Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Există spitale și spitale. Șocul normalității: Am ajuns la Spitalul Azuga...

Spital Azuga

Foto: ortopedieazuga.ro

Deși nu sunt un personaj mediatic, aș vrea să împărtășesc și eu o experiență pozitivă. Fiind în vacanță la Sinaia am avut un mic accident stupid, în casă. Totuși durerea persista, știam că ar fi prudent să fac o radiografie. Dar unde? Sinaia, deși stațiune montană, în care se petrec multe accidente, inclusiv la schi, nu are la spital sau policlinică un serviciu de ortopedie-traumatologie, cu radiologia aferentă. Căutasem și anul trecut, pentru soțul meu, un ortoped măcar în sistemul privat, dar mi s-a spus că fusese un navetist, dar renunțase. Din fericire, la una dintre farmaciile sinăiene (nu cea fostă Regală) am găsit un cadru de sprijin pentru mers.

Știam că la 13 km, la Azuga, se află un spital de stat specializat, dar aveam unele rezerve, pentru că, înainte de 1989, când mama mea își făcuse o fractură la Cota 1.500 și fusese dusă acolo de salvamontiști, duminică fiind, a trebuit s-o urce cu targa pe o scară în formă de melc, pentru că în zilele de sărbătoare, directorul de atunci încuia cheia de la lift!

Am riscat totuși mergând la Azuga. La telefon mi s-a spus că la consultațiile din Ambulatoriu vine foarte multă lume, deci am fost acolo la 7 (când încă nu începuse celebra aglomerație dintre stațiunile prahovene). Portarul nu ne-a oprit să parcăm în curte, ba ne-a dat tuturor și papuceii de protecție albaștri din plastic (ce ne vom face când tot plasticul va fi interzis?). Deși aveam un cadru, cineva din personal mi-a adus imediat un cărucior și m-a ajutat pe planul înclinat. Că mi-a zis (pe drept) mamaie nu m-a mai deranjat! Înăuntru, totul renovat și curat (și tot se mai spăla pe jos!). Cu toate că programul începea la 8 și n-aveam nicio pilă, la 7.30 eram deja înregistrată (neavând trimitere de la medicul meu de familie, aflat la București, cardul de sănătate nu m-a scutit de plata anticipată a consultației și a radiografiei – contra chitanță și nu foarte scumpe, dar pentru unii pacienți ar fi putut reprezenta o problemă). Și dusă... cu liftul la radiografie, prescrisă de o asistentă, pentru ca medicul să aibă de la început filmul. Acolo nu era nicio coadă, iar amabila asistentă nu accepta decât suma legală pentru radiografie. Spre deosebire de alte experiențe (la Spitalul Floreasca etc.), nu era nicio îmbulzeală și amestec cu pacienții internați. Între timp venise lume puzderie, probă că ar mai fi nevoie de astfel de secții pe Valea Prahovei. În ciuda acestui fapt, totul a mers în ordine, personalul nu era nervos, ci amabil, nimeni, chiar cunoscut, nu a fost luat peste rând. Consultațiile și tratamentele au fost oferite în Ambulatoriu simultan de mai mulți medici, după terminarea vizitei în spital și înainte de a intra în operații. Discreția era asigurată prin tragerea perdelelor între paturi. În ciuda vârstei și a banalității, în fond, a problemei, am fost consultată cu foarte multă răbdare și atenție de un medic relativ tânăr, care mi-a recomandat regimul de viață și medicația, invitându-mă să revin dacă va mai fi cazul (fără a avea dreptul de a-mi prescrie și un CT gratuit, în lipsa biletului de trimitere – oricum, nu se poate face nici privat în zonă). Nu a vrut să mă opereze, cum pățise soțul meu cu mulți ani în urmă la Ploiești, după un accident cu mașina; refuzând, el a aflat la București că ruptura de claviculă nu se mai opera de multă vreme decât de doctorii din provincie care urmăreau un câștig.

Îmi pare rău că nu am reținut niciun nume de la Spitalul Azuga; dar poate că într-un fel e mai bine, pentru că meritele sunt ale tuturor, de la manager și director medical la medici, personal auxiliar de orice rang și până la portar, care aș dori să afle toți, ca și publicul, că le-am făcut pe drept ... reclamă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aveți dreptate, și eu am avut o experiență similară cu un accident petrecut la Sinaia, numai că se impunea operație.
    M-am decis să o fac la Azuga și nu la București și totul a fost, până la final, perfect!
    • Like 1
  • Mama își făcuse o fractură?
    • Like 0
  • Anca check icon
    Bună ziua! Sunt dintr un orășel mic dar lăcomia este mare. Acum 10 ani am născut la spitalul din orașul meu. Medicul mi a spus ca trebuie sa fac cezariană ca sunt complicații. I am dat 500 lei și mi a spus ca ii tremura mana și ca mai vrea încă pe atât. Având în vedere experienta neplăcută de acum 10 ani, acum 4 luni am ales sa nasc la Sinaia. Nu exista grad de comparație, totul atât de curat, asistente și infirmiere de nota 20,medicii de milioane. Un salon curat cu baie și bucătărie, televizor căldură etc. După 2 luni a trebuit sa revin la spital pt o intervenție. Am fost întâmpinată de același personal drăguț și amabil. O infirmiera ajuta medicul și o asistenta ma mângâia ca să suport durerea. Numai cuvinte de lauda am pt cei de acolo și ii recomand cu mare drag. Păcat ca într un oraș cu spital destul de mare nu se poate duce cu încredere, păcat ca cei care trebuie sa salveze vieți și sa ajute oamenii își bat joc. Asta este România, de făt ăștia sunt oamenii.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Probabil că personalul de la Azuga era format din oameni normali nu din pile, cunoștințe și relații adică PCR.
    • Like 2
  • Același spital, luna februarie a.c, medicul ortoped ( chiar dir.medical al spitalului ) nu îmi recomanda nicio clipă intervenția chirurgicală pentru fractura distală cominutivă de radius drept ( am văzut la ski și mi am rupt mana dreaptă) și ,uite așa, la recomandarea lui, am stat în ghips și oasele s au consolidat vicios ( greșit) și rămân cu sechele toată viața ( sau fac o intervenție f complexa de taiere radius și adiție osoasă). Concluziile le trage fiecare...
    • Like 1
  • alex check icon
    Ciudat, am fost la azuga acum cativa ani cu mana rupta , in timp ce 2 ma tineau doctorul de acolo mi-a rupt mana inca o data pe viu ca sa mi-o aseze si mi-a rupt-o si prost.
    • Like 1
  • Alex S. check icon
    Sunt din Azuga si trebuie multumit fostului primar, Adrian Purcaru, pentru ca s-a luptat ca sa nu fie inchis in perioada aia cand se inchideau spitalele in Romania. Mai mult de atat, in perioada respectiva a sustinut de la bugetul local renovarea si dotarea spitalului (cred ca in 2012).
    • Like 1
  • Si eu am vazut un spital bine organizat: Spitalul de Pneumoftiziologie din Galati. Am fost internata o saptamana in care am avut ocazia sa vad OAMENI adevarati: de la infirmiere pana la medici. Tot respectul pentru ei!
    • Like 1
  • A trebuit sa ajung si eu cu salvarea la spitalul din Sinaia vara asta si totul a mers din fericire foarte usor. Serviciul 112 si-a facut datoria si mi-a trimis ambulanta acasa in 7 minute, doctora si soferul si-au facut treaba ca la carte si cu amablilitate iar spitalul era foarte curat si toata lumea de acolo, tot asa, de la portar pana la doctorita, au fost exemplari. Deci se poate si civilizat, tine doar de calitatea umana totul.
    • Like 1
  • Padurea nu se vede voit din cauza uscaturilor. Avem si lucruri NORMALE, pe care tot noi oamenii le faurim. Da azi la telejurnalul de dimineata, ora 7, am vazut un reportaj despre nesimtirea turistilor cazati la mamaia, la hoteluri all inclusiv , dezastru si mizeria lasata la plecarea lor. Turistii nesimtiti merg pe ideea da ce nu am platit!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon