul sa paraseasca corabia si sa se alature aripii Orban. Nu ca am o parere glorioasa despre Ludovic Orban , dar pe tema PSD a fost deosebit de consecvent si cred ca a fost sincer in dorinta lui de guvernare de dreapta.
   • Like 2
 • A fost in surdina ,acum,pe fata:"Klaus Iohannis va rămâne drept preşedintele PSD."-in interesul national !!!!
  • Like 1
  • @ Nicolaie Apolzan
   În megalomania lui, Iohannis vrea -și va reuși - să fie ultimul președinte ales prin vot universal. Acum vor modifica Constituția (cacofonie deliberată), pentru ca el să rămână acolo, în funcție, marionetă țanțoșă ca un curcan, pus în cuibarul cotrocean de către ăștia cu „pace - pace, între două dobitoace”
   • Like 0
  • @ Vladimir Bogdan
   check icon
   Sunt convins că și dvs realizați că asta e gogonată rău dar, din cine știe ce motiv, ați ales să vă faceți de rîs cu ea.
   • Like 0
 • Tot circul asta de 2-3 luni incoace a fost foarte cinic, numai ca sa ne demonstreze ca de fapt ei nu au vrut, dar numai asa s-a putut . In timpul asta au murit multi oameni si faptul ca niste javre precum Ciolacu sau Catu se suie cu picioarele pe morti ca sa-si justifice ei nemernicia acestei impreunari, mi se pare penal. Asta aud de doua zile , noi vroiam altceva, dar tara o cere. Oameni care mor ca sa le creeze lui Catu si Ciolacu circumstante atenuante sa se stranga in brate. Chiar se mai indoieste cineva ca asta a fost planul din momentul in care Catu l-a decapitat pe Stelian Ion ?
  Mii de morti si dezastrul lasat in urma de aventurile baronului Catu Munchausen nu mai conteaza acum ca si-au dat mana sa salveze tara.
  Tragedia este alta . Ne arata cat de puternica este increngatura intereselor in Romania. O adunatura de hoti ,incompetenti , santajisti si santajati . De fapt USL 2 este garantia ca in aceasta tara nu se va schimba NIMIC.
  • Like 7
  • @ Radu Bogdan
   Corina check icon
   Mă tem că aveți dreptate.
   • Like 0
 • Daca ar mai trai Caragiale inca o data ar muri de ras tinandu-se de burta, Vai de mama lor politicieni si oameni.
  • Like 1
 • andu check icon
  Care PNL???Stie toata lumea ca sunt oameni care se plimba intre PNL si PSD doar in functie de circumstante. Vai ce suparati suntem ca ne a tradat PNL...care PNL??
  • Like 4
  • @ andu
   Și să nu uităm de fostul PDL
   • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult