Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Europa e percepută ca fiind în urma SUA și Asiei la inovație, însă realitatea este diferită. De ce nu „se vede” inovația europeană

Muncitori care lucrează într-o fabrică din Europa. Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Este Europa în urmă în ceea ce privește gradul de inovare la nivel mondial? Europa este adesea percepută ca fiind în urma Statelor Unite și Asiei, în special Chinei, în domeniile inovației tehnologice.

Adevărul este că Europa rămâne în topul celor mai inovative sisteme economice din lume. 7 din cele mai inovative 10 țări din lume sunt europene, iar 5 sunt membre ale UE. În topul 20, 12 sunt europene iar 8 sunt state UE.

Diferența de percepție cu privire la gradul de inovație care există în Europa vs. SUA este legat mai degrabă de regimul de inovație care există pe cele două părți ale Atlanticului. Americanii au un regim de inovație centrat pe produse vandabile direct consumatorilor (direct-to-consumer), pe când regimul de inovație din Europa este mai degrabă bazat pe produse pentru alte companii (business-to-business).

Inovația americană se vede mai repede și mai direct pentru că se traduce în produse comerciale accesibile direct consumatorului, așa cum este Tesla sau ChatGPT. Inovația europeană, în schimb, se vede mai lent și indirect pentru că tinde să fie integrată în produsele altor companii deja disponibile consumatorilor. Dar asta nu înseamnă că aceasta nu există.


Această diferență în regimul de inovație are ca sursă principală modelul de piață care există pe cele două părți ale Atlanticului. În SUA există o economie de piață liberală, pe când în Europa prevalează modelul economiei de piață coordonată. Aceste modele diferite alocă resursele prin mecanisme distincte, favorizând diferite regimuri de inovare.

Din punctul de vedere al inovării, cele două regimuri nu sunt mai bune sau mai proaste. Acestea sunt doar diferite și oarecum complementare. Ai nevoie atât de inovare direct-to-consumer cât și de tipul business-to-business. Deci atunci când citiți libertarieni care se lamentează legat de lipsa inovării din Europa, aruncând vina în brațele reglementărilor europene, rețineți că Europa rămâne la vârful inovării globale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Pare un articol sponsorizat de comisia europeana prin care se explica cat de inovativa este UE desi nu se vede iar suprareglementarile din legislatia votata de PE nu sunt o piedica desi acestia nu stiu ce reguli sa mai inventeze pentru a-si justifica activitatea.
    • Like 1
  • Mhai Nai check icon
    Referitor la campul muncii, in EU cunosc doar Romania si Germania. In Romania, probabil inovare exista doar in firmele mici. In cele mari, daca nu esti R&D, nici o sansa sa ridici capul, ca ti-l taie seful. In Germania....uf! Drumul de la idee la implementare e atat de lung ca nu-l mai prinzi in viata asta.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Nu ințeleg care este unghiul din care autorul articolului privește lucrurile, deoarece folosește termenii de "grad de inovare" și "regim de inovare" ca și cum ar fi ceva cuantificabil, gen metru sau kilogram. Am 2 brevete inregistrate in 3 tări europene și am să spun perspectiva mea asupra inovării, bineințeles cu subiectivismul de rigoare asumat. Inovatia inseamnă timp si bani. Companiile au bani. Insă au și reguli. Inventatorii/inovatorii sunt persoane care "pun la indoială" științifică regulile "științifice", gen "cum ar fi dacă aș face o roată pătrată și nu rotundă". De asemenea sunt oameni care cred intr-o idee, sunt in general nesuferiti ca indivizi, nu sunt oameni de echipă, nu suportă inregimentarea intr-o matrice "corporatistă" pentru că fiecare os din ei strigă că va muri incet si sigur in acea matrice. Europenii favorizează "disciplina", americanii sunt mult mai relaxați si cred mai mult in șansă dată unor nebuni care POATE vor inova ceva , POATE nu. America este mai mobilă și-și asumă mai multe riscuri, Europa este mai gentrificată. Ca european, intai trebuie să te inregimentezi intr-o companie, să "follow the rules and procedures", si eventual poate capeți cândva un buget mic ca să experimentezi o idee. Departamentele de R&D (research &development) sunt fie greu de penetrat fie cimitir al elefantilor. In Romania in particular, in afară de Renault care are R&D-ul la Titu, nu mai stiu alte țări care să aiba R&D la noi in tară , pentru simplul motiv că filialele corporațiilor de la noi sunt centre de implementare, nu centre de dezvoltare de produs. Exceptie fac firmele de IT care nu au nevoie de bază materială pentru cercetare-inovare. La nivel personal, atunci când esti setat pe imbunătătirea lucrurilor, mintea ta se formează intr-un fel in care să răspundă la cel puțin 2 intrebări: 1) de ce? ; 2) cum ar putea fi și altfel ?. Este rețetă sigură pentru a fi nesuferit, a avea puțini-spre-deloc prieteni, a fi "singled out" pentru că "you are no fun", etc. Nu sunt nici autist social nici vreun Einstein, dar am mari greutăți in a sta mult timp intr-un context mediocru, iar acesta este cam pretutindeni. Chiar nu sunt vreun deștept, dar dacă le cer bărbaților cu care mă văd să nu vorbească despre fotbal, femei, masini, bani, bătăi, politică, am redus 98% din populația masculină la tăcere. Ăla e momentul de "bine că ești tu deștept, mă" care mă face să mă duc către cei 2% care au și curiozități, nu doar certitudini. Sunt antreprenor de 23 de ani, am avut noroc cu soția mea, mulțumesc lui Dumnezeu, căci un MBA in UK si 2 corporații mai târziu, am aflat cum NU vreau să arate viața mea.
    • Like 3
  • RazvanP check icon
    Europa inovează în științe sociale, "genul 74", "cum să imporți mai mulți africani pe metru pătrat" etc, SUA și China inovează în tehnologie. Avantaj Europa, clar!
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult