Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Exasperarea medicului Radu Crișan Dabija: „Nu mai avem niciun fel de armă de a lupta când însăși victima se aliază cu virusul”

Radu Crișan

Medicul pneumolog Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași spune că doctorii aflați în prima luptă cu virusul au obosit și au mâinile legate în fața numărului mare de români nevaccinați. Radu Crișan Dabija crede că e prea târziu pentru campanii care să-i convingă pe oameni să se imunizeze. „Nu te poți deconecta de la această nenorocire internațională când vezi că nu mai ai paturi libere în condițiile în care abia ziceam că am terminat. Nu am înțeles de ce această neîncredere în vaccin? Că ce? Avem peste opt luni de când avem vaccin, acum avem un an. Noi ne-am vaccinat primii. Eu unul personal nu am văzut în spital vreun efect advers, nu am văzut oameni murind de la vaccin. Dacă trebuia să ne omoare pe toți de ce nu ne-a omorât până acum?” se întreabă retoric Radu Crișan care a povestit că „avem pacienți care se simt foarte rău, care au COVID-19, care sunt pe patul de spital și nu vor să creadă această boală. Când le era extrem de rău, unii refuzau tratamentul cu oxigen, credeau că dacă le dai oxigen îi omori!”

România, o barcă gata să se scufunde sub presiunea valului patru. Cum ați caracteriza situația actuală?

Absolut dramatică și aproape de a fi scăpată de sub control. Pentru simplul motiv că acest val lovește cu o putere de nedescris. Îmi permit să fac o comparație plastică. E ca și cînd se sparge o țeavă de la instalație. Indiferent cât încerci să strângi apa curge tot mai tare. E un rezultat al slabei aderențe la campania de vaccinare. Este adevărat că există foarte multe voci care spun că sunt persoane vaccinate care se infectează. Toate au prezentat forme care nu au necesitat internate numai tratament suportiv iar la trei zile de la debutul simptomelor au dispărut aproape de tot. Din nefericire, Spitalul de Pneumoftiziologie se confruntă cu lipsa locurilor în zona roșie Covid. Secția I care a avut până acum două săptămîni o zonă roșie minimă cu doi confirmați cu forme moderate în ultimele 24 de ore s-au făcut peste 20 de internări.

S-a spus că acest val patru este al nevaccinaților?

Asta am spus eu acum o lună când am simțit creșterea numărului de cazuri în rândul persoanelor nevaccinate. Am primit sute de înjurături și blesteme pe acest aspect. Fiecare om își exprimă în social media cât înțelege și cât poate. Multe înjurături erau total anapoda și le-am răspuns că mi-ar fi plăcut să pot să fiu în stare să citesc înjurătura. Această nefericită previziune pe care mi-am permis să o fac la momentul respectiv a avut la bază publicații cu prestanță în lumea medicală și care au arătat că persoanele nevaccinate au risc foarte mare de a face infecție cu SARS COV 2 cu această variantă dublu mutant Delta . Persoanele nevaccinate au un risc de 25 de ori mai mare să moară în urma infecției severe.

Care este profilul persoanei nevaccinate? Avem cam 70% din populație nevaccinată.

Avem mai mulți de 70% nevaccinați. Formele severe la pacientul nevaccinat nu mai respectă acea cutumă a vârstei sau a comorbidităților. Și tinerii fac forme extrem de severe. Avem pacienți care se adresează cu forme foarte grave care au un necesar de oxigen și care au o afectare pulmonară de peste 70%. Vorbesc prin prisma medicului care vede că se internează în spital forme moderate și moderat severe. Singura caracteristică a acestor forme nu mai este vârsta, nu mai sunt comorbiditățile, nici zonele de imunosupresie. Este clar statutul de nevaccinat.

Să construim profilul social al nevaccinatului.

Este dificil de interpretat în condițiile în care am întâlnit chiar eu persoane din lumea medicală care nu recomandă vaccinul. Aici lucrurile sunt mai complicate. Eu nu am nicio explicație și nu pot fi pus în același calup doar pentru faptul că sunt medic cu persoane care nu recomandă vaccinarea doar pentru simplul motiv că sunt și ei medici. Nu știu cum acești colegi ai mei și-ar putea privi în ochi mentorii, profesorii din facultate. Eu nu mi-aș fi permis niciodată, nici măcar un gând să mă duc la examenul de bacteriologie sau microbiologie pe care l-am luat cu greutate abia a treia oară, dar cu 9 - și să fi spus enormitățile astea pe care le spun colegii mei. Că face rău vaccinul. Sunt discipline extrem de dure. Am făcut cu toții aceeași facultate, e aceeași carte?

E prostie?

Din nefericire nu știu exact să o definesc. Am crezut și cred că este o absurditate puerilă în încercarea de a face un marketing total defectuos. De ați atrage niște adepți doar pentru că aceștia nu cunosc, nu știu!

S-a creat o așa numită sectă a nevaccinaților?

Nu știu dacă e o sectă. Este vorba de bătaie de joc de 30 de ani asupra învățământului românesc și neaplecarea asupra unor cunoștințe de bază a creat acest curent. Eu dau exemplul celor care cred că pământul este plat. Eu am crezut că e o glumă pe internet, dar nu e așa. E o chestie foarte organizată și sunt oameni la nivel mondial care cred că pământul e plat. În societatea noastră românească cu mai multă precădere decât în alte societăți o anumită categorie de oameni, o categorie socială care nu trebuie certați. Ei nu sunt de vină pentru că nu au primit un set de valori, că nu au primit informații, că nu au primit educația suficientă. Eu nu-i fac pe oamenii aceștia needucați. Eu spun că nu au avut oportunitatea. Știți care e cea mai mare problema? Au lideri care promovează fix neîncrederea în valorile de top ale societății care sunt structurile administrative, organizatorice, de ordine și pază, structurile sanitare. Oamenii aceștia nu cred în poliție. Ei cred că poliția este vândută. Nu cred în guvern pentru că guvernul este împotriva lor. Nu cred în medici pentru că ei cred că medicii falsifică teste și că boala aceasta nu există. Este frustrant. Atât eu, cât și colegii mei suntem extrem de obosiți. Nu te poți deconecta de la această nenorocire internațională când vezi că nu mai ai paturi libere în condițiile în care abia ziceam că am terminat. Nu am înțeles de ce această neîncredere în vaccin? Că ce? Avem peste opt luni de când avem vaccin, acum avem un an. Eu unul, personal, nu am văzut în spital de un efect advers, nu am văzut oameni murind de la vaccin. Dacă trebuia să ne omoare pe toți de ce nu ne-a omorât pănă acum? Am făcut vaccinul eu și colegii mei în primele zile de când a fost disponibil. Am anticorpi demonstrați că nu am făcut boala, ci doar vaccinul. Asta se poate demonstra.

Nevaccinarea arată și efectele negative ale acțiunilor clasei politice?

Lucrul ăsta este greu de estimat și de spus, dar ceea ce este clar este că populația are un alt tip de leadership în care se încrede. Vă dau un exemplu. Acum ceva timp, nu mai știu cu câți ani în urmă, singurul model care era la televizor și care era promovat pentru băieți era latifundiarul bogat, care arunca cu bani în stânga și-n dreapta, care n-avea foarte multă școală, dar cui îi pasă de școală? Adică ăla nu are facultate și are o groază de bani. Erau fotbaliștii, care mergeau în cluburi, iar idealul fetelor era reprezentat de tipele acelea care apăreau la televizor, căsătorite cu o persoană mai în vârstă, super bogată, mergeau în mașini de lux și se lăfăiau în piscine.

Am ajuns și eu să spun Pe vremea mea, astea erau valorile. Fetele își doreau să fie ca Nadia Comăneci, cine își dorește acum să fie ca Simona Halep? Acesta este doar un simplu exemplu. Societatea, din păcate, are un nivel extrem de redus de conștientizare a gravității situației. Cum s-ar spune, o eroare de logică, astfel că mai degrabă ar spune că e o păcăleală, că ăștia ne mint cu statistici, că vezi că în vară nu a fost, decât să vadă ce se întâmplă în fața lor. Avem pacienți care se simt foarte rău, care au COVID-19, care sunt pe patul de spital și nu vor să creadă această boală. Când le era extrem de rău, unii refuzau tratamentul cu oxigen, credeau că dacă le dai oxigen îi omori.

Vă dați seama că noi nu mai avem niciun fel de justificare, nu mai avem niciun fel de armă de a lupta cu acest virus, când însuși victima se aliază cu virusul și spune că e o simplă răceală, că ei știu. Sunt zeci, sute de doctori pe Facebook care știu ei cum se tratează mai bine și sunt oameni care spun exact ce vor să audă aceștia, care, din păcate, participă la un genocid, la o instigare la îmbolnăvirea populației, nu știu cine plătește pentru toate acestea. Dar să ne înțelegem, datoria mea este să îi tratez pe toți, vaccinați, nevaccinați, indiferent de sex, etnie, vârstă. Jobul spitalului este să manifeste dragoste față de oameni, față de sănătatea lor, de viața lor. Nu este un criteriu, niciodată nu a fost, dar îți e ciudă și înnebunești de frustrare știind că ai avut la dispoziție o armă atât de simplă și clară și dacă nici acum, în al douăsprezecelea ceas noi nu suntem în stare să vedem ceea ce este clar în fața noastră. Dacă fiecare dintre aceste persoane care fac bășcălia asta, că ne înjură, mă afectează doar 2-3 minute, după care îmi trece. Mai tare mă amuză că oamenii ăștia nu știu să scrie, dar este extraordinar de frustrant când vezi. Mă uitam cum de la zi la zi crește consumul de oxigen din stația noastră de oxigen și îmi aduc aminte cum eram anul trecut, când trebuia să suplimentăm cu butelii de oxigen pentru că sunt forme foarte grave, dar lumea în continuare nu înțelege. E adevărat și există și niște studii la nivel european, nu trebuie certați și blamați acești oameni pentru că nu este vina lor. Este vina sistemului că i-a pus în această postură, de a nu fi suficient de mult educat și astea sunt niște note de plată care vin acum pentru că nu am reușit să avem o populație cât de cât educată.

Am fost în Franța recent, acum câteva săptămâni, unde este zonă roșie. Franța are o scădere a numărului de cazuri de la zi la zi, Franța are o aplicație în care îți arată certificatul, dacă ești vaccinat sau nu. Prin acea aplicație a funcționat certificatul meu de vaccinare, al soției, al celor cu care am călătorit, încă un cuplu. Copilul a trebuit să facă test PCR, noi I l-am făcut în România și a mers, deci funcționează la nivel european. Nu poți să te așezi să bei o gură de apă, să intri nicăieri, nici măcar nu poți intra la obiectivele care sunt în aer liber, de exemplu la Grădina Zoologică, fără să arăți că ești testat sau vaccinat. Chestia asta îți conferă siguranță pentru că toți care au fost acolo au prezentat un asemenea certificate. În aceeași aplicație, în fiecare zi se updatează și cifrele, câți s-au vaccinat, câți s-au infectat. Gradul de ocupare al Franței la Terapie Intensivă acum două săptămâni era de 40%, zilele acestea este deja sub 30%. Eu încă am aplicația activă. La noi, acuș suntem la aproape 90% și locurile acestea de la Terapie Intensivă nu se fac așa deodată. Acestea sunt sau nu sunt că doar sunt centralizate paturile din fiecare spital. Lucrurile acestea te frustrează și mai tare. În Franța, rata de vaccinare este de 80 și ceva la sută.

Mai avem mecanisme pentru a întoarce convingerile celor care nu cred în vaccin?

Aș spune în momentul de față că nu, pentru că răul a fost făcut. Nu trebuie să ne gândim că trebuiau blocate mesajele, că trebuiau blamați liderii, dar legislația trebuie să fie foarte clară și să fie aplicată rapid. În momentul în care unul spune ceva care nu este la locul lui, el trebuie pedepsit, să plătească pentru ceea ce spune. Așa cum unii acuză medicii: O să plătiți voi pentru că testele PCR sunt false. În momentul de față nu putem face mare lucru, doar să ieșim să discutăm și cred că parte importantă, din păcate, îmi vine să plâng când zic lucrul ăsta, statutul meu, conjunctura mă fac să îmi dau lacrimile, dar se vor convinge foarte mulți oameni că vor face o formă de COVID-19 și nu știm dacă vor mai face forme ușoare. Se vor convinge că nu pot face forme ușoare. Cum a murit atunci preotul de 47 de ani, mi s-a rupt inima în două. Era mai mare decât mine cu câțiva ani. Toți apropiații mei au vârste apropiate și unii se vor convinge prea târziu. Acesta este un discurs al unui om care a văzut multe și care este sunat să ofere locuri în spitale pentru mama, pentru prieteni, dar cu părere de rău le spun că nu mai sunt locuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gecaba Gecaba check icon
  Tocmai astazi, intr-un spital mare din Bucuresti, o persoana imi spune ca medicul i-a recomandat sa mai astepte cu vaccinarea, caci inca nu e sigur vaccinul. Ce sa mai creada omul simplu, cand insusi medicul este vaccino-sceptic? Pe maica-mea, femeie in varsta, medicul de familie nu o inscria la vaccinare, sa nu ii faca rau
  I!!!!. Despre ce vorbim aici? Spune Monica Pop ca faci leucemie daca te vaccinezi, ce reactie are colegiul medicilor? Niciuna! Macar sa fi atras atentia ca la oftalmolog te duci ptr ochelari, nu daca ai Covid. Daca medicii nu au putut fi convinsi, cum sa ii convingi pe neofiti? S-a abordat politic,caci era vizibilitate multa, si iaca rezultatul.
  • Like 3
 • Adi check icon
  <joke mode>
  Stiti ce cred ca ar functiona la rumâni? O (falsa) "penurie" de vaccinuri introdusa in mass-media. Imaginati-va ce-ar iesi daca ar zice Cîtu ceva de genul, "gata, nu mai avem bani pentru vaccinuri, ca trebuie sa platim pensiile speciale, asa ca de maine toata lumea sunteti pe cont propriu!". Cred ca rumânii ar incepe sa se bata ca sa puna mana pe ultimul vaccin ramas "disponibil" si care, pe deasupra, ar costa cat un salariu. Zvonul conspirationist de pe Facebook se va schimba din "astia vor sa ne controleze"..la.. "astia vor sa ne omoare pe toti".
  </joke mode> ha ha!
  • Like 8
 • În orice rău e și o parte bună. Virusul va contribui, direct, la ridicarea procentului de vaccinare a populației.

  Nu sunt medic, așa încît nu sunt legat de jurăminte anacronice, iar de religia umanistă m-am vindecat mai demult.

  Fiecare ar trebui lăsat să trăiască după capul lui și să suporte consecințele alegerilor sale. Propria experiență este cel mai bun îndrumător al vieții și de departe cel mai ascultat.
  Cînd medicii vor pricepe că e un abuz să obligi pacientul să treacă strada dacă el nu vrea, abia atunci se poate vorbi de respectarea Drepturilor Omului.

  Pînă atunci vom rămîne infectați de preceptele onctuoase ale Umanismului, religie ale cărei limite încep să fie evidente, grație pandemiei provocate de Corona.
  • Like 3
  • @ Nelu Mares
   Cu o conditie: sa se autoizoleze, sa evite contactul cu ceilalti. Sper ca iti dai seama ca nu se poate. Daca fiecare face ce-i trece prin cap suntem in plina anarhie.
   • Like 1
  • @ Nelu Mares
   NU. Mai slabiti-ne cu fiecare sa fie lăsat să facă ce-l taie capul!!! Când e vorba de un adevăr medical, normal ar fi sa fie un mesaj ferm medical prin care toată lumea să înțeleagă că nu e de glumit!!! Eu tocmai asta reproșez autorităților! Că nu au lansat mesajul inteligent care să ajungă la masele largi!!! O neputință crasa! Citim articole că acesta în care se băiță un doctor de neputință de a mai face ceva când mesajul anti-vaccinistilor a contaminat deja o tara de proști și guvernul a stat cu mainile-n sân!!! Efectiv drobul de sare!!!!
   • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Delia MC Delia MC check icon
   Un mesaj inteligent care să ajungă la fiecare. Mergeți pe facebook și citiți comentariile de la postările ro.vaccinare. Dna fost ministru a sănătății are si ea o postare, citiți și acolo. E oribil, revoltător ce comentarii a primit. Acolo inteligență. Ce mesaj credeți că ar putea ajunge la aceia? Nu, dnă. Dacă un om devine antivaccinist nu are cale de întoarcere decât dacă acea cale trece prin ATI. Problema e că erau dinainte mulți.
   Și presupunând că ar fi obligatoriu. Care ar fi fost reacția acelora, cu marea Șoșoacă în frunte? Mesajul antivaxx era demult, acum doar a dat "roade". Dacă erau refuzate vaccinuri normale iar acela anti-HPV a expirat în depozite ( tot un vaccin nou), cum credeți că ar fi acceptat vaccinul anti-covid? Nu uitați, 70% nu votează iar 42% sunt analfabeți funcțional.
   PS: și nu numai marea Șoșoacă ci și marele Zegrean: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25056407-augustin-zegrean-noile-restrictii-decise-guvern-pentru-nevaccinati-sunt-afara-constitutiei-nu-pot-hotarare-guvern-cum-vor.htm
   • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Si virologii care au studiat si combinat virusii in Wuhan ( luat un Coronavirus de la pasari si alte lighioane si vazut cum poate fi facut periculos pentru om) fiindca era interzis in SUA (Obama a interzis aceasta fiindca e prea riscant) sa nu fie pedepsiti? Iar politicienii care au finantat sa nu fie pedepsiti? Si nemtii. Si francezii. Floarea cea vestita a intregului apus.

  Rata de scurgeri de agenti patogeni ein aceste laboratoare e de peste 100 pe an.

  Prin 2012 s-a calculat probabilitatea unei pandemii in urmatorii 10 ani ca urmare a unui accident la o valoare de peste 80%.

  Ca urmare s-au interzis aceste cercetari.


  Bineinteles ca o gazda extraterestra facut legatura dintre liliac si om. Intr-o asa masura ca din prima virusul ocoleste sistemul imunitar al omului si ataca organele interne. Incheiat ironia.
  Acest adevar e deja cunoscut dar prea dureros ca oamenii de stiinta sa-l recunoasca fiindca ar dovedi lipsa crasa de etica in randul lor. Sunt cel putin 2 lucrari stiintifice ce cu o probabilitate de 99.8 % demonstreaza originea in laboratorul din Wuhan. Dovezi contrare nu sunt. Doar teorii evolutioniste.

  Ca sa nu mai vorbim de Pharma......

  Si daca lucrurlile stau asa se explica si declaratiile si masurile disperate ale lui Fauci din SUA, acuzat ca ar fi stiu si finantat toate acestea.

  Ginditi-va bine daca va vaccinati sau nu...
  • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   OK, plecăm de la ideea unui virus scăpat din laborator. Se pare că faptele o confirmă.
   Dar mă întreb, unde-i diferența și legătura? Nu trebuia găsit un leac, un vaccin? Chiar dacă ar fi din laborator. Nu-i un virus extraterestru, are o structură și comportament ca orice virus. Cu particularitatea că infectează mulți deodată și sufocă spitalele, obligând la închideri, lockdown ( of, urât cuvânt). Are toate însușirile unui agent patogen dar cu o combinație de particularități ce-l face deosebit. Asta-i tot.
   Ca să nu mai închidem nu ajunge să avem multe spitale, la urma urmei ca să ce, să aibă lumea unde muri? Nici o țară nu are atât de multe. Nu, trebuie vaccin. Avem. Nu perfect, dar infinit mai bine decât nimic.
   Iar că China ori USA ori un grup malefic, mână în mână cu Farma ar fi clocit-o, cade. De ce? În orice grup de potentați se dă o luptă pentru supremație. Ar fi transpirat ceva până acum. S-ar fi știut cine sunt. Nu văd nimic din toate astea. Văd în schimb țări cu rate mari de vaccinare și care se pregătesc să elimine restricțiile. Văd rezultate. Atunci cum să mai cred teoriile conspiraționiste? Care teorii, atenție, se modifică după cum se modifică realitatea. Sunt mobile, flexibile. De ce? Fiindcă trebuie să demonstreze ceva. În acele teorii nu-i ca în știință, ai ipoteza, vezi unde duce. Nu, aici ai de la bun început concluzia. Iar argumentele se pliază și se transformă pentru a o demonstra.
   • Like 3
  • @ Mr.Oh
   Nu se recunoaste si afirma de frica chinei. Occidentul a facut-o puternica omitand, intentionat sau din prostie si lacomie, pericolul pe care il reprezinta in prezent china. Aliata cu rusia inseamna sfarsitul civilizatiei. Sa-i vad atunci pe "aparatorii de diverse drepturi"! Europa deja este coplesita de islamisti
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Da, conspirationistii profita de pandemie că sa submineze autoritățile statelor, autoritatea Vestului in general. Deci ei cultiva arta de a avea întotdeauna dreptate, adaptând teoriile din mers...trăim un război informațional. Învinge cel mai inteligent, nu neapărat cel care are dreptate, asta e nenorocirea!!!
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Hai sa presupunem ca toate teoriile astea sunt adevarate. Virusul vine dintr-un laborator din China unde oameni de stiinta lipsiti de etica si sprijiniti de puteri oculte l-au creat.
   Si noi ce sa facem acum? Hai sa le facem pe plac, sa ii ajutam putin. Hai sa nu ne vaccinam, sa blocam spitalele, sa murim.
   Ar fi pacat pentru atatia oameni care au lucrat ca sa apara virusul asta sa ne vaccinam si sa le dispara lor virusul. Saracii cercetatori chinezi, cine stie de cand se chinuie sa-l faca.
   • Like 3
 • Dupa acest articol nu mai este nimic de spus. Cine nu pricepe nici acum inseamna ca este cretin. Da cretin. Iar ticalosii ce colporteaza aberatiile antivaccinistilor ar trebui trasi la raspundere, indiferent de pozitia pe care o ocupa. Din pacate acesti criminali sunt lasati sa se manifeste si sa profite de ignoranta, din ce in ce mai mare, a populatiei. Asta denota insubordonarea autoritatilor responsabile cu aplicarea legilor, care exista, dar sunt desconsiderate. Si asta se observa in absolut toate domeniile. S-a instaurat anarhia. Din pacate este un fenomen raspandit in toata lumea, mai ales in lumea pretinsa civilizata si libera.
  • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Când e vorba de un adevăr medical, normal ar fi sa fie un mesaj ferm medical prin care toată lumea să înțeleagă că nu e de glumit!!! Eu tocmai asta reproșez autorităților! Că nu au lansat mesajul inteligent care să ajungă la masele largi!!! O neputință crasa! Degeaba citim vaietele unor doctori, dacă aceștia nu vin in piața să protesteze!!! Eu as opri toate posturile TV de la orice altceva și aș spune PE TOATE POSTURILE DEODATA: oameni buni, e groasa !!! Trebuie sa ne vaccinam, că ne paște dezastrul!!! CU O EXPLICATIE SIMPLA: E PROBLEMA DE SIGURANTA NATIONALA.
   • Like 1
 • Un citat din interviu: "Oamenii aceștia nu cred în poliție. Ei cred că poliția este vândută. Nu cred în guvern pentru că guvernul este împotriva lor. Nu cred în medici pentru că ei cred că medicii falsifică teste și că boala aceasta nu există. Este frustrant."

  Domnul doctor se simte frustrat degeaba. Acesta este rezultatul unor acumulări în timp: neseriozitatea unor poliţişti, şpaga dată în spitale, minciunile cu care ne-au îndopat politicienii, delăsarea în învţământ sub presiunea "programelor prea stufoase şi prea grele". Este sindromul "Petrică şi lupul". După ce am fost minţiţi şi jumuliţi timp de 30 de ani, după ce învăţământul a fost "simplificat" an de an, de unde mai vreţi să mai fie oameni educaţi, capabili să facă diferenţa între informaţii corecte şi informaţii tendenţioase?

  Asta avem după 30 de ani de harababură! Şi, a propos, nu mă miră că sunt medici care nu recomandă vaccinul. Învăţământul românesc produce, de peste 20 de ani, vârfuri (puţine) şi balast... mult balast. Aşa că avem ceea ce am semănat.
  • Like 5
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Nume check icon
   Concluzia finala. Si as adauga fiecare pe cont propriu.
   • Like 0
  • @ Nume
   Mai degraba scapa cine se vaccineaza.
   Daca poate.
   Decizia de a se vaccina o ia fiecare pe cont propriu.
   • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult