Foto: Alberto Lo Bianco / AP / Profimedia
Să vorbim puțin despre creșterea temperaturilor, un subiect care ne afectează în mod direct și care îi sperie pe oamenii de știință, dar nu și politicieni:
- Săptămâna viitoare sunt așteptate în continuare temperaturi ridicate în Europa, pe măsură ce se apropie un alt val de căldură, iar Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a transmis că Italia, Spania, Franța, Germania şi Polonia ar putea înregistra condiţii extreme.
- Totul vine după ce serviciul UE de monitorizare a climei Copernicus a declarat că luna Iunie 2023 a fost cea mai fierbinte lună iunie din istorie, iar începutul lunii iulie a marcat cea mai călduroasă săptămână din istorie înregistrată pe planetă.
- În tot acest context, atenția liderilor occidentali este concentrată în altă parte, în timp ce valurile de căldură „fără precedent” încălzesc oceanele și pământul.
De luni de zile, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la creșterile neobișnuite ale temperaturilor terestre și oceanice.
- Sosirea fenomenului El Niño este posibil să împingă temperaturile globale și mai sus, provocând fenomene meteorologice extreme în întreaga lume.
- Între timp, mările se încălzesc, iar temperaturile din Atlanticul de Nord, în special, sunt ieșite din comun, după cum atenționează oamenii de știință europeni.
- „Ce trăim acum este o bună demonstrație a faptului că ne aflăm pe un teritoriu necunoscut”, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului european Copernicus.
- Cu toate acestea, liderii și legislatorii de o parte și de alta a oceanului rămân în mare parte preocupați de războiul din Ucraina și de consecințele sale economice, notează Politico Europe.
- În timp ce inundații catastrofale au lovit Vermontul și Turcia, iar o căldură brutală a cuprins în această săptămână sudul Europei și mai multe state americane, atenția politică a rămas ferm concentrată asupra summitului NATO din Lituania.
- Chiar dacă liderii NATO au identificat schimbările climatice ca fiind „o provocare definitorie cu un impact profund asupra securității Aliaților”, au făcut acest lucru doar spre sfârșitul comunicatului comun de marți, mai multe cuvinte fiind dedicate abordării amenințărilor legate de securitatea cibernetică sau de spațiu.
- Buontempo a fost reticent în a critica liderii Alianței, dar a spus că toți politicienii ar trebui „să se uite la fapte, să se uite la datele pe care le avem și să reacționeze la acestea”.
- Pământul este deja cu 1,2 grade Celsius mai cald decât în epoca preindustrială, iar climatologii se așteaptă ca El Niño, un fenomen meteorologic care se produce în mod natural în Pacific, să exacerbeze această tendință de încălzire provocată de om.
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că acest El Niño, care vine după ce planeta a petrecut trei ani sub influența La Niña (faza de răcire a ciclului din Pacific), va „împinge temperaturile globale în necunoscut”.
- Cu toate acestea, efectul deplin al lui El Niño nu se va manifesta până la sfârșitul acestui an și nu este de vină pentru anomaliile de temperatură din Atlantic, mai spun oamenii de știință.
- „Observăm aceste temperaturi ridicate în Atlanticul de Nord în ciuda faptului că El Niño nu a început încă să se manifeste cu adevărat”, a declarat reporterilor, săptămâna aceasta, Michael Sparrow, șeful diviziei de cercetare climatică a OMM.
- În timp ce încălzirea globală este deosebit de pronunțată în Atlanticul de Nord-Est, temperaturile globale de la suprafața mării au atins niveluri record în ultimele trei luni.
- În iunie, un val de căldură marină a încălzit apele din jurul Insulelor Britanice cu peste 5 grade Celsius peste media normală, în timp ce unele zone de coastă din Florida sunt în prezent înconjurate de un val de căldură care a făcut ca apa să aibă peste 30 de grade Celsius.
- Nu este pe deplin clar ce alimentează aceste creșteri, deși oamenii de știință sunt siguri că schimbările climatice provocate de om joacă un rol principal.
- Serviciul Copernicus spune că un amestec de tendințe de încălzire globală și o circulație atmosferică „neobișnuită” determină anomaliile marine. Oamenii de știință subliniază, de asemenea, reducerea bruscă a poluării cauzate de transportul maritim începând cu anul 2020, când au intrat în vigoare reguli stricte pentru a proteja sănătatea umană și a mediul. Acestea au dus la o scădere cu 10% a emisiilor de dioxid de sulf, care are un efect de răcire, dând un ușor impuls încălzirii globale.
- Totodată, climatologii au identificat o absență neobișnuită de praf saharian (care tinde să reflecte razele soarelui) deasupra Atlanticului în ultimele luni.
- Oceanele absorb cea mai mare parte a încălzirii produse de oameni, dar căldura nu rămâne toată acolo, mai precizează climatologii. „Când oceanele sunt deosebit de calde, înseamnă că încălzesc și atmosfera în mod considerabil”, a spus Michael Sparrow.
- Cea mai călduroasă săptămână de până acum a planetei a fost între 3 și 9 iulie, a declarat luni OMM, citând datele Copernicus.
- În afară de temperaturile ridicate actuale ale oceanelor și de tendința mai largă de încălzire, doi factori suplimentari au contribuit probabil la creșterea temperaturii medii zilnice la nivel mondial la un record de 17,2 grade Celsius săptămâna trecută.
- Cu cât temperatura medie globală este mai ridicată, cu atât mai intense și mai frecvente devin valurile de căldură periculoase. Meteorologii italieni au avertizat că țara ar putea depăși recordul european de căldură de 48,8 grade Celsius zilele următoare.
- Un studiu realizat săptămâna aceasta a arătat că peste 60.000 de europeni au murit din cauza căldurii vara trecută. Mai mult, încălzirea globală poate avea consecințe devastatoare asupra ecosistemelor, ceea ce poate afecta securitatea alimentară.
- În plus, în această vară, din cauza apelor anormal de calde, coralii din Florida sunt expuși unui risc fără precedent de fenomene de albire, o amenințare existențială pentru recife.
- Valurile de căldură marine amenință, de asemenea, pescuitul și, prin extensie, oamenii și animalele care se bazează pe acestea pentru hrană.
- Guvernul mexican a declarat luna trecută că sute de păsări găsite moarte de foame au fost victime ale fenomenului El Niño, al cărui efect de încălzire poate împinge peștii în ape mai adânci și mai reci, unde păsările marine nu pot ajunge.
- Temperaturile mai ridicate ale uscatului și ale oceanele duc la pierderea de gheață la poli, ceea ce accelerează încălzirea globală. Oamenii de știință sunt deosebit de îngrijorați de scăderea record a gheții marine din Antarctica din acest an. De asemenea, ei pregătesc terenul pentru mai multe fenomene meteorologice extreme în Europa și în întreaga lume.
-„Atlanticul de Nord este unul dintre principalii factori determinanți ai vremii extreme în Europa”, a declarat Omar Baddour, șeful diviziei de monitorizare a climei din cadrul OMM, adăugând că apele calde ar putea alimenta uragane puternice sau precipitații extreme.
- Având în vedere toate aceste date științifice, Buontempo spune că societatea și politica trebuie acum să le folosească. „Dispunem de date care ne spun cum este clima de astăzi și cum este posibil să fie clima de mâine și ar fi neînțelept să nu folosim aceste informații”, a ținut să spună directorul serviciului european Copernicus.
Acest articol despre sustenabilitate este realizat cu sprijinul Lidl Romania, promotor al faptelor pentru un viitor mai bun.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.