Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Până la finalul lunii, dacă trendul nu scade, vom avea între 400 și 500 de copii internați în spitale, din care între 40 și 50 la ATI. În 4 săptămâni aceste numere se pot dubla din nou

mama si copil - spital

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Am acceptat cu prea mare ușurință moartea părinților și bunicilor ca preț pentru relaxarea noastră. Astfel încât pe măsură ce pandemia, ca un prădător iscusit, termină de devorat pe cei mai vulnerabili de la capătul vieții, începe să se îndrepte spre cei mai vulnerabili de la începutul vieții.

Din nefericire, din combinația prezenței obligatorii a copiilor în clase și absența obligației adulților de a le asigura siguranța maximă posibilă, face ca infectarea copiilor să devină aprope o obligație în valul 4-Delta. Între siguranța copiilor și relaxarea adulților, am fost din nou de partea adulților iresponsabili. Consecințele se văd deja.

Începând cu luna septembrie, raportul zilnic al GCS conține și numărul de minori internați în spitale și la ATI, o decizie foarte bună. În continuare nu știm câți sunt nou internați, cifra reprezintă doar diferența dintre cei nou internați și cei externați. E doar o metodă de a subestima gravitatea reală a pandemiei.

În România, o țară în care prevenția este complet ignorată și obezitatea este endemică, în care școlile și orașele nu au terenuri de sport libere pentru copii, minorii sunt mai vulnerabili la COVID-10 decât media europeană.

Observăm că din păcate și evoluția internărilor în rândul minorilor are o creștere accelerată. Astfel am încheiat săptămâna trecută cu 201 de copii internați în spitale și o creștere medie cu 60% față de săptămâna trecută.

Să ai copilul internat în spital din cauza COVID-19 este o încercare grea pentru orice familie. Să ai însă copilul internat la terapie intensivă, să te rogi în fiecare seară să fie în viață când te trezești este o tragedie pe care nimeni nu dorește nici măcar să și-o imagineze.

Este însă un preț pe care tot mai multe familii din România îl plătesc pentru marea noastră relaxare, din care nu suntem în stare să ieșim nici măcar acum, în ceasul al 13-lea. Astfel am încheiat săptămâna trecută cu 18 copii internați la ATI și o creștere medie cu 81% față de săptămâna trecută.

Până la finalul lunii, dacă trendul nu scade, vom avea între 400 și 500 de copii internați în spitale, din care între 40 și 50 la ATI. În 4 săptămâni, aceste numere se pot dubla din nou.

Din fericire, COVID-19 rămâne o boală mult mai ușoară pentru tineri decât pentru vârstnici. Minorii reprezintă 0.2% din totalul celor internați.

Din nefericire odată internați, prognosticul este doar de 2 ori mai bun decât al adulților. Astfel 7% din copii internați sunt la ATI în vreme ce 12% din adulții internați sunt la ATI.

Câte paturi ATI avem la pediatrie? Pe hârtie în jur de 100, dar am primit asigurări la debutul valului 4 că minorii se pot interna și în secțiile de ATI pentru adulți. Problema aici este însă că paturile de adulți în ATI se epuizează mai repede decât cele pentru copii și e puțin probabil că atunci când va fi nevoie de ele se vor găsi cu ușurință.

Dacă nici datele astea nu te pot convinge că infecția e mult mai periculoasă decât vaccinul pentru copilul tău, nimic nu o să te poată convinge.

PS. Nu uita să mulțumești negaționistilor din jurul copilului tău, pentru că sunt atât de curajoși cu viața celor mici și că te-au convins să nu-ți vaccinezi copilul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Probabil multi au citit Dune,sau au vizionat filmul.De ce covid ocolește Afganistanul?Unde incepe manipularea minciunii pentru bani ,și unde au dispărut academicienii români,din peisajul medical specializat in viruși?Cunosc f bine numele și cariera cercetătorilor specializați în sarcov,începând cu 2000,și este imposibil sa nu te întrebi de ce nu apar aceștia în public să demonstreze mortalitatea extraordinară a covid 19.?Exista un complot planetar ca în mass-media sa nu fie dezbătut fenomenul excepțional al afganilor ce nu sunt decimați cu milioanele de covid pentru că nu poartă masca ,nu se vaccinează ,nu se îndoapă cu medicamente antivirale?Oare sunt ei descendenții unei vechi civilizații extraterestre imuna la covid?
    • Like 0


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult