Spitalul Clinic Județean din Oradea va deveni, în 2025, unul dintre cele mai mari și mai moderne spitale din țară, cu dotări tehnologice de ultimă oră, în urma unor investiții de zeci de milioane de euro în ultimii ani.
Spitalul derulează în prezent investiții cu fonduri din PNRR, fonduri europene, de la Ministerul Sănătății și fonduri proprii, a declarat dr. Gheorghe Carp, manager de 11 ani al Spitalului Clinic Judeţean din Oradea. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, medicul a explicat că din păcate în România multe spitale vor să pună pe primul loc condițiile hoteliere, în timp ce la spitalul județean din Oradea pe primul loc au fost puse condițiile de muncă și tehnologia de înaltă performanță, ceea ce a făcut ca medici ultraspecializați în străinătate să dorească să se întoarcă în țară pentru a munci alături de colectivul din spitalul din Oradea.
„Eu am preluat spitalul județean în 2012, din 2012 s-a știut de ce este nevoie. Beneficiind de fonduri europene, de ajutorul Ministerului Sănătății, al consiliului local am putut să ducem la bun sfârșit proiecte mari care în primul rând vizau tehnologizarea spitalului.
În 11 ani am reușit să avem din punct de vedere tehnologic un spital care se situează între primele 2 -3 din România. Am dezvoltat acele sectii ce beneficiază de tehnologie de ultimă oră - e vorba de cardiologie intervențională, de gastroenterologie intervențională, de neuroradiologie intervențională, blocuri operatorii, chirurgie cardiovasculară. Dacă cineva crede că, dezvoltând numai o singură ramură, tehnologic a realizat mare lucru, se înșală, pentru că toate secțiile beneficiază de acest avans tehnologic care cred eu că l-am căpătat”, spune managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.
Mulți medici care lucrează aici s-au specializat în afara țării în tehnologii avansate. „Am avut norocul că mulți dintre medicii care au plecat în străinătate, văzând condițiile din spitalul județean, au venit înapoi. Chiar săptămâna asta, un domn doctor care a făcut 11 ani de radiologie intervențională la Strasbourg a venit acasă (...) Avem 6-7 doctori care s-au întors din străinătate, cu supraspecializări foarte bune. Este o greșeală să investești în tehnologie și să nu aibă cine să o folosească. Câte spitale din România au aparate de înaltă performanță, dar nu le pot folosi, pentru că nu au oameni?!”, explică dr Gheorghe Carp.
Proiect de aproape 5 milioane de euro pentru combaterea infecțiilor nosocomiale
În plus, spitalul a depus un proiect pentru obținerea a aproape 5 milioane de euro, fonduri din PNRR, pentru a acoperi toate problemele legate de infecțiile nosocomiale la nivelul spitalului. Suma ar acoperi costuri cu materiale, echipamente și îmbunătățirea circuitelor și a procedurilor specifice din spital.
Ministerul Sănătății a prezentat recent o listă cu 27 de spitale din România care vor beneficia de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pe listă regăsindu-se și un proiect depus de Spitalul județean Oradea, pentru construirea și dotarea unui corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie.
randare spital nou boli infectioase, care va fi construit cu fonduri PNRR / sursa infooradea.ro
Rapiditatea cu care Spitalul județean Oradea a pus la punct proiecte pentru obținerea de finanțare s-a bazat, spune managerul instituției, pe implicarea autorității locale, care „a pus umărul serios ca să putem să ne dezvoltăm”. „Datorită colaborării perfecte dintre autoritatea locală și spitale s-au putut face proiectele mari de infrastructură și dotarea sistemului spitalicesc din Oradea.
randare spital nou boli infectioase, care va fi construit cu fonduri PNRR / sursa infooradea.ro
Oamenii care nu sfințesc locul sunt de vină că nu dezvotă sistemele, pentru că aceleași condiții le-am avut toți în România, toți am beneficiat de fonduri europene și de ajutorul Ministerului Sănătății”, vede dr Carp. Pe lângâ fondurile de la stat,PNRR si europene, spitalul are și fonduri proprii, instituția având în prezent un excedent de 4 milioane de euro, potrivit managerului spitalului.
Instituția are în derulare două proiecte de câte 9,5 milioane de euro fiecare, pentru eficientizare energetică, investiții ce includ termoizolație, surse de energie nepoluante - celule, panouri fotovoltaice, puncte de căldură, ventiloconvectoare în toate saloanele, schimbarea lifturilor - „un spital mare cu multă tehnologie consumă energie cât o fabrică”.
În paralel se derulează un program finanțat strict de spital, în valoare de circa 4 milioane de euro, pentru amenajările interioare ale spitalului, urmând ca și clădirea Spitalului Municipal să intre în finanțare de la autoritățile locale. Spitalul Municipal nu avea fondurile necesare pentru derularea acesteia.
Proiectul pentru clădirea de spital care se va construi cu bani din PNRR are o valoare de 107 milioane, cu o componentă de cofinanțare de 5% din partea municipalității, programul pentru combaterea infecțiilor nosocomiale are o valoare de peste 4 milioane de euro. Spitalul va avea și un centru de genetică, spune dr Gheorghe Carp. „Genetica are importanță foarte mare. Vrem să dezvoltăm foarte mult genetica, pentru că ne ajută foarte mult și în oncologie și în bolile rare și în stabilirea prenatală a numitor boli cu transmitere ereditară”.
Când se va termina acest șantier la Spitalul județean Oradea? „Noi dorim să avem tot timpul șantiere, să se încheie unul, să vină celălalt. (Când va fi gata tot proiectul?). „PNRR - termen limită este august 2026, dar eu am cerut și cer municipalității si constructorului care va fi selectat să termine în decembrie 2025. Clădirea policlinicii trebuie să fie gata la începutul lui 2025. Eficientizarea energetică a ambelor spitale trebuie să fie gata în decembrie 2023. Iar prin bunăvoința municipalității, lângă spital se construiește și o parcare”, a mai spus managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.
Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.