Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Există spitale și spitale. Șocul normalității: Am ajuns la Spitalul Azuga...

Spital Azuga

Foto: ortopedieazuga.ro

Deși nu sunt un personaj mediatic, aș vrea să împărtășesc și eu o experiență pozitivă. Fiind în vacanță la Sinaia am avut un mic accident stupid, în casă. Totuși durerea persista, știam că ar fi prudent să fac o radiografie. Dar unde? Sinaia, deși stațiune montană, în care se petrec multe accidente, inclusiv la schi, nu are la spital sau policlinică un serviciu de ortopedie-traumatologie, cu radiologia aferentă. Căutasem și anul trecut, pentru soțul meu, un ortoped măcar în sistemul privat, dar mi s-a spus că fusese un navetist, dar renunțase. Din fericire, la una dintre farmaciile sinăiene (nu cea fostă Regală) am găsit un cadru de sprijin pentru mers.

Știam că la 13 km, la Azuga, se află un spital de stat specializat, dar aveam unele rezerve, pentru că, înainte de 1989, când mama mea își făcuse o fractură la Cota 1.500 și fusese dusă acolo de salvamontiști, duminică fiind, a trebuit s-o urce cu targa pe o scară în formă de melc, pentru că în zilele de sărbătoare, directorul de atunci încuia cheia de la lift!

Am riscat totuși mergând la Azuga. La telefon mi s-a spus că la consultațiile din Ambulatoriu vine foarte multă lume, deci am fost acolo la 7 (când încă nu începuse celebra aglomerație dintre stațiunile prahovene). Portarul nu ne-a oprit să parcăm în curte, ba ne-a dat tuturor și papuceii de protecție albaștri din plastic (ce ne vom face când tot plasticul va fi interzis?). Deși aveam un cadru, cineva din personal mi-a adus imediat un cărucior și m-a ajutat pe planul înclinat. Că mi-a zis (pe drept) mamaie nu m-a mai deranjat! Înăuntru, totul renovat și curat (și tot se mai spăla pe jos!). Cu toate că programul începea la 8 și n-aveam nicio pilă, la 7.30 eram deja înregistrată (neavând trimitere de la medicul meu de familie, aflat la București, cardul de sănătate nu m-a scutit de plata anticipată a consultației și a radiografiei – contra chitanță și nu foarte scumpe, dar pentru unii pacienți ar fi putut reprezenta o problemă). Și dusă... cu liftul la radiografie, prescrisă de o asistentă, pentru ca medicul să aibă de la început filmul. Acolo nu era nicio coadă, iar amabila asistentă nu accepta decât suma legală pentru radiografie. Spre deosebire de alte experiențe (la Spitalul Floreasca etc.), nu era nicio îmbulzeală și amestec cu pacienții internați. Între timp venise lume puzderie, probă că ar mai fi nevoie de astfel de secții pe Valea Prahovei. În ciuda acestui fapt, totul a mers în ordine, personalul nu era nervos, ci amabil, nimeni, chiar cunoscut, nu a fost luat peste rând. Consultațiile și tratamentele au fost oferite în Ambulatoriu simultan de mai mulți medici, după terminarea vizitei în spital și înainte de a intra în operații. Discreția era asigurată prin tragerea perdelelor între paturi. În ciuda vârstei și a banalității, în fond, a problemei, am fost consultată cu foarte multă răbdare și atenție de un medic relativ tânăr, care mi-a recomandat regimul de viață și medicația, invitându-mă să revin dacă va mai fi cazul (fără a avea dreptul de a-mi prescrie și un CT gratuit, în lipsa biletului de trimitere – oricum, nu se poate face nici privat în zonă). Nu a vrut să mă opereze, cum pățise soțul meu cu mulți ani în urmă la Ploiești, după un accident cu mașina; refuzând, el a aflat la București că ruptura de claviculă nu se mai opera de multă vreme decât de doctorii din provincie care urmăreau un câștig.

Îmi pare rău că nu am reținut niciun nume de la Spitalul Azuga; dar poate că într-un fel e mai bine, pentru că meritele sunt ale tuturor, de la manager și director medical la medici, personal auxiliar de orice rang și până la portar, care aș dori să afle toți, ca și publicul, că le-am făcut pe drept ... reclamă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aveți dreptate, și eu am avut o experiență similară cu un accident petrecut la Sinaia, numai că se impunea operație.
  M-am decis să o fac la Azuga și nu la București și totul a fost, până la final, perfect!
  • Like 1
 • Mama își făcuse o fractură?
  • Like 0
 • Anca check icon
  Bună ziua! Sunt dintr un orășel mic dar lăcomia este mare. Acum 10 ani am născut la spitalul din orașul meu. Medicul mi a spus ca trebuie sa fac cezariană ca sunt complicații. I am dat 500 lei și mi a spus ca ii tremura mana și ca mai vrea încă pe atât. Având în vedere experienta neplăcută de acum 10 ani, acum 4 luni am ales sa nasc la Sinaia. Nu exista grad de comparație, totul atât de curat, asistente și infirmiere de nota 20,medicii de milioane. Un salon curat cu baie și bucătărie, televizor căldură etc. După 2 luni a trebuit sa revin la spital pt o intervenție. Am fost întâmpinată de același personal drăguț și amabil. O infirmiera ajuta medicul și o asistenta ma mângâia ca să suport durerea. Numai cuvinte de lauda am pt cei de acolo și ii recomand cu mare drag. Păcat ca într un oraș cu spital destul de mare nu se poate duce cu încredere, păcat ca cei care trebuie sa salveze vieți și sa ajute oamenii își bat joc. Asta este România, de făt ăștia sunt oamenii.
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Probabil că personalul de la Azuga era format din oameni normali nu din pile, cunoștințe și relații adică PCR.
  • Like 2
 • Același spital, luna februarie a.c, medicul ortoped ( chiar dir.medical al spitalului ) nu îmi recomanda nicio clipă intervenția chirurgicală pentru fractura distală cominutivă de radius drept ( am văzut la ski și mi am rupt mana dreaptă) și ,uite așa, la recomandarea lui, am stat în ghips și oasele s au consolidat vicios ( greșit) și rămân cu sechele toată viața ( sau fac o intervenție f complexa de taiere radius și adiție osoasă). Concluziile le trage fiecare...
  • Like 1
 • alex check icon
  Ciudat, am fost la azuga acum cativa ani cu mana rupta , in timp ce 2 ma tineau doctorul de acolo mi-a rupt mana inca o data pe viu ca sa mi-o aseze si mi-a rupt-o si prost.
  • Like 1
 • Alex S. check icon
  Sunt din Azuga si trebuie multumit fostului primar, Adrian Purcaru, pentru ca s-a luptat ca sa nu fie inchis in perioada aia cand se inchideau spitalele in Romania. Mai mult de atat, in perioada respectiva a sustinut de la bugetul local renovarea si dotarea spitalului (cred ca in 2012).
  • Like 1
 • Si eu am vazut un spital bine organizat: Spitalul de Pneumoftiziologie din Galati. Am fost internata o saptamana in care am avut ocazia sa vad OAMENI adevarati: de la infirmiere pana la medici. Tot respectul pentru ei!
  • Like 1
 • A trebuit sa ajung si eu cu salvarea la spitalul din Sinaia vara asta si totul a mers din fericire foarte usor. Serviciul 112 si-a facut datoria si mi-a trimis ambulanta acasa in 7 minute, doctora si soferul si-au facut treaba ca la carte si cu amablilitate iar spitalul era foarte curat si toata lumea de acolo, tot asa, de la portar pana la doctorita, au fost exemplari. Deci se poate si civilizat, tine doar de calitatea umana totul.
  • Like 1
 • Padurea nu se vede voit din cauza uscaturilor. Avem si lucruri NORMALE, pe care tot noi oamenii le faurim. Da azi la telejurnalul de dimineata, ora 7, am vazut un reportaj despre nesimtirea turistilor cazati la mamaia, la hoteluri all inclusiv , dezastru si mizeria lasata la plecarea lor. Turistii nesimtiti merg pe ideea da ce nu am platit!
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon