Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Experimentul CTP, dintr-un sondaj IRES. Dâncu: I-am întrebat pe români dacă ar accepta să își vândă votul pe 1.000 de lei. Răspunsul e îngrijorător

oameni in background

(Foto Guliver/Getty Images)

Sociologul Vasile Dâncu, fondator al Casei de cercetări sociale IRES, a dezvăluit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că un sondaj efectuat în februarie anul acesta a inclus „experimentul CTP”, în care participanții la au fost rugați să răspundă la întrebarea: „Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a făcut o propunere privind votul: statul să le permită oamenilor să aleagă între a primi o sumă de bani (să zicem 1.000 lei) sau să voteze. Cum vi se pare o astfel de propunere?” Sociologul spune că rezultatele sunt „îngrijorătoare”: 7 la sută dintre români au spus că ar accepta să își vândă votul pentru 1.000 de lei.

„Am pornit de la o afirmație surprinzătoare pe care a făcut-o într-o emisiune a dvs dl Cristian Tudor Popescu (vezi aici editorialul lui Cristian Tudor Popescu, în Republica.ro în care a spus că ar trebui să încercăm ca unora care nu au cultură politică sau se duc la vot cu alte scopuri sau nu înțeleg ce se întâmplă în România mai bine să li se dea o sumă de bani ca să nu participe la vot. Ceea ce scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus a fost o metaforă distopică, să spunem așa, pentru că e scriitor de SF, însă noi am luat-o în serios și am zis totuși să testăm acest lucru: ce părere au oamenii despre afirmația lui, punând-o într-o cheie serioasă, sociologică”.

Dâncu a spus că 13 la sută dintre respondenții la sondajul IRES din februarie 2019 au fost de părere că propunerea lui Cristian Tudor Popescu este una bună.

„Prima dată i-am întrebat ce părere au despre propunerea aceasta, dacă asta ar fi o propunere executivă, să spunem, și 13 la sută dintre români - dacă ne raportăm la listele electorale, 1,8 milioane de români, aproape electoratul unui candidat serios, din România din acest moment – au spus că e o idee bună. Apoi întrebați dacă ar accepta - și noi am pus o sumă de 1.000 de lei, o sumă mare pentru unii, pentru unii mică - dacă ar accepta să își vândă votul, 7 la sută dintre români au spus că ar accepta pe 1.000 de lei să își vândă votul. Nu am publicat acest sondaj, l-am adus la dvs. Dar nici acum nu mă bucur să vorbesc despre această temă. E îngrijorător pentru noi”, a spus Vasile Dâncu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.


Sursa: Sondaj IRES din 14-17 februarie 2019; volumul esantionului 1.035 de respondenți., metoda CATi (computer assisted telephone interviewing)

Îți recomandăm

Din același sondaj IRES din februarie 2019 mai reiese, spune sociologul, că 30 la sută dintre respondenți spun că în mediul lor cunosc oameni care au primit bani sau avantaje ca să voteze. „ 30 la sută, o treime din oameni, dacă ne gândim că doar o treime dintre români sunt interesați de politică, și doar circa 30 la sută sunt informați despre ce se întâmplă, dintre cei care votează, atunci ne dăm seama că o mare parte din vot se produce în condiții emoționale. Am văzut la acea cercetare a noastră că 27 la sută dintre oameni s-au hotărât în ultima săptămână și ultima zi, aproape o treime dintre cei ce au mers la vot duminică s-au hotărât asupra candidatului în ultima săptămână. Există un foarte mare aleatoriu. Să nu ne mirăm că un candidat al tinerilor pierde dintr-o dată pe baza unei anchete. Încrederea e un animal fricos”, a punctat Vasile Dâncu.

Emisiunea „În fața ta” de la Dig24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ana Popa Ana Popa check icon
    Îngrozitor rezultat al acestui sondaj Sincer spus,ma așteptam dar nu la acest scor 7%...Oare in ce lume trăim ? Ce așteptări avem de la noua generație ..După părerea mea , raspunzatoarea pt aceasta ingrată constatare o are familia S - au schimbat valorile in societate datorita exemplului negativ al clasei politice..Daca nu ți trebuie nici studii ,nici munca sa te imbogatesti atunci de ce trebuie să înveți? ...Oare putem ajunge mai jos de atât?....Îmi doresc exemple de urmat pt tânăra generație, oameni capabili ( care există) să iasă în noua clasa politică,meritocratia sa conteze la angajări ,altfel nu se știe ce drum va urma aceasta țară .Păcat,mare păcat.Ce oameni deosebiți am avut în perioada interbelică și unde ne situăm acum...Dar rămân cu speranța că vom reuși o mare schimbare prin educație
    • Like 0
  • Cu fiecare dublare a sumei creste procentul cu 1-3%.
    Cine din zilele noastre, când sunt rate la orice, nu ar vinde votul?
    Ia faceți sondajul pt 10.000 lei, dar pt 100.000 și veți rămâne perplecși.
    :)))
    • Like 0
  • Din pacate acest ,,fenomen ,, chiar functioneaza prin zonele unde ,,baronii psd, pastoresc,,primariile locale .Acolo de obicei , analfabetismul are procente mari iar lipsa de educatie este clar spre zero .Celebrul jurnalist Razvan Apostolescu , le-a pus o intrebare ;;Ce votam azi ? A dat din umeri , balbaia tot felul de cuvinte fara sens,si datoria starii de ebrietate.In final a recunoscut ca primarul a facut , cinste la bufetul satului ,contra ,voturi pro psd. !!!Aceste aspecte ,trebuie lamurite.
    • Like 0
  • Socoteala este simpla: “ ce este in mana nu este mincina” sau “nu da cioara din mana pentru pasarea de pe gard “. Asta spun dezamagitii voturilor anterioare.. De cate ori votul tau ti-a indeplinit cererea? 1000 Roni este cu mult mai mult decat Johannis sau Dancila sau “alt careva” imi poate oferi pentru votul meu (adica furie, frustare, dezamagire, etc). 1000 lei sunt buni ca bacsis la psiholog cu ajutorul caruia pot crede ca traiesc intr-o societate frumoasa...
    • Like 0
  • nu mi-as vinde votul pentru nimic in lume,am indurat destul.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Numai 7%? Din păcate românul e pomanagiu din fire.
    • Like 3
  • Este ,trist si dureros ,sa-ti ,,dai cinstea pe rusine ,, cum este vorba din popor .poate ar trebui sa le amintim ,acestor fel de oameni ,despre patriotism ,care a cam disparut din inima multor romani .Cum sa primesti bani ptr .o datorie fata de tara si viitorul natiei ?"?
    • Like 2
  • Daca suma oferita pentru "vanzarea" unui vot ar fi de 2000 de lei, supriza ar fi dureroasa. Cam astia suntem, destui si printre cei care scriu aici.
    • Like 3
    • @ Liviu Catana
      Sau 1000 de euro ! Atunci sa vezi schimbare ! :)
      • Like 0
  • Ar fi interesant să știm câți dintre cei care ar lua bani ca să nu voteze nu au recunoscut de rușine și au dat un răspuns care să îi pună într-o lumină favorabilă.
    • Like 1
  • Buna ziua!In urma acestui sondaj,m-am decis sa va spun si mica mea problema ce o am de mai bine de 2,5 ani!In urma cu zece ani am inceput constructia la o casa pe un teren (legea 15) social dat de primarie,cu toate avizele necesare,facturi la materiale etc!Acum trei ani am depus cererea de racordare la curent electric!?Refuzat de anre pe motiv ca nu s-au mai facut case in acel cartier (220 metri de la primul stalp),si investitia lor este mai mare decat...sunt pasat la primarie,primaria niciun raspuns oficial,doar verbal "asteapta ca nu avem fonduri".M-am prins ca asteapta alegerile de primar psd de rahat!?Vreau sa va spun ca la momentul alegerilor am avut o singura dorinta(ne calculand faptul ca daca ar castiga psd-ul mi-ar bransa pina la urma casa)de a castiga PNL sau USR! Credeti-ma ca asta mi6am dorit!!!
    • Like 1
    • @ Mioara Diaconu Tambac
      Mioara Diaconu Tambac.. rez. problemei cu Electrica ;; este cam costisitoare ,dar in final conteaza reusita. Contactezi o firma autorizata in bransamente , se executa retea stradala ( 22oml) am inteles, ,apoi primaria este obligata sa plateasca investitia, Urmatorii posibili abonati la retea vor contribui cu cota parte din costuri. si etc..
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult