Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
S-a amânat explozia unei bombe în București. Mai exact, proiectul de lege care modifica Legea spațiilor verzi și care permitea betonarea spațiilor verzi retrocedate a fost scos de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, în urma presiunilor publice, discuțiile fiind lăsate pentru sesiunea din toamnă.
Proiectul de lege a stat câțiva ani prin sertarele Parlamentului], dar marți a ajuns să fie discutat în Comisia de mediu a Camerei Deputaților. Amendamentele adoptate au stârnit reacții critice, iar primarul Capitalei, Nicușor Dan, a transmis că prin legea adoptată în grabă va dispărea regimul de protecţie pentru spaţiile verzi. „Sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti pot să dispară dacă Parlamentul modifică azi legea spaţiilor verzi: bucăţi de parcuri (Tineretului, Herăstrău, Plumbuita, etc.), spaţii verzi de lângă blocuri, maluri de lac, spaţii verzi din zone protejate (Modrogan 1, Kiseleff 45, Primăverii 1, etc). Sunt dezvoltatori care au cumpărat ştiind că e spaţiu verde, au încercat să construiască şi instanţele i-au oprit. Proiectul de azi spune că dacă nu sunt expropriaţi în 12 luni, pot să construiască. Dar Primăria nu are 4-5 miliarde de euro ca să-i exproprieze”, a scris Nicușor Dan miercuri, într-un mesaj pe Facebook.
La rândul său, liderul USR Cătălin Drulă a acuzat PSD că „măcelărește” pe repede înainte legea spațiilor verzi, prin amendamente „făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari”, iar ONG-urile de mediu și grupuri civice au cerut parlamentarilor, într-o scrisoare deschisă, să nu aprobe proiectul de lege.
- Lupta lui Nicușor Dan cu marii jucători din industria de imobiliare din București este deja cunoscută, având în vedere că primarul general a încercat să impună un cadru legislativ în haosul urbanistic din Capitală.
- De-a lungul ultimilor trei ani, Nicușor Dan a fost acuzat că „pune frână urbanismului” și că „ar stopa dezvoltarea”, însă cei care au venit cu astfel de acuzații sunt cei care pledează pentru interesele jucătorilor mari din imobiliare și luptă prin instanțe pentru „dreptul” clienților lor de a face „dezvoltare” cu buldozerele prin zonele de patrimoniu și cu drujbele prin parcurile și alte spații verzi pe care au pus ochii.
-Scandalul pe modificarea legii spaţiilor verzi este un indicator important despre cum va arăta Bucureștiul după 2024, dacă PSD reușește să o aducă din nou la Primăria Generală pe Gabriela Firea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Oricum toata aceasta tara este sub un atac sistematic din toate directiile de o clasa economica si politica de genul unei tari bananiere unde cativa doresc sa acapareze totul. Singura nostra salvare este EU unde in ciuda unor directive controversate din cand in cand, marea majoritate a lor este totusi spre binele cetatenilor. Din pacate putin inteleg acest lucru, iar campania actuala dusa de anumite persoane publice, de sosoci/simionisti si chiar de unii membrii ai USL-ului, de fapt cred ca este sustinuta de cei care vor sa acapareze aceasta tara pe persoana fizica. Intrebarea este ce putem face noi ca acest lucru sa se intample.
Si ar trebuie intrebati deschis initiatorii acestui proiect de lege cum s-au gandit ei ca aceasta lege va creste suprafata de zone verde pe cap de bucurestean de la 7mp la 50mp conform normelor europene, daca am inteles bine.