Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un naționalist de grotă se ia de Julien. Aviz părinților care aleg nume „străine” pentru copiii lor: vă place cum arată viitorul României?

Cu o lună înainte de alegerile parlamentare, alegătorul român e în fața unei căutări ce nu are de-a face cu partidul care va câștiga majoritatea și nici de orientarea doctrinară - social-democrată sau liberală. Ține de politici, mentalități și discurs.

În aventura lui prin democrație, alegătorul nostru nu are în față o intersecție care despică drumul cu două indicatoare - pe aici o iei la stânga, pe aici o iei la dreapta.

E una din puținele dăți în care, oprit și dezorientat, trebuie să decidă dacă să o ia înainte, imaginându-și că merge spre un viitor mai bun decât prezentul și trecutul, sau - dacă să facă stânga împrejur și să o ia înapoi, pe drumul pe care-l știe deja. Nu i-a plăcut, dar l-a făcut de voie, de nevoie, în ultimele două decenii. Nu l-a dus prea departe, ba mai mult, a fost jefuit, lăsat fără haine, bătut și fugărit.

Este absurd ca în 2016, după aproape 3 decenii de democrație exersată în mai toate formele sale, agenda partidelor politice înainte de alegerile parlamentare să fie retrogradă. Călcând în picioare Legea responsabilității fiscale care prevede că măsurile cu impact financiar nu se pot lua înainte cu 180 de zile de expirarea mandatului guvernului, formațiunile care au votul majoritar în Legislativ transformă gălețile și plasele cu făină și zahăr în pomeni electorale prin creșteri de lefuri și tăieri de taxe.

Avem lideri care repetă la nesfârșit sloganul Nu ne vindem țara al anilor ‘90, reîmpachetat în Tehnocrații urăsc poporul și vor să dea pe nimic țara străinilor.

Cât de mult a progresat România dacă permite liderilor să pronunțe obsesiv prenumele de proveniență franceză (Julien) al premierului în funcție, pe un ton ironic, încărcat de naționalism primitiv? De parcă să fii născut în România din părinți români, dar să te cheme Andrew te face mai puțin român și mai puțin iubitor de popor.

Este un discurs extrem de periculos și care nu are cum să aducă lucruri bune. Toți cei care ați dat prenume internaționale copiilor voștri riscați să le fi pecetluit o soartă grea numai pentru că ați fost neinspirați și nu ați crezut că țara voastră va ajunge din nou, acolo, în astfel de vremuri, întoarsă din drum.

Îmi imaginez cu groază cum România riscă să-și condamne și să-și stigmatizeze copiii cu prenume străine. Ce va urma? Să nu fie primiți la școală și grădinițe pentru că nu-i cheamă Vasile? Să fie ridicați adolescenții de pe stradă de garda națională a domnului Nicolicea, această armată sub control prlamentar, pedepsiți și izolați pentru simplul motiv că voi, părinții, ați ales să-i treceți în certificatul de naștere numele Marie în loc de Maria sau Thomas în loc de Ion

Sau, ajunși la vârsta maturității, să nu acceadă la o funcție publică pentru că se împiedică în prenumele Mathias, pe care mama l-a auzit într-un film, o carte sau l-a întâlnit pe o stradă într-o capitală europeană?

Toți cei care în ultimele decenii au ales prenume de proveniență străină pentru copiii lor ar trebui să se revolte, să facă petiții, să-i asalteze pe politicienii care insinuează că un nume sau un prenume îți ridică dreptul de a fi considerat cetățean român cu bune intenții.

Îți recomandăm

Retorica PSD, cel mai mare partid politic din România nu este cu nimic diferită față de cea de la alegerile din noiembrie 2014 și nici de cea din anii de după 1990. Nu e nicio diferență între mândru că sunt român/ ortodox și tehnocrații vând țara, așa cum nu e nicio diferență între pecetea de Julien și eticheta ne-român dată lui Rațiu cel cu papion.

În urmă cu doi ani, la prezidențiale, oamenii au votat un candidat de origine germană, cu nume străin și care practică altă religie decât cea majoritară. Bașca, nu are nici copii, ceea ce-l făcea un insensibil și un om de nimic. O lecție de maturitate și inteligență, atât pentru contracandidatul din finală, cât și pentru cetățenii țărilor europene cu tradiție în democrație. Va mai penaliza o dată votantul român tupeul celor care-l cred atât de involuat, needucat, naționalist și fundamentalist?

În 2016, alegătorul nu are de făcut la dreapta sau la stânga. Pe 11 decembrie decide dacă merge înainte sau face pași înapoi.

Nivelul discursului în această campanie electorală este extrem de jos doar pentru că liderii clasei politice îl țin acolo, voit, iar alegătorii nu le cer cu mult mai mult.

Nu vorbește nimeni despre autostrăzi care să aducă mai aproape familiile de sărbători, pentru că toți ne dorim să ajungem în câteva ceasuri dintr-un loc în altul al țării. Nu vorbește nimeni din cei care ne vor votul despre un plan concret de salvare a ceea ce mai e de salvat în sănătate și despre construcția de spitale și școli noi- proiecte concrete, cu studii, amplasamente, resurse de finanțare definite, momente de început și date limită de dare în folosință.

Înainte cu o lună și puțin de alegeri pedalăm în teme false, într-o tematică naționalistă găunoasă și pe un drum greșit care nu poate să ne ducă decât spre trecut. Facem mișto din prenumele străin al premierului, vorbim despre cum unii și alții pun la cale vânzarea țării și dăm câțiva leuți pe la bugetari ca să le cumpărăm bunăvoința la urne. Toate în detrimentul dezvoltării, pentru că toți analiștii economici și membrii cabinetului Cioloș atrag atenția explicit că mărirea cheltuielilor cu 9 miliarde de lei pe an pentru lefuri, sporuri și pensii speciale se duc fie în deficit, fie- ca să le acoperim- se taie de la investiții în infrastructură. Toate aceste măsuri de peticire a portofelelor ca să cumpere voturi țin România pe loc, o lasă fără căi ferate, fără autostrăzi, avioane, trenuri, spitale și școli. Parlamentarii dau mită electoratului pentru că pot, așa cum spune ministrul Sănătății Vlad Voiculescu

Când vin la ușă pentru a vă cere votul, întrebați-i pe politicieni de ce nu vă ajută să vă vedeți părinții în fiecare week-end în câteva ore, de ce nu vă sprijină prin investiții să vă deschideți afaceri în zone mai puțin bogate. Când vă promit creșteri de salarii, întrebați-i ce vor face concret ca să nu ne mai mănânce viermii în saloane. Spuneți-le că cei 50 de lei pe lună primiți în bătaie de joc nu vă vor ajuta cu nimic dacă veți lua o infecție cu pioceanic sau stafilococ auriu după o banală apendicită în nenorocitele astea de spitale din România pe care numai Ceaușescu le-a construit.

Este trist pentru că în loc să vorbim despre construcție, investiții, despre România pe care o vom lăsa copiilor noștri - indiferent că i-am botezat Ion, Vasile, Thomas, Marie, Sophie sau Ioana, asistăm la o ciorovăială ca la tarabele din piață, dezbateri pe teme false despre conspirații inventate de indivizi cu dosare penale. E trist că în loc să dezbatem despre soluții ca să scoatem din sărăcie județe extrem de sărace prin educație, infrastructură și acces la servicii medicale, asistăm la o petrecere națională din bani publici, fără ca aceștia să fie ai celor care-i cheltuiesc. 

Culmea celor aproape 30 de ani de tranziție este că ajungem să fim mituiți cu țârâita din banii noștri, din taxele și impozitele pe care noi le plătim, lună de lună, la bugete ca să-i votăm tot pe ei, ajutându-i să țină țara pe loc.

P.S.

Subsemnatul am un copil care are două prenume, unul românesc și unul de proveniență străină. Găsesc cel puțin deplasată, dacă nu îngrijorătoare ironizarea prenumelui Julien în cazul lui Dacian Cioloș și sper ca fetița mea să nu aibă niciodată de pătimit la școală, în adolescență sau în viața de adult din cauza unor domni care să-și permită să o stigamitizeze în urma unei decizii pe care am luat-o eu, părinte, fără ca asta să aibă în viitor vreo legătură cu nivelul ei de educație și competență. Mai sper ca în anii care urmează românii să-i penalizeze scurt, prin excludere totală de pe scena politică pe acei lideri care, apelând la discursuri naționaliste retrograde și antijustiție, se vor opune progresului României.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    În concluzie, România e plină de cetățeni turmentați, aduși în situația că nu știu ce să mai creadă. Eu, de pildă, nu-l plac pe Dragnea și pe ceilalți propagandiști gălăgioși ai PSD scoși în televiziuni ca să țină piept celor ai PNL-ului doamnei Gorghiu. Și ăștia cu prestații asemănătoare prin atitudine. Dacă am în vedere numărul de politicieni reprezentativi pentru ambele tabere, numărul celor anchetați, suspecți de corupție, pe care pe ultima sută de metri îi anchetează L:C Koveși și rezultatele guvernării onestului Cioloș pe care, în lipsă de soluții salvatoare PNL-ul și-l convinge să-i reprezinte într-o guvernare pe placul Lui Johannis, mă afund și mai mult în confuzii. Mai cu seamă dacă am în vedere faptul că pentru rezultatele slabe spre dezastruoase ale diferitelor guvernări n-a răspuns nimeni până acum. Ca și pentru corupție la nivel înalt.
    • Like 1
  • Desigur ca exacerbarea respingerii unei persoane din motive de prenume este la fel discutabila ca aceea de speculare a numelui de familie in registru etnic.
    Este insa poate un prilej de a -i face pe parinti sa mediteze mai mult atunci cand aleg pentru copil numele.
    • Like 0
  • Folosirea obsesiva a pronumelui Julien de catre mai marele PSD-ului intr-o maniera condescendenta, nu face decat sa-mi aduca aminte cu tristete de sloganul din biserici, in ajunul ultimilor alegeri prezindentiale, cand enoriasii erau indemnati sa voteze cu un candidat ortodox (unicul dealtfel). Ma doare inima sa vad dupa aproape 30 de ani de alegeri ne mai lasam dusi cu presul pe altarul prostelii si mituiti electoral cu vot majoritar in parlament.
    • Like 0
  • check icon
    pt cei care-si cumpara diplome este important sa aratam ca numele indica destinul celui care-l poarta, dar radacinile nu au legatura cu dacia :) : Ana - radacini ebraice. Adriana/Adrian - radacina in "Hadria", oras Italia - "fericire, iubire". Balint - forma maghiarapt "Valentin" cu radacina latina "Valens" = "puternic, viguros, sanatos". Bogdan/Bogdana"- origine slava/iranian/indian "Bogu"/"baga"/"bhaga" (Dumnezeu, noroc, reusita) + "dan" (daruit, dat) = "dat, daruit de Dumnezeu". Dana/Daniela/Dan/Daniel - radacini ebraice "Daniyyel" = "Dumnezeu este Judecatorul meu". Diana radacini Indo-Europene/latine, "dyw" = "lumina zilei, cer luminos". Elvira - radacina germana antica "ali wer" = strain. Ileana - radacini ebraice "Eliyahu" = "Yahweh este Dumnezeu". Ioana/Ion /Ioan/Iohannes radacina latina/greca/ebraica, "Ιωαννης" (Ioannes), "יוֹחָנָן" (Yoghanan) = "Yahweh este milostiv". Lucia/Luciana/Luca/Lucian - radacina latina = lucire - luminoasa / luminosul. Maria/Mariana/Mariela - radacina ebraica Miryam = copil dorit. Oana - origini romane/ebraice "Ioana" = "Dumnezeu este milostiv". Roxana - radacina greaca/persana "Rhoxane"/"Roshanak" = "frumusete luminoasa", "zori de zi", "stralucitoare". Sanziana - origine romaneasca. Susana - origine ebraica = crin. Tatiana/Tatius/Titus - radacina latine. si tot asa ...
    • Like 0
    • @
      check icon
      Liviu/Livia - radacina latina "liveo" = "palid, livid, invidios". - A. caracter (invidios/orgolios) : 1. pe termen scurt puternic, independent, determinat. 2. incredere in sine nerealista, se bucura sa fie in centrul atentiei, complimentat, adulat. B. ascensiune (livid/sters) : 1. capabil de idei creative, inventive, care pot sa rezolve rapid problemele practice. (A.1) 2. animat de dorinte multiple dar facile, inconsecventa derivata din monotonia activitatilor de lunga durata, de aici studii minimale. (A.2) C. utilitate generala (palid/egocentric) : 1. previzibil, dorinta de a-si asuma roluri si pozitii de conducere peste capacitatile reale (B.1) 2. atentie, incapabil sa negocieze ! deci neindicat sa adopte pozitii in cadrul sectoarelor unde se lucraza cu idei, ideologii, filozofii, politicii. (B.2) 3. urmare a limitarii culturale dificultati in mentinerea atitudinii pozitive de durata.
      • Like 0
  • check icon
    3 legi sunt obligatorii in democratie : 1 plata impozitelor la zi cu dublarea impozitelor in cazul in care se descopera neplata lor, cu triplarea lor in cazul alesilor. si aici discutam de verificarea marilor contribuabili, persoane fizice si juridice. 2. confiscare intrgrala a averii familiei largite a parlamentarului, ministrului sau consilierului primului-ministru sau presedintelui dovedit ca a furat 3. interzicerea drepturilor cetatenesti alesilor care sunt platiti din afara romaniei. aici ma refer la cazul in discutie al domnului nicolicea (vezi http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21390184-eugen-nicolicea-vrea-infiintarea-unei-garzi-nationale-romaniei-aflate-subordinea-parlamentului.htm?nomobile=)
    • Like 0
  • Partidul imberbului copy-paste a preluat de la Base ironia ieftina a numelui...Acu. vad ca si Teldrumnea se da si la Julien, si la Klaus. Nenorocirea poporului asta este ca electoratul captiv al autoproclamatei stangi, respectiv scutelnicii sau exceptatii, cum vrem sa le spunem, precum si asistatii de toate felurile, sunt votanti tenaci si disciplinati.
    Dincolo e plin de filozofi, gata sa rostogoleasca dovleacu' politichiei cu orele dar "dezamagiti" nevoie mare atunci cand e sa foloseasca stampila ! Daca ar fi vot obligatoriu am avea o radiografie rece a ceeace suntem, a cine suntem si ce vrem....
    • Like 0
  • Nici macar nu e vorba de nationalsim sau xenofobism, e cu mult mai simplu: atat il duce capul pe el. Neavand argumente solide de polemica politica, apeleaza la cele din bancul cu "basca". Daca ai basca nu e bine, daca n-ai basca, iar nu e bine. Si daca il chema Dacian Vasile, tot nu era bine, ce mai conteaza ca il cheama Julien?! Asocierea nepotrivita a unui prenume strain la un nume romanesc e mai mult o chestiune de eleganta si rafinament. In principiu ar trebui evitata, fiindca ignoranta poate naste monstrii precum "Maicol Popescu", "Kojac Stanescu", "Madonna Aioanei"... insa fiecare e liber sa aleaga ce doreste.
    • Like 3
  • check icon
    Extras de la PS. „Subsemnatul am un copil care are două prenume, unul românesc și unul de proveniență străină. Găsesc cel puțin deplasată, dacă nu îngrijorătoare ironizarea prenumelui Julien în cazul lui Dacian Cioloș și sper ca fetița mea să nu aibă niciodată de pătimit la școală, în adolescență sau în viața de adult...” / Nu vă oprește nimeni să răspundeți unui așa binevoitor cît să nu-i mai ardă să vă abordeze, în următorii zece ani.
    • Like 1
  • check icon
    „E una din puținele dăți în care, oprit și dezorientat, trebuie să decidă dacă să o ia înainte, imaginându-și că merge spre un viitor mai bun decât prezentul și trecutul, sau - dacă să facă stânga împrejur și să o ia înapoi, pe drumul pe care-l știe deja.” / Cam pentru copii mici excursul...
    • Like 0
  • Mda, si uite asa ca absolut intotdeauna, de cate ori apare cate o platforma media noua( acum Republica), care promite sa fie si a oamenilor inteligenti si eventual cu usoare urme de discernamant, se dovedeste a fi partiinica pana la ultima litera de pe tastatura. Asa un fel de ICR, Cartaresti si Liiceni de pe vremea lui Basescu. "Nationalist de grota" ?
    • Like 2
    • @ Arpad Baricz
      "Republica" este a tuturor. Si a oamenilor inteligenti si a celor mai putin si chiar si a prtizanilor unui prtid sau altul. In cazul dragnea este clara batjocura la adresa lui Ciolos. Nu-ti trebuie cine stie ce IQ pentru a-ti da seama. Suna chiar a discriminare pe motiv de nume. Oricum, dragnea a urnmarit discreditarea, si pe aceasta cale. Dupa cum se vede a reusit, in parte. Are adepti.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult