Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

EURO 2024: Miza pe bucuria fotbalului, în loc de încrâncenarea rezultatelor

EURO 2024

Foto: Daniela Porcelli / SPP / imago sportfotodienst / Profimedia

A început spectacolul fotbalistic de la EURO și luni intră și băieții noștri în arenă. Ca om din interiorul fenomenului pot spune că în ceea ce privește Naționala României există un optimism realist. Realismul se extrage fie și doar din câteva statistici aspre cu noi. În universul turneului EURO 2024, echipa României este pe locul 20 din 24 ca valoare sportivă, conform clasamentului FIFA. Și mai rău stăm la evaluarea financiară: echipa cea mai puțin valoroasă după cotele tricolorilor și Edi Iordănescu al doilea cel mai slab plătit selecționer de la EURO. Pe de altă parte, optimismul este bazat pe minuțioase pregătiri de luni de zile: tehnico-tactice, medicale, administrative, logistice, de comunicare și marketing. E o fabrică de fotbal care merge în trei schimburi după tragerea la sorți a grupelor și mult înainte.

În acest context general, nimeni din delegația României în Germania, nimeni în general, nu poate garanta o performanță care să scoată lumea în stradă, așa cum s-a pietrificat ca referință în timp. Iubitorii fotbalului să fie convinși, însă, că fiecare persoană care e angrenată în proiectul EURO 2024 a dat 200% în pregătiri. Și în primul rând jucătorii. Cine a văzut documentarul ”Inima Naționalei” a înțeles că la motivare și determinare nu sunt dubii. Toată lumea din staff și din jur își dorește cu ardoare performanța disputării a 4-5 meciuri la EURO. Adică să ajungem în primele 16 cel puțin. Bun, și credeți că Scoția (locul 18 la EURO) nu a avut aceeași determinare și aceleași condiții de pregătire? Eu cred că a avut chiar mai mult. Și am văzut ce li s-a întâmplat.

Acesta este fotbalul. Un fluviu de emoții și pasiuni, dar total imprevizibil. Performanța depinde de o sumedenie de factori, de la temperatură și umiditatea gazonului, până la omleta care nu i-a căzut bine portarului în dimineața meciului și roiul de țânțari care a stricat liniștea nopții. Ca iubitor de fotbal, cel mai sănătos este să te bucuri de fotbal în sine, să te lași purtat în caruselul golurilor și al ratărilor, în vuietul tribunelor și să nu-ți programezi emoțiile după tabela de scor. Vă garantez că la acest nivel de EUROfotbal nimeni nu vrea să-i ”tragă în piept” pe suporteri, să păcălească fotbalul sau să nu dea totul pe teren. Exclus!

Așadar, bucurați-vă de EURO, bucurați-vă că băieții noștri sunt acolo, că se cântă imnul României pe stadioanele din Germania și că tribunele sunt pline de steaguri tricolore. Aveți încredere în seriozitatea și spiritul de luptă ale fotbaliștilor noștri și plutiți împreună cu ei pe visul victoriei. Nu-i judecați prea aspru dacă nu reușesc, nu vă pierdeți starea de bine cu energie negativă. Și, mai ales, nu-i contaminați pe copiii voștri cu judecățile înfierbântate de beștelire a fotbaliștilor, antrenorilor și arbitrilor. Lăsați-i pe copii să se bucure de fotbal! Și bucurați-vă alături de ei! Hai, România!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon