Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

EXCLUSIV. Alexandru Rafila: Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25 și respectiv 27 decembrie. Primele doze vor ajunge în România probabil în ianuarie

Alexandru Rafila - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Foto Inquam Photos/Ilona Andrei

Vaccinurile anti-Covid-19 de la Pfizer și Moderna urmează să fie autorizate pentru comercializare de Agenția Europeană pentru Medicamente - EMA pe data de 25 decembrie, respectiv pe 27 decembrie, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, într-un interviu pentru Republica.ro. După ce vor primi undă verde de la EMA, vaccinurile care au la bază tehnologia ARN vor putea ajunge în statele membre UE. În România, primele tranșe de doze vor veni cel mai probabil în ianuarie anul viitor, estimează reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății.

„Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Când vor fi autorizate pentru comercializare primele vaccinuri anti-Covid-19, pentru piața UE?

Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna După ce Agenția Europeană pentru Medicamente - EMA va autoriza vaccinul, acesta va putea ajunge în statele membre UE.

Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană. Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA.

Aflați și:

Când vom avea în România primele tranșe de doze?

Probabil că primele cantități vor putea să vină în România de la începutul lunii ianuarie anul viitor.

Ce înseamnă că un vaccin are eficacitate de 95%?

Eficacitatea se referă la rezultatele studiilor clinice care au fost întreprinse pentru validarea științifică a acestui vaccin. Asta înseamnă că din 100 de pacienți vaccinați, 95 sunt protejați împotriva bolii și teoretic numai 5 pot face boala. Asta înseamnă eficacitate în cazul studiului clinic.

Partea a doua, care ne interesează în mod real, se numeste eficiență. Pentru că eficiența nu se referă la un studiu clinic care e organizat cu un număr limitat de persoane, ci se referă la campania de vaccinare. Se exprimă tot procentual, dar procentele pot să fie oarecum diferite între eficacitatea care se obține în cadrul studiului clinic și eficiența care se întâmplă în viața reală, în cadrul unei campanii de vaccinare.

Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic, care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate.

Primele doze de vaccin vor ajunge cam în același timp în toate statele membre UE?

Estimez că da, dar nu va veni tot în același timp. Pfizer are o cantitate contractată de 200 de milioane de doze, iar fiecare țară primește o cotă parte proporțională cu numărul populației. În cazul nostru, înseamnă 9,2 milioane de doze, pentru că populația României este 4,6% din populatia UE. Și trebuie ținut cont că se administrează 2 doze de vaccin pentru o vaccinare completă, la interval de o lună. Și mai există ceva ce trebuie luat în considerare: există și pierderi la vaccin, niciodată nu există un vaccin la care să nu apară pierderi. Vă dau un exemplu - sunt 5 doze, ai la un moment dat numai 4 persoane să vaccinezi în loc de 5 și atunci a 5-a doză se pierde. Acesta nu este un vaccin pe care să poți să îl păstrezi. După ce îl reconstitui nu se păstrează.

Probabil că între 4 și 4,5 milioane de persoane se pot vaccina cu cantitatea contractată de Comisia Europeană cu Pfizer, însă există și posibilitatea creșterii acestei cantități până la 300 de milioane de doze și cu certitudine vor mai apărea și alte vaccinuri în lunile următoare. Accesul o să fie mai degrabă la vaccinul Pfizer. Celălalt vaccin, de la Moderna, care se păstrează printr-o congelare obișnuită, va fi limitat, pentru că ei vor furniza inițial doar pentru piața nord americană. 

Avem capacități pentru păstrarea vaccinului la minus 80 de grade?

Este nevoie de investiții foarte mari, pentru că un congelator de 400 de litri, care asigură această temperatură, costă undeva la 12.000 de euro. Va exista un depozitar central - am înțeles că va fi la Institutul Cantacuzino - , de unde vaccinul va merge la depozite regionale. El este stabil în ambalaj, sunt niște cutii mari ce contin între 1.000 si 5.000 de doze de vaccin, și sunt păstrate cu gheață carbonică și au în permanență o comunicație prin GPS care monitorizează eventualele variații de temperatură din cutie, pentru asigurarea lanțului de frig. 

Acest vaccin poate fi păstrat și o perioadă ceva mai lungă, cu conditia să schimbi această gheață carbonică. Este gheață specială ce menține produsele la această temperatură - minus 75, minus 80 de grade Celsius. Aici logistica va fi puțin dificilă, pentru că trebuie si sursă pentru această gheață carbonică, încât fiecare ambalaj ce conține între 1.000 și 5.000 de doze să poată să beneficieze de schimbarea gheții carbonice. Și e un ambalaj destul de greu, are în jur de 30 de kg un astfel de ambalaj.

Cineva care face o singură doză de vaccin și nu o mai face pe a doua în mod evident nu va mai fi protejat 

Care credeți că va fi cea mai mare provocare în această campanie de vaccinare?

Sunt 2 provocări, una e legată de comunicare și îmi pare bine că în sfârșit un profesionist în comunicare - dna profesor Alina Bârgăoanu - se ocupă de această problemă dificilă. Comunicarea legată de pandemie nu știu dacă a fost dintre cele mai performante, este bine ca măcar cea legată de vaccinare să fie o comunicare care să transmită mesajele adaptat, pentru că ele trebuie adaptate fiecărei categorii sociale. Mai mult de atât, trebuie să existe și o strategie de combatere a unor fake news-uri care vor apărea. Sunt și persoane sau grupuri de interese care încearcă să compromită o campanie de vaccinare.

A doua provocare este cea logistică, pentru că dacă nu faci o campanie de vaccinare oarecum tradițională, în cabinetele medicilor de familie, ci în centre de vaccinare, trebuie să coordonezi foarte bine lucrurile astfel încât să vină oamenii la vaccinare, să poți să îi vaccinezi secvențial, cu 2 doze, la interval de o lună. Cineva care face o singura doză de vaccin și nu o mai face pe a doua în mod evident nu va mai fi protejat și atunci logistica e cu atât mai complicată cu cât persoanele care s-au vaccinat cu o doza trebuie să se vaccineze și cu a doua, la un interval de o lună.

Vaccinarea nu se va face în cabinetele medicilor de familie unde nu sunt condiții de păstrare a vaccinului, asta nu înseamnă că medicii de familie nu vor participa ca medici vaccinatori. În centrele de vaccinare poți să duci mai multe persoane, încât să eviți risipa de vaccinuri.

Dvs când estimați că vă veți vaccina?

Eu sper să mă vaccinez în luna ianuarie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cosmin check icon
    Dl Rafila greșește definiția eficacității vaccinului, care în fapt este dat de formula:
    (A-B)/A, unde A reprezintă număr de infectați din grupul placebo ,iar B infectații din grupul care a primit vaccinul.
    Rezultatul poate fi inclusiv negativ, spre deosebire de eficiență, care nu poate fi decât pozitivă.
    • Like 0
  • "vor fi autorizate pe 25 și respectiv 27 decembrie" ar trebui să fie "probabil vor fi autorizate", că dacă știm sigur că vor fi aprobate, de ce să mai stăm până atunci și nu le aprobăm de acum?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult