Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Executivul îngroapă micile afaceri. Iancu Guda: Guvernul crește masiv povara fiscală pentru un milion contribuabili (micro, PFA, profesii liberale și angajați) ca să obțină un leu în plus … dar risipește proporțional 100 lei în sectorul public

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

Foto Inquam Photos

Măsurile cuprinse în proiectul de OUG cu măsurile fiscale pentru echilibrarea bugetului „îngroapă” 200 de mii de microîntreprinderi (care au circa 700 de mii de angajați), 300 de mii de PFA -uri și cu angajații acestora sau familiile acestora – în total aproximativ un milion de persoane -, ca să obțină un leu impact fiscal, iar proporțional statul risipește 100 de lei, este concluzia analistului economic Iancu Guda, care spune că i-au fost necesare 8 ore pentru a analiza draftul OUG.

Aplicarea noilor reglementări ar presupune că Guvernul va obține 5 miliarde lei, dar va pierde cel puțin 3 miliarde lei - fără a considera creșterea sigură a economiei subterane -, rezultând un efect net de maximum 2 miliarde lei, potrivit calculelor făcute de Iancu Guda.

„Inadmisibil”, continuă consultantul economic, în condițiile în care pierdem de 100 ori mai mult din risipa bugetară. „Avem un aparat administrativ supradimensionat cu minim 30% care câștigă cu 33% mai mult decât la privat (impact 30 miliarde lei), pensii speciale (15 miliarde lei), subvenții companii de stat cu pierderi (9 miliarde lei), economie subterană 10% din PIB (150 miliarde lei). Deci, guvernul crește povara fiscală masiv pentru circa 1 milion de contribuabili (micro, PFA, profesii liberale și angajați) ca să obțină 1 leu în plus … dar risipește proporțional 100 lei în sectorul public. Inadmisibil”, spune Iancu Guda. 

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Iancu Guda a explicat cum vor fi influențate microîntreprinderile și PFA- urile - pe care le-a numit sugestiv „Persoană falimentată automat”, în contextul noilor măsuri fiscale anti-antreprenori.

„Pentru 2022, microîntreprinderile erau impozitate pe venit, aveau 1% la cifra de afaceri dacă aveau un angajat și 3% dacă aveau zero angajați. Toate microîntreprinderile sub 1 milion de euro (cifră de afaceri). Ce se dorea? Ziceau că microîntreprinderile care sunt afaceri de familie, unde familia depinde de această afacere, nu arată profitul real, încarcă companiile cu tot felul de cheltuieli personale și nu declară profitul. Și să știti că era o realitate. Au vrut să arate profitul real și l-au impozitat pe cifra de afaceri și efectul a fost cel scontat - profitabilitatea declarată a microîntreprinderilor a crescut brusc, de la 7 la 20%, ca prin minune, și s-a mai redus economia subterană. Apoi în 2023, au spus că 1 milion de euro e cam mult, au zis să reducă pragul la 500.000 euro, și acum nu contează, dacă ai măcar un angajat, plătești 1% pe cifra de afaceri, dacă nu ai niciun angajat, plătești 16%. Care a fost scopul? Să creeze locuri de muncă, chiar dacă artificial. Acționarul administrator nu avea angajați. Și așa e, 2 din 3 companii în România aveau maximum 2 angajați. Și jumătate aveau zero sau un angajat. Și au zis: chiar așa, pot să funcționeze companii cu zero angajați? Și au zis: dacă angajezi măcar o persoană, chiar pe tine, propriul administrator/ acționar, vei plăti 1% impozit pe venit. Ce s-a întâmplat? S-au creat 205 mii de locuri de muncă, enorm - ca să înțelegeți, impactul șomajului în România este 450 de mii. De ce ? Ca să plătească CAS și CASS, să mai ajute cu banii la sănătate, la pensii. Și este ok.”

Măsurile cuprinse în proiectul OUG ar avea ca efect, printre altele, creșterea evaziunii fiscale și reducerea numărului de angajați la nivelul microîntreprinderilor, consideră consultantul economic Iancu Guda.

„Ce se întâmplă acum? Se anulează toate efectele pozitive de „albire” a microîntreprinderilor, adică să se fiscalizeze, și doi -demotivează angajarea. (...) Ce vor? Domne, până în 60 mii de euro (echivalentul a 300 mii lei, prag prevăzut în proiectul OUG - n.n.) - mi-e mai ușor să spun în euro - 1% pe cifra de afaceri - nu contează câți angajați ai. Păi deja 158 mii de companii au un angajat, nu o să mai fie motivate să îl angajeze, o să dea cu dreapta - o să piardă cu stânga. Apoi dacă ai peste 60 mii euro, dar până în 500 mii euro, plătești 3% pe cifra de afaceri, dar atenție, voi cei ce faceți profit prea mare, că am vrut să vă motivăm să arătați profitul, acum e prea mare profitul pe care îl arătați - ia să vă taxăm noi cu 16%. Și unii ar putea spune, da, domne, dar dacă marile companii plătesc 16%, de ce cele mici să nu plătească la fel? Ei bine, pe de o parte au nevoie de un impuls fiscal. Și în multe țări unde s-a dezvoltat antreprenoriatul, cu cât ești mai mic, cu atât ai nevoie de un stimulent. Pe măsură ce ești mai mare și ai putere financiară să susții taxe mai mari, poți să ai cash flow din care să plătești. Noi suntem o țară de salariați, avem cele mai puține companii pe 1.000 de locuitori”, a explicat Iancu Guda.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care îl are ca invitat pe analistul economic Iancu Guda, poate fi urmărită la Digi24 sâmbătă, de la ora 14:00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "economie subterană 10% din PIB (150 miliarde lei)".
    Deficitul bugetar se îndreaptă ușor către 38 miliarde de lei. Aș angaja 10.000 de satrapi care să identifice economia subterană și i-aș plăti regește, după nivelul de performanță. Măcar o treime dacă ar ieși la lumină din economia subterană și ținta de deficit bugetar ar fi atinsă.
    De ce nu se face asta? Pentru că abia atunci nivelul ridicat al fiscalității ar fi resimțit de foarte multe persoane. Guvernanții sunt conștienți de asta și preferă să îi cocoșeze și mai mult pe bunii platnici. În plus, funcționarea în continuare a economiei subterane scade povara pusă pe sistemul național de pensii. Încă un motiv pentru guvernanți să nu intervină pe parcela asta.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Cum se mai lauda P$D-ul nu demult ca sprijina capitalul autohton si infiera corporatiile cu capital strain...
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    La o prima vedere, unde se ingroapa banii nostri: o gramada de primarii in tara, 7 primării la Bucuresti, ingroparea reformei administratiei teritoriale, nedigitaliazarea administratiei, referendumul ptr 300 de parlamantari ingropat, desi este obligatoriu,peste 300 de agentii nationale, numar urias de consilii de administratie si membrii acestora, pensiile speciale, iesirea la pensie la 4o-45 de ani. Si ce este cel mai grav, guvernantii nu au nicio pregatire ptr administratie, nu au o viziune unde trebuie sa duca tara si pe ce drum. Eu vad Romania ca corabie in deriva, ma si mir ca inca mai existam ca stat.
    • Like 1
  • Razvan G check icon
    Hai sa facem putin pe Mama Omida (desi e deja vu): vointa politica pentru reforme - zero (reformele trebuie facute pentru supravietuire nu pentru ca ne forteaza UE), bani europeni (in general, nu numai PNRR) aproape zero, povara mai mare pe mediul privat (de unde evident, venituri la buget mai mici), cheltuieli mai mari in an electoral, imprumuturi mai mari, aterizare fortata, rating junk, FMI, BM, reset.
    De vina, evident, UE, Soros, BM, FMI, capitalismul salbatic, soarele si luna si uitasem, USR.
    Marcel & Co, nimic, chiar daca psd guverneaza, cu f mici intreruperi (necesare pentru redresare dupa ce guvernau ei) de 30 de ani, iar cei mai multi dintre actualii mahari au state vechi in a lucra la stat, dar si un CV plin de fantome si condamnari.
    Daca nu reactionam, ne-o meritam.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult