Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Experienţa mea la primul tur al prezidenţialelor sau naivitatea unui influencer de bună credinţă

Imagine generică TikTok

Foto: Profimedia

Cu toții am auzit despre rețelele sociale, în special TikTok, despre influenceri, boți și despre surpriza uriașă din primul tur de scrutin, când un necunoscut pentru majoritatea a obținut peste 2 milioane de voturi – Călin Georgescu.

Mulți se întreabă cum a fost posibil și, mai ales, care a fost ideea?. S-a făcut chiar și un profil al votantului Georgescu, dar el a cuprins din nou lucrurile standard, fără a se ține cont de rețelele de socializare. Astfel s-a auzit doar de TikTok.

Adevărul este că, folosind rețelele de socializare, s-a reușit furtuna perfectă, căzând în plasă inclusiv influencerii care nu l-au susținut pe Georgescu și chiar cei pe care nu îi interesează politica.

Voi încerca să explic la modul cel mai simplu ce sunt « boţii ».

Noi, influencerii, folosim de ani de zile platforma FameUp care este, de fapt, o agenție de marketing. Orice firma sau ONG poate apela la platforma FameUP pentru a-și face o reclamă. Aplicația FameUp este un intermediar între firmele doritoare de reclamă și influenceri. Din punct de vedere financiar și fiscal, compania “X SRL” apelează la FameUp, pentru a promova produsul sau serviciile oferite. Firma “X SRL” va achita suma pentru reclamă către FameUp. Mai departe FameUP va trimite reclama către influenceri. Ca influencer primești cererea în aplicaţia FameUp și vezi cine a cerut reclama, cât plăteşte, pe ce platformă trebuie să o faci, respectiv Instagram sau Tiktok. Dacă eu, în calitate de influencer, sunt de acord să promovez respectivul produs sau serviciu accept și fac clipul de promovare.

Prin aplicația FameUp am primit un o cerere de promovare de la o entitate denumită Fundament. De obicei promovările sunt cerute de către agențiile de marketing, ONG-uri și, foarte rar, de către firmele beneficiare în mod direct. Ni se cerea crearea unui clip în care să ne exprimăm public care ar fi pentru noi și comunitatea noastră modelul perfect pentru candidatul la președinția României. Ideea era să facem trimitere și către patriotism, echilibru etc. De asemenea, în brief se cerea folosirea a două hashtag-uri: #prezidențiale2024 și #echilibrusiverticalitate. Specificarea era clară: să folosim doar aceste două hashtag-uri. În mod real, cam asta dorește fiecare alegător de la un președinte ideal, prin urmare am realizat clipul pentru Tiktok. După mai multe corecții din partea clientului acceptat, respectiv Fundament, am postat clipul. Eu personal, dar şi mulți alţii nu acceptăm să facem campanie unui candidat sau partid. Fiecare influencer a realizat un clip de promovare la modul general, fără a se gândi la un anume partid sau candidat. Un clip similar s-a cerut apoi și pentru Instagram, (ce-i drept, cel puțin pentru mine, plătit mult mai slab) identic ca idei și hashtag-uri.

După ce am postat clipul, au apărut foarte multe comentarii care păreau făcute de oameni și nu de boți cu “Votați Călin Georgescu”, în special la clipul de pe Tiktok. Am șters zilnic până când, în final, am adăugat acel tip de comentariu în lista de cuvinte blocate. Ni s-a cerut să păstrăm postarea timp de 7 zile, eu am lăsat-o, la fel și alţii, neștiind despre ce este vorba. De obicei lăsăm postările. Clipurile au fost achitate prompt de către Fundament, iar noi ne-am retras banii din cont, chiar dacă nu erau sume mari, după ce ne-au fost reținute taxele de către FameUp.

Eu nu am avut habar despre acest candidat până la rezultatele din primul tur. Am aflat din presă, am discutat cu prietenii și am verificat ce conține clipul meu, respectiv acele hashtaguri plus ceea ce am spus în clipuri. Atunci ne-am dat seama fiecare că am căzut pradă unei escrocherii extrem de bine puse la punct de către cei de la Fundament și ne-am șters cu toții postările. În locul lor am postat scuzele noastre pentru comunitate și explicația cu privire la ce s-a întâmplat. Eu personal am primit mesaje de susținere, oamenii au înțeles că am fost oarecum înșelați.

Explicaţii

Ce sunt boții?

Boții clasici sunt mici programe mai mult sau mai puțin inteligente care folosesc adrese IP diferite și simulează oamenii oriunde se poate lăsa un comentariu, mai ales pe rețelele de socializare. Pe boții cei mai neperformanți îi observați în comentarii aproape analfabete la diversele articole ale publicațiilor. Pe TikTok dau aprecieri la postări, inserează comentarii, iar pe transmisiunile live de pe tiktok simulează apăsări repetate pe ecran, denumite generic taptap în jargonul TikTok, comentează mai mult sau mai puțin inteligibil.

În ultima perioadă, cei care facem transmisiuni live (similare cu transmisiunile în direct de pe Facebook, Instagram și Youtube, am observat că acești boți au devenit din ce în ce mai inteligenți, copiind mesajele de la oameni, dând chiar și mici cadouri din ceea ce fură de obicei de la creatori. Mai mult, ne este din ce în ce mai greu să îi deosebim de oameni, ei având urmăritori și postări și chiar nume românești.

Care a fost modus operandi?

Cei care au programat acești boți au reușit să copieze extrem de bine interacțiunea umană, boții și-au creat pe TikTok adevărate profiluri, greu de deosebit de utilizatorii obișnuiți.

Hashtag-urile noastre au îndeplinit funcția de marcaj de țintă pentru boți. Ei mergeau, ca de obicei, de pe o postare pe alta și unde vedeau acest hashtag, introduceau comentariul de campanie pentru Georgescu. Unii creatori urmăresc comentariile, alții nu. Eu le-am șters fără să-mi dau seama că era un bot. Nimeni nu are timp să verifice sute de mesaje, să vadă ce este pe profilul celui care a comentat. Astfel, Tiktok s-a umplut de comentarii care, deși cititorilor li se păreau legitime, erau făcute de boți. Mai mult, boții preluau atât postările noastre, cât și alte postări referitoare la Călin Georgescu, astfel creau impresia că profilul era al unui susținător.

Tiktok poate șterge boții?

TikTok verifică activ orice cont, însă boții folosesc adrese diferite de IP, chiar din țări sau continente diferite, au un număr mediu de urmăritori și urmăresc la rândul lor oamenii. Mai mult, ei pun conținut, astfel încât ei sunt greu detectabili.

În concluzie, important este că influencerii au înțeles la timp despre ce este vorba, informația s-a dus repede, iar postările au fost șterse. În locul lor au apărut postări care explică oamenilor că am căzut cu toții victime unui plan extrem de sofisticat. Am învățat cu toții că este important ca pe timpul alegerilor sau ale altor evenimente sociale să fim atenți chiar la un hashtag nevinovat și să încercăm să facem imediat legătura între hashtag și comentarii care se repetă, postate fiind de boți.

Articol publicat inițial pe baabel.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..păi cam așa sună a doua acuzație la adresa lui Georgescu (cea respinsă de CCR..!?)

    Un alt influencer, Alex Stremiteanu, spune că și el a fost plătit de fantomatica firmă Fundament (via FameUP) să posteze videoclipuri cu Tag-urile #EchilibrușiVerticalitate, #Prezidențiale2024, #UnLiderPotrivitPentruMine.
    Majoritatea nu sunt marcate (cu cod mandatar financiar) ca fiind reclame plătite, ceea ce reprezintă o încălcare a legii 334, așa cum se specifică în reclamația depusă la CCR.

    Avem așadar de-a face cu o fraudă electorală pe care CCR nu o bagă în seamă.
    Oare manevra firmei Fundament nu atentează la corectitudinea alegerilor ?
    • Like 3
  • mhm check icon
    Come on. Cum sa nu intrebi agentia cine e clientul final? Sa nu pui intrebari? Influencerii de talie mica-medie s-or fi bucurat la 500 de lei si s-or fi gindit ca o fi vreun ong in spatele actiunii si au mers pe ideea de ia-le banii la fraieri. Doar ca fraierii am fost altii
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult