Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Eu nu vreau să crăpi, doar să ne înțelegem

NOTĂ: Andrei Postolache este președintele formațiunii Pentru Iași, care are candidați pe listele USR

Un redactor online al unui site de știri a dat share pe Facebook la un articol care raporta o reacție de-a lui Victor Ponta, și a adăugat deasupra drept comentariu „Sper să crăpi, Victor Ponta”. Problema a fost că, în loc să dea share pe contul personal, a dat pe contul site-ului de știri. O greșeală, a fost șters în 20 de minute, site-ul și-a cerut scuze, persoana în cauză a fost concediată, dar internetul a explodat. Bucurie, glumițe, poante, virale, toată ziua o distracție. #puiemonta a fost înlocuit cu #spersacrapi.

Cred, sper, că nu sunt mulți care chiar ar vrea ca Ponta să „crape”, dar recunosc că și mie mi-a apărut instant un zâmbet când am văzut pățania, dimineață, la cafea. Nu vrând să i se întâmple ceva lui Ponta, dar așa, ca refulare, ca un fel de „da mai lasă-ne odată în pace și du-te de unde ai venit”, pentru că da, Ponta reprezintă pentru noi, cei „anti PSD” un simbol al unui anume fel de tupeu și nesimțire care ne șochează prin simpla sa existență. Că un om ca el a fost prim ministru și la un pas de a fi președinte ne sperie de-a binelea, așa că atunci când mai ia câte o palmă din asta virtuală ne mai răcorește. Amuzant nevoie mare.

Numai că, totuși, hai să nu!... Hai să facem chestia aia pe care nu vrem să o facem, deși știm că trebuie, hai să ne oprim din chicoteală și să discutăm puțin serios. Nu că aș vrea să mă comport ca un profesor de matematică care zice „liniște acolo în spate”, dar poate ne-ar fi de folos puțină concentrare pe subiect.  

Începem cu cei 5 milioane și ceva de oameni care l-au votat pe Ponta în 2014. Câteva observații foarte simple despre ei:

  • Atât timp cât o ținem în hashtag-uri din astea „jmechere” nu vom reuși să comunicăm cu oamenii ăștia, ci doar între noi;
  • Oamenii care votează PSD sunt, în marea lor majoritate, oameni normali, sănătoși la cap, nu-s niște ciudați care trăiesc în beznă așteptând să le dea cineva lumină;
  • Oamenii care votează PSD o fac pentru niște motive care pentru ei sunt importante și ar cam fi bine să le înțelegem.

Ponta nu merită atenție. Cei 5 milioane care l-au votat da

Hai să ne gândim puțin la ei, și să explorăm de unde putem începe un dialog care să mai vindece măcar puțin din falia pe care o avem acum între astea două lumi, între „noi” și „ei”. În primul rând, care sunt astea două lumi?

Două categorii de oameni au avut succes după revoluție în România

Prima, cea mai mare, și care a avut succes de la început, sunt capitaliștii de cumetrie, combinatorii, borfașii, cei care au furat și devalizat tot ce era de furat și devalizat, fără nicio piedică la început, mai greu acum. E lumea lui Becali, a lui Voiculescu, a lui Vântu, Ghiță și a miilor alții ca ei, dar mai mici. E lumea politicienilor și a funcționarilor corupți, cealaltă latură a unui sistem mafiot care a existat și există doar pentru promovarea propriului interes.

A doua categorie, mai recentă, mai mică, dar care se conturează din ce în ce mai bine, este un fel de clasă mijlocie, concentrată în special în jurul marilor zone urbane, oameni plimbați pe afară, poate educați pe afară, antreprenori, IT-iști, intelectuali, profesioniști, creativi de toate felurile și alții ca ei.

În general, această a doua categorie o urăște pe prima, iar PSD este în ochii lor partidul primei categorii. Nu că alte partide ar fi mult mai bune, dar în vârful piramidei borfașilor stă, în imaginarul multora, PSD. Acești oameni nu prea înțeleg de ce cineva, oricine, ar vota vreodată PSD, indiferent de circumstanțe, pentru ei e „orice în afară de PSD”. Rezultă că acești oameni din păcate nu-i înțeleg pe cei 5 milioane care l-au votat pe Ponta. Mai mult că nu-i înțeleg, uneori se lasă atrași în ironii facile: alegătorii PSD sunt asistați sociali fără inițiativă, leneși, pomanagii, bețivi, nu ai cu cine. 

Greșit. Alegătorii PSD sunt în majoritatea lor oameni ca mine și ca tine, care au tras însă la loteria sorții să se nască în Onești sau Zimnicea și să-i prindă anul 1989 cu 2 copii și un job de strungar, la vârsta de 40 de ani, într-o fabrică care s-a închis doi ani mai târziu. Lumea văzută de pe bulevardele orașelor universitare la 25 de ani e o altă planetă decât un Bărăgan uscat văzut de pe fereastra satului tău pe jumătate gol, cealaltă jumătate doar bătrâni, tinerii în Spania, tu având 65 de ani, ulcer și o pensie de nimic.

E ușor să le vorbești despre inițiativă și spirit antreprenorial tinerilor care se pot urca mâine într-un Wizz să vadă cum e Londra ca să aibă o „experiență de învățare”. E la fel de ușor să-l învinovățești ca asistat pe cel din Teleorman sau Vaslui, să crezi cumva că-și merită soarta, că și-a făcut-o cu mâna lui. Sigur, uneori chiar așa e, dar leneșii de pe lumea asta nu sunt toți în același partid.

Pe oamenii ăștia, PSD i-a dus cu zăhărelul, i-a ținut captivi, i-a ajutat doar cât să nu moară, nu le-a dat independență, nu le-a construit comunități în care să poată trăi demn, nu le-a oferit copiilor lor o educație care să le dea o șansă mai bună decât au avut ei, sau un spital unde să se ducă fără plic și fără frică. Da, așa e, dar chiar și așa, PSD le-a oferit un fel de respect. E un respect ciudat, la granița cu o curioasă umilire, dar e un fel de respect. Le vorbește pe limba lor, le promite un anume fel de stabilitate, le zice că nu-i va uita. Cine altcineva le-a mai vorbit oamenilor ăstora vreodată cu respect și empatie onestă, nu prefăcută? Cine altcineva le-a mai vorbit într-un mod în care ei să nu simtă că de fapt sunt disprețuiți? În locul lor, nu ai alege și tu PSD-ul? Nu ți-ar conveni, normal că nu, dar ce altceva ai putea alege?

Și oamenii ăștia ce să creadă despre noi când o să audă că ne-am amuzat toată ziua la ideea că omul pe care ei l-au votat ar trebui să „crape”? Da, e o glumă, știu, avem dreptul să râdem, dar cum se vede din punctul lor de vedere? Nu e cumva încă o dovadă că nu-i înțelegem? În câteva zile se va duce iar vreun hipster pe la ei să le ceară votul pentru o nouă clasă politică și le va zice că PSD-ul e corupt și așa mai departe, și se va mira că uite dom'le, mesajul nu penetrează. Oare de ce?

Lumea celor 5 milioane care l-au vota pe Ponta nu e viitorul, e trecutul. Viitorul e al orașelor creative, conectate, cosmopolite, întreprinzătoare și inovatoare, și până și ei știu asta. Ăsta e un adevăr peste tot în lume, nu doar la noi. Dar ce facem cu cei 5 milioane și familiile lor? Îi lăsăm în urmă, râdem de ei, îi lăsăm să dispară odată cu lumea lor, în mizerie? Pe lângă că ar fi imoral și inuman, ar fi o prostie catastrofală.

Faceți un exercițiu de empatie de 5 minute și puneți-vă în locul unuia dintre „ei”. Nu e vina lor că sunt săraci. Nu e vina lor că sunt captivi. Majoritatea nu-și doresc nimic mai mult de o șansă, dar în timp ce râdem de PSD că-i păcălește, noi ce facem pentru ei? Hai să nu ne mirăm că votează cu PSD-ul, am fi naivi să ne așteptăm la altceva, dacă asta e atitudinea noastră.

În spatele lui Ponta sunt oameni reali, la fel cum sunt oameni reali în spatele lui Trump, sau al lui Farage. E sănătos uneori să râdem de Ponta sau de Trump, ai și de ce râde, sunt în felul lor un soi de caricaturi. E însă o insensibilitate și o greșeală să râdem, direct sau indirect, de oamenii din spatele lor. Ei nu sunt caricaturi. Hai să vorbim cu ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Belcin check icon
    Vina??vina in Romania??sa fim seriosi,vina inseamna sa faci ceva care ar trebui sa fie impotriva legii,in Romania vina este ceva cu care stergi pe jos....legea este un nimic ..facuta doar pentru ..prosti sau votanti...sau cum ati dori sa ne numim...intetresant este ca asa zisii politicieni, actuali ne indeamna la politica pe cai sa zicem... pecuniare ?...onestitatea politica,sociala nu are loc in actuala confruntare asa zis politica...(cinstit nu a avut importanta in nici o confruntare ...asa zis politica din 1990...pana in prezent) votantii analfabeti politic (majoritari-90%) vor vota pdsreii.....asa ca domnu Dragnea si-a pregatit discursul de multumire ..iar ministrii..vor administra neajunsurile ..actualului guvern care nu a indeplinit normele..etc..etc...IEROPA..vorba luio Ceausescu se va uita uimita la Romania...Ungaria va cumpara terenuri in Transilvania...altii ..pe valea Muresului..iar romanii vor vota unirea cu.....Moscova??pardon asa zisii romani din Moldova de Nord....basarabenii sunt rusi prin definitie....educatie .si ...
    • Like 0
  • Lukuss check icon
    În sfîrșit sunt de acord cu dvs, domnule Andrei P.
    Totuși, aș dori să fac o completare: cu toate că nu sunt vinovați pentru situația în care se află, sunt vinovați pentru că nu se interesează de candidați în cazul alegerilor, că votează în spirit de turmă, că informațiile și le iau dintr-o singură sursă(un post TV/un site/o pagină fb) etc.
    • Like 0
  • check icon
    acum cateva zile, impreuna cu un grup de prieteni psd-isti, visam sa vedem toamna romaneasca la ea acasa. am ales zona de dealuri subcarpatice, si o zi de : "voyage d'agrément familiar". a 2-a zi hopa sus in otomobil si dai bice birjar catre republica ploiesti ! vorba, vorba, subiecte variate, casnice, culinare, apoi mai alese, arhitectura, beletristica, tranca, zdonca, hopa, topa, autostrada, apoi gropite, curbe si treceri de nivel de tren, da-i-nainte cu tarie ... intamplator, am travesat un sat de tigani, 25 km la nord de ploiesti. imagini dezolante pt umanitate, dar interesante pt ochiul necunoscator al traditiilor etniei ! cu case din chirpici scorojit, tabla ruginita si placaje umflate prin care se vedea tesatura de ramuri si stalpii cocarjati. toate casele albastre, 8-12 mp, geamuri de max 1/2 mp, usi deschise sau lipsa. curti comune, eventual ici si colo 6-10 uluci asezate ca-n crucea sf andrei. la vreme de toamna satul era animat de prichidei, numa-n tricou umpleau atmosfera cu strigate alergand cu 1 bat/piatra/pamant in mana, eventual dupa masinile de pe sosea, alaturi de caini si 2-3 gaini fara pene. intre case, ici si colo, grupuri de pirande la 30-35 de ani, in fuste umflate si viu colorate, asezate in cerc, direct pe jos, pe damburi de pamant, discutau. gadjii tineri, in camasi rosii/galbene/albastre scoase din ismenele pantalon, umblau de colo colo cu ceva table si ciocane in mana ... imagine idilica cu noante de toamna galben-moron-verde sub cerul albastru deschis ... prietenul meu (arhitect si pictor) a initiat un discurs plin de patetism si indignare la adresa autoritatilor actuale, explicand cum statul poate ridica un complex de case modulare si constitui ad-hoc o mica fabricuta de te miri ce care sa justifice ajutorul primit de la stat. adica pictor, peisagist, bucolic, sentimental ... socialist pana la negru' de sub unghia cea mica :) : "Nu e vina lor că sunt săraci. Nu e vina lor că sunt captivi. Majoritatea nu-și doresc nimic mai mult de o șansă" ... nevastele noastre tacusera brusc, lucru rarisim, traiau discursul patetic cuprinse de emotie si compasiune, urmarind pe geam caruselul ... eu, jidovul ratacitor ... agatat de volanta mecanismului zilei care va sa vie ... macinat de profitul eolian, generat din nimic si mai ales din nimicia temperamentului uman, am simtit ca masele sunt pregatite :). .... am inceput discursul meu de raspuns pe linia pasionala a traditiei ancestrale si a frumusetii vietii in libertate. deci cu necesitatea ca acesti oameni sa fie lasati liberi, sa-si traiasca viata asa cum o vad ei ! dar noi, ca niste persoane responsabile, sa o punem de o afacere cu profituri multipele : autocare care sa aduca in ac sate turisti din lumea larga, sa viziteze satul si casele pe jos, apoi la o carcuma, serviti de personal imbracat in straie tiganesti sa serveasca mancaruri traditionale tiganesti sub acordul unor lautari tigani si sa priveasca pe fereastra o fierarie tiganesca unde se construieste un ceau si se potcoveste un cal :) ... si am incheiat ... aprox 30 min am continuat drumul in liniste, apoi, ca prin farmec psd-isti mei ortodoxi si nevasta-mea, impaciutoarea reformata, au cazut de acord ca este ora sa servim ceva d-ale-guri, avand in vedere ca jocul ideilor ne sleise de foame :) ... intuisem gresit :) nu "masele", ci "mesele" erau pregatite :) locatia i-si spunea cuvantul ! ... ce doream sa reliefez ? cam asa vad/inteleg strainii romania, ca mine si nu ca psd-ul de familie ! "Faceți un exercițiu de empatie de 5 minute și puneți-vă în locul unuia dintre stainii ce intra in romania” ! " in opinia mea : "Cine altcineva le-a mai vorbit oamenilor ăstora (tiganii astia responsabili de o parte din genele mele si cred ca si al multora dintre dumneavostra) vreodată cu respect și empatie onestă, nu prefăcută? Cine altcineva le-a mai vorbit într-un mod în care ei să nu simtă că de fapt sunt disprețuiți? .... Hai să vorbim cu ei." si sa organizam traseul excursiei din care ei castiga mai mult decat agentia de turism ! sau nu ... lasati natura sa-si urmeze cursul firesc ! totusi ma gandesc cu simpatie la natia tiganilor ca va depasii secolele, sunt neam de supravietuitori din South Asia, pe cand natia romanilor se indreata catre ... istorie !
    • Like 0
    • @
      check icon
      Ideea turistica a fost exploatata deja in alte parti. Cand am vizitat Tunisia, intr-una din excursiile de 2 zile-am fost sa vedem locuintele trogloditilor berberi de la Matmata (cica vine acolo lumea intreaga). Ne-au tapat de bani (exact ca tiganii nostri - desi nu stiu de ce le spun "nostri" pt ca eu nu-i reclam ca fiind ai mei) cu diverse trucuri (statuete "hand made", poza cu puiul de crocodil in maini, diverse "amintiri"..). Ce vreau sa spun e ca acolo "berberii" sunt studenti part-time sau angajati care mimeaza autenticul (exact ca la "muzeul satului" de la Toronto - daca cumva ai ajuns pe meleagurile alea). La noi -cel putin-sunt autentici! (Nici nu stiu daca sa râd sau nu..)
      • Like 0
    • @
      check icon
      :) nu intamplator am fost, in mai multe randuri, oaspetele unor familii de tigani din canada, franta, elvetia, ungaria si evident romania. scopul meu a fost de a verifica daca sistemul poate schimba ceva din "autenticitatea" pe care o cunosteam din copilarie. paranteza, 1 dintre bunici a fost tigan zlatar care a facut eforturi sa se "cultive", deci, director prin 193... la Banca Cooperativă de Credit Mărunt şi Economie Dorohoi, altfel un chiabur imbuibat cu blanuri, case, terenuri, otomobile si cocosei, dar care se pricepea la oameni, chiar si la comunist, asa ca a murit in patul lui, avand alaturi un ginere colonel in securitate din familie de burgheji frantuziti :). raspunsul este DA ... partial :) oamenii, pardon, tiganii :) nu pot urma un orar, dar se pot inscrie in legislatie. constrangerile comunitatilor din elvetia si ungaria au ajuns chiar sa-i faca sa umble cu chiloti, sutien si alte dessous :) plus documente valabile. in canada ca si in romania sunt in voia mintii lor, diferenta facand-o subventiile care le incaseaza si scoala canadiana care este mai apropiata de inclinatiile naturale ale elevului. in franta, apropierea de megrebieni ii face sa joace rolul vesnicilor dezmosteniti ai soartei si sa se re-reinregistreze la birourile migratiei la fiecare scadenta :) adica fals in documente si imitatie 100%. si francezi intra in joc si accepta din motive de securizarea magrebienilor. adica tiganii infiltrati printre magrebieni le ofera acestora modele de adaptare in societatea franceza :) ca aia ii cred de ai lor : nu beau, nu se roaga, nu fumeaza, vorbesc corect si merg la scoala (din motiv de subventie, evident), colaboreaza cu politia. povestea cu studentii berberi reprezinta proiecte universitare asociate unor studii profunde si importante. cia si fbi, alaturi de mi din uk, se bat pe acesti "acrobati" ai etniilor, mai ales daca si limba, infatisarea, culoarea, linia ochilor aduce in mod natural cu o etnie. evident "testul" poate fi dat si prin intermediul unor biserici care au "bantuit" si solul romanesc :). oricum, dupa 10-15 ani de "colaborare" omul asta i-si permite sa se retraga cu un caine si o foarfeca ... frunza este free :). cand se aseaza la casa lor, cu nevasta si copil, pe americanii si englezii "astia" ii gasesti in europa, iar pe europenii "astia" in america :), cauza fiind : skeletons in the closet !
      • Like 0
  • Ba da,e vina lor, că sînt proști și delăsători. Știu o comună din Vaslui (!) care și-a făcut singură infrastructură, fiindcă au tras toți spre „mai bine” de la primar la ultima babă. Știu sate de prin Neamț unde șomerii refuză munca la cîmp oferită de vecinii mai înstăriți, fiindcă n-au chef să părăsească crîșma.
    Omul sfințește locul și tot el îl împute!
    Iar Ponta și tot neamul lui cel odios să facă bine să crape NUMAI după ce dă înapoi tot ce a furat și petrece mulți ani liniștiți la „facultate”. Cine știe, poate data asta scrie o carte originală! ;)
    • Like 0
  • check icon
    Cred ca tu faci (din nestiinta, ca sa nu-i spun altfel) o.comparatie gresita intre populismul lui Ponta si Trump. Poate ca nu stii nici cine il sustine pe ultimul. Sau poate e doar o moda sa-i dam din gura cu Trump.
    Din pacate ai uitat sa mentionezi ca PSD-ul alimenteaza clipa de clipa falia dintre "asistati" si cei care platesc taxe si impozite (din care sunt hraniti si cei 5 milioane ai tai-la care as adauga enormul aparat birocratic care e sluga umila-pt ca "poate se mai dä ceva la salariu..").
    • Like 1
  • check icon
    „, Ponta reprezintă pentru noi, cei „anti PSD” un simbol al unui anume fel de tupeu și nesimțire care ne șochează prin simpla sa existență...” / Fiecare dintre noi, dacă e mai atent observat - nu se află sfînt. / Cam toți sîntem oameni.
    • Like 0
  • Extraordinar articolul, poate unul din putinele articole care arata ca Romania si romanii cer o sansa, iar majoritatea votantilor psdului chiar cred ca votand partidul sa o si capete. Am cerut o sansa/schimbare si cand sa votat guvernarea CDR si a taranistilor si ghinion nu am primit nimic , ci doar o imensa mare de coruptie (dovada ca pntcd-ul a disparut de pe esicherul politice romanesti iar presedintele partidului a ajuns ... psd-ist ), iar guvernarea boc-basescu ne-a aratat degetul si o fata a "sistemului".
    Romania si romanii cer de douazeci de ani o sansa si o schimbare, iar cei care s-au saturat de asteptare au plecat. Si nu cred ca va venii in urmatorii 20 de ani indiferent cine vine la guvernare. Daca intr-un butoi cu apa proaspata de izvor bagi o cana cu apa de canal , ce se obtine ? .... apa de canal !
    • Like 1
    • @ Ovidiu Gura
      Șansa nu „o ceri” ci o cauți, o prinzi cu 2 mîini și o storci pînă la capăt. Asta apropos de mentalități gen „mînă întinsă”.
      • Like 0
  • check icon
    Corect ! Hai să nu votăm cu PSD, că n-au fost buni la guvernare. De ce ar trebui să votăm cu liberalii ? Pentru că n-au fost cinstiți, patrioți, administratori corecți ai instituțiilor statului să votăm pentru liberali ? Păi, dacă ăștia și-l încorporează pe Cioloș ca să-și asigure succesul în alegeri, ăsta să fie cel mai puternic motiv ?
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Foarte bun articolul. Felicitari ! Pe mine unul comentariile m-au pus serios pe ganduri ! Sa fii de la inceput " anti ceva" mi se pare un mod simplist in a vedea lucrurile. Sa gandesti ca cei care voteaza cu PSD-ul sunt neinstruiti, saraci, ciudati, manipulati.......iar doar astia de la PSD fura, ...etc inseamna sa uiti ce s-a intamplat din 2005 incoace. Nu vad un cuvant despre basescu , despre boc....gasca portocalie, - desi au fost , sunt sigur, si in PDL oameni cinstiti...... Boc a fost ales de 2 ori la rand primar la Cluj !!!! ..desi a taiat salariile bugetrailor.. a vrut sa taie si pensiile ...Te doare capul !!??? Va rog sa spuneti un partid curat, in randul caruia nu a fost nicio persoana care sa fure, sa minta.....sa faca propria politica menita sa ii aduca lui si familiei sale bani/avantaje ?? Parerea mea este ca trebuie sa analizam programele economice si sa vedem daca masurile propuse sunt realiste, daca au oameni mai competenti, valorosi, curati. Daca mergem pe clise vechi de 27 de ani o sa ne intoarcem de unde am plecat...
    • Like 0
  • check icon
    "Ponta nu merită atenție. Cei 5 milioane care l-au votat da" gresit, profund gresit. trebuie lasati in pace ! trebuie ocrotiti ! este o lume care nu poate face pasul catre secolul urmator, chiar daca unii sunt fortati sa utilizeze cablul tv, gsm-ul si cardul bancar sau cel de reduceri, ceilalti nici macar nu pot accepta aceste lucruri comune acestor zile. constant am ocazia sa interactionez cu cateva persoane ancorate in "lumea" psd. interactiunea merge de la relatii de familie pana la rezolvarea unor chestiuni tehnice sau notariale, astfel am constatat ca mintea lor reprezinta un labirint prin care orice idee este obligata sa treaca : 1. primul pas este o comparatie simplista cu ac eveniment in epoca comunista 2. al 2-lea este o poarta ingusta care refuza trecerea elementelor/solutiilor cu sorginte vestica 3. apoi idea poposeste intr-un imens gol, si interlocutorul refuza orice argument si orice discutie, chiar daca in acel moment se regaseste in spatiul si situatia din vest 4. daca reusim reinodarea discutiei, interlocutorul continua exprimand continuu opinii indoielnice, sau comparativ negative, fataliste 5. in final schimba discutia catre evenimente frivole, subiecte indoielnice, cu caracter semi-artistice ... si de aici incolo contactul cu realitatea se rupe ... cat de evident si implicat ? pai ... a) aftati in ungaria, la o pensiune, omul meu nu a mai dormit 3 nopti dupa o discutie comparativa (de la gunoiul din rigola la traficul auto) in timpul unei plimbari prin budapesta b) alt "personaj" dupa o "evaluare" comparativa a preturilor la alimente, a refuzat pe restul excursiei sa mai intre in magazinele din germania, abia in austria s-a relaxat, dar la prima comparatie s-a intors la scaunul din masina :) c) un alt "votac" aflat intr-o excursie in care se vizitau locuri de credinta cu caracter istoric din vest in momentul in care a inceput o discutie privind arhitectura, apoi a 2-a zi traditiile din biserica, a 3-a zi a descoperit ca lacasele de cult au usile deschise zi/noapte .... si tot asa 14 zile la rand ... incepand cu prima zi a tacut in permanenta ... nici macar la mese nu mai deschidea gura sa ceara sarea sau zaharul ... si nu sunt persoane in varsta, habotnice, inculte, atehnice sau lipsite de rationament, am copilarit cu ei, am mancat acelasi salam cu soia, petrecem inca sarbatorile impreuna si ii ajut cu ce pot, de la medicamente la aparate casnice, de la excursii la bani ... au in mine un exemplu viu ... dar nu impartasim acelasi crez, si pentru asta ii respect ! desi nu-i inteleg si cred ca nici ei nu ma inteleg ! hazul meu este ca am senzatia ca nu ma inteleg nici cand ii ajut si pe cheltuiala si timpul meu, cateodata ma refuza desi este clar ca u exista o logica, si astfel un tv led in cutie sta nedeschis langa tv antic, rowatinex-ul sta sa expire ... scuze pt lungime, dar sustin ca aceste persoane trebuie ocrotite ! „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“ - Ion Raţiu
    • Like 4
    • @
      check icon
      Uite- aici- sunt de acord cu tine. Sa-dam Cezarului ce-i al Cezarului. Ca un corolar: falia dintre generatii nu poate fi reparata niciodata..
      • Like 0
    • @
      Foarte judicios comentariul, dar vezi că Ion Rațiu NU e autorul citatului, ci Voltaire săracul.
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      check icon
      multumesc ! va rog sa-mi indicati site-ul cu citatul respectiv. multumesc. "In my life, I have prayed but one prayer: oh Lord, make my enemies ridiculous. And God granted it." Voltaire
      • Like 0
    • @
      check icon
      adica : "Every man is the creature of the age in which he lives; very few are able to raise themselves above the ideas of the time." Voltaire
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult